ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Moscheea Albastră, un loc unde l-am simțit pe Dumnezeu

TIPĂREȘTE URM de aici

O vizită prin Istanbul nu este pe deplin îndeplinită dacă nu treci prin Piața Sultanahmet sau ,,Maydan" cum spun ,,otomanii" de astazi.

Moscheea Albastra este o mare minune arhitectonica a Epocii Medievale. Realizata între anii 1609-1617 (construcția a durat aproximativ șapte ani și jumătate) de către arhitectul Mehmet Aga la porunca sultanului Ahmed I (1590-1617), care a urcat pe tron la vârsta de 14 ani, ca cel de-al 14-lea sultan al Imperiului Otoman. Avea doar 19 ani când a decis înălțarea acestei mari moschei. Mehmet Aga s-a specializat la școala celebrului arhitect Sinan Mimar. După ce a fost admis la ,,Sedefkarlik", ,,Școala de mozaicari în sidef", si la ,,Atelierul Imperial de Arhitectura al Palatului", între anii 1569-1570, a lucrat intr-o colectivitate ca ucenic si, ulterior, ca mester-constructor timp de aproape 21 de ani. După ce a fost promovat arhitect-sef, prima sa lucrare a fost refacerea ,,Kabah" (numit în Sfântul Coran ,,Casa lui Allah" însuși) si instalațiile faimoaselor sale Jgheaburi de Aur. Atunci când turcii otomani construiau o moschee, ei nu limitau edificiul doar la un simplu lăcaș de cult, ci mai degrabă realizau un spațiu universal, un mare complex de clădiri. Prin urmare, Moscheea Sultanahmet are incluse un Spital, o ,,Madrasah" (instituție de învățământ), un ,,Imaret" (o bucătărie), o Școală primara, o Piață (Bazar), si morminte pentru membrii familiei imperiale fondatoare. De asemenea, există o cameră pentru Astronomie - ,,Muvakkithane" - ,,Casa Timpului" unde s-au realizat calcule privind timpii de rugăciune și alte activități importante în calendarul musulman. Astăzi cele mai multe dintre aceste clădiri, dependințe, sunt folosite în diferite scopuri. Școala primară, de exemplu, are rol de punct de informare pentru marea moschee.

Caracteristicile marelui edificiu sunt expuse chiar de la intrare. Primești un pliant gratuit și ești informat.

a). 6 minarete: 4 dintre ele au 4 balcoane de 73 m înălțime; 2 dintre ele au 2 balcoane de 60 m înălțime.

b). Mărimea Sălii de Rugăciune este de 53,50x49,47 (2646mp).

c). Curtea Interioară are aproximativ 43 de domuri așezate pe 26 de coloane separate.

d). Cupola sau Marele Dom este de aproximativ 43 m înălțime și un diametru de 23,50 m.

e). Sala de Rugaciune poate adăposti până la 10.000 de persoane.

f). Moscheea are 260 de ferestre.

Poartă principală de acces se află pe partea laterală a Hipodromului unde sunt Obeliscul si Coloana lui Constantin. Cum ne apropiem de poartă putem observa două inscripții, notificări, să spunem. Prima dintre ele este pe partea de sus și se numește ,,Shahadah" (Declarație de Credință): ,,Mărturisesc ca nu exista alt Dumnezeu afară de Allah si Mohammed este Trimisul Sau". Cel de-al doilea este plasat chiar deasupra arcului si reprezintă un citat din Coran: ,,Intr-adevar, Rugăciunea a fost hotărâtă pentru credincioși la date stabilite".

Chiar dacă a fost cunoscută cu numele ,,Moscheea Albastra" de cei mai mulți occidentali, Moscheea Sultanahmet nu a fost niciodată pomenită de turci cu această denumire de-a lungul istoriei. Aceasta a fost denumită așa de către vizitatorii occidentali din cauza faimoaselor dale albastre de la Iznik (Niceea), care împodobesc pereții interiori. Acestea sunt mai mult de 21.000 la număr. În aceste dalte, unii le spun țigle, lucrate manual, de culoare albastra, de asemenea, s-au introdus nuanțe de alb, verde si alte culori vii. Cu toate acestea, culoarea dominanta la intrarea in moschee este, evident, ALBASTRU. Tiparele florale reprezintă Pământul in timpul primăverii precum Gradina Paradisului. Frumosul decor din interiorul Sălii de Rugăciune si lumina de la cele 260 de ferestre dau o senzație de liniște (spre deosebire de unele structuri sumbre) si de a atrage oamenii la moschee. Pe jos este întins un covor gros deoarece Rugăciunea, ritualul, include actul de prosternare ( ,,Sajdah"), punând fruntea si nasul pe pardoseala. Un motiv în plus pentru care credincioșii musulmani se descalta înainte de a intra in moschee astfel încât spațiul în care se roagă este curat. Vizitatorii, indiferent de religie, procedează la fel. Lasa încălțămintea la intrare și primesc papuci de pânză sau cipilici de plastic pe care îi returnează la ieșire.

