ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Eforie Nord
ÎNSCRIS: 03.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
FEB-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Miniaturk - Turcia si nu numai

TIPĂREȘTE

Pentru ca Istanbulul are foarte multe de oferit: palate, plimbari cu vaporasul, bazare, moschee, mancare delicioasa, nu foarte multa lume a auzit si de Miniaturk.

Miniaturk este primul parc in miniatura din Turcia inaugurat in data de 02 mai 2003. Se desfasoara pe o suprafata de 60. 000 de metrii patrati, din care pe 15. 000 de metrii patrati sunt cladirile in miniatura, 40. 000 de metri patrati de spatiu verde şi zone deschise, 3500 de metrii patrati de zone acoperite, 2. 000 de metrii patrati sunt arondati unui bazin de înot şi canal, 500 de metrii patrati parcarii. Parcul a fost construit in 22 de luni, cu tot cu proiectarea lui.

Modelele au fost create in 13 locatii, din care 10 in Turcia si 3 in strainatate. Acestea sunt create pe o scara de 1 / 25 si au fost selectate 45 de lucrări de la Istanbul, 45 de lucrări din Anatolia, 15 lucrări de la frontierele actuale ale Turciei si 105 lucrari din afara geografiei otomane.

Acesta nu este pozitionat in zona turistica si probabil din acest motiv nu este foarte frecventat de turisti. Noi am luat autobuzul 47 din Eminonu si am mers circa 20 de minute. Se poate pleca si din Taksim cu autobuzul 54.

Am coborat din autobuz si ne-am indreptat rapid spre casa de bilete. Pretul unui bilet era de 10 lire turcesti, adica 20 de lei. Angajatul parcului ne-a intrebat din ce tara suntem si ce limba de circulatie vorbim. Nu am inteles initial de ce ma intrebase aceste lucruri, insa ulterior mi-am raspuns singura: tichetele (biletele) fusesera setate in limba specificata de noi si de fiecare data cand ajungeam in fata unei noi cladiri in miniatura, aratam cititorului de coduri de bare tichetul si acesta incepea sa ne spuna istoria cladirii respective.

Astfel, usor, usor, am inceput sa descoperim:

- Pamukkale (unul dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale ale lumii) pe care l-am vazut in realitate cu 8 ani in urma,

- Aeroportul Ataturk din Istanbul (principalul aeroport din Turcia),

-Moscheea Albastra, Hagi Sofia, Turnul Galata, Podul Bosfor, Topkapi, , Palatele Beylarbeyi si Dolmabahce (suficient de cunoscute).

- Templul lui Augustus (inaugurat in anul 2 inainte de Hristos),

- Turnul cu ceas din Izmir,

- Civilizatia hitita (Populatie indoeuropeana migrata in Anatolia centrala la sfarsitul mil. 3 si inceputl mil. 2 i. hr. , devin patura politico-militara hegemona in micile principate din regiune, devenind la sf. sec. XVIII i. hr. un puternic stat centralizat),

- Mausoleul din Halicarnas ( (azi Bodrum, Turcia) a fost opera arhitecților Pytheos și Satyros și a sculptorilor Scopas și Timotheos. Mausoleul poartă numele guvernatorului local Mausol, care a fost guvernatorul (satrapul sau regele) provinciei elenistice Caria (377-353 î. Ch. ) pentru care fusese destinat, ca mormânt-templu. Acest monument arhitectural a fost considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii antice),

- Templul lui Artemis (Templul zeiței Artemis din Efes (în greacă: Artemision, lat. Artemisium), cunoscut și ca „Templul Dianei”, a fost un edificiu antic grec construit pentru zeița Artemis. Templul a fost ridicat în anul 550 î. Hr. în Efes, oraș aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian. Templul zeiței Artemis din Efes se află 50 km la sud de orașul Izmir, Turcia. Din templul original, considerat una din cele șapte minuni ale lumii nu au rămas decât puține relicve)

- Altarul lui Zeus (a fost construit de Eumenes II in secolul al II-lea i. d. Hr. , era nu numai o constructie uriasa, cu o lungime de 127 picioare, o latime de 120 picioare si o inaltime de 40 picioare, ci si o capodopera de arta si arhitectura)

