GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mausoleul Aya Sofya - sarcofagele sultanilor
Unul din primele obiective pe care am pornit sa le vizitam in Istanbul a fost Catedrala Sf. Sofia (Ayasofya). Stiam ca e una din cele mai mari si mai impresionante cladiri din lume, care a fost timp de 900 de ani Scaunul Episcopal al Patriarhului Ortodox de Constantinopol pana cand a fost cucerita de Mohammed al II-lea in 1453. Acesta a fost atat de impresionat de frumusetea ei incat a transformat-o in moschee imperiala. Chiar daca nu era crestin, se spune ca Mohammed a avut respectul cuvenit pentru acest lacas de cult si la intrarea in biserica, in semn de umilinta fata acestei frumuseti, si-a pus o mana de pamant pe cap iar la vederea unui soldat ca sparge pardoseala de marmura, l-a fulgerat rapid cu sabia. Dupa ce Biserica Sf. Sofia a jucat si rolul moscheei imperiale timp de inca 500 de ani, a fost transformata in muzeu.
Urmand sensul indicatorului, am luat-o la stanga si langa o taraba cu suveniruri, pe dreapta, am vazut imediat “Ayasofya Muzesi”. Am intrat inauntru, nu ne-a cerut nimeni nici o taxa si ne-am indreptat spre prima intrare, unde era lume multa. La intrare toata lumea se descalta, ne-am pus si noi frumos pantofii la intrare si am intrat! Am fost convinsa ca nu am intrat unde trebuia! In fata, pe un covor rosu, asternut in tot interiorul, erau frumos aranjate mai multe sarcofage! Erau aliniate dupa marime, imbracate cu un material textil catifelat de culoare verde si imprejmuite cu un gardulet de lemn. Unele din ele aveau la cap un turban alb, si langa altele am vazut un vas care cred ca este o urna de cenusa.
Am iesit afara si m-am uitat din nou ce scrie. Da, am intrat bine, e Ayasofya, dar nu catedrala – muzeu, cea pe care o cautam, ci “Padisah turbeleri”, care am aflat apoi ca inseamna Mausoleul Sultanilor si sunt cladiri anexe ale catedralei. De aici nu se permite accesul in catedrala. Ne-am intors asadar sa vedem ce mai putem vedea.
In incinta muzeului sunt mai multe mausolee, primul este al lui Mehmed al III-lea. Mehmed al III-lea a fost fiul lui Murad al III-lea, sultan al Imperiului Otoman. Nu s-a ocupat prea mult de treburile tarii, lasand mai totul in grija mamei lui. Armata lui a invins imperiul habsburgic in 1596, iar el a fost foarte cunoscut si pentru ca si-a ucis cei 19 frati si se spune ca si-a ucis si peste 20 de surori pentru a-si asigura tronul. Arhitectura constructiei e specifica, coloane inalte de marmura sustin arcadele atragatoare, iar intrarea, in bolta, are deasupra niste caligrafii si un desen deosebit, ca o jumatate de floare, cu marginile aurite. Interiorul are la randul sau picturi si caligrafii deosebite, realizate in sec. XVII. Aici sunt ingropati Sultanul Mehmed III, mama lui, Murad al III-lea si copiii lui, in total 26 sarcofage.
Un alt mausoleu este al Sultanului Selim al II-lea, a fost primul mausoleu construit de la Sf. Sofia, al Sultanului Selim al II-lea, in sec. XVI. Din cate am inteles, caligrafiile interioare si exterioare sunt deosebite, ele avand o valoare foarte mare, dar ce inseamna ele? Nu se specifica nicaieri. Aici sunt ingropati Sultanul Selim al II-lea, cu familia lui, copiii lui Murad al III-lea si altii.
Selim al II-lea, fiu al lui Soliman Magnificul, a fost sultan al Imperiului Otoman din 1566 pana in 1574. Se spune ca a avut o viata plina de desfrau.
Mausoleul Printeselor a fost construit la sfarsitul sec. XVI. El e mai simplu, nu sunt mostre de caligrafie iar peretii au picturi dar nu atat de multe. Aici sunt doar 5 sarcofage, 4 fii si o fiica al lui Murad al III-lea.