Cele mai mari exemple caligrafice arabe de pe pereții interiori sunt realizate de celebrul caligraf al timpului, Qasim Ghubari. Acestea sunt în majoritate versete coranice si rugăciuni precum și învățături atribuite lui Allah în limba arabă.

În interiorul moscheii există patru piloni uriași, cu diametru de 5 m fiecare, cunoscuți sub denumirea ,,picioare de elefant" din cauza asemănării cu picioarele robuste ale unui elefant imens. Pe partea de sus a fiecărui pilon exista un citat din din Coran scris pe un fundal albastru cu litere de aur. Acestea reprezintă fiecare un stâlp spiritual al credinței în Islam.

Anumite caracteristici, de exemplu, mihrabul, minber, kursi, există în orice moschee. Ele sunt parti componente utilizate de către liderul de rugăciune, imam, si asistenții să-i în cea mai mare parte din serviciile de ritual. Pot avea diferite forme, înălțime și materiale de compoziție dintr-o altă structură din cultura locala a tarii respective. Nu există nici un tip special de cerințe în ceea ce privește arhitectura moscheii pe care Islamul le impune urmașilor săi. Unele din aceste structuri nu sunt la locurile lor în zilele noastre. Cu toate acestea Moscheea Albastra nu pierde mult din măreția sa.

Edificiul prezintă cele mai frumoase exemple de caracteristici clasice ale artei otomane, de la arhitectura la lucrări în piatră la caligrafie pentru broderie în lemn.

MIHRAB (NISA): Apare ca o cavitate in peretele de marmura si structura reflectă vocea imamului pentru oamenii care se roagă în spatele său. Este așezată în direcția Kabah din Mecca, spre Est, punctul de referință pentru toți musulmanii din întreaga lume, în timpul rugăciunilor.

MINBAR (AMVON): Este o scară folosită drept platforma inclinata pentru a oferi predica in zilele de rugăciune a credincioșilor. Acestea sunt de fiecare dată la prânz, Vinerea, de Ramadan si Sarbatoarea Sacrificiului. La aceste ocazii toți musulmanii sănătoși sunt încurajați să participe la adunare (obligatoriu pentru bărbați, de asemenea, se permite accesul femeilor, dar acestea au dreptul de a nu participa), iar numărul ajunge până la 12.000 de suflete în interiorul Sălii Principale si Curtea Interioară. Din acest loc imamul poate fi văzut și auzit cu ușurință de către persoanele din interior. MINBARUL este construit din marmura si sunt aplicate sculpturi in piatra elocvente pe ea.

KURSI (SCAUNUL): Folosit pentru discuții sau prelegeri de către profesori in religie si de obicei utilizat atunci când există un număr mare de credincioși care au participat la rugăciune.

MUEZZIN MAHFILI (CASUTA MUEZINULUI): După chemarea la rugăciune din balcoanele minaretului, muezinul coboară în interiorul Sălii si se asează pe o platformă, iar credincioșii formează linii drepte si se roagă împreună. Platforma înălțată permite muezinului să observe pe imam si ajutoarele sale, iar vocea sa poate fi auzita cu ușurință de cei prezenti.

După rugaciune muezinul rostește anumite cuvinte de glorificare si lauda, care sunt apoi repetate de 33 de ori de catre adunare (acest proces se numește ,,tasbeeh" fiind folosit un sirag de mărgele pentru numărătoare).

DOMUL: În arhitectura islamica din Turcia, Domul sau Cupola, este de obicei considerata o reprezentare a Cerurilor. Forma emisferica, culoarea albastra abundenta si spatiul din interiorul moscheii confirma această opinie. Piatra centrala, ,,kilittasi", sau ,,cheie de boltă", literalmente inseamna ,,piatra de blocare". Aceasta este o piatra uriașă uriașă sculptata cu mare atenție și plasată astfel încât împinge pietrele mai mici, în lateral, cu dimensiunea si greutatea sa. Pe piatra centrala exista un citat din Coran: ,,Intr-adevar, Allah tine Cerurile si Pamantul, ca nu cumva să înceteze. Si, în cazul în care acestea ar trebui să înceteze, nimeni nu poate să-i dețină (în locul) după El. Intr-adevar, El este Blând si Iertător".

