ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Sultanahmet Camii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vă povesteam recent despre celebra Sf. Sofia, catedrală patriarhală ortodoxă, moschee imperială, biserică romano-catolică a cruciaților și peste toate un valoros muzeu vizitat până acum un an de hoarde de turiști de pe toate continentele și al căror număr creștea spectaculos de la un an la altul. Anul acesta a fost mai calmă lumea! Peste drum de aceasta aproape strălucește în soarele zilei de vară, privind oarecum sfidător spre Înțelepciune, o clădire impresionantă a cărei identitate nu ai cum să o confunzi chiar fiind cel mai neștiutor în tainele marilor religii ale lumii, Sultanahmet Camii, cunoscută mai ales după al doilea nume, neoficial și dat de occidentalii fermecați de culoarea interiorului, Mavi Camii / Moscheia Albastră. Dar turcii folosesc doar în scop turistic numele de Mavi Camii. Este momentan cea mai impresionantă moschee din Istanbul, fostă imperială, azi moscheia națională a Turciei dar acest statut nu va mai dura mult, Camlica Camii se apropie cu pași repezi de forma sa finală și atunci va fi cea mai mare din oraș și din Turcia. Nu trebuie să fii sultan ca să-ți permiți o astfel de lucrare, poți fi doar președinte, cu atât mai mult cu cât are un precedent în Sultanahmet Camii din istoria căreia a învățat cum să aduni banii necesari realizării. După ce am făcut un interesant schimb de informații cu Selma, ea ne-a povestit puțin despre noua moschee, noi despre catedrala bucureșteană, ne-am îndreptat spre intrarea în acest frumos lăcaș de cult islamic.

Privită de la Hipodrom, din Atmeydani/ Piața cu cai, cum zic turcii, nu poți să o vezi chiar în întregul ei. Imaginea complexului ca întreg nu o am, sper ca atunci când voi mai vizita Istanbul să găsesc locul de unde să o pot privi în ansamblul ei exterior. Abia în dreptul porții de pe această parte începi să-ți faci o părere despre ce este la nivelul privirii. Poarta pe care am intrat noi în curte venind dinspre piață are două uși imense și grele. Curtea interioară de aprox. 500 mp este destul de simplă. Pavată cu marmură albă, în mijloc este o "fântână a curățării rituale" hexagonală cu coloane frumos lucrate, ea servind spălării obligatorii a picioarelor, mâinilor și feței de către bărbații ce practică această religie. Acum există un spațiu într-un lateral special pentru așa ceva dar se poate lua apă și de aici. Pentru femei există un alt loc ferit de ochi curioși, n-am intrat acolo dar bănuiesc că seamănă cu cele de la alte moschei, adică un lung șir de robinete de-a lungul unui jgheab, în fața fiecărui robinet fiind un scăunel.

Curtea este înconjurată pe trei părți de ziduri cu ferestre zăbrelite, o trecere boltită susținută de multe coloane și arcade, ce formează mici domuri. Am trecut pe sub ele căutând caligrafia arabă în marmură. Ajunsă în partea de vest am dat de intrarea cu lanț, uitasem rolul lui despre care citisem ceva dar Selma ne-a reamintit: când s-a ridicat moscheea, singurul care avea voie să intre călare în curte era sultanul. Pentru al face să aplece măcar capul, în semn de umilință, arhitectul a pus acest lanț mare și foarte greu. Se poate ieși din curtea moschei și pe porțile laterale. Latura a patra a curții este de fapt fațada lăcașului de cult, intrarea principală și singura permisă turiștilor obișnuiți. Din motive religioase intrarea credincioșilor pentru rugăciune se face prin poarta de vest, cea mai spectaculoasă. Se motivează această separare în special, spun ei pentru păstrarea ideii de sacru.

