GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Odă poșetelor - Un muzeu unic cu cea mai mare colecție de poșete din lume
Genți, Genți - un muzeu unic cu cea mai specializată colecție de poșete din lume
,,O femeie poate să-și părăsească bărbatul, dar niciodată poșeta ei ‘’.
Odă Poșetelor ... ce doamnă poate trăi fără o poșetă, ce femeie rezistă tentației de a o atinge, de a o analiza, de a-i pipăi căptușeala, eu mă învărt acum în fața voastră ca titirezul turmentat în fața unei colecții istorice cu peste 4000 de poșete, până m-a luat amețeala …
Doamnelor călătoare, să mergem astăzi în voiaj la Amsterdam, luați-vă bani la voi și bărbatul, eu am luat cu mine poșeta personală, de care sunt atașată emoțional, e un model nou german, cu multe buzunare ascunse, pe care o țin strâns în brațe de frica hoților, în marea aglomerație de pietoni și turiști din orașul canalelor.
Gențile nu pleacă la drum fără noi, de câte ori nu ați făcut un coup de foudre pentru o geantă într-o vitrină, obiectul acesta vorbește în locul nostru, prin volum, formă sau culoare...
V-ați gândit vreodată cum e să cauți un telefon într-o geantă cu formă de telefon, care mai are pe deasupra în dotare și o priză? o amică olandeză m-a trimis să cumpăr și eu una ca a ei, la o adresă pe canalul bărbaților, pe Herengracht, aproape de vestitul cot de aur al canalelor din Amsterdam... e acolo un magazin ascuns în cel mai insolit muzeu deschis în 2007... este Tassenmuseum , singurul muzeu din lume ce deține o colecție specializată și bogată de poșete de mână din toate timpurile... e un muzeu ascuns într-o casă burgheză, l-am dat gata într-o oră, cu gândul să revin și altă dată, pe baza unui museum card personal, valabil un an de zile.
La Paradisul Poșetelor - Museum of Bags and Purses
Am depășit piața Rembrandt după 5 ore de hoinăreală prin Amsterdam pe unde a vrut sufletul meu și caut destul de greu, calea de acces spre o casă impunătoare de secol 17, pe Herengracht, parte a Inelului de Canale inclus pe lista mondială Unesco
Am noroc, un banner scos la stradă mă invită simplu să vizitez una din cele mai importante colecții de genți din lume și să descopăr cu încântare sinceră lumea moravurilor societăților de odinioară, traversând vreo cinci secole de istorie a modei.
Acest muzeu original era trecut de un ziar internațional, The Guardian în 2015, pe lista ,,cu cele mai bune 10 muzee din lume de care nu ați auzit probabil, niciodată ‚’’... adevărat grăiește autorul.
Intru pe o ușă banală, strada e chiar cuminte, liniștită și aterizez la parter, unde este ghișeul pentru bilete și în spate, magazinul cu poșete scumpe fără taxă, intrarea la paradisul istoric al poșetelor e piperată, 12.50 euro pentru un muzeu relativ mic, chiar dacă urci trei etaje pe scările impresionante, unde admir un candelabru de toată frumusețea.
Eu sunt invitată să urc cu liftul la etajul trei al augustei clădiri și să aterizez lin în plină epocă a Renașterii, apoi cobor și mă metamorfozez treptat până ajung în secolul 21, unde mă dau gata noii designeri contemporani, îmi iau din vitrine o poșetă brodată, o geantă din piele de antilopă, o geantă de seară cu pietre Svarowski, o valiză de călătorii Vuitton etc din materiale, forme ciudate și inedite, chestii de gust și epoci... la final mă opresc în salonul elegant de ceai de la etajul unu, unde plâng cu lacrimi de crocodil, murise bateria de la camera foto în timpul vizitei.
