GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Istanbulul a fost o destinatie aleasa in ultimul moment. Cand am plecat de-acasa, nu credeam ca vom ajunge si aici, dar daca tot eram in Turcia, ne-am spus ca nu merita sa ratam Istanbulul.
Odata hotararea luata, am asteptat cu nerabdare sa ajungem in vestitul oras. Stiam ca acest oras are multe de aratat iar noi nu aveam prea mult timp la dispozitie, de aceea nu ne-am propus sa vizitam mare lucru. Nu am avut un plan clar. Doream doar sa vedem cu ochii nostri acest oras miraculos, sa-i simtim pulsul, sa vedem pofta de viata, sa admiram contrastele (fiindca Istanbulul e un oras al contrastelor), sa vedem frumusetea orasului ridicat pe tarmul Bosforului, sa admiram cladirile, altfel spus, sa ne facem o idee despre acest oras, sa putem spune ca am fost aici, chiar daca era sa stam numai la o terasa, la o cafea!
Pana in 1930 Istanbulul s-a numit Constantinopol si a fost capitala Imperiului Bizantin. Metropola importanta, comparabila cu Roma si Atena, Constantinopolul a fost numit “Oras-Rege”. Orasul de pe Bosfor a fost mereu o atractie pentru navalitori. Cu toate acestea, a fost greu de cucerit, aparand astfel Europa de navalitorii turci, arabi, persi, etc.
Cu ferry-boat-ul luat din Bandirma am ajuns in jurul amiezii in Yenikapi, cartier – port in partea sudica a orasului istoric. Intre sec. 5-10 a fost port commercial. Am facut un mic tur pana in cartierul Eminonu, trecand peste vestitul pod construit in 1453 – Podul Galata. Panorama de pe pod e superba. In departare se zarea Turnul Galata- fost turn de observatie dar care dupa cucerirea Constantinopolului a ajuns inchisoare, iar minaretele moscheelor domina cladirile din imprejurimi.
Din mersul masinii am admirat orasul. Am oprit cateva minute langa Fantana Tophane (Tophane cesmesi), construita in 1732 de catre arhitectul Mimar Sinan la comanda lui Mahmut I. Fantana este o adevarata opera de arta, decorata cu motive florale si obisnuitele caligrafii. La restaurarea din 2006 s-au adaugat ornamente (frunze) de aur de 24 k. Am trecut si pe langa o moschee impresionanta, dar nu stiu cum se numeste si am ajuns din nou in Yenikapi, de unde ne-am indreptat spre centrul istoric al orasului, pe drumul de coasta.
In dreapta avem marea, in stanga vechiul zid al Constantinopolului. In aceasta zona am vazut multe ruine. Din cand in cand, in fata cladirilor ridicate in panta observam doar arcadele, care au ramas in picioare, amintind de zidurile de altadata. Se pare ca s-au facut anumite descoperiri arheologice care au adus la lumina fragmente ce dateaza din perioada antica, de pe vremea primului oras bizantin. Odata cu aceste sapaturi s-au descoperit multe artefacte si morminte din Epoca de Piatra, vechi de 8000 de ani, care au dus la concluzia ca orasul este mult mai vechi decat s-a crezut.
Orasul avea trei randuri de ziduri: zidul antic, zidul lui Theodosian, zidul lui Constantin cel Mare. Imperiul Bizantin era greu de cucerit, fiind cunoscut ca « supraputere militara » iar aceste ziduri nu au facut decat sa ingreuneze cucerirea orasului.
Zidurile incercuiau orasul pe o lungime de 30 km, din loc in loc fiind ridicate turnuri (95 in total), porti, puncte intarite.
Zidul lui Theodisian, care apara Constantinopolul dinspre uscat, erau cele mai solide iar cele mai slabe erau cele antice, care protejau impotriva atacului dinspre mare. Atacul insa a venit dinspre mare. Zidurile au fost ridicate pentru aparare si si-au indeplinit rolul cu succes, dar odata aparute tunurile, zidurile au cedat. Anumiti istorici sustin insa ca s-a patruns in cetate din cauza unei porti deschise, dupa care a inceput potopul. Constantinopolul a cazut, a fost preluat de Imperiul otoman, deschizandu-se astfel « poarta » spre Europa. In acest moment se incheie perioada Imperiului Bizantin (Imperiul Roman de Rasarit).