Minaretele sunt turnurile cu dublă funcție în lumea islamică, ele delimitează sau doar marchează un loc de rugăciune și din ele se cheamă credincioșii la slujbe. Sultanahmet Camii are șase minarete, este singura moschee de acest fel din Istanbul (tot șase, se pare aurite complet, va avea și Camlica), patru plasate la cele patru colțuri ale întregului complex și două la punctul unde începe zidul sălii de rugăciune și se termină curtea interioară. Minaretele nu sunt toate egale, 4 au 73 m înălțime și 3 balcoane iar celelalte 2 au 60 m și câte 2 balcoane. N-am prins nici un moment al cântecului muezinului, mi-am notat pe undeva versetele pe care le cântă de acolo de sus (acum mult mai simplu, un singur om pentru toate minaretele, nu șase în același timp ca în trecut dar acel muezin nici nu prea mai urcă, tehnica nouă i-a salvat încheieturile). Pot să vă spun că cea de la ora 5 parcă, dimineața are și un îndemn haios pentru noi, care ar suna cam de genul că rugăciunea este mai bună, mai folositoare decât somnul!! Ca număr se spune că au apărut dintr-o greșeală, sultanul a cerut minarete aurite - altin - dar arhitectul a înțeles șase - alti. Camica Camii va avea și “altin” și “alti” ca să nu mai fie confuzii! Greșeala aceasta a costat scump visteria turcă, sultanul a aranjat ca să se ridice la moscheea al-Haram la Mecca, cea care adăpostește piatra Kaaba, al șaptelea minaret și să se facă și renovări importante acolo, altfel Alah l-ar fi avut pe lista neagră!!

Imensitatea sălii de rugăciune care se zice că poate primi 10000 de credincioși - 2646 mp- îți creează același sentiment ca și la Sf. Sofia, doar că aici totul strălucește, trecerea timpului se observă mai greu. După ce ne obișnuim cu lumina de la cele 260 de ferestre cu vitralii comandate la Veneția dar și cea a candelabrelor foarte joase (v-am povestit în articolul despre Selimiye Camii de ce se făceau așa), ne strângem lângă una din cele patru coloane imense de susținere, ”picioare de elefant” numite în arhitectură, cu un diametru de 5 m fiecare și care au pe parte superioară texte din Coran.

Există și aci ca în orice moschee imperială o “maqsura”, locul închis rezervat sultanului, construit din marmură și bare de fier aurit, ornate cu materiale scumpe, cu ieșire separată, creată din teama de atentate (egalitate și în religia islamică dar cu pauze).

Fiind o mare moschee cu mult personal are și o “dikka” pentru muezini, locul unde ei se strâng în timpul slujbelor obligatorii.

Mihrabul este deosebit de frumos, din marmură aurită parțial, încrustat cu fildeș și perle iar minbarul are o frumoasă perdea verde, culoarea islamului, brodată cu caligrafie arabă în fir de aur.

Domul central este la 43 m înălțime și este cu 2,6 m mai mare decât cel de la Sf. Sofia, are 33.4 m diametru, este un cerc perfect. În orice moschee, domul este foarte important, este simbolizarea Raiului.

Faianța cu care este decorat interiorul este predominant albastră - în islam albastrul simbolizează protecție divină iar albul puritate și pace - dar și ceva verde, turcoaz sau “albastrul turcesc” dar și puțină roșie, ultima fabricată doar un timp limitat la Iznik. Motivele florale de pe plăcile lucrate manual sunt lalele, zambile, viță de vie, rodii și multe altele care pur și simplu îți iau ochii iar chenarele sunt pictate mai ales cu chiparoși, fiecare din aceste flori având semnificații aparte în cultura turcă. Documentele în care sunt consemnate toate cheltuielile făcute cu această moschee - opt volume - dovedesc că s-au comandat la Iznik 21043 plăci ceramice. Unele modele au fost create special pentru această moschee iar plăcile, pentru rezistență au fost emailate.

Faianța de Iznik cu care este decorat interiorul, cea care de fapt a dus la numele absolut occidental al moschei și pe care turcii nu-l agreează decât din punct de vedere comercial, a avut perioada de vârf în fabricarea și folosirea ei exact în sec. XVI, din mai multe motive. Unul s-a numit Hürem Sultan care, sclavă fiind la Iznik, a cunoscut aceste ateliere și ajunsă stăpână la Topkapî le-a folosit și promovat intens, chiar ca o afacere proprie. Dar orașul care producea celebrele plăci de faianță pictate în special în nuanțe de albastru și cu modele florale a fost Niceea, numele spune totul, așa cum este socotit azi, al treilea oraș sfânt după Ierusalim și Vatican. Numele de Iznik este dat de turcii care l-au ocupat prima dată în sec. XI. Faianța aceasta se lucra în ateliere locale încă din sec. VI, producerea și comercializarea ei a înflorit până în sec. XVII - XVIII când s-a hotărât mutarea producției la Istanbul unde calitatea a scăzut, fiind mai greu de adus materialul din dealurile Iznikului. Astăzi magazinele din Istanbul abundă în plăci cu faianță de Iznik. Dacă este ieftină, e o ceramică ordinară.

