ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Moscheea Albastră - mândria otomanilor

TIPĂREȘTE URM de aici

Moscheea Albastră sau Moscheea Sultanahmet, o emblemă a Istanbulului pe care acesta o poartă cu mândrie de 410 ani! Este de neconceput să vizitezi acest magnific oraş şi să nu faci o vizită la aceasta moschee, vă garantez că impresionează prin frumuseţe, arhitectură şi o anumită doză de opulenţă, cel puţin la fel de mult ca în ziua în care s-a treminat construcţia acesteia. O construcţie de asemenea dimensiune şi complexitate ar dura ani de zile şi în zilele noastre, cu atât e mai impresionant e faptul că acest lucru s-a întâmplat cu ceva sute de ani în urmă...

Moscheea a fost ridicată între anii 1609 şi 1616 de către arhitectul Mehmet Aga, format la şcoala nu mai puţin cunoscutului Mimar Sinan (printre altele, arhitectul Moscheei Selimiye din Edirne - vezi impresii), cel mai mare arhitect al Turciei acelor vremurii. Pâna la acel moment, cea mai importantă moschee din oraş, atât ca marime dar şi ca măreţie, era Hagia Sophia (fostă biserică transformată de către otomani în moschee), sultanul Ahmed I a hotărât ridicarea unei moscheei care să-i poarte numele dar în acelaşi timp să depăşească ca măreţie amintita moschee. Până să-i încredinţeze responsabilitatea proiectului arhitectului Mehmet Aga, se spune că sultanul a ordonat execuţia unui alt arhitect ce nu reuşise să-l impresioneze cu proiectul sau (drept dovadă reuşita următorului arhitect, iar ca o paranteză, dacă astăzi ar mai fi posibilă o asemenea pedeapsă, mulţi dintre cei ce răspund în zilele noastre de anumite proiecte de infrastructură de pe la noi, ar merita aceeaşi soartă cu cea a nefericitului arhitect executat de Ahmed I... să vezi după aceia cum s-ar mişca următorul... şi cum s-ar materializa în sfârşit câte ceva şi pe la noi... ) Planurile construcţiei cuprind nu mai puţin de opt volume ce se găsesc în biblioteca Palatului Topkapi. În mod normal, conform tradiţiei acelor vremurii, finanţarea construcţiei ar fi trebuit făcută din banii obţinuţi ca şi captură de război, drept mulţumire divinităţii cât şi ca aducere aminte a unor bătălii mareţe, de astă dată, nu a fost să fie aşa, sultanul nu a avut parte de asemenea victorii importante şi nici de prăzi de război ce ar fi putut acoperi costurile unei asemenea constucţii, din acest motiv acesta a apelat la "bugetul statului" şi ca de fiecare dată când se întâmplă acest lucru, de suferit au avut tot muritorii de rând... (mai ştim şi noi construcţii măreţe ridicate în acelaşi mod... )

Numele moscheei vine de la cele circa 21000 de plăci interioare de faianţă pe care predomină culoarea albastră cât şi de la culoarea granitului folosit la faţade şi minarete, respectiv un granit a cărui culoare bate spre albastru. Se spune că în moschee ar încape 10000 de oameni , iar pe lângă rolul spiritual pe care-l joacă, aici se găseau şă-şi desfăşurau activitatea o scoală teologică, un spital, un han ce adăpostea caravanele (aşa cunoscutul "caravanserai ") şi o cantină. Corpul principal al clădirii are forma de roză cu patru ramuri şi o curte interioară spaţioasă, corpul central, cea mai impozantă parte a moscheei, are un acoperiş format din domuri şi semi-domuri, elementul central fiind domul principal ce se găseşte la o înălţime de 43 de metrii în punctul central iar diametrul acestuia fiind de 23,5 metrii, tot acest sistem de domuri e susţinut de patru stâlpi masivi. O poveste interesantă o au cele şase minarete ale moscheei, se spune că iniţial acestea ar fi trebuit să fie doar patru iar sultanul i-ar fi cerut arhitectului ca acestea să fie din aur, probabil din cauza stresului , cel din urmă ar fi înţeles in loc de aur (altin în turcă) ca acestea să fie în numar de şase (alti), oricum ar fi fost, la final s-a constatat că moscheea avea şase minarete, fapt de neconceput la accea vreme, deoarece Moscheea Sfântă din Mecca avea tot şase minarete ceea ce ar fi adus la egalitate ca importanţă cele două moscheei, fapt de neconceput la aceea vreme... aşa că sultanul s-a văzut nevoit să comande construirea celui de-al şaptelea minaret la Mecca. Construirea acestui minaret avea să deschidă calea construirii în imperiu a altor moscheei cu şase minarete, ulterior mai construindu-se încă trei moscheei cu şase minarete... Minaretele Moscheei Albastre au înălţimea de 64 de metrii, patru dintre ele având trei balcoane iar două dintre ele având doar două balcoane, acestea din urmă find probabil cele construite în plus faţă de planul iniţial... Nu doresc să vă mai vorbesc despre alte date tehnice şi istorice despre acest obiectiv turistic, cei interesaţi sigur vor găsi nenumărate informaţii din nenumăratele surse existente în zilele noastre...