Atat Mausoleul lui Sultan Selim II, cat si Mausoleul Printeselor, au fost construite de catre arhitecul Mimar Sinan, un arhitect foarte renumit care a trait in perioada cea mai infloritoare a Imperiului Otoman. El a ridicat peste 360 de constructii, din care moschei, mici moschei, spitale, scoli, apeducte arcuite in oras, etc. El a fost si arhitectul sef al Palatului Topkapi.
Ultimul mausoleu este al Sultanului Mustafa I si al lui Ibrahim. El a fost trasnformat in mausoleu din vechiul baptisteriu al Bisericii Sf. Sofia. Dupa cucerirea Istanbulului, el a fost folosit pentru pastrarea uleiului lampant pentru moschee si a fost transformat in mausoleu dupa in 1639, dupa moartea lui Sultan Mustafa I si Sultanul Ibrahim. Mustafa I, fost sultan al Imperiului Otoman, a fost inchis in timpul domniei fratelui sau intr-o camera ca intr-o inchisoare, timp de 14 ani. A avut un caracter nevrotic si nu a avut reale calitati de lider. Ibrahim a fost un mare Vizir numit de Soliman magnificul si bun prieten cu acesta. A fost executat iar proprietatile lui confiscate. Palatul lui a fost transformat in Muzeu de arta turceasca si islamica.
Toate mausoleele au diferite sarcofage asezate pe acel covor rosu, difera picturile interioare si exterioare, dar toate au o arhitectura atragatoare, specifica, cu coloane inalte, arcade, picturi si unele din ele cu caligrafii atat pe pereti, cat si pe cupola.
Din pacate, am plecat de acolo cu multe neclaritati, deoarece singurele explicatii erau mici detalii in legatura cu anii constructiei, numele tuturor celor ingropati acolo si numarul sarcofagelor. Fiind un obiectiv atat de vizitat, as fi fost curioasa sa aflu amanunte despre picturi, despre acele caligrafii, eventual ce semnifica ele. Chiar si despre personalitati sau despre ritualul ingroparii cred ca ar fi fost cate ceva de spus, dar nu am aflat mai nimic. Eu am cautat cateva informatii si am scris 2-3 cuvinte despre sultani pentru a avea o mica idee despre personalitatea lor. Din loc in loc sunt si banuti in interiorul carora din nou scrie ceva, dar nu stim ce. Multe cupole au picturi si la randul lor au acele scrieri, dar fara sa stim ce inseamna. Cu toate ca nu am inteles foarte multe, constructiile si picturile sunt demne de admirat.
Am iesit de aici, prietenii nostri ne asteptau la intrare, ei au fost intorsi din drum deoarece nu aveau tinuta adecvata (fetele aveau pantaloni scurti) si am luat-o pe prima straduta la dreapta si am ajuns la catedrala.
Intrarea este de 20 lire/persoana, dar cum noi nu aveam lire iar in apropiere nu am gasit nici o casa de schimb valutar, am renuntat sa mai intram. In plus, era posibil sa nu putem intra nici aici cu totii din cauza tinutei, asa ca am lasat aceasta vizita pentru alta ocazie.
Ne-am multumit cu admirarea grandioasei constructii din exterior. Ridicata pe vremea Imparatului Iustinian, de catre doi mari constructori, Anthemis din Trales si Isidor din Milet in 5 ani, a fost atat de frumoasa, incat la terminarea constructiei, Iustinian ar fi exclamat: ‘’O, Solomone, te-am intrecut! ’’ Este unul din cele mai bune exemple de arhitectura bizantina! Am privit cupola, care impreuna cu tavanul au fost poleite cu aur. Se spune ca exista inca multe orgolii in legatura cu aceasta cladire, de aceea multe din picturile interioare acoperite dupa ce catedrala a fost transformata in moschee, nu au fost descoperite in totalitate.
Se spune ca atunci cand Constantinopolul a fost cucerit si paganii au intrat in biserica, preotul care tinea o slujba a disparut in zid, tinand in mana Sfanta Impartasanie. In continuare, se spune ca daca Biserica va fi redata crestinilor, preotul se va intoarce si va continua slujba de unde a lasat-o.