Covorul imens care acoperă pardoseala de marmură este predominant roșu, o culoare neimportantă din câte știu eu pentru islamiști dar deosebită pentru turci. Covorul în aceste lăcașuri a apărut odată cu tipul de rugăciune “sajdah” când credinciosul trebuie să atingă pământul cu fruntea, nasul, palmele, genunchii și toate degetele picioarelor, bazinul fiind ridicat, poziție foarte bine studiată și despre care nu știam până aici că are așa reguli stricte. E complicat și cam haios din postura de necredincios și vizitator dar respectăm locul și oamenii, ne distrăm afară, doar am intrat singuri, din propriei voință acolo.

Atât în curtea interioară, deasupra porților dar mai ales în interior, sunt plăci de granit sau lemn pe care sunt scrise în arabă, limba în care se citește și studiază islamul, versete din Coran și cele mai importante predici ale profetului Mahomed, toate caligrafiate de cel mai valoros caligraf din perioada construcției. Pe cele două mari medalioane rotunde pe fond albastru stă scris numele profetului, în stânga și numele lui Alah în dreapta, deasupra mihrabului.

Sultanahmet Camii a fost construită între anii 1609 - 1617, din porunca sultanului Ahmed I atunci când proaspăt urcat pe tron își dorește o moschee nouă care să depășească Sf. Sofia, până atunci moscheia imperială (la 13 ani era sultan cu drepturi depline iar la 18 - 19 ani a planificat construcția acestei moschei). S-a ridicat foarte repede această construcție dar s-a terminat la un an de la moartea lui Ahmed, fapt dovedit cu actele oficiale semnate de următorul sultan. Tânărul sultan a participat personal la toată munca, el a colindat pe la cele mai frumoase moschei căutând un model dar cea care l-a inspirat a fost tot Sf. Sofia. L-a ales pe arhitectul de origine albaneză, Sedefkar Mehmet Aga, fost discipol al lui Mimar Sinan iar după întocmirea planurilor sultanul a participat la ceremonia de început a lucrărilor, el find cel ce a început săparea șanțului. De fapt cronicile povestesc că venea des pe șantier și săpa, căra materiale, făcea orice muncă alături de constructori, la marele incendiu din timpul domniei lui a primit sarcini ca orice pompier de rând și le-a îndeplinit, fapte pentru care și-a luat destule vorbe grele pe la colțuri căci înalții demnitari s-au simțit obligați să participe și ei la munca fizică. Acum, citindu-i biografia dai și de alte obiceiuri mai puțin plăcute, cred, lui Alah, însă era om în balanța vieții ca noi toți. Cazmaua sultanului era placată cu argint, a fost folosită de acesta și la alte construcții și este expusă la Topkapî. Pentru construcția acestei moschei s-au distrus resturile Palatului Imperial al lui Constantin dar și alte clădiri importante bizantine, expropriații de atunci fiind plătiți din fonduri publice, inclusiv sultanul ce avea un palat aici. În perioada Imperiului Otoman aici era un întreg complex, cu școala coranică, școala pentru copii săraci de orice religie, o cantină unde se servea mâncare caldă celor amărâți, apoi locuri pentru activități speciale precum camera de astrologie, camera profesorilor și multe altele. Majoritatea au dispărut.

Imperiul începuse să aibă probleme teritoriale și financiare așa că sultanul a folosit pentru construcția lăcașului de cult, pentru prima dată în istorie, bani din trezorerie și nu din prada de război, ceea ce a dus la multe revolte. Sumele nu erau deloc neglijabile dar visul i s-a împlinit, moscheea este încă națională și cea mai mare din Istanbul de ceva timp, 400 de ani de la inaugurare, acum în noiembrie. Nu știe nimeni dacă versetul din Coran a fost împlinit în cazul sultanului Ahmed I și dacă Alah i-a construit ceva în Rai în schimbul acelei moschei “mică măcar cât un cuib de pasăre”, probabil speranța de la care au pornit planurile acestei clădiri. Oricum aici pe pământ are mormântul foarte aproape de ctitoria lui fabuloasă.

