ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
3 ADULȚI
PREȚ 3 (20 TL)
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Miniaturk Park Istanbul

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 23 MIN

Miniaturk din Istanbul. Vitrina Turciei

TIPĂREȘTE URM de aici

O vizita la Miniaturk nu trebuie ratata daca va aflati in Istanbul indiferent de perioada anului sau de ocazie. Asta mi-am propus in acest an, sa nu ratez acest obiectiv cat timp m-am aflat in circuit in orasul situat pe cele doua continente. De ce? Pentru ca este o ocazie unica de a cunoaste si invata istoria si cultura civilizatiilor care si-au pus amprentele peste spatiul anatolian si in afara acestuia (fostele provincii otomane din Balcani si centrul Europei, nordul Africii si Orientul Mijlociu).

Miniaturk se afla in afara zonelor turistice cele mai frecventate din Istanbul.

Locatie: Ornekte, Imrahar Cadessi No. 7,34445, Sutluce/Beyoglu. Pentru a ajunge aici se pot lua mai multe autobuze municipale, rutele si orarul acestora se pot verifica pe adresa „iett istanbul” . Doar introduceti locatia in bara de cautare si va afisa liniile de autobuz cu rutele si opririle. Linii: 36T (de la Harbiye/Taksim); 38T (de la Kucukkoy); 41ST (de la Topkapi); 47A (de la Yenikapi); 47,47C, 47E, 47K, 47N (de la Eminonu); 54HS (de la Haskoy). Un taxi este cel mai sigur mijloc de locomotie. Impreuna cu amicii mei, am luat taxiul din zona Sirkeci-Eminonu si, nu exagerez, in circa 20 de minute eram la destinatie. Am incercat sa retin pe unde a luat-o nenea soferul, dar mi-a fost imposibil in traficul existent. Tot ce stiu este ca s-a rulat de-a lungul ambelor maluri ale Cornului de Aur. Calatoria a costat 45 TL.

Vizita a inclus doar Complexul in aer liber fara Istanbul Crystal Museum si Miniaturk Panorama Victory Museum. Tichetul de acces a costat 20 TL (3 euro). La intrare un agent de securitate a verificat tichetul si codul HES. Fiecare model expus are atasat un panou informativ trilingv: turca, engleza si araba. Administratia parcului a scos aparatele-info electronice care erau dotate cu scaner. Pe baza unei cartele primite la intrare se putea scana la aparat, iar acesta oferea informatii despre exponat in limba selectata. Acestea au fost retrase deoarece se defectau foarte des avand in vedere rata de utilizare. Panourile informative mi-au fost de mare ajutor in realizarea acestui review. Datorita lor am putut sa ofer informatii utile despre fiecare structura in parte.

Miniaturk in august 2021 este un parc in miniatura situat pe malul de nord-est al Cornului de Aur, a carui constructie a inceput la 30 iunie 2001 fiind inaugurat pe 2 mai 2003. Are o suprafata totala de 60.000 mp dintre care 40.000 mp este deschis, 3.500 mp este acoperit si 2.000 mp contin piscine si cai navigabile. Parcarea complexului are o capacitate de 500 de locuri. Contine 105 modele, la scara 1/25, ale structurilor din Turcia de astazi si din fostele provincii otomane, precum si interpretari ale structurilor istorice (Templul lui Artemis din Efes si Mausoleul din Halicarnas). Dintre structurile expuse, 45 sunt din Istanbul, 45 din Anatolia si 15 din fostele provincii otomane care se afla astazi in afara Turciei, respectiv in Balcani si centrul Europei, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Exista un spatiu suplimentar pentru modelele viitoare. Administratorii procedeaza destul de des la scoaterea unor exponate din parc motivand refacerea acestora sau inlocuirea lor cu altele care nu au fost expuse niciodata. De asemenea, in parc mai gasim un miniamfiteatru pentru spectacole, restaurant, magazin de suveniruri, spatiu de joaca pentru copii, tabla de sah, labirint, ferryboat, barcute cu telecomanda, minitren pentru plimbarea turistilor, ministadion si un simulator 3D cu elicopterul. Din motive de siguranta sau de randament, avand in vedere diminuarea numarului de turisti datorita pandemiei, conform informatiilor oferite de administratia parcului, s-a oprit transportul turistilor cu minitrenul pe aleile parcului. Am observat ca trenuletul in miniatura care trecea prin mai multe tuneluri si pe langa structuri principale nu era in stare de functionare. Era oprit sistemul de rulare la pista Aeroportului Ataturk pentru machetele de avioane. N-am observat pe nimeni sa actioneze barcutele cu telecomanda. Mini Stadionul din sectorul dedicat Istanbulului are patru tonomate, fiecare avand inregistrat imnul unei mari echipe din campionatul turc: Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas si Trabzonspor. Introduci o lira turceasca in aparat si asculti imnul dorit. Am avut marea onoare sa ascult doar imnul formatiei Besiktas deoarece era singurul disponibil. Celelalte aparate erau defecte, in speta butoanele de pornire fiind rupte. Cred ca vreun suporter fanatic de la Besiktas s-a ocupat de distrugerea aparatelor rivalilor.

Arhitectura a fost realizata astfel incat sa-i permita parcului sa se dezvolte, luandu-se in considerare nevoile si potentialele adaugiri. Modelele sunt confectionate dintr-un material plastic rezistent la orice tip de vreme. Inainte de a fi expuse fiecare constructie este nevoita sa treaca mai intai prin spatiul de testare al parcului. Ca idee principala in alegerea reconstituirii modelelor este de a include fiecare civilizatie care si-a lasat amprentele in spatiul anatolian. Structurile monumentale care reflecta tehnologia, arta si cultura civilizatiilor de care au apartinut si care au fost martore invaziilor, razboaielor, distrugerilor miilor de ani si inca supravietuiesc datorita protectiei civilizatiilor si a restaurarilor, sunt reprezentate de miniaturile lor in Miniaturk.

Vizita in parc a debutat cu o scurta plimbare prin Labirint pentru care am platit o lira turceasca. Este imposibil sa nu te ratecesti, dar placerea este imensa. Din pacate nu functiona Simulatorul 3D al elicopterului: un zbor simulat deasupra Turciei si a complexului Miniaturk. Mi-ar fi placut foarte mult sa testez sistemul, dar... Revizie! Asa mi s-a spus. Poate cu alta ocazie!

Miniaturk expune vizitatorului 3000 de ani de intorie din antichitate pana in perioada bizantina, din epoca otomana si pana in zilele noastre. Intregul complex este impartit in trei zone distincte: Anatolia, Istanbul si fostele provincii otomane din afara Turciei, ele fiind separate de mici peisaje care asigura continuitatea vizitei.

ANATOLIA

Exponatele expuse in parc sunt adunate din toate punctele cardinale si regiunile anatoliene.

