GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Motto ”Mai rău decât să găsești un vierme întreg în mărul din care abia ai mușcat este să găsești doar jumătate de vierme ”- proverb turcesc
Nu știu cum se face dar, în ultima perioadă, de câte ori vreau să scriu despre vreun obiectiv dau numai în urma corifeilor de pe sait, care-au scris despre același obiectiv, evident, cu infinit talent și mai bună putere de descriere decât mine.
Și totuși, despre subiectul care urmează vreau să vă vorbesc și să scriu că, am și eu o inimă, ca orice căruță, adică vreau să simbolizez că am trăiri normale și trăiesc emoții pe care vreau, la rându-mi, să le transmit altora.
Nu vreau să rup inima târgului deși, sincer, mi-e drag să vorbesc despre el, pentru că, așa cum am mai spus, este simbolul unui oraș care-mi place foarte mult, care este definiția Mării Negre pentru mine.
În același timp, vreau să evit stereotipurile, nu o să iau cu copy-paste de pe wikipedia ca să -mi arăt erudiția. Nici nu vreau să dau vreo tentă religioasă, religia este o chestie prea intimă pentru fiecare și, cu atât mai mult, demnă de respect.
Mai recunosc că am încercat de vreo trei ori să scriu acest review și, niciodată, nu mi-a plăcut cum a ieșit. Dar, cum spuneam, nici nu vreau să renunț la subiect.
Zic, deci, că după ce v-am avertizat legal, cu strigăte de: ”Stai! ”, ”Stai că trag! ”, cei care nu sunteți interesați puteți să părăsiți de îndată pagina, ținând cont de faptul că este clar, nu veți pierde nimic.
Ăilalți, cei de sunteți încăpățânați și-ați rămas, treaba voastră!
Citind nu veți câștiga nimic ba, mai mult, vă veți pierde din viața voastră câteva minute cu care ați fi putut să faceți altceva. Cu toate acestea, nu veți fi despăgubiți, pierderea este numai a voastră și vi-o asumați! Ca să se știe!
Deci, ce să fie, ce să fie, despre ce o vrea, la o adică, persoana mea să vorovească?!
Despre Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia
Este, sunt sigur, unul dintre simbolurile Mangaliei, mult timp fiind reper cert al zonei. Se află pe strada Oituz, în apropierea Hotelului Belvedere, e relativ simplu de ajuns.
Moscheea este importantă din punct de vedere religios pentru comunitatea musulmană care trăiește aici, dar, cred eu, și cei care vizitează acest loc ar trebui să privească construcția cu admirația cuvenită pentru modul în care a fost realizată și să arate respectul cuvenit, respect pe care Moscheea îl arată, la rându-i, tuturor celor care-i trec pragul.
Este cea mai veche construcție de acest gen din România, fiind ridicată la 1575, deși mult timp s-a crezut că Moscheea Ali-Gazi Pașa din Babadag ar fi mama lor, de fapt, bunica !.
A fost construită din porunca unei prințese, Esma, fiica lui Selim al II-lea, zis ”Bețivul”sau ”Cel Blond”, unul dintre cei mai importanți sultani ai Imperiului Otoman. Esma era, în același timp, nepoata lui Soliman Magnificul.
Clădirea Moscheei din Mangalia este construită diferit față de tradiția turcească, fiind construită în stil maur, având intrarea protejată de o terasă. Pe ușa de la intrare este o inscripție în limba arabă care, tradusă înseamnă: "Nu există alt Dumnezeu decât Allah, iar Mahomed e trimisul lui".
În interior se află ”minberul” sau amvonul, pentru predica imamului și ”mihrabu-ul” sau altarul, fereastra oarbă sau nișa orientată către Piatra Neagră, de la Mecca.
Minaretul se află pe latura nordică a moscheii, în vârful căruia se poate ajunge pe o scară în spirală.
În interiorul moscheei, la etaj, este un spațiu unde femeile musulmane pot asista la slujbă.
Este înconjurată de un cimitir musulman, unde se presupune că ar fi morminte vechi de circa 900 de ani, cu pietre funerare scrise în araba veche. În curtea moscheei există și o fântână, folosită de credincioșii musulmani la îndeplinirea ritualului ablațiunii, la construcția căreia a fost folosită piatră de la un vechi mormânt roman.
În perioada comunistă, moscheea căzuse în paragină, dar, ulterior, a fost recondiționată și adusă la stadiul în care s-ar fi aflat în perioada anului 1590. În plus, i s-a adăugat un gard înalt, care împrejmuiește întreaga curte.
Prima reprezentare grafică datează de pe la 1828, autor fiind Hector de Bearn.
Moscheea şi cimitirul acesteia sunt înregistrate în lista Monumentelor Istorice din România, fiind considerate, ca importanţă, de clasă „A“.
Despre tradiție
Comunitatea musulmană numără, în Mangalia, circa 3000 de credincioși , dar, uneori, la slujbe participă și persoane de altă religie, fără a fi împiedicați în aceasta.
Este demn de știut că în România există vreo 60-70 de comunități musulmane. Cele mai multe, evident, în Dobrogea, mai exact în județele Constanța și Tulcea. Comunități importante mai sunt și în Galați, Brăila și, evident, București.
Dobrogea a fost sub stăpânire otomană, cu scurte întreruperi, vreo 460 de ani și este normal ca în aceste locuri să se manifeste influența turcească.