Creatorii colecției fantastice de poșete sunt colecționarii Heindrike și Heinz Ivo, care au dezvoltat rapid această pasiune într-o afacere, în micul Amstelveen unde ei au deschis primul muzeu în 1997 cu 3000 de poșete... cu timpul, spațiul a devenit prea mic și un om de afaceri anonim, le-a dat o mână de ajutor, aducând colecția pe Herengracht, în casa unui fost primar al Amsterdamului din secolul 17... casa a păstrat picturile originale de pe tavan și șemineurile, având un interior foarte elegant.
Fata lor Sigrid Ivo, istoric de artă este curatorul și directoarea actualului muzeu, pe care am întâlnit-o la parter, la plecare mi-a oferit cu amabilitate ultimul număr dintr-un newsletter al muzeului.
Călătorie istorică în lumea de vis a poșetelor și portofelelor -Filmul metamorfozării obiectului
Călătoria istorică prin lumea poșetelor și portofelelor este provocatoare, curioasă și interesantă, fiecare obiect are o etichetă cu note explicative și niște panouri istorice pe ici si colo cu istoria poșetei, aplicate în spatele vitrinelor uriașe de sticlă.
Per ansamblu expoziția demonstrează că geanta există într-o varietate de forme și materiale, moda lor a fost și este influențată de schimbările ce au loc în societate, nimic nou sub soare.
Colecția permanentă, cea mai mare din lume începe cronologic la etajul trei, cu cea mai veche și mai urâtă poșetă, care a aparținut unui negustor, ea este confecționată din piele de capră și are 18 compartimente, unde își ținea omul monezile și aurul în secolul 16... oare cum sta cu memoria, că erau prea multe buzunare.
Odată cu epoca Evului Mediu Târziu poșetele devin accesorii necesare pentru ambele sexe, domnii preferă poșetele de piele și doamnele sunt fermecate de formele mai elegante. Sunt preferate gențile din catifea sau mărgele, decorate cu broderii scumpe și delicate, cu fire de aur, argint sau mătase.
Aceste obiecte delicate erau purtate pentru siguranță atârnând de o curea... mergem mai departe pe lujerul timpului în sec. 16-18 și spânzurăm poșetele de un Chatelaine , prevăzut cu un cârlig și un lanț, pe care atașăm chei, o sticluță de săruri, o pereche de foarfeci, așa cum am văzut prin filme, un degetar și alte nimicuri.
Aceste chatelaine au fost purtate inițial de nobilime până în secolul 19, ele vor dispare definitiv din peisajul modei în secolul 20.
In secolul 17 /18 doamnele purtau rochii extrem de voluminoase, din materiale grele, ce le permiteau să poarte asupra lor două săculețe pe șold, pe care le ascundeau sub fustele prevăzute cu niște despicături secrete... aici ascundeau dumnealor, banii, cheile, batistuțele, scrisorile de amor... una de asta mi-ar trebui mie în călătoriile prin marile orașe... hoții cu mare talent trebuiau să caute sub fustele lor cu mare artă și dexteritate.:(
In expoziție sunt de asemenea prezentate și poșete de mână destinate unor ocazii speciale, foarte prețuite datorită materialelor scumpe din care erau confecționate, ele reprezentau un cadou ideal pentru un rege, un demnitar la curte sau o prietenă.
Gentile pentru cadouri
O ocazie specială erau și nunțile, în tări precum Franța sau Spania exista tradiția ca în timpul ceremoniei, miresele să primească o gentuță cu monezi, numărul acestora fiind simbolic, 13 monezi reprezentau pe Hristos și pe cei 12 apostoli.
Francezii au respectat această tradiție timp de șase secole, până în secolul 18 aceste poșete pentru nunți erau realizate din mărgele delicate.
Foarte romantice sunt poșetele și portofelele destinate dragostei cu simboluri pictate pe ele sau încrustate cu broderii, reprezentând pe Venus, Cupidon, două păsărele sau blazoanele familiei ori inițialele mirelui și miresei... mie mi-a plăcut o poșetă cu o veveriță brodată.
Un exponat extrem de valoros este un portofel rar de piele cu portretul unei doamne distinse pictate de un pictor francez în secolul 18, sub imaginea ei este scris textul unei poezii de dragoste.