Incepem cu Regiunea Nordica si ne oprim in Safranbolu, un oras din districtul Karabuk, care a mai purtat denumirile de Theodoroupolis, Saframpolis si Tarakliborlu. Sunt expuse Casele din Safranbolu. Textura caselor si fantanilor de la sfarsitul secolului al XVIII-lea arata ca un muzeu in aer liber. In case era obisnuit sa se foloseasca piatra pentru pardoseala la parter si lemn de buna calitate la etajele superioare. Casele sunt adiacente strazilor, iar acestea sunt, in general, inguste si curbate. Mergem la urmatorul exponat aflat in Amasya, fosta capitala a Regatului Pontic, si anume Casele Yaliboyu. Acestea sunt situate de-a lungul Raului Verde, fiind construite la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. O caracteristica importanta a acestor case este ca au fost primele realizate cu prefabricate din Anatolia. Unele au fost ridicate pe loc, in doar o zi, fiind printre cele mai frumoase exemple de arhitectura civila turceasca din Anatolia. Incheiem periplul prin aceasta regiune cu orasul Corum a carui etimologie este necunoscuta datorita multor stapanitori de-a lungul timpului. Administratorii au expus Civilizatia Hittita. „Hattusa” este impartita in trei parti, ca Usa cu Sfinxul. Aceasta este o baza calcaroasa construita cu blocuri de andezit care masoara 10 metri. Taurul reprezinta cerul care sta la baza furtunii de aur. Peretii au fost construiti in secolul al XIV-lea iHr, in timpul Imperiului Hittit. Datorita acestor ziduri hittitii au supravietuit o lunga perioada.

Parasim aceasta regiune si trecem la Regiunea Nord-Estica, la Trabzon fost Trebizonda, pe coasta Marii Negre. Aici avem Manastirea Sumela, un templu ascuns intr-un trunchi de munte inalt de 1300 metri cunoscut sub denumirea de„Manastirea Sfanta Maria' ' . Conform legendei a fost ridicata in anul 385 dHr de doi calugari atenieni. Biserica din interiorul manastirii are o latime de aproximativ 400 mp care este ingropata in interiorul unei pesteri. Manastirea este legata de vale cu o scara ascutita si ingusta de 100 de trepte.

In continuarea circuitului vizionam Regiunea Estica, cu orasul Agri, la poalele masivului Ararat, si admiram Palatul Ishak Pasa. Construit de catre Ishak Pasa, fiul sefului stegarilor din acea perioada. Este aproape de Dogubeyazit. In timp ce ordinea structurala este aproape de palatele otomane, usile sale poarta urme de arhitectura selgiucida. Decoratiunile folosite pe usi contin un amestec de culturi diferite provenite din spatiile iranian, anatolian si caucazian. Urmeaza Bitlis, oras foarte aproape de granita cu Armenia. Doua structuri sunt expuse vizitatorului. Primul este Mormantul Emir Bayindir Kumbet, lucrare din perioada akkoyunlus, care a fost construit de sotia sahului Selime Hatun in onoarea lui Emir Bayindir (decedat in 1481), fiul lui Rustem Bey, care a fost nepotul conducatorului tribului Aq Qoyunlu, sultan Uzun Hasan. In popor se mai numeste si ' ' Parmakli Kumbet' ' . Constructorul era din Ahlan, pe nume Babacan. Kumbet este separat de celelalte constructii asemanatoare din Anatolia prin structura sa boltita si cu coloane. Cel de-al doilea este Cimitirul Ahlat din Seljukian Square compus din aproximativ 8000 de piese funerare de diferite tipologii, dintre care 453 sunt datate din secolele XI - XVI, si 178 camere mortuare subterane de tip kurgan. Este cunoscut drept cel mai mare cimitir din lumea islamica. „Taramul Caiselor” sau Malatya, fost Melitene in vechime, ne prezinta Complexul Somuncu Baba (1640) . Seicul Hamid Wali, care a fost numit Somuncu Baba in timp ce impartea paine (somun) oamenilor pe cand sedea la Bursa, a murit la Darende in 1412. Mormantul sau se afla in complex, in interiorul moscheii. Trupurile seicului si ale fiului sau, Halil Taybi, se gasesc aici. Apa de izvor care provine chiar din stanca din spatele mormantului din moschee este utilizata pentru abatie, deoarece a fost transferata in rezervorul de apa natural din dreapta usii de acces prin canal dupa ce piatra a fost sculptata. Potrivit unor istorici si surselor acestora mormantul seicului Hamid Wali s-ar afla in Aksaray. Orasul Erzurum, denumit Theodosiopolis in perioada romana, este reprezentat prin Madrasa cu minarete gemene. Data estimata a constructiei este atestata intre anii 1270 si 1291. A fost comandata de Hudavend Hande Hatun, fiica sultanului selgiucid Alaaddin Keykubat. Madrasa a fost renovata si transformata in turnatorie de tunuri din ordinul sultanului Murad al IV-lea (1623 - 1640). Utilizata ca atelier de turnatorie pana in 1846, cand a fost din nou convertita in madrasa. Regimul republican a transdormat-o in muzeu in anul 1942.