Vizitarea Sultanahmet Camii se face fără taxe dar este necesar să se ajungă acolo în pauzele dintre slujbe, ele sunt afișate pe site sau la intrarea în lăcaș, pot să spun că obișnuit sunt trei pauze în cursul zilei iar vinerea este închis până la ora 13. Cel mai bine este ca înainte de vizită să căutați informații pe sultanahmetcamii.org căci în funcție de orele de răsărit și apusul soarelui sunt și rugăciunile. Intrarea se admite de supraveghetori doar dacă sunteți îmbrăcați decent, femeile cu capul și umerii acoperiți, altfel primiți niște pânze oribile care au trecut prin multe mâini. Eu am avut grijă să am eșarfa mea și o bluză cu mâneci. Primiți o pungă de plastic la intrare pentru a vă pune pantofii în cazul în care nu doriți să-i lăsați în rafturile special amenajate, la ieșire vă puteți încălța abia după ce ați trecut nu doar pragul ci și traversa roșie de plastic din fața ușii, nu faceți ca mine care vroiam să mă încalț după ce am trecut pragul pentru că mă înțepa plasticul acela și... am păcătuit! Fiți atenți să nu treceți dincolo de gărduțul de lemn, este destinat doar credincioșilor și de obicei sunt mereu câțiva în poziția specifică dar sunt și gardieni atenți. Dacă pe site veți citi că intrarea este liberă dar puteți face donații în bani pentru care primiți chitanță oficială, să știți că așa este, am văzut un credincios vorbitor de franceză ce a dat banii - 50 € - și imediat a primit bon de casă. Oare doar la islam este legea asta, la noi în biserici casele de marcat sunt obiecte diavolești!?

Fiind în grup și știți cum este cu timpul în aceste cazuri, mai ales că eram legați de procurarea biletelor la alte obiective, apoi fiecare are alte planuri, n-am intrat în muzeu deși știam de el, este muzeul de covoare vechi originale, aranjat în fosta cameră de rugăciune a lui Ahmed I. Nu știu nici dacă era deschis atunci și nici cât este taxa de vizitare, ne grăbeam spre alte locuri din zonă. Despre spectacolul de lumini de seara de la ora 21 am aflat abia a doua zi, poate și acesta este un motiv care mă face să-mi doresc revenirea aici tot vara. Și dacă mergeți singuri nu în grup organizat, luați puțină energie de la “copacii cosmici” ai parcului, cei care unesc cerul și pământul, au o vârstă legendară, credincioșii în Alah spun că ei contopesc materia cu spiritul. Dacă sunteți atenți, în stânga intrării în moschee este un trunchi de pom decojit și protejat, acela este un rest dintr-un pom cândva viu, pom pe care turcii îl cinstesc foarte mult.

Webmaster, te rog, youtube Mulțumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 07.10.17 20:31:37
Validat / Publicat: 07.10.17 21:41:15
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 2510 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Unul din minaretele mai mici.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[07.10.17 21:38:39]
»

@elviramvio:

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[07.10.17 21:50:17]
»

@elviramvio: Extraordinar totul, loc, poze, articol exact asa cum ma asteptam.

Am citit cu mare placere articolul ca de obicei tu ne oferi o farama de istorie (de fapt la cate informatii ne dai pot spune mai degraba o felie de istorie) incat este o placere sa descoperi aceste locuri.

Cat despre afirmatia

am văzut un credincios vorbitor de franceză ce a dat banii - 50 € - și imediat a primit bon de casă. Oare doar la islam este legea asta, la noi în biserici casele de marcat sunt obiecte diavolești!?

vezi sa nu te pmenesti "afurisita" de vreun preot .

Felicitari, votat cu mare drag.

elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.17 21:50:57]
»

@webmaster45:

Mulțumesc, o seară buna!

elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.17 21:55:19]
»

@mishu:

Nu mă sperie pe mine un preot, un imam poate! ???? Sau articolul din seara asta al mamei Michi!

Tu știi că mie îmi place să cunosc mai multe despre locurile de le văd și ce nu aflu acolo, scormonesc pe net la hotel până nu mai pot ține ochii deschiși. Boală grea!

O seară liniștită!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[07.10.17 21:58:17]
»

@elviramvio:

N-am prins nici un moment al cântecului muezinului, mi-am notat pe undeva versetele pe care le cântă de acolo de sus

În acest caz, pot spune că ai avut noroc.