Am lasat catedrala in urma hotarati sa o vizitam cand mai revenim in Istanbul. Eu zic ca merita a vizita acest mausoleum pentru a vedea o parte din ritualul inmormantarii sultanilor, pentru a admira picturile si arhitectura, cu atat mai mult cu cat intrarea este libera.
Trimis de biancuta in 14.09.10 09:52:06
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesant, nu stiam de acest mausoleu, eu am vizitat doar Sf. Sofia.
@Biancuta scrii din ce in ce mai frumos, m-ai depasit demult, felicitarile mele. Despre subiect: cred ca eu nu intram acolo, brrrr... mi se scoala parul pe spate cand aud de cimitire, osuare, mausolee si alte treburi ce au legatura cu lumea de dincolo.
@presario, nici noi nu am stiut, am intrat acolo fiindca nu stiam prea bine ce cautam.
@ionescunic, ma magulesti! Iti multumesc pentru compliment, mi-e greu sa cred ca depasesc unul din "greii" acestui site, nici macar nu incerc acest lucru, ci doar sa dau cat mai multe amanunte pe care eu le consider utile!
Mausoleul nu are nimic infricosator, totul e curat, aerisit, sarcofagele par mai degraba niste cutii verzi, obiecte de muzeu, chiar m-am intrebat daca acolo sunt cu adevarat acei sultani! M-am gandit chiar ca acele sarcofage sunt mai mult simbolice, dar pe panourile explicative asa scrie, deci... asa o fi!
Totul arata ca un muzeu, nu ca un cimitir, vei vedea in poze cand se valideaza.
Nu era excursie organizata, am fost la plimbare prin Istanbul si ne-am trezit in fata muzeului, asa ca am intrat. Noi am vrut sa ajungem la Catedrala Sf. Sofia, care e si ea muzeu in prezent (Ayasofya in lb. turca) si vazand tablita cu Ayasofya Muzesi, credeam ca asta e ce cautam. La intrare este si o taraba cu multe suveniruri, aici incepe "piata".
Am asteptat sa se valideze pozele, sa inteleg mai bine.
Da, cand voi ajunge la Istanbul... sper sa vizitez si asta... nu stiu cand.
Felicitari pentru descrierea frumoasa!
Frumoase descrieri (în ciuda locaţiei aparent lugubre), minunate poveşti, fotografii mai mult decât grăitoare! Felicitări!
Foarte interesant, ar fi trebuit insa sa aiba la intrare in Mausoleu niste fuste pentru fete, asa cum au si in alte parti unde nu se permite intrarea altfel, ca sa poata si prietenii vostri sa viziteze.
Felicitari cu SB!
foarte mult mi-a placut biancuta. si eu imi doresc sa ajung la Istanbul dar tot aman de la un an la altul si uite ca trece timpul... foarte frumoase si reprezentative si fotografiile.
Ai toata aprecierea mea @biancuta, ai povestit foarte frumos, felicitari!
Un crâmpei tare fain de istorie otomană. Mie unul mi-a plăcut să-l citesc. Felicitări.
Va multumesc tuturor ca mi-ati citit randurile, mie mi s-a parut foarte interesant! Regretul meu este, asa cum am spus si in review, ca nu am aflat mai multe amanunte, nu am stiut ce e deosebit acolo si unde sa ne oprim privirile. Ochiul meu de nestiutor a incercat sa surpinda ce a considerat ca e mai aparte.
@magdalena, ai dreptate, ar fi putut avea acolo tinute pentru cei imbracati nepotrivit. Si eu am avut o rochie lejera, deasupra genunchiului, fara maneci, dar nu mi-au spus nimic.
Felicitari pentru curajul tau! Nu stiu daca as fi vizitat, sa fi fost in locul tau.
@corinne, ne-am trezit in fata unui fapt implinit, am intrat acolo fara sa stim ce e. As fi intrat si daca stiam, dar eram altfel pregatita. In fond, chiar daca pare lugubru, e un muzeu. Interesant, dupa parerea mea.