Bine, noi am învățat în istorie că turcii erau ”bau-baul” Țărilor Românești, dar, obiectiv vorbind, trebuie să ținem cont de faptul că influența Imperiului Otoman a avut și părțile sale bune: a asigurat securitatea căilor comerciale din zonă, nu a dus o politică de islamizare forțată a populației din zonă, astfel se explică existența bisericilor ortodoxe din Țările Române .
Conform tradiției religioase a islamului, orice musulman este obligat să se roage lui Dumnezeu de cinci ori pe zi, respectând astfel obiceiul numit ”salat”. Timpul pentru fiecare rugăciune era stabilit conform poziției soarelui pe cer, iar imamul, din minaret, chema credincioșii la rugăciune la orele când acestea trebuiau ținute. Aceste rugăciuni nu trebuie să se îndeplinească, neapărat, în moschee, cu excepția zilei de vineri când are loc slujba principală.
Pentru a putea îndeplini obligația salatului orice musulman trebuie să fie curat, de aceea îndeplinește ritualul de ”ablațiune”, atunci când credinciosul se spală pe față, pe mâini, pe brațe, până la cot, precum și pe picioare, până la glezne.
Rugăciunea rituală se efectuează de cinci ori pe zi, în mod obligatoriu, de către toți musulmanii care au depășit vârsta de șapte sau de nouă ani, sau care au ajuns la adolescență.
”În funcție de momentul în care se desfășoară rugăciunea, ele sunt ”fagr”, de când se ivesc zorii până cu puțin înainte de răsărit, ”zuhr” de la miezul zilei până după-amiază, ”asr” de după-amiază târziu până cu puțin timp înainte de începerea apusului, ”magrib”, după apus până se sfârșește ziua și ”isa”, noaptea până la miezul nopții. Aceste rugăciuni trebuie săvârșite de credincios îmbrăcat cuviincios și întors cu fața spre Mecca. În moschei, spațiul în care se efectuează rugăciunea este strict delimitat, este sacralizat, iar pentru aceasta se utilizează, de obicei un covoraș special numit saggāda.
Rugăciunea de vineri este obligatorie pentru toți bărbații musulmani, nu este obligatorie prezența femeilor, când însă acestea participă, ele vor sta separat de bărbați.
Rugăciunea de vineri se săvârșește la moschee, la ora prânzului, în prezența credincioșilor aflați sub îndrumarea unui imam.
Da, am recitit ce-am scris, pare foarte sec, așa și este dar, sincer, nu oprea ai ce variațiuni pe temă dată să faci.
Moscheea este un must see, fiecăruia trezindu-i diferite sentimente. Pe mine m-a marcat liniștea din zonă, oaza aia de verdeață existentă pe lângă construcția în sine. de curățenie, nici nu mai vorbesc. Dealtfel, tradiția te obligă ca, atunci când o vizitezi să te descalți.
Prețul este absolut simbolic, am plătit, fiecare persoană de-am vrut să intrăm, câte 5 lei, pentru care ni s-a dat bon.
Și, da, de câte ori o să am posibilitatea, o să revin cu mare plăcere aici.
Ăsta este finalul acestui review, este cam abrupt, cam ca intrarea-n mare la Mangalia, nici nu se putea altfel. Dar, deși nu e prea plăcut, asta e, așa trebuie luat ! :)
Deci, haidi, pa !
Web, te rog :https://www.youtube.com/watch?v=kJfccZ9Yj20
Trimis de Yersinia Pestis in 08.08.18 15:01:50
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.80997360 N, 28.58276330 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
===
Mutat în rubrica "Moscheea Esmahan Sultan, MANGALIA" (nou-creată pe sait)
@webmaster26: Da, pare să fie bine!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Yersinia pestis:
Ei bine corifeule, ai adus informaţii noi, mulţam.
Şi să ştii că cine îşi ia informaţiile doar de la madam Wiki... o mai dă şi în greşeală.
Moscheile sunt interesante, destul de simple la prima vedere dar dau mult de gândit. Îmi plac. Când am fost în Cappadocia unul din ghizi ne-a arătat cum se face o rugăciune adevărată.
@elviramvio: Sincer, nici nu cred că un lăcaș de cult împopoțonat îți asigură freeway spre Doamne-Doamne!
Simplitatea mi s-a părut, întotdeauna, de bun gust. Dacă vrei, e ca stilul clasic, cel care va fi actual indiferent de meandrele modei.
În rest, rugăciunea nu mi se pare un spectacol, este un act atât de intim încât parcă nici nu trebuie pomenit!
Cât despre corifeul care sunt, ha, ha, ha, trebuie să curgă muuultă apă pe Siret pân'voi putea fi asociat eu cu așa ceva! Să spunem că am un mod de-a scrie mai ciudățel și că unora dintre voi vă place. Dar ”corifeu”?! Nope!
La e Alla il Alla
Mohamad rasul Alla
Conceptul de bază din islam.
Mormintele nu pot avea 900 de ani că moscheea are 500. Dar e ok.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Esmahan — scris în 12.07.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 „Povestea” moscheii prințesei Esma-han din Mankalya — scris în 10.10.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Moscheea Esmahan Sultan, Mangalia — scris în 06.08.15 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Geamia Esmahan Sultan — scris în 09.12.13 de urjanclaudiu din BRAşOV - RECOMANDĂ