Ruinele vechiului zid al Constantinopolului ne-au insotit aproape tot drumul. Pe masura ce ne apropiem insa de zona istorica, zidurile sunt tot mai bine conturate, sunt restaurate.
Am parasit soseaua de coasta pentru a intra in cartier, printr-o intrare boltita din zid. Am lasat masinile intr-o parcare din apropiere amenajata la parterul unei cladiri (12 lt/zi), dupa care am pornit in cautarea unui hotel. Chiar in fata parcarii am admirat un izvor construit din marmura. Dupa constructie pare sa fie tot ceva vechi, dar nu este mentionat nicaieri numele fantanii.
Dupa ce am vazut doua trei hoteluri, ne-am oprit la Almina Hotel Boutique, deoarece ne-a placut iar raportul calitate pret a fost bun. Detalii se pot vedea click aici . Am adus masinile in fata hotelului, dupa ce am platit o taxa de parcare. Nu-mi amintesc cat am platit, nici cat timp am lasat masinile in parcare, cred ca 2 lt pentru 1-2 ore.
Primul lucru pe care l-am facut cand am iesit in oras a fost sa cautam un restaurant. Am oprit la restaurantul municipalitatii, restaurant amenajat langa un turn al vechiului zid al Constantinopolului. click aici . Din restaurant am iesit in zona Cankurtaran, de unde ne-am indreptat spre centrul istoric al orasului, unde se gasesc principalele obiective din Istanbul. Imediat pe dreapta este un mic loc de joaca pentru copii. Nu e mare lucru dar copiii se bucura.
Straduta ingusta e plina de hoteluri si restaurante, care mai de care mai aratoase. Am remarcat foarte multe hoteluri din lemn, construite in stil otoman, case tipice turcesti, multe flori.
Cum ajungem in varful pantei, ne atrage atentia o alta fantana istorica, Fantana lui Ahmet III (Ahmet III Cesmesi). Este o fantana – chiosc din 1728, mie mi s-a parut deosebita, mult mai frumoasa decat fantana Tophane. In locul acestei fantani a fost o fantana bizantina numita Perayton. Era locul de intalnire al otomanilor. Are un acoperis rotunjit si cinci cupole mici iar fatadele sunt imbracate in marmura si placi de gresie. Pe fiecare din cele patru laturi ale constructiei este cate o fantana, iar in stanga si-n dreapta fiecarui izvor este cate o nisa pentru pahare / sticle pentru umplut. Toate fatadele au decoratiuni in relief, reprezentand motive florale si nelipsitele elemente traditionale, motivele “in stalactita”. Colturile sunt rotunjite si arhitectura are numeroase curbe, arce si modele in relief. Deasupra fiecarei fantani si pe colturile rotunjite sunt benzi de caligrafie si benzi cu strofe din poeme dedicate apei, ambele in relief si aurite.
Fantana marcheaza capatul strazii pe care am urcat. Conform indicatorului, la dreapta avem Muzeul de Arheologie si Palatul Topkapi, iar la stanga Biserica Sf. Sofia (Ayasofya), Moscheea Albastra, Yerebatan Sernici (Bazilica Cisterna) si Istanbul Valiligi (cladirea primariei?).
Atrasi de Poarta Imperiala (Inalta Poarta/Sublima Poarta), pozitionata chiar in dreapta Fantanii Ahmet III, am luat-o la dreapta. Pe buna dreptate este numita Imperiala, Inalta, Sublima, exact acesta e sentimenul pe care-l avem in fata constructiei impresionante! Poarta a fost imbracata in marmura in sec. XIX, iar deasupra intrarii si a niselor laterale sunt panouri cu caligrafii otomane in relief, aurite, care reprezinta versete din Coran. Mai sus de acestea, si in stanga si in dreapta, semiluna, sapata in marmura si bineinteles aurita. Ne facem loc sa intram prin multimea de oameni care parca si-a dat intalnire aici.
Poarta ne permite accesul spre Parcul Gulhane, amenajat in fosta gradina a Palatului Topkapi. Aici e frumos, e racoare, aleile sunt pline de turisti de toate nationalitatile care admira peisajul. Foarte multi stau jos direct pe iarba, langa rondurile de flori. Se simte relaxarea si placerea de a sta aici. De aici, privelistea asupra Stramtorii Bosfor e superba!