Gențile ca amintiri
O capodoperă a colecției permanente din Tassenmuseum este o poșetă ce povesteste prin desen sosirea primei girafe, Zarafa în 1826, pe pământ francez, în urma unei lungi călătorii din Marsilia până în Paris, acest animal a fost cadoul primit de regele francez Charles X de la viceregele egiptean.
Această procesiune a stârnit agitație mare în rândul populației, evenimentul regal a fost imortalizat pe poșetele nou create, martore mute ale acestei întâmplări.
In anii 1800-1900 moda suferă modificări substanțiale, rochiile impozante sunt înlocuite cu rochii de seară mai strânse, confecționate din materiale mai subțiri, nu mai rămâne loc pentru poșetuțele ascunse.
In era Revoluției Industriale apar la orizont materiale noi, metalice, ce influențează stilul poșetelor și bijuteriilor. Apar primele genți de călătorie pentru călătorul modern ce merge cu trenul, la timpuri noi, poșete noi.
In secolul 19 apar poșete din oțel, aluminiu, perle, piele de șarpe, broască țestoasă sau fildeș... mă uit la ele cu gura căscată, sunt adevărate opere de artă.
Anii 1900-2000 aduc cu ei emanciparea femeii, apar gențile pentru momentele importante ale zilei din la Belle Epoque.
Femeile încep să poarte genți de piele pentru plimbare, genți de seară pentru spectacole sau recepții, genți pentru cosmetice, genți cu compartimente pentru țigări și ruj.
Stilul Art Nouveau aduce pe val gențile cu modele bizare, geometrice sau gențile sub formă de ceas, pește sau mașini.
In secolul 20 scena modei e marcată de poșeta de piele și poșeta plic, după cel de-al doilea război mondial învinge poșeta de umăr, mult mai practică și funcțională, moda reflectă desigur schimbările pe piața muncii și noile joburi ale femeilor.
După anii 1960 admirăm colecția de poșete a marilor designeri, Pierre Cardin, Paco Rabanne, Yves Saint Laurent, Chanel, Dior, Versace, Dolce, Gucci, Prada... apar noi decorații si tehnici moderniste.
Colecția muzeului conține și genți donate de mari vedete, un exemplu este geanta Imeldei Marcos, prima doamnă a Filipinelor sau geanta verde a Madonei purtată cu ocazia premierei filmului Evitei... eu am admirat înt-o vitrină geanta lui Hillary Clinton, sub formă de pisică numita Socks, creata de Judith Leiber, geanta lui Margaret Thatcher, fostul prim ministru al Angliei, o geantă Kelly din anii 30 purtată de actrița Grace Kelly, printesă de Monaco și desigur celebra geanta 2.55 Chanel.
M-au încântat și gențile de voiaj apartinând printului olandez Bernhard, soțul fostei regine Beatrix sau gențile scumpe Louis Vuitton, ce viață complicată pe bieții călători bogați.
Expozitia este unică, am avut norocul să admir și o expoziție temporară cu poșete din mărgele, preferata mea a fost una roșie, pe care scria, Teacher’s Pet, realizată de un designer american (vezi poza.)
Expoziție temporară -Mărgelele merg mai departe
In intervalul 30 mai -18 septembrie, mărgelele au ocupat scena principală a Muzeului de poșete din Amsterdam, am admirat o expoziție ce a pus pe tapet, folosirea mărgelelor în secolele trecute. Trendul este încă la modă și mărgica este folosită încă de unii designeri contemporani.
Anii de aur ai poșetelor cu mărgele ne poartă pe aripile secolului 18, mărgelele erau la fel de mici, ca și grăunțele de nisip, numite sablé. Ele decorau elegant poșete, portofele, pantofi sau bonete. Aceste articole erau ultimul răcnet în materie de modă pentru elita franceză.
In secolul 19, mărgelele încep să fie tricotate pe diverse accesorii și secolul 20 readuce anii de aur ai mărgelei.
Haine, poșete, pălării, pantofi sunt înfrumusețate cu mărgelele ce câstigă enorm în popularitate și marii designeri, Chanel sau Elsa Schiaparelli le folosesc pentru articolele lor de lux.