Eu am ascultat chemarea la rugăciune a muezinului, iar rezultatul a fost acela că nu am mai putut vizita Moscheea Albastră în acea zi. Ne-am repliat imediat şi am mers alături la Sfânta Sofia, am luat bilet ca la orice muzeu şi nu am avut alte restricţii legate de rugăciune sau de ţinută .

Foarte reuşite pozele. Felicitări! Ale mele au ieşit întunecate

elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.17 22:05:30]
»

@nicole33:

Mulțumesc. Am auzit muezinii dar nu acolo, chiar am avut noroc, am impresia că Selma a știut când sa ne ducă dacă mă gândesc că era tare grăbită dimineața la hotel și aproape am fost în pas militar până la Hipodrom. După ce am vizitat Sf Sofia și Sultanahmet și ne-am depărtat de zonă, a fost mai relaxată cu timpii.

O seară liniștită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[07.10.17 22:25:57]
»

După ce este citit un asemenea review, este greu să mai adaugi ceva. Este foarte bine detaliat.

În continuare, scriu ceva personal. Dv. cititorii o vedeți acum în fotografii, mulți dintre dv. ați și vizitat-o, ca și mine.

Eu mai am câte ceva în plus

- în vitrină, în camera de unde scriu acum, este macheta Moscheii Albastre pe care o privesc nostalgic, din când în când.

- chemarea la rugăciune, care se aude în toată zona din difuzoarele montate în minarete, eu o am înregistrată pe camera video, atât la prânz, seara în amurg și la culcare, aproximativ 21,30, Dimineața mă trezea, de cele mai multe ori pe la ora 5 și 20 minute. Ce bine ar fi fost dacă în videoclipul acestui review, ar fi fost redat un fragment din chemarea la rugăciune. Prin acest ecou, nu am cum să v-o ofer. Astfel, vizionându-l, cu siguranță v-ați fi simțit chiar acolo.

Dragă colegă, minaretul din dreapta de la intrare, mai este încă în reparație, așa cum l-am fotografiat eu anul trecut?

Vă mulțumesc că m-ați teleportat în seara aceasta într-un loc drag mie.

adrianbogdan
[07.10.17 22:49:32]
»

Buna! Elvira, ca sa fiu sigura ca moschea este acolo de data asta m-am dus sa o vad si seara la 22 dar si dimineata pe la 8.

adrianbogdan
[07.10.17 22:55:44]
»

@Mihai18: Buna! Luna trecuta mai era in renovare zona dinspre Hagia Sofia (mai exact dinspre fantana) coltul unde se pare ca se afla mormantul lui Sultan Ahmet din cate am citit eu pe acolo este drept ca in limba turca.

elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.17 23:10:39]
»

@adrianbogdan:

Și era acolo, e bine!

Am aflat destul de târziu că vara la ora 21 este un spectacol de lumini la Sultanahmet Camii, doar vara. Puteam să merg în ultima seară dar umblasem mulți km pe jos, era și foarte cald așa că am renunțat, plus că trebuia să merg singură și asta nu prea îmi plăcea deși drumul nu era întortocheat de la hotel la moschee.

Numai bine îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adrianbogdan
[07.10.17 23:15:08]
»

@elviramvio: a, da era

Si am vazut si luminile, dar ea nu era luminata in albastru asa cum gandeam io.

elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.17 23:20:07]
»

@Mihai18:

Mulțumesc de ecou. Da, era. Dar prin Istanbul sunt foarte multe lăcașuri musulmane în rebovare, ghida zicea ceva și de Suleymanyie Camii, la Beiazid am fost eu singură și era tot închis, chiar prea multe odată.

Cântecul muezinilor sau chemarea la rugăciune de fapt, am auzit-o de câteva ori prin oraș, niciodată la o moscheie unde eram în vizită, nu sunt sigură că mă atrage, doar ca ceva ce trebuie înțeles. Am dormit în ultima noapte cu geamul deschis și dimineața am auzit chemarea, parcă era în cascadă, de la mai multe lăcașuri. Interesant!

Sper să vă întoarceți acolo, știu că vă place tare mult orașul.

Vacanțe frumoase vă doresc și cât mai multe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[07.10.17 23:22:16]
»

@adrianbogdan:

Ai fost norocoasă. Deci spectacolul este și în septembrie, începe în luna mai.