Inaintam prin spatiul destinat Regiunii Sud-Estice si ne oprim mai intai la Batman, fost Iluh, cunoscut pentru Mausoleul Zeynel Bey, construit pentru a-l onora pe fiul sultanului Uzun Hasan din tribul Aq Qoyunlu si martir al razboiului cu tribul Otlukbeli. Mausoleul se remarca prin fatada sa brodata de culori glamour. Complexul este format din trei madrase, un minaret, un mausoleu, un han si o baie turceasca langa raul Dicle. Alaturi este o structura din Sanliurfa, compusa din doua piese, Moscheea Halil-Ur Rahman si Lacul cu pesti Sacri din Urfa, considerat un loc sfant pentru cele trei mari religii. Moscheea descoperita langa Lacul Aun-I Zilha – cunoscut si sub numele de ' ' Lacul Zeliha' ' – cu pesti considerati sfinti, a fost construita din piatra, in perioada 1211 – 1212, la initiativa lui Melik Esref Muzafferiddin Mysa, nepoata lui Selahattin Eyyubi. Urmeaza in continuare doua modele din anticul Sirte, actual Siirt. Primul, Mormantul lui Ismail Fakirullah si al lui Ibrahim Hakki, un mausoleu compus din doua incaperi mici, un hol si un turn cu opt colturi, inalt de 10 metri. Al doilea, Mormantul si Moscheea Veysel Karani, inchinate martirului din batalia de la Siffin (657 dHr). In 1901 peste mormantul sau este ridicat alt monument funerar, demolat in 1967, si un mormant nou este construit folosindu-se mortarul denumit „cas” in zona. Langa mormant a fost ridicata o moschee. Este cel mai vizitat loc din zona. Casele de stanca, model provenit din orasul Mardin, inchide prezentarea acestei regiuni. Casele traditionale ale orasului, folosite timp de mai multe secole, au fost construite din calcar galben si stanca taiata. Cea mai certa caracteristica a acestor case de stanca sunt zidurile curtii, acoperisurile boltite si sculptura arcurilor. Am ajuns la Regiunea Sudica si ne oprim pentru inceput la modelele din Diyarbakir, denumit in antichitate Amida. Marea Moschee este cel mai vechi lacas de cult din Anatolia. Din timpul perioadelor artuklu, akkonyunlus, karakoyunlus, selgiucida si otomana dateaza 20 de inscriptii gasite pe peretii sai Este cunoscuta ca al cincilea ' ' Serif Harem-i' ' al lumii islamice. Podul Malabadi se afla situat pe cursul raului Batman si are cele mai largi arcade cu arc. Construit in 1147 de Timurtas Bin Ilgazi bin Artuk, in perioada dinastiei Artuqid. Exista, de asemenea, doua camere de adapost construite pe ambele arcuri principale prevazute pentru caravane si calatori. Adana, veche asezare hittita pe raul Seyfan, este reprezentata in parc de Podul de piatra. Dateaza din perioada imparatului roman Hadrian (117 – 138). Cu cateva adaugiri a devenit o structura semnificativa care lega rutele comerciale ale vremii. Masoara 319 metri in lungime si 13 metri inaltime. Arcul cel mare, in mijloc, are doi lei sculptati pe el. Astazi, doar 14 din cele 21 de arcade originale sunt intacte. Din principalul port antic al Ciliciei, Hadrianopolis, rebotezat Mersin, rasare Castelul Maiden. Este o structura importanta care a fost stapanita, pe rand, de seleucizi, romani, bizantini, turcii selgiucizi, armeni, francezi (din Cipru), otomani. A fost ridicat in secolul al IV-lea iHr. Celebrul istoric grec Herodot scrie ca acest loc a fost fondat de un print cipriot pe nume Georges. In timpul stapanirii bizantine imprejurimile sale au fost inconjurate de ziduri impotriva atacurilor arabe. In sfarsit, am ajuns la Antalya, cunoscut tuturor pentru potentialul turistic, dar care este plina de vestigii istorice. Amfiteatrul Aspendos a fost construit in secolul al II-lea dHr fiind cea mai importanta structura din orasul antic Aspendos, care se afla la 6 km est de Serik. Teatrul a fost ridicat in timpul imparatului roman Antonius Pius (138 - 161) si avea o capacitate de 15.000 de locuri. Ramane una dintre cele patru constructii de teatru vechi ramase in Anatolia, care a reusit sa supravietuiasca pana astazi. Moscheea cu minaret tesit din interiorul zidurilor castelului din Antalya. Minaretul tesit este construit in timpul sultanului selgiucid Alaaddin Keykubet, in 1230. Corpul sau cilindric are opt caneluri si sta pe un piedestal patrat. Inscriptia situata deasupra portii de est a moscheii a fost construita in 1373 pe ramasitele unei biserici bizantine. Minaretul tesit este asa-numitul„Kulliye” sau un complex de cladiri, impreuna cu Marea Moschee, medresa, mevlevihane si doua morminte.

In Regiunea Sud-Vestica, ne uitam mai intai la o structura de culoare alba identificata langa orasul Denizli, anticul Hierapolis. Este vorba despre Complexul Pamukkale. Nu exista un exemplu similar de formare naturala in intreaga lume, ca in acest loc. Aceste bazine terasate s-au format atunci cand apa calcaroasa, bogata in dioxid de carbon, a ajuns la temperaturi de 35 grade si s-a intarit. Faptul ca fenomenul rezultat seamana cu bumbacul, impreuna cu existenta unui fort istoric, au dat zonei denumirea Pamukkale („Castel de bumbac” ). Pe malul Marii Egee, in provincia Mugla, se afla statiunea pitoreasca Bodrum, care in antichitate s-a numit Halicarnas. Evident ca, in incinta parcului, administratia a expus structura fostului Mausoleu din Halicarnas, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Datat din secolul al IV-lea iHr, monumentul a fost construit in onoarea guvernatorului persan, Maussolos, de catre sotia sa. Ruinele pastrate pana astazi sunt expuse la ' ' British Museim' ' din Londra. Una dintre cele mai fermecatoare structuri din aceasta regiune se afla la Adiyaman, langa Kahta, pe vechile ruine ale Regatului Comagene la o altitudine de 2206 metri. Este vorba despre Ruinele de pe Muntele Nemrud, considerate drept a opta minune a lumi antice. Dateaza din perioada anilor 80-72 iHr. Statuile mari care infatiseaza opt zei diferiti, sculptati in piatra si asezati pe tronuri, pot fi vazute pe terasa de est a templului in aer liber de pe munte. Statuile ating o inaltime de la opt pana la zece metri si printre ele se pot gasi capetele altor statui care au fost separate de corpurile lor.

Ramanem in peisajul vestigiilor antice si mergem la Regiunea Vestica, pentru inceput la Selcuk, oras aflat in districtul cu acelasi nume, la 2 km de anticul Efes. Este cunoscut pentru Templul lui Artemis (Artemision) . Acesta dateaza din perioada 334 - 320 iHr si este cel mai mare templu din perioada elenistica. Ruinele si artefactele excavate la sfarsitul secolului al XIX-lea, in numele ' ' British Museum' ' , au fost aduse la Londra. Este considerata una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Am amintit mai devreme de anticul Efes, inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Administratorii au refacut macheta Bibliotecii lui Celsus. Aceasta a fost construita in epoca romana, intre anii 115 si 117 dHr, in timpul domniei imparatului Traian. Manuscrisele au fost infasurate si depozitate in nise din perete fiind descoperite in galeriile nivelurilor superioare. Fatada bibliotecii a fost ulterior transformata pentru a fi fundalul unei fantani atunci cand a fost construita o piscina pe scarile vechi. Inaintam pe alee si descoperim structuri din Izmir, al treilea oras ca marime in Tucia, pe tarmul Marii Egee, care pana in 1922 s-a numit Smyrna si era populat in majoritate de etnici greci. Moscheea Selcuk Isa Bey a fost construita in 1375 din ordinul lui Avdinoglu Isa, de catre arhitectul Ali din Damasc. Moscheea este ridicata pe un plan asimetric, usile vestice si estice fiind asezate pe o panta. Usa de vest este inscriptionata si gravata cu modele geometrice. Zidul din partea vestica este acoperit cu marmura, in timp ce ceilalti sunt din pietre taiate. Biserica Fecioarei Maria se afla la cativa metri distanta. Istoria lacasului de cult se intinde din perioada romana. Construita initial ca o piata acoperita de fructe si legume, cladirea a fost transformata ulterior intr-o biserica odata cu raspandirea Crestinismului. In secolul al V-lea este utilizata ca loc de intalnire pentru Conciliile bisericesti. Astazi, s-a pastrat doar absida care se poate vizita. Nu avea cum sa lipseasca din peisaj si vestigii antice. Altarul lui Zeus, construit intre anii 197 - 159 iHr, in anticul Pergamon. Coloanele sale pe stil reflecta arta sculpturala din epoca elenistica si prezinta cele mai fascinante exemple de decorare ale „Colegiului de Sculptura” din Bergama. Au fost duse la Berlin pentru a fi expuse intr-un spatiu cunoscut sub numele de „Muzeul Pergamon” . „Darul lui Dumnezeu” este denumirea sub care era cunoscut in trecut orasul Bursa. Doua vestigii importante sunt expuse in parc. Marea Moschee – Ulu Camii este cel mai mare lacas de cult din oras deschis pentru credinciosi in 1400. A fost construita la dispozitia sultanului Beyazit Yildirim dupa victoria armatei sale la Nigbolu. Suleyman Celebi, autorul cartii „Mawlid-e Sherif” , a fost imamul moscheii de-a lungul intregii vieti profesionale. Este renumita pentru mimbirul gravat din lemn de stejar si inscriptiile caligrafice. Mormantul Verde – Yesil Turbesi este construit langa Moscheea Verde. La 40 de zile dupa terminarea lucrarilor a murit sultanul Mehmed I Celebi. In mormant sunt asezate opt sicrie. Sarcofagul unde este depus sultanul prezinta decoratiuni cu motive florale si inscriptii caligrafice aurite de o importanta istorica semnificativa. Aventura continua si privirea se opreste asupra unui model din epoca contemporana. Ce sa fie? Ati auzit de Gallipoli? Ei bine, este vorba despre Monumentul Martirilor de la Gallipoli aflat la Canakkale, vechiul Hellespontes/Dardanelles. Monumentul a fost ridicat in memoria celor 250.000 de soldati aliati si otomani care au murit ca martiri in timpul campaniei din Gallipoli in „Primul Razboi Mondial” . Bazele sale au fost puse la 19 aprilie 1954, intreg edificiul fiind finalizat in 1960. Este opera arhitectilor Dogan Erginbas si Ismail Utkular, sub coordonarea inginerului Ertugrul Barla. Inaugurarea a avut loc la 21 august 1960 si are un muzeu la subsol. Langa el se afla monumentul si cimitirul soldatilor martiri turci. Ultima prezentare din aceasta regiune vine din anticul Adrianopole, in prezent Edirne, oras aflat in partea europeana a Turciei, fosta capitala a Imperiului Otoman. Ati ghicit despre ce este vorba! Moscheea Selimiye. Construita la ordinul sultanului Selim al II-lea, fiul celebrului Suleyman Magnificul, de catre celebrul Mimar Sinan, in perioada 1569 – 1575. Este una dintre realizarile edificative ale arhitecturii islamice. Mihrabul este vizibil din orice colt al moscheii, iar Cupola (cu un diametru de 31,25 metri si o inaltime de 43,25 metri) este cea mai mare cupola a unei moschei din intreaga Turcie. Moscheea are patru minarete, fiecare cu o inaltime de 83 de metri si fiecare aflat la aceeasi distanta fata de centrul cupolei. Fiecare minaret are trei balcoane.