- Aspendos (pe care l-am vazut in realitate si este foarte bine reprodus, se afla la 50 km de Antalya, in apropierea satului Belkiz, situat pe raul Eurymedon. A fost fondat de catre colonii care au venit din Argos si a apartinut regatului Pergamus in epoca bizantina, inainte de a reveni sub stapanirea Romei in 133 i. Hr. Aspendos a devenit un centru economic foarte important in epoca romana. Dar secarea raului pe care era situat, la finalul antichitatii, a pus punct trecutului glorios al orasului),

- Stadionul Olimpic Ataturk (este una dintre mandriile nationale a turcilor. Ridicarea lui a inceput in 1999 si s-a terminat in 2002, iar costurile totale s-au ridicat la aproximativ 135 milioane de dolari. Capacitatea oficiala este de 75 145 de locuri, insa stadionul poate primi pana la 81 000 de oameni. Dintre acestea, 669 de locuri sunt rezervate pentru presa si 335 pentru protocol. Insa constructorii lui nu s-au oprit la a proiecta un simplu stadion. Amplasamentul are in dotare 6 lifturi, 558 de toalete, camere de prim ajutor si chiar un mic spital, 98 de detectoare de metal, 38 de camere de securitate, camere VIP, teren de antrenament, amfiteatre, sali de conferinta si zone speciale rezervate politiei si pompierilor)

- gara Haydarpasa (reprezinta un simbol al deschiderii Orientului Mijlociu catre Occident, inca din 1906, de la infiintarea garii).

Cand am crezut ca am vazut aproape tot, am descoperit in zona acoperita Panorama Miniaturk Victory Museum, unde cu ajutorul sunetului si luminii au dorit sa arate vizitatorilor cum se derula viata de zi cu zi, in spatele liniilor, in timpul unui razboi.

Si …. nu, nu s-a terminat! Urmeaza Muzeul Cristalelor (singurul muzeu din lume "Crystal City"), care combina cristalul cu laserul de inalta tehnologie si lumina, care prezinta cele mai valoroase monumente istorice din Istanbul: Turnul Galata, Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Palatul Ciragan, Moscheea Fatih, Gara Haydarpasa, Clădirea municipalităţii din Istanbul, City University, Queens Turnul, St Antuan Kilisesi, Topkapı Sarayı, Eyüp Sultan Camii, Rumeli Hisarı, Dolmabahçe Sarayı, Biserica Sf. Antonie, Palatul Topkapi, Moscheea Sultanului Eyüp, Cetatea Rumelia, Palatul Dolmabahce, Turnul cu Ceas Dolmabahçe şi Podul Bosfor.

in speranta ca nu v-am plictisit, din contra, v-am starnit curiozitatea, o sa atasez si suficiente fotografii care sa sustina cele povestite de mine.


[fb]
---
Trimis de romanitzaa in 28.07.10 20:45:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Antalya
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4296 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (romanitzaa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Imagine de ansamblu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8950 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Alina Morar
[28.07.10 21:27:25]
»

Interesant. Si in Italia am vazut ca este un parc din asta, dar nu l-am vizitat.

cosminp
[01.08.10 23:37:10]
»

interesant si de retinut acest parc. +vot.

romanitzaaAUTOR REVIEW
[01.08.10 23:41:42]
»

Multumesc frumos pentru vot.

celeste
[02.08.10 09:57:00]
»

felicitari pt.review+1 vot

romanitzaaAUTOR REVIEW
[02.08.10 10:09:57]
»

Multumesc frumos ptr. vot!

TraianS
[15.02.11 20:15:23]
»

Foarte interesant. Nu am auzit de parcul asta inainte. Daca nu as fi citit in review ca sunt in miniatura as fi fost pacalit.

Eu am vazut poza cu Aspendos, ca urmaream pozele de la Istanbul si ma gandesc: "Ce cauta Aspendos, la Istanbul? " Am fost la Aspendos, langa Antalya. Nu mi-am dat seama din poza, ca e vorba de o macheta. Mi-a parut foarte real Apoi am citit reviewul si m-am dumirit

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster70
[14.05.15 11:19:42]
»

Mutat în rubrica "Miniaturk Park Istanbul, ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, celeste, cosminp, romanitzaa, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂMiniaturk Park Istanbul:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06079888343811 sec
    ecranul dvs: 1 x 1