Colecția temporară pe care eu am vizionat-o la parter aparține unui francez, Bertrand Fried și unei companii olandeze specializate în mărgele.
Toate poșetele expuse în vitrine, fie ele vechi sau moderne, te fac să întorci capul după ele, cu uimire și curiozitate.
La mezaninul muzeului există un magazin cu poșete create de designeri contemporani olandezi cu un catalog ce include 500 de poșete... acest magazin a fost declarat în 2014 cel mai bun museum –shop din Amsterdam.
Muzeul poșetelor de mână este o poveste lungă despre modă, artă, obiceiuri și istoria poșetei, eu nu am avut timp și răbdare să descopăr toate secretele lui, am vizionat un scurt clip video pe un ecran, cu istoria muzeului și am fost sedusă de poveste.
Am plecat din muzeu solo, cu poșetele în inimă... și fără bărbat la braț... am strâns în mâna dreaptă doar poșeta mea turistică.
Turiștii care se află acum în Amsterdam au norocul să viziteze până în februarie 2017 o expoziție cu accesoriile purtate de familiile regale, ce include gențile reginei Elisabeta, împărătesei Sissi și desigur, cele ale familiei regale olandeze, printre care și geanta de aur a reginei Iuliana din 1969.
Vă invit să urmariti un filmuleț video cu muzeul poșetelor din Amsterdam:
www.youtube.com/watch?v=nv7NH90eHe8
Trimis de mireille in 12.12.16 08:07:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@mireille: Un subiect cu care rezonez profund -
Şi un review excelent! Felicitări!
@Carmen Ion: multumesc mult, sper sa fie pe gustul doamnelor.
@mireille: O expunere interesantă... care e și pe gustul bărbaților Poate chiar idei de cadouri...
@mireille: Acum sper sa nu ma blameze nimeni, eu nu prea rezonez cu posetele (o fi din cauza de @mishu?), carora eu le zic genti. Pentru mine geanta reprezinta un obiect pe care il folosesc pentru ca am nevoie sa-mi iau de acasa toate necesare dupa mine lasand astfel casa goala.
E cat de mare se poate astfel incat sa incapa si cumparaturile din vreo doua magazine si o piata daca se poate si trebuie sa fie cat mai mult compartimentata astfel incat sa-mi ordonez lucrurile cat mai logic in fiecare buzunaras ca mai apoi sa am ce rasoli pentru ca nu mai stiu logica in care le-am asezat.
Uf, cam asta este, insa asta nu inseamna ca nu am citit acest articol cu mare placere si la fel cu mare placere m-am uitat si la poze si recunosc ca nu a durut .
Si poate ca l-as si vizita daca as ajunge pe acolo.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: la capitolul marime si eu rezonez cu tine... cat mai mare, cu mai multe compartimente functionale... ideea unui muzeu cu istoria posetei si cu filmul metamorfozarii ei de-a lungul vremurilor, mi s-a parut interesanta, relaxanta, instructiva si funny... in shop magazin m-au pus pe fuga doar preturile.
E clar ca tie nu ti se potriveste din muzeu decat raionul de voiaj... merci pentru lectura si ecou.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2017 [Rijkmuseum] O după-amiază de neuitat alături de maeștrii picturii olandeze — scris în 15.12.18 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Van Gogh în drumul lui spre soare - călătorie de suflet prin muzeul din Amsterdam — scris în 05.09.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Muzeul Willet-Holthuysen din Amsterdam, oglinda unor vremuri apuse — scris în 19.09.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Casa lui Rembrandt... pe urmele pictorului epocii de aur în gloriosul Amsterdam — scris în 10.05.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2015 Muzeul navigației din Amsterdam sau casa memorială a marinarului — scris în 23.11.15 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Amsterdam renaste in glorie la Rijksmuseum — scris în 01.09.14 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Muzeul Prostituţiei din Amsterdam – un salt în timp în spatele vitrinelor — scris în 12.02.15 de Larissa din BUCUREșTI - RECOMANDĂ