Regiunea Nord-Vestica este reprezentata de orasul Izmit, fosta Nicomedia in antichitate. In parc este expusa macheta Turnului cu Ceas. A fost construit de catre guvernatorul Musa Kazim Bey in anul 1901, dupa planurile arhitectului Vedat Tek. Turnul realizat in stil neoclasic este situat chiar in fata conacului sultanului Abdulaziz. Ridicat pe un deal cu vedere superba la oras, turnul are patru etaje, cu fantani la primul si ceas la ultimul. Fiecare colt al etajului mijlociu este decorat cu semnaturile sultanului Abdulhamid al II-lea.

Pana acum plimbarea noastra s-a efectuat in cerc, iar pentru inchiderea acestuia mai ramane de vazut structurile din Regiunea Centrala. Incepem cu orasul Karaman, fost Laranda, reprezentat de Madrasa Hatuniye. A fost construita in 1382 si este una dintre numeroasele structuri care au supravietuit din perioada Emiratului Karamanid, cea mai puternica si de lunga durata a emiratelor selgiucide dinaintea otomanilor. Arhitectul a fost Numan bin Hoca Ahmet. Mai este cunoscuta si sub denumirea„Nefise Sultan Madrasa' ' . Madrasa este renumita pentru usa sa de marmura alba realizata din piatra taiata pe un plan dreptunghiular. Continuam explorarea si ne oprim la Konya, fost Ikonium, fieful dervisilor. Mausoleul Hevlana, monument construit in 1274, al carui turn cu placi de culoare turcoaz este printre cele mai bune lucrari din perioada selgiucida. Turnul de renume mondial a fost proiectat de arhitectul Bedreddin Tebrizi. Asa-numitul„Semahane' ' , locul dervisilor care se invart, si moscheea mai mare decat cea stabilita in perioada sultanatului lui Suleyman Magnificul intregesc mausoleul, deschis vizitatorilor din 1927, sub denumirea„Muzeul Konya Asari Atika' ' . Madrasa Karatay construita in 1251, la ordinele vizirului Karatay din Selcuk, cu usa principala realizata din marmura alba, gravata cu inscriptii si design reprezinta o capodopera a sculpturii in piatra. Edificiul adaposteste din 1955„Muzeul Artefactelor' ' . Madrasa cu minaret subtire, a fost ridicata intre anii 1260 si 1264 de catre marele vizir Sahip Ata. La poarta coroanei sta scris numele arhitectului Abdullah Oglu Keluk. Este renumita pentru minaretul sau si poarta incrustata din piatra decorata cu dale. Minaretul care a fost distrus de un fulger in 1901 este expus in parc cu forma pe care o va lua dupa restaurare. Ajungem la Aksaray, veche vatra antica numita Colonia de romani, si admiram Hanul Aksaray Sultan. Edificiul a fost construit din ordinul sultanului selgiucid Alaaddin Keykubat, de catre arhitectul Muhammed bin Havlan. Hanul este considerat cel mai mare caravanserai selgiucid din spatiul anatolian, cu intinderea sa de 4800 mp, un exemplu fascinant al caravanseraiului selgiucid clasic. In mijlocul spatiului anatolian, in antica Cappadocie„, Tara cailor frumosi' ' , orasul Nevsehir ne prezinta faimoasele Cosuri de Zana, formatiunile naturale unice la nivel mondial. Acestea s-au format prin eroziunea naturala a tufului vulcanic gasit pe valea stancoasa. Formatiunile din aceasta zona, usor sculptate, au fost folosite pentru a construi numeroase biserici si manastiri de catre preoti crestini care fugeau din calea persecutiei Romei. Complexul Hadji Bektash-i Veli reprezinta mormantul lui Bektashi, cunoscut si ca inspiratie a ordinului religios„Bektashi' ' , sfantul patron al ienicerilor. A fost construit in secolul al XIV-lea. Restaurat in veacul al XIX-lea ramane unul dintre cele mai importante obiective de vizitat din Turcia. Vechea asezare Sevastia, cunoscuta crestinilor prin martiriul celor 40 de mucenici, poarta astazi denumirea Sivas, iar Marea Moschee Divrigi este considerata una dintre cele mai importante edificii descoperite in Anatolia. Reliefurile deosebit de geometrice si florale de pe usa principala atrag un interes deosebit. A fost construita in 1299, la ordinul sultanului Mengucoglu Ahmet Sah, de catre arhitectul Hurremsah din Ahlat. Ultimele structuri ale acestei zone provin din capitala Turciei, Ankara, in trecut cunoscuta sub denumirile Ancyra sau Angora. TBMM - Cladirea Parlamentului este opera arhitectului austriac Clemens Holzmeister. Constructia a inceput in 1939, fiind inaugurata la 6 ianuarie 1961. Caracteristicile arhitecturale ale cladirii sunt concepute pentru a reflecta maretia si puterea Republicii Turcia intr-un mod demn, sigur si rezistent. Toate incaperile sunt realizate in stil tridimendional, stabil si monumental. O alta cladire din epoca contemporana este T. C. Ziraat Bank, construita dupa planurile arhitectului italian Guilio Mongeri, intre anii 1926 - 1929. Este una dintre lucrarile importante din perioada arhitecturii nationale, republicane. A fost transformata in muzeu in noiembrie 1981, dupa ce a folosit ca sediu al„Bancii Ziraat' ' , una dintre cele mai vechi din Turcia. Din perioada antica, de pe vremea stapanirii romane, rasar ruinele Templului lui Augustus, langa Moscheea Haci Bayram, dintre care cele mai multe au fost dezgropate in timpul sapaturilor din 1939. Templul a fost construit pe jumatate doar in timpul domniei imparatului Augustus, iar mai tarziu bizantinii l-au terminat si convertit intr-o biserica crestina. Moscheea Haci Bayram a fost ridicata in onoarea marelui poet sufist Haci Bayram Veli in 1427. Primele renovari au avut loc in secolul al XVI-lea sub indrumarea celebrului Mimar Sinan. O alta restaurare a fost aplicata in 1947. In incinta moscheii sunt depuse opt sarcofage.