Pentru noi, ca şi turişti, nu trebuie să ne scape din vedere că această moschee pe lângă faptul că este unul dintre cele mai cunoscute şi vizitate obiective turistice ale Istanbulului este şi un lăcaş de cult, fapt pentru care suntem nevoiţi a ne comporta ca atare, respectând orele de vizită cât şi regulile impuse într-un astfel de locaş, de ce să nu recunoaştem, unele dintre aceste reguli se regăsesc şi în multe dintre bisericile sau mănăstirile noastre, purtarea cuviincioasă, păstrarea liniştei, ţinută decentă, femeile să aibă capul acoperit, singura regulă ce nu corespunde cu ale noastre, şi care e valabilă în toată lumea musulmană, e faptul că în moschee se intră în picoarele goale, după ce în prealabil te-ai spălat pe acestea... uneori când este aglomeraţie mare şi/sau temperaturile sunt ridicate, se resimnt unele miresme... La intrarea în moschee sunt prevăzute un fel de dulapuri speciale unde se lasă încălţămintea, şi tot la intrare, în mod special pentru turişti, cred, se dau un fel de baticuri pentru ca femeile ce nu au aşa ceva, să-şi acopere capul şi umerii iar bărbaţii care au pantaloni scurţi sau bermude, vor primii un fel de "fuste " pentru a-şi acoperii picioarele (sic!). Recomand vizitarea moscheei pe cât posibil cu evitarea orelor de rugăciune, asta pentru a evita eglomeraţia, veţi vedea în fotografii cam ce cozi se pot forma... dacă vizita are loc în lunile de vară, e bine ca vizita să o programaţi pe cat posibil cât mai dimineaţă sau dacă e posibil, aproape de asfinţit, evintând astfel orele pe care veţi fi obligaţi să staţi la coadă sau temperaturile înăbuşitoare de la orele prânzului...

Imaginile şi diferitele descrieri nu pot exprima pe deplin măreţia acestui adevărat monument de arhitectură otomană, pentru cei ce doresc să facă un tur virtual al acestei moscheei pot face acest lucru aici - www.3dmekanlar.com, imaginile surprinse de mine aici poate vor completa această viziune şi vor reuşi să vă formeze o imagine de ansamblu cât mai aproape de adevăr cu privire la acest obiectiv turistic...

Alegeri înţelepte şi vacanţe plăcute tuturor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de kelyboy in 10.03.16 08:56:57
Validat / Publicat: 10.03.16 11:24:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2513 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 În curtea interioară - Moscheea Albastră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.03.16 11:24:20]
»

@kelyboy - am rugămintea să încerci să faci o selecţie a pozelor încărcate. regulamentul spune că nu se încarcă poze cvasi-identice - am şters mai multe fotografii ce prezentau acelaşi aspect, dintr-un unghid (sau un timp) FOARTE puţin diferit. Exemple: fotografii ale aceleişi străzi (sau acelaşi peisaj) din aproape acelaşi unghi, luate la interval foarte scurt de timp; aveai trei fotografii cu aceeaşi pisică, în prim plan etc.

Cu mulţumiri pentru înţelegere.

kelyboyAUTOR REVIEW
[10.03.16 11:30:14]
»

@webmasterX - ok, voi ţine seama pe viitor

mishu
[10.03.16 12:31:30]
»

foarte frumos si bine documentat si acest material, iar pozele foarte frumoase, cat despre adevarurile privind "sanctionarea" proiectantului la noi cred ca finantatorul ar trebui sanctionat daca este de acord cu oribilitati, deoarece sunt multi care-si doresc hidosenii - clinentul nostru, stapanul nostru. Iar despre bugetul alocat? fara numar, fara numar, mai ales cand nu e din buzunarul nostru. Cat numarul minaretelor nu numai in Turcia exista rivalitatea intre dimensiunile constructiilor.

In Viena am aflat ca la vremea construirii bisericii votive aceasta era cea mai inalta din oras, si imparatul a decretat ca nici o alta constructie nu are voie sa fie mai inalta, astfel incat atunci cand a fost construita cladirea primariei (Rathaus), aceasta a fost construita cu 1 metru mai mica, insa i-a fost montata deasupra o statuie de 1.5 metri. Imparatul s-a suparat insa nu a mai avut ce face, asa ca totul este sa avem idei.

Felicitari pentru articol si poze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kelyboyAUTOR REVIEW
[10.03.16 13:39:44]
»

@mishu - Multumesc pentru vizită şi aprecieri! Cât priveşte bugetul... pe la noi se întâmplă în zilele noastre cam ce se întâmpla la ei acum câteva sute de ani... cu toate că la ei se construia, după cum se vede, destul de trainic... să nu spun cam cum se construieşte şi astăzi, nu pot să-mi scot din minte infrastructura rutieră construită în ultimii ani, în Turcia, normal, pe la noi nu prea se vede... , din păcate pe la noi merg lucrurile cât de cât bine doar atunci când românul e împins de la spate...

webmaster26
[16.08.16 09:56:29]
»

@kelyboy - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Moscheea Albastră (Sultanahmet ), ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

kelyboyAUTOR REVIEW
[16.08.16 10:17:40]
»

@webmaster26 - Ceva mai in stanga, mai degraba ar fi 41.00566382083174,28.976998371688858, multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kelyboy, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea Albastră (Sultanahmet ):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064820051193237 sec
    ecranul dvs: 1 x 1