Aleile duc la Muzeul de Arheologie si intrarea la Palatul Topkapi. Ne-am odihnit putin in acest parc dupa care am iesit din parc, am trecut din nou pe langa Fantana lui Ahmet III si ne-am indreptat spre Biserica Sf. Sofia. Asa cum am povestit in alt review, prima oprire am avut-o la Muzeul Ayasofya – Mausoleele sultanilor, despre care am scris : click aici . Am intrat apoi in Piata Sultanahmet, denumita asa dupa Moscheea Albastra / Sulanahmet care domina piata.
Trecand prin parc spre Moscheea Sultanahmet, am trecut pe langa doua cladiri interesante, care ne-au atras atentia. Atrag imediat atentia datorita cupolelor de pe fiecare incapere, de diferite dimensiuni. Aceste cladiri sunt Baile Roxelane, sau Baile Beyazit, intrarea facandu-se prin alta parte. S-au construit la comanda lui Roxelane, sotia lui Soliman Magnificul, arhitect fiind Mimar Sinan. In prezent adaposteste un magazin de covoare. Despre Moscheea Albastra am scris : click aici , asa ca nu mai spun decat ca trebuie vizitata daca va aflati in Istanbul.
Aici, in Piata Sultanahmet, atmosfera e greu de descris! Totul se desfasoara in acest parc! Punctul forte al parcului este o frumoasa fantana arteziana care se afla in mijlocul parcului! Despre aceasta fantana arteziana initial am crezut ca este fantana lui Wilhelm al II-lea, care se afla in apropierea Bisericii Sf. Sofia. Si fiindca totul se intampla in jurul acestei fantani, credeam ca despre ea este vorba. Nu am vazut aceasta fantana, dar cu siguranta am trecut pe langa ea si probabil eram atenta la altceva. Fantana lui Wilhelm al II-lea sau Fantana Germana este construita in 1901 cu ocazia celei de-a doua vizite a imparatului german la Constantinopol. Fantana a fost construita in Germania si transportata pe bucati la Istanbul, unde a fost apoi montata.
In jurul parcului sunt banci si apoi un spatiu verde frumoas amenajat cu ronduri de flori si copaci cu forme ciudate! Toate natiile si religiile posibile se intalnesc aici! Din toate partile se aude click-ul aparatelor foto! Privind in jur, suntem inconjurati de moschei. Varful minaretelor si al cupolelor se zaresc in toate directiile! Suntem in alta lume, o lume de basm! Parca am intrat intr-o poveste din 1001 de nopti!
Istanbulul – un oras cu peste 18 milioane de locuitori, in care totul freamata! Aici sunt de « toate pentru toti »! Un oras in care trecutul si prezentul coexista, un oras care fascineaza o lume intreaga, un oras in care cultura europeana si cea orientala se imbina intr-un mod neobisnuit!
Trimis de biancuta in 07.12.10 15:49:34
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
un review complet, cu multe informatii, scris cu mare placere! ma bucur ca sunt primul cate iti transmite aprecierile! felicitari!
Daca ne sincronizam mai bine apareau rw. noastre unul dupa altul , dar si asa este bine, ideeea este aceeasi: Mergeti in Istanbul! Merita mai mult decat admiratia noastra...
Felicitari pentru review!
@biancuta, nu pot decat sa te felicit pentru rw, cum am scris si in ecoul lui @pepsi am trecut prin Istanbul la o zi sau doua dupa atentatul din iunie si nu am vizitat prea multe cu toate ca ne-am cazat o singura noapte in Istanbul.
@biancuta, daca esti de acord si cu asentimentul unui webmaster iti propun urmatorul videoclip foarte sugestiv:
http://www.youtube.com/watch? v=BkFasBm0DG0&feature=related
@pepsi70ro, multumesc pentru ilustratia muzicala, e foarte sugestiva! Daca webmasterul responsabil nu are nimic impotriva, se poate atasa!
am ocazia sa trec prin instambul cind m-am intors din Kusadasi dar nu suport traficul aglomerat din metropole!
Un review pe care l-am citit cu mare placere si am admirat niste fotografii incantatoare despre acest loc! Frumos este orasul Istanbul cu multe obiective turistice de vizitat.
Felicitari pentru un review interesant si util.