ISTANBUL

Cel mai mare oras din Turcia, singurul din lume situat pe doua continente, care a purtat de-a lungul istoriei sale mai multe denumiri: Byzantion, apoi, dupa anul 330 dHr, Constantinopole, Konstantinye, iar din 1923 denumirea actuala. Capitala a trei mari imperii: Roman, Bizantin si Otoman. Administratorii parcului i-au dedicat un spatiu larg, in care sunt expuse structuri ce reprezinta diferite stiluri arhitectonice din epoca antica pana la perioada bizantina, de la epoca otomana pana in zilele noastre. Multe dintre ele sunt arhicunoscute publicului larg, multi dintre noi le-am trecut pragul, altele sunt mai putin promovate. In total, 45 de structuri emblematice pentru acest maret oras.

Administratorii parcului au convenit sa expuna structuri existente de pe ambele maluri ale orasului, european si asiatic.

A). Partea europeana.

Mormantul arhitectului Sinan. Cu putin timp inainte de moarte, maestrul Mimar Sinan a construit acest mormant in 1588, care se afla intr-un colt din complexul Moscheii Suleymaniye. Povestea sa de viata este gravata in 15 randuri deasupra ferestrei mormantului, scrisa de Mustafa Sai Celebi. Moscheea Suleymanie, construita in interiorul zidurilor orasului vechi din Istanbul, a fost planificata de arhitectul Mimar Sinan, la ordinul sultanului Suleyman Magnificul, intre anii 1550 – 1559. Moscheea este considerata a fi o lucrare din timpul„stapanirii” lui Sinan. Exista zece galerii pe cele patru minarete ale moscheii, ceea ce indica faptul ca Suleyman a fost al zecelea sultan al Imperiului Otoman. Moscheea Molla Gurani sau Moscheea Bisericii din Vefa este situata pe strada„Moscheea Molla Semseddin' ' . Avand in vedere partile existente si placile sigilate, am putea spune ca a fost construita pentru prima data la mijlocul secolului al V-lea. Biserica a fost convertita in moschee de catre„Sheikhul-Islam al lui Fatih' ' (titlul de autoritate superioara in problemele Islamului). Moscheea Kaimak Mustafa Pasa poarta numele ctitorului care era ginerele lui Nevsehirli Damat Ibrahim Pasa, marele vizir al sultanului Ahmet al III-lea, si care a indeplinit functia de amiral-sef in Uskudar Cengelkoy, intre 1720 - 1721. Moscheea are un plan dreptunghiular, gradini cu castelare si acoperis din lemn masiv. Era ultimul loc de adunare al sultanilor. Moscheea Eyup Sultan a fost construita de catre sultanul Mehmet al II-lea Cuceritorul, in anul 1458, in stil baroc, si este prima moschee ridicata de otomani dupa cucerirea Constantinopolului. Aici au avut loc ceremoniile de manuire a sabiei de catre printii otomani ascendenti. Moscheea Valide Sultan este ctitoria sultanei Valide Pertevniyal, sotia lui Mahmut al II-lea si mama sultanului Abdulaziz. Moscheea a fost ridicata intre anii 1869 - 1871 dupa planurile arhitectului Sarkis Baylan. Edificiul este diferit de alte moschei cu designul sau neogotic.

Aeroportul Ataturk este primul aeroport international din Turcia deschis pentru zboruri civile in 1938. Initial a purtat denumirea„Aeroportul Yesilkoy” , dar numele este schimbat in„Aeroportul International Ataturk” in 1985. Lucrarile de extindere si reinnoire au fost efectuate in 1988, iar aeroportul se mandreste cu cea mai rapida constructie a unui terminal aerian unternational pana in prezent. Terminalal este capabil sa furnizeze servicii, 35 de zboruri si 35 de aeronave aterizeaza pe ora. In prezent, pe aeroport sunt acceptate doar traficul cargo, air-taxi si deplasarile diplomatice. Zborurile comerciale se efectueaza din 6 aprilie 2019 de pe„Aeroportul International Istanbul (ITS)” . Podul Bogazici (Podul Bosfor) reprezinta primul pod suspendat peste Bosfor, intre Ortakoy (partea europeana) si Beylerbeyi (partea asiatica). Masoara 1510 metri lungime, o latime a puntii de 39 metri, iar distanta dintre turnuri este de 1074 metri. Distanta de la nivelul marii este de 64 metri. A fost inaugurat la 29 octombrie 1973. In prezent este denumit„Podul martirilor de la 15 iulie” , in memoria civililor ucisi in timpul puciului militar esuat din 15 iulie 2016 impotriva regimului presedintelui Erdogan.