Am vizitat muzeul Catedrala Sf. Sofia, nu şi mausoleul despre care ai scris tu. Fiind muzeu, nu sunt restricții vestimentare similare cu cele de la lăcașurile de cult. Din păcate eu am descoperit acest site in urma cu doar doua luni. Poate unele dintre vacanţele mele ar fi fost oarecum influenţate de impresiile membrilor AFA daca le-ași fi citit înainte. Încă un vot, felicitări, abila ,,manipulare'' (glumesc).
m-am hotarit, urmatoarea iesire va fi Istanbul biancuta sa mai calatoresti sa ne mai povestesti
@popescu. borsa, noi am intrat fara probleme, cu toate ca sotul meu era in pantaloni scurti. Prietenii nostri insa au spus ca au avut ceva probleme, dar si fetele erau in pantaloni scurti. Este un muzeu, dar acolo sunt ingropati cativa din sultanii turci, iar ca semn de respect ei cer asta. Am avut si o problema cu fotografiatul. Pozam de zor, cand am auzit un angajat ca-mi spunea ceva, pe un ton ceva mai taios. L-am rugat sa repete si mi-a spus atunci ca nu am voie sa fac poze numai daca sunt fara blitz. Am avut pe urma mereu sentimentul ca ma supraveghea, dar poate era doar o parere.
@dandana, Istanbulul este un oras fascinant, in care mereu ai ceva de vazut. E un amestec intre vechi si nou, intre Occident si Orient, un amestec de culturi, e o atmosfera aparte. Orasul e plin de turisti, iar privelistea asupra marii e superba!
@biancuta
”Intrarea este de 20 lire/persoana, dar cum noi nu aveam lire iar in apropiere nu am gasit nici o casa de schimb valutar, am renuntat sa mai intram. In plus, era posibil sa nu putem intra nici aici cu totii din cauza tinutei, asa ca am lasat aceasta vizita pentru alta ocazie.
La asta ma refeream. Catedrada Sf. Sofia are regim de muzeu. Se pot face poze si se poate intra in pantaloni scurti.
Credeam ca te referi la Mausolee. La Sf. Sofia nu am intrat in primul rand ca nu am avut cu ce. Dar e bine de stiut ca acolo nu se cere o anume tinuta.
Si aici putem avea un tur superb 3D daca intram: click aici
Turul de sus ,din minaret , este superb, se vede aproape tot orasul si Moschea Albastra!
Felicitari pentru articol si pretioase amanunte, dar imi permit sa fac o micuță corectură, pentru cei interesati de subiect:
In mausoleul din vechiul baptisteriu al Bisericii Sf. Sofia sunt intr-adevar doua sarcofage, cele ale sultanilor: Mustafa I si al lui Ibrahim I, care nu intimplator au fost aduse impreuna, deoaece ambii sultani au fost considearați nebuni.
Ibrahim a fost sultan, fiul lui Ahmed I si a mult mai celebrei sale sotii - sultana Kosem.
Deci: Ibrahim I a fost sultan! A nu se confunda cu Pargali Ibrahim Pașa - marele vizir a sultanului Suleyman Magnificul, căruia i-a fost cumnat, prin casatoria cu sora sa - Hatice Sultan, deci nu facea partea din dinastie!
De fapt in toate mausolee regale se gasesc exclusiv sarcofagele celor ce au facut parte din dinastia otomana.
Cu apreciere, Averio
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Istanbulului, ISTANBUL" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Muzeul de istorie a stiintei si tehnicii Islamice din Istanbul — scris în 02.07.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Muzeul Industrial Rahmi M. Koç - locul care ne-a dat gata! — scris în 29.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 În centrul vedetelor, la Muzeul figurilor de ceară din Istanbul — scris în 28.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Madame Tussaud Museum din Istanbul, locul unde m-am simtit inconjurat de personalitati celebre — scris în 17.12.21 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Beylerbeyi Sarayi din Istanbul, locul unde huzurul îşi afla înțelesul — scris în 23.04.18 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- May.2015 Muzeul de Istorie Panorama 1453 — scris în 19.07.15 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Pe urmele Express Orientului... — scris în 29.07.15 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