Puncte de la mine, cu superbonus!
Inca un review bine scris despre un oras grozav! Felicitari si de la mine! Pozele superbe,in special cele cu cladiri!
Trecut la favorite, un review foarte util!
Deja incep sa visez la o vacanta in Turcia, nu-mi vine sa cred, dar devin tot mai fascinata de aceste locuri, parca ii simteam parfumul oriental in timp ce citeam, atat de frumos este scris...
Ma bucur sa vad ca un oras plin de istorie, are parte si pe saitul nostru de review-uri de exceptie.
Si eu am petrecut cateva zile in Istanbul. Imi pare bine ca am vazut prin ochii tai acest oras atat de cosmopolit. Atunci cand ai propria parere despre un loc, un review atat de bine scris, ca al tau, arata o alta fata a unui oras despre care nu poti sa te saturi scriind. Felicitari!
Multumesc webJr pentru videoclip.
@sandu. 53, ma bucur ca informatiile mele iti sunt utile! Sper sa-ti foloseasca cand ajungi la Istanbul.
@pepsi70ro, chiar era sa incarc review-ul odata cu tine, numai ca a intervenit ceva si am fost nevoita sa renunt. Am revenit mai tarziu. Istanbulul e un oras care are cate ceva de oferit pentru fiecare si merita vizitat!
@celeste, si eu am fost in Istanbul tot in iunie, dupa atentat, am scris in review-ul meu despre drumul cu feribotul spre Istanbul. E posibil sa fi fost in aceeasi perioada cu tine. In privinta atentatului, nu am fost afectati in nici un fel, poate verificarea la urcarea pe feribot a fost ceva mai atenta. In rest a fost OK.
@dannek, in privinta traficului din Istanbul, pot sa-ti spun ca e infernal, dar pentru un mic sejur merita un pic de efort, zic eu.
@corinne, valimi, luciaoradea, va multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca am reusit sa va arat o mica parte din acest oras incantator!
@trandafir1970, Turcia si mai ales Istanbulul, merita cel putin o vacanta! Turcia e altfel decat Grecia, fiecare tara atrage prin altceva si vei ramane cu amintiri placute!
@creivean, iti multumesc pentru aprecieri! Daca totusi vei ajunge in Turcia, sper ca review-ul meu sa-ti foloseasca!!
@amota, ai dreptate, despre Istanbul se pot spune multe! Astept impresiile tale despre aceasta metropola!
@biancuta
Foarte frumos povestit. Pentru o clipă, m-am visat un sultan inconjurat de tinere cadâne.
Ai reusit sa vezi destul de multe intr-o singura zi, felicitari pentru povestirea ta plina de informatii!
Felicitari!
In Budapesta, in tranzit spre Viena, m-am ratacit de doua ori, apoi mi-am fixat un reper... un magazin turcesc in care se vindea rahat... de-atunci norocul m-a urmarit intotdeauna si nu m-am mai ratacit niciodata, asa ca am ramas cu o mare stima pentru turci...
Superb acest review... Superb orasul! Nici nu stiu ce as mai putea afla in plus fata de ceea ce ai descris tu!
@flaviu, Turcia te face sa visezi la multe...
@ascent, am vazut destul de multe, dar au ramas destule pentru care trebuie sa ne intoarcem!
@dorgo, bine ca era acolo acel magazin!
@magdalena, asa cum spuneam si mai sus, inca sunt multe de vazut! Sper sa reusesc sa ajung din nou la Istanbul in viitorul nu prea indepartat!
Va multumesc tuturor pentru aprecieri! Eu sunt de parere ca daca ajungeti in Turcia trebuie sa vedeti Istanbulul. Are multe obiective istorice de vizitat. In plus, merita sa va plimbati pe malul stramtorii, sa admirati marea! E superb!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 'Grand Bazaar: Povestea culorilor și aromelor Turciei' — scris în 12.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Istanbul — vechiul Constantinopol — scris în 05.02.23 de Mirinda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Nu ma mai satur de Istanbul — scris în 11.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Rumeli Hisari si Bosforul — scris în 01.05.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Tekfur Sarayi si nu numai — scris în 29.02.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 SeaLife si Legoland — scris în 03.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Istanbul facut cu Istanbul Tourist Pass — scris în 02.08.19 de crp1972 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