Complexul Sultanahmet Meydani ocupa un loc aparte in inima si istoria orasului. Nu cred ca exista turist care trecand prin Istanbul sa nu viziteze acest loc incarcat de vestigii. Hagia Sofia a fost construita la ordinele imparatului bizantin Iustinian I, in anul 537, si este cea mai splendida opera de constructie bizantina din Istanbul. Minaretul de piatra subtire este ridicat in timpul sultanului Beyazit al II-lea. Minaretele de piatra mai groase au fost adaugate de maestrul Mimar Sinan. Mormintele sultanilor Selim al II-lea, Murat al III-lea si Mehmet al III-lea se afla in curte, in fostul„Baptisteriu” . In iulie 2020„, Consiliul de Stat al Turciei” a decis reconvertirea edificiului in moaschee, anuland decizia lui Ataturk din 1935, insa turistii pot vizita in continuare mareata constructie. Baia turceasca Haseki Hurrem dateaza din anul 1556, fiind construita la dispozitia sultanei Hurrem, intre Hagia Sofia si Moscheea Albastra. Reprezinta cea mai mare baie publica construita de arhitectul Mimar Sinan. A mai fost folosita, ulterior, ca depozit de carburanti pentru Consiliul orasului si depozit al„Tipografiei Nationale” . Moscheea Albastra (Moscheea Sultan Ahmet) a fost construita de sultanul Ahmet I in 1609, iar denumirea coloristica vine de la placile de culoare albastra care decoreaza interiorul. Arhitectul lucrarii a fost Sedefkar Mehmet Agha. Edificiul cu sase minarete este ridicat pe ruinele marelui palat inperial din perioada bizantina. Basilica Cisterna apartine celei mai fascinante perioade a Imperiului Roman de Rasarit, fiind construita in secolul al VI-lea pentru a livra apa orasului. Cisterna, care are coloane in stil ionic si corintic, detine numeroase capiteluri dorice neterminate. Hagia Irene este ridicata in acelasi timp cu Hagia Sofia, la ordinele imparatului Iustinian I, in anul 537, ca o biserica ortodoxa greaca. Dupa cucerirea Constantinopolului in 1453, a ramas in interiorul zidurilor care inconjoara Palatul Topkapi. Nu a fost niciodata transformata in moschee. Palatul Topkapi a fost construit in perioada 1461-1465, in timpul sultanului Mehmet al II-lea Cuceritorul. Toate ceremoniile oficiale au fost tinute aici pana in anul 1856. Astazi, palatul care este deschis publicului ca muzeu, este una dintre cele mai mari opere de arta din lume. Strada Sogukcesme, captusita cu case istorice, se gaseste la capatul„Bab-i Humayun (Poarta Imperiala)” . Istoria acestei strazi dateaza inca din secolul al VIII-lea. Casele din lemn se lipesc de peretii Palatului Topkapi si sunt decorate cu arieluri si gratare. Au o inaltime de doua sau trei etaje si contin in general opt sau zece camere. Casele isi primesc numele de la florile plantate in jurul lor, precum„Jasmine House” , Wisteria house” si„Honeysuckle House” . Fantana lui Ahmed al III-lea dateaza din 1728, fiind construita de catre marele vizir Damat Ibrahim Pasa in onoarea sultanului Ahmet al III-lea. Arhitectul Mehmed Agha s-a ocupat de lucrare. Una dintre realizarile din„Epoca Lalelelor” , fantana combina stilul baroc cu stilul clasic otoman.

Sistemul de alimentare cu apa al celor 40 de fantani este cea mai mare si veche constructie de acest gen din Istanbul. A fost comandata de sultanul Suleyman Magnificul, iar maestrul Mimar Sinan l-a realizat intre anii 1554 si 1563. Acest gigantic sistem de alimentare cu apa avea 55.347 metri lungime, cu 33 de apeducte, cele mai importante fiind Maglova, Guzelce si Pasa, formand o linie lung de alimentare cu apa pentru Istanbul. Una dintre lucrarile de top ale lui Mimar Sinan in ceea ce priveste ingineria si arhitectura.

Campusul ITU Macka. Cladirea„Facultatii de Administrare a Afacerilor” , situata in„Campusul Macka – Universitatea Tehnica” este una dintre anexele„Armeriei Macka” , iar lucrarile de constructie au fost finalizate de Simon si Sarkis Balyan intre anii 1861 si 1862. A fost alocat Ministerului Educatiei in 1956, dupa ce a servit ca scoala tehnica o perioada, care l-a dat in folosinta„Universitatii Tehnice din Istanbul” . Campusul ITU Taskisla. Structura a fost construita intre anii 1864 si 1865 de arhitectul britanic James Smith si asistentul sau Istefan pentru„Mektebi-Tibbiye-i Sahane' si folosita drept spital militar. In perioada 1943 - 1950 structura este renovata si plasata„Rectoratului ITU – Facultatea de Arhitectura si Constructii” . In 1983 acest monument istoric a inceput sa fie protejat ca o lucrare de prima clasa. Liceul Galatasaray este infiintat pentru prima data in 1481 pentru a instrui si educa cele mai bune minti tinere pentru Imperiul Otoman si, de atunci, si-a mentinul pozitia de lider ca instructie educationala si culturala si a jucat un rol esential in viata culturala turca. Statutul liceului a fost revizuit fundamental in 1868 si redenumit„Galatasaray Mekteb-i Sultani (Scoala Regala din Galatasaray)” . Liceul pentru baieti Kabatas a fost pentru prima data deschis in„Conacele Esma Sultan' ' din districtul Kabatas in 1908, inlocuind„Scoala Tribala Asiret' ' care a fost inclusa ulterior. Cladirea dinspre cartierul Besiktas a servit anterior ca„Scoala Gimnaziala' ' , iar mai tarziu a fost utilizata ca sala de mese si camin pentru liceu. Cladirea dinspre cartierul Ortakoy a fost folosita ca„Liceu pentru baieti' ' din 1928. Liceul Pertevniyal (Mahmudiye Rustiye) a fost construit in 1872, de catre Pertevniyal Valide Sultan langa Moscheea Valide din Aksaray. Liceul continua sa functioneze in prezent sub denumirea de„Liceul Anatolian” .

Marele Oficiu Postal ramane pionierul„Primei Miscari Nationale de Arhitectura' ' , o cladire simbol creeata de arhitectul Vedat Tek care a studiat in Vestul Europei. In planul initial al cladirii, inaugurata in 1909, desi existau doua ceasuri cu doua fete - una europeana si una in stil turcesc - mai intai le-au luat locul monograma lui Abdulhamit, apoi monograma sultanului Resat. Turnul Galata care dateaza din 1348 este situat intre cartierele Tunnel si Karakoy. Primul turn din lemn a fost ridicat in secolul al VI-lea. Actualul turn din piatra este opera genovezilor, are noua etaje si 62 metri inaltime impreuna cu subsolul. De la ultimul etaj se poate admira o panorama de 360 grade asupra orasului. Biserica Sfantul Anton a carei constructie de pe„Istiklal Cadessi' ' a inceput in 1906, fiind deschisa pentru enoriasi in 1912. Este cea mai mare biserica crestina de rit catolic din Istanbul, apartinand„Ordinului Franciscan' ' . A fost construita de catre arhitectul Mongeri in stil gotic italian. Catolicii latini care locuiesc in Istanbul reprezinta cea mai mare comunitate crestina si se reunesc in special de„Craciun' ' in acest lacas de cult. Monumentul Taksim este opera sculptorului Pietro Camonica din Italia. A fost inaugurat in 1928 si are o inaltime de 11 metri. Marmura verde si rosie folosita la realizarea lucrarii este de provenienta italiana. Statuia lui Ataturk de pe prima fatada se bazeaza pe fotografiile acestuia realizate in timp ce el se afla in fruntea orasului Kocatepe. Pe cealalta fatada exista o compozitie care infatiseaza pe Mustafa Kemal Ataturk, generalul Ismet Inonu si generalul Fevzi Cakmak impreuna cu armata si publicul sustinator. Sinagoga Ahrida se afla in cartierul Balat, strada Kurku Cesme, si a fost ridicata de emigranti evrei proveniti din orasul Ohri din Makedonia in anii 1400. Pictate in diferite culori, tavanul si peretii sinagogii reprezinta gloria stilului baroc si au fost restaurate pana la sfarsitul secolului al XVII-lea. Muzeul Chora are o istorie aparte. Prima cladire a fost construita in districtul Edirnekapi in anul 509 dHr, dar este distrusa de un cutremur. Cladirea actuala dateaza din anul 1321 si este construita ca o biserica bizantina cu cupola, unde patru stalpi principali sustin domul. A fost transformata in moschee in 1511 prin adaugarea unui minaret.