Dan&Ema
[08.10.17 07:30:15]
»

@elviramvio:

Alt loc foarte drag mie. Sunt fascinante moscheile mari. As always, articol excelent!

elviramvioAUTOR REVIEW
[08.10.17 08:48:21]
»

@Dan&Ema:

Așa este, e fascinantă. Curtea interioară este destul de sobră dar când treci de ușile sălii de rugăciune, rămâi fără cuvinte un timp. Sper să fie la fel de spectaculoasă și cea care se construieste acum, desi minaretele aurite nu stiu dacă vor arata atât de bine ca acestea lucrate în piatră și marmură. Vom vedea.

Toată zona din jurul moschei Albastre este frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[08.10.17 10:24:57]
»

@elviramvio: Copleșitor! Doar citind m-am simțit mic-mică, dar s-o și vizitez...

Faptul că sultanul a participat fizic la construcție, cred eu c-a dat un imbold muncitorilor să realizeze o așa minune!

Dana2008
[08.10.17 10:56:42]
»

Felicitări pentru articol! Maria 55 mi-a povestit despre acest obiectiv turistic deosebit de frumos pe care am plănuit să îl vizităm împreună ????. Eu nu am fost niciodată în Turcia iar Maria a spus că mă duce ea cu ea... evenimentele politice din aceasta Țară ne-au ținut departe de ea.

Fotografiile sunt superbe!

Călătorii plăcute!

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[08.10.17 11:15:17]
»

@Dana2008: pregateste-te! Dacă suntem sanatosi, 1Dec are sa fie Istanbul! Merge si Maya!!!

Dana2008
[08.10.17 16:15:58]
»

@maria55: urraaaa! ????????

doinafil
[08.10.17 22:39:44]
»

@elviramvio:

Am citit și am revăzut, cu bucurie, imagini de mult fixate pe retina mea încă de acum cinci ani în urmă.

Și pe mine m-a impresionat mărimea și grandoarea ei, decorațiile pereților și ale domului, totul pentru mine a fost ceva nou, nu mai intrasem într-un loc ca acesta.

Îmi amintesc că la intrare ni s-a dat o bucată de pânză drept basma și (parcă?!) un halat, sau o bucată de pânză pe care ne-o puteam petrece peste talie, acoperind pantalonii trei sferturi, cu care eram îmbrăcate eu și prietena mea. Pe noi nu ne-au descălțat, ne-au dat niște botoși din plastic pe care i-am tras peste sandale.

Am primit de la tine, ca de obicei, informații pe care nici acum și nici la vremea aceea nu le știam, mai ales cele referitoare la faianța de Iznik.

Am prins și eu momentele în care bărbații își spălau picioarele, de-a lungul zidului din curtea interioară. Despre locul în care și femeile trebuie să-și spele picioarele, nu știam că există.

Mi-a plăcut că te-ai informat înainte de a vizita cele două locuri sfinte, când am văzut-o eu nu m-am învrednicit să caut pe net ceva informații.

Îmi mai amintesc că după ce am plecat de la Moscheea Albastră am vrut să intrăm și la Sf. Sophia, însă a început o ploaie cu bulbuci (era într-un sfârșit de mai), și era o coadă mare acolo, plus că au închis porțile, era târziu, deja.

Am citit, văzut și votat pentru că a meritat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[09.10.17 00:04:34]
»

@Zoazore:

Da, poate! Dacă nu i-au zis vorbe dulci în gând, se zice ca sapa pana la epuizare.

elviramvioAUTOR REVIEW
[09.10.17 00:06:53]
»

@Dana2008:

Mulțam.

Deocamdată nu par a fi probleme așa că nu amâna o vizită până nu e prea târziu. Și cu un ghid ca Maria, te invidiez deja!

elviramvioAUTOR REVIEW
[09.10.17 00:09:41]
»

@maria55:

O vreme faină după sufletul vostru să aveți!

Eu am scuturat praful de prin Sultanahmet pentru voi, vei vedea tu! ????

elviramvioAUTOR REVIEW
[09.10.17 00:12:15]
»

@doinafil:

Mulțumesc Doina, asta sunt, scormonesc înainte de vizite, după când ajung la hotel... Boală grea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Dan&Ema, doinafil, elviramvio, maria55, Mihai18, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMoscheea Albastră (Sultanahmet ):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091028928756714 sec
    ecranul dvs: 1 x 1