Pe partea exterioara a Moscheii Albastre lucrurile cele mai izbitoare sunt minaretele (6 la număr). Ele marchează, de asemenea, la orizont marele Istanbul. În interiorul minaretele sunt scări care duc la balcoane si, initial, 16 muezini făceau în trecut procedura ,,adhan", ,,apel la rugăciune", simultan spre alte direcții diferite. Astăzi, datorită tehnologiei, o singură persoană care se afla in partea de jos a minaretului poate face chemarea prin megafoane. Muezinul pune întotdeauna accent pe unitatea Celui de Sus, de cinci ori pe zi. Chemarea se face în limba arabă, astfel:

1). Allah este Cel mai Mare (rostit de patru ori).

2). Mărturisesc ca nu exista alt Dumnezeu afară de Allah (rostit de două ori).

3). Mărturisesc ca Mohammed este Trimisul lui Allah (rostit de două ori).

4). Vino la Rugăciune (rostit de două ori).

5). Veniți la izbăvire (rostit de două ori).

6). Nu există alt Dumnezeu afară de Allah.

Apelul la Rugăciunea de dimineață are o singură frază suplimentară, ceea ce înseamnă: ,,Rugăciunea este mai bună decât somnul". Acesta este un moment de aducere aminte că trezirea pentru închinare la Allah este benefică pentru termen lung.

Pe fiecare parte exterioara a Moscheii se află FACILITATI PENTRU ABLUTIUNE, adică locuri unde sa te speli pe mâini și picioare. Musulmanii sunt obligati să fie puri fizic si curați în orice moment, dar mai ales înainte de rugăciune. Prin urmare, ei spala parti ale corpului utilizate frecvent, inclusiv mâinile, brațele până la coate, fata, si picioarele. Părul este pur si simplu frecat cu o mână umeda. Se evita astfel transportarea murdăriei în Sala de Rugaciune precum si mirosul deranjat de la picioare. Facilitățile pentru ablutiune pentru femeile musulmane sunt intr-o zona delimitată strict, acoperită pentru intimitate.

Turul prin interiorul Moscheii Albastre a durat circa o oră și douăzeci de minute. Nu am plătit nimic la intrare. Prețul a fost inclus în totalul circuitului prin Istanbul achitat la agenția din România.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 11.09.16 21:22:10
Validat / Publicat: 12.09.16 07:52:30
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 4002 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Cupola cu faimoasele dale (țigle) albastre de la Iznik (Niceea).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[12.09.16 09:10:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[12.09.16 15:25:00]
»

@ovidiuyepi: Am fost și eu impresionat de Moscheea Albastră... mă strădui acum să îmi amintesc dacă acum doi ani am primit la intrare pliant de prezentare - cred că nu.

Cântarea muezinului ce se aude din zeci, chiar sute de minarete, în Istanbul (de fapt în toată Turcia și nu numai) e impresionantă... cea din zorii zilei poate provoca fiori reci și o trezire bruscă... hi, hi, hi.

Arhitectura moscheii, decorațiunile interioare, candelabrele, covoarele, versetele din Coran amplasate pe ziduri etc. - alături de dimensiunile mari ale construcției - sunt tot atâtea elemente ce impresionează pe vizitator. Religia creează atât de multe forme și dimensiuni...

Un superbonus meritat - mai ales pentru explicațiile specifice religiei islamice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[12.09.16 15:29:19]
»

Pliante se găsesc ceva mai greu. În grup organizat rezolva ghidul pentru turiști. Așa am intrat în posesia unuia.

adrianbogdan
[13.09.16 13:05:38]
»

Buna!

Acum doua seri am auzit ultima data chemarea la rugaciune chiar in vama la Hamzabeyli si marturisesc ca acest lucru mi-a ramas intiparit in minte.

Sti ce mi se pare mai interesant : pregatirea pentru rugaciune respectiv spalatul de picioare, suflecatul manecilor si spalatul pe fata, directia in care isi aseaza covorasul etc.

In moschee de pricipiu se roaga numai barbatii in unele moschei exista spatii speciale unde se pot ruga si femeile, un astfel de spatiu are amenajat si Moscheea Albastra.

Femeile trebuie sa intre in moschee acoperite complect: cap, brate, piciore. La Moscheea Albastra sunt puse la dispozitia turistelor un val albastru si uneori le sunt explicate concret regulile.

Intrarea in moschee este libera dar se pot face mici donatii la care primesti chitante.

calatorul
[14.09.16 20:48:12]
»

@ovidiuyepi: FRumos titlu, bine spus, captivanta relatare. Am fost si eu pe acolo acum cativa ani si am ramas cu aceleasi impresii coplesitoare. Multumim pentru informatiile si impresiile impartasite, ca si pentru pozele lamuritoare. Alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare!

ovidiuyepiAUTOR REVIEW
[15.09.16 09:23:34]
»

@calatorul: Mulțumesc pentru aprecieri. Numai bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, calatorul, ovidiuyepi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea Albastră (Sultanahmet ):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048399925231934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1