Palatul Ciragan este construit in 1872 la ordinele sultanului Abdulaziz, dupa planurile arhitectului Sarkis Baylan. S-au folosit cele mai pretioase pietre si multe piese au fost realizate din argint masiv, inclusiv manerele usilor. Cladirea intra in proces amplu de renovare in 1987, iar in prezent serveste drept unul dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul european al Bosforului. Turnul cu Ceas de la Dolmabahce este situat intre„Trezoreria Palatului Dolmabahce' ' si„Moscheea Dolmabahce' ' . Lucrarea, construita intre anii 1890-1894, a fost inaugurata in 1895. Ceasurile de pe fatadele laterele au fost aduse din Franta. Opera prezinta o imbinare de elemente din stilurile baroc, neoclasic si imperial (otoman). Palatul Dolmabahce a fost construit la dispozitia sultanului Abdulmecid, intre anii 1848-1856, dupa planurile arhitectului Karabet Balyan. Zidurile palatului de 45.000 mp sunt acoperite de in stil neoclasic, baroc si imperial (otoman). Cheiul sau ondulat cu vedere la Bosfor atinge 284 metri lungime. Darussafaka a fost construita ca o casa de filantropie in perioada otomana, care sa educe copii orfani priceputi. Constructia cladirii a inceput in 1868 si s-a incheiat in 1873. Arhitectul Karabat Baylan a supravegheat lucrarile.

Una dintre cele mai mari si mai impunatoare lucrari de pe malul european al Bosforului ramane Fortareata Rumeli, construita la initiativa sultanului Mehmet al II-lea Cuceritorul in 1452 pentru a preveni ajutorul genovezilor dinspre Marea Neagra catre bizantinii impresurati la Constantinopol. Arhitectul lucrarii a fost Muhittin Bey. Fortareata masoara 250 metri lungime, iar latimea variaza intre 50 metri si 125 metri. De asemenea, a fost utilizata ca inchisoare pentru o perioada cand temnitele Yedikule au fost reparate dupa cucerirea Constantinopolului in 1453.

Zidurile sau Ramparturile de aparare au fost construite pentru a proteja orasul vechi de atacurile din exterior. Ele se intind pana la 21 km lungime, fiind printre cele mai lungi constructii de aparare din Europa. Zidurile au peste 50 de porti, 300 de turnuri si sunt realizate din calcar.

B). Partea asiatica.

Turnul Fecioarelor a fost construit din piatra in 1719, de catre Ibrahim Pasa din Nevsehir. Este realizat din piatra si asezat intre coastele Harem si Soracak, la 180 metri de tarm, pe o stanca din Bosfor. In varf are un far a carui lumina clipeste la fiecare trei secunde si poate fi observata la sase mile distanta. Pavilionul Kucuksu este o opera de arta comandata de sultanul Abdulmecid si construita de catre arhitectul Nikogos Baylan. Inaugurarea s-a efectuat in anul 1856. Pavilionul are scari decorate in stil baroc - rococo pe partea cu vedere la mare. Incepand cu anul 1983 este transformat in muzeu. Palatul Beylerbeyi este situat pe coasta anatoliana a Bosforului, intre districtele Kuzguncuk si Cengekoy. A fost construit dupa planurile arhitectului Sarkis Baylan, intre anii 1861 - 1865, la ordinele sultanului Abdulaziz. Interiorul este decorat cu mai multe tablouri, schitele de pe tavan fiind realizate chiar de sultan insusi. Conacul Sadullah Pasa a fost construit in anul 1770, in timpul sultanului Selim al II-lea. Primul proprietar al acestei resedinte era probabil unul dintre oficialii palatului deoarece cladirea dateaza mai mult dinaintea lui Sadullah Pasa, al carui nume il poarta astazi. Doar sectiunea de harem, care este situata pe malul apei, a ramas in picioare. Cladirea prezinta toate caracteristicile majore ale unei resedinta traditionale turcesti. Vila Khedive se inalta in cartierul Cubuku, fiind opera arhitectului italian Delfo Dominati, la dispozitia lui Abbas Gilmi Pasa, khedivul Egiptului, in anul 1907. Picturi cu flori si animale decoreaza peretii si tavanul. Vila se afla intr-o gradina de 270.000 mp din care ocupa doar 1000 mp si este proiectata ca un castel. Gara Haydarpasa si portul maritim. Arhitectii garii, cunoscuta drept simbol al orasului, sunt Otto Ritter si Helmut Cuno. Constructia cladirii a inceput in 1906, iar camera de asteptare pentru pasageri a fost deschisa doi ani mai tarziu. Elementele stilului renascentist german si neoclasic preluate din arhitectura barocului european mediu au fost amestecate pentru a construi locul. Portul maritim din fata garii este singurul obiectiv proiectat de arhitectul turc Vedat Tek. Bastarda 1657 este cea mai mare si mai fascinanta dintre galerele otomane. Secolul al XVII-lea a reprezentat anii ei de glorie si mai tarziu a devenit o adevarata piesa de arta. Galera avea 32 de randuri de vasle si putea transporta 750 de oameni la bord. Colegiul Militar Kuleli a fost construit de catre sultanul Abdulaziz in 1863. Cladirea are doua etaje si este realizata in stil rococo. Un exemplu in miniatura al„Cazarmii Selimiye' ' . A servit drept cazarma si spital militar pana in 1947 cand este transformata in liceu militar. Fortareata Anatoliana este construita in 1394 de catre sultanul Beyazit Yilderim si reconditionata in timpul domniei sultanului Mehmet al II-lea Cuceritorul. Este cea mai veche constructie otomana din Istanbul fiind situata in cel mai ingust punct de pe Bosfor pentru a controla traficul naval. Vis-a-vis, pe malul european, se afla Fortareata Rumeli.

TERITORII DIN AFARA GRANITELOR TURCIEI

Dincolo de structura care reprezinta Zidurile (Ramparturile) de aparare a Istanbulului se afla o alee si un spatiu verde unde sunt expuse structuri din provinciile stapanite de Imperiul Otoman, in regiunea Balcanilor si centrul Europei, in nordul Africii si Orientul Mijlociu.

Africa de Nord. Moscheea lui Mehmet Ali Pasa, care a inceput sa fie ridicata in perioada khedivului Mehmet Ali Pasa in 1830, a fost finalizata si deschisa pentru serviciu la Cairo, in Egipt, in perioada lui khedive Abbas Milni Pasa, in 1848. Arhitectul lucrarii a fost bosniacul Yusuf. La fel ca orice alta lucrare din capitala egipteana comandata de Mehmet Ali Pasa, moscheea reflecta stiluri baroc si rococo aplicate la Istanbul in secolul al XVIII-lea.

Orientul Mijlociu are cele mai multe structuri expuse in parc. Gara Damasc, o statie cu renume istoric a caii ferate„Hicaz' ' din Damasc, Siria, a fost construita in 1911 si a ramas pana in zilele noastre in picioare cu toata splendoarea ei. Turnul cu Ceas Hamidiye a fost inaltat de sultanul Abdul Hamid al II-lea si este recunoscut ca simbol al orasului Tripoli din Liban si ca una dintre cele mai importante lucrari otomane din regiune. Lucrarea se afla chiar in centrul orasului si reprezinta una dintre lucrarile care au reusit sa ramana in picioare in Liban. Inaltimea de 26 de metri, sase etaje, peretii realizati din piatra cu nisip, iar partile superioare ale usilor, ferestrelor si colturilor sunt din piatra alba. La etajele superioare ale cladirii, pe interior, se ajunge prin scarile din fier si din lemn. Difuzoarele au fost amplasate pe fiecare dintre cele patru ferestre de la ultimul etaj al turnului care este proiectat sub forma unei piramide pentru a permite chiar si celor mai indepartate cartiere din oras sa auda sunetul ceasului. Poarta Damascului face parte din ansamblul zidurilor„Orasului Sfant' ' , Ierusalim, lungi de 4 km. Poarta este una din cele sapte puncte de acces care inconjoara orasul. Dupa constructie a purtat denumirea„Konumi Sultan Suleyman' ' . Domul Stancii sau„Kublet-us Sarah' ' , construit in 691, in timpul califului Abdulmelik, este una dintre cele mai importante opere de arta din Ierusalim si a lumii islamice. Jumatatea inferioara este acoperita cu marmura, in timp ce partile superioare sunt decorate cu placi albastre si galbene. Moscheea Al Aqsa din Ierusalim este primul lacas de cult musulman care a luat directia („qibla' ') de la Mecca. A fost construita in secolul al VI-lea si reprezinta al treilea loc sfant ca importanta pentru religia islamica. Are patru minarete, fiecare masoara 37 de metri inaltime. La inceputul secoluluI XX este restaurata de arhitecti turci, sub coordonarea lui Kemaleddin. Castelul Ecyad din Mecca a fost construit pentru a ajuta la apararea„Kaba' ' la sfarsitul secolului al XVI-lea si utilizat ca garnizoana otomana pana la finalul„Primului Razboi Mondial' ' . Odata cu demolarea castelului din cei o suta de ani de suveranitate otomana in Hedjaz nu a mai ramas nici o lucrare, cu exceptia porticurilor construite de sultanii Abdulaziz si Abdulhamit in jurul„Kaba' ' .

Europa Centrala. Mormantul Tatalui Trandafirului reprezinta locul de odihna al dervisului Jafer, cunoscut si sub numele de„Bunicul Trandafir' ' , care a murit la asediul„Castelului Budin' ' . Mormantul construit la Budapesta, Ungaria, in secolul al XVI-lea, este una dintre cele mai importante lucrari otomane din regiune.

Regiunea Balcanilor. Loc incarcat de istorie, plin de intrigi si asasinate politice, un adevarat butoi cu praf de pusca. „Campia Mierlei' ' sau ' ' Kosovopolje' ' a ramas adanc intiparit in istoria popoarelor din regiune. De la Pristina, Kosovo, avem Mormantul Sultanului Murat I (cunoscut si ca Meshed-i Hudavendigar), care a fost ucis aici, in batalia din 1389. Este un mausoleu ridicat de sultanul Beyazit Ylderim, fiul defunctului, si primul exemplu de arhitectura otomana in Balcani. Mormantul veteranului Ali Pasa a fost construit in secolul al XVII-lea in Dobrogea, la Babadag, astazi in granitele Romaniei. Este o importanta lucrare de tip otomana. Domul in forma de hexagon al mormantului este acoperit cu asfalt si pietris reflectand un stil tipic romanesc. Casa lui Ataturk a fost construita in 1870, la Salonic, Grecia, fiind locul in care s-a nascut si a trait alaturi de familie Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne. Podul Mostar din Bosnia-Hertegovina este o impresionanta opera de arta realizata intre anii 1566 si 1567, se pare ca de marele Mimar Sinan. Cunoscut drepr cel mai mare pod cu arc din lume, a devenit un simbol al orasului Mostar. Din nefericire, podul original a fost distrus in 1993 de bombardamentele din timpul razboiului din fostul spatiu iugoslav. A fost reconstruit in 2003 si redeschis publicului.

Concluzie

Trei ore a durat vizita la Miniaturk, dar nu regret timpul petrecut aici. Daca nu treceam pragul acestui complex, as fi regretat enorm. De aici pleci incantat si relaxat. Un loc care te fascineaza. De aceea va recomand din suflet sa treceti in program acest obiectiv daca va aflati in Istanbul. Eu, cu siguranta, o sa-l mai vizitez la urmatorul voiaj.

Va doresc multa sanatate si deplasari minunate in luna sarbatorilor si la anul!

PS: Sper ca nu v-am plictisit prea mult cu acest review!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Miniaturk este asezat in varful Cornului de Aur, Intr-o parte este inconjurat de apa, iar in cealalta de zona rezidentiala. Este dotat cu restaurant si doua magazine de suveniruri. O plimbare in parc, pe indelete dureaza in jur de trei ore si jumatate.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Vizitatorul nu are timp de plictiseala. Se poate relaxa la o masuta din restaurant, cu o bere, racoritoare sau cafea in fata. Din loc in loc, pe aleile din parc exista masute si banci pentru odihna si hidratare.

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de ovidiuyepi in 26.11.21 10:02:47
Validat / Publicat: 26.11.21 12:33:38
VIZUALIZĂRI: 585INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Istanbul, circuit mai 2016, cazare la Grand Ant Hotel. Kusadasi, sejur august 2016, cazare la Sealights Resort. Antalya. Lara-Kundu, sejur iulie 2017, cazare la WOW Kremlin Palace.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: GRECIA (Nei Pori, Kalamaki/Zakynthos, Tassos, Parga, Poros/Kefalonia, Kanapitsa/Skyathos, Hersonissos/Creta, Rodos, Samos, Kos) (TURCIA (Istanbul/circuit, Kusadasi, Antalya). ITALIA (circuit/mai 2017). SLOVENIA (Postojna). MALTA (La Valletta).
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P33 Castelul Ecyad din Mecca.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

adso [26.11.21 13:48:21] »

@ovidiuyepi: Am o poză foarte asemănătoare cu P63 (mă rog, altă persoană în cadru .

Felicitări pentru articol, foarte documentat și bine scris. Mulțumiri!

webmasterscris / TELEFON [26.11.21 15:00:45] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ovidiuyepiscris / TELEFON [27.11.21 19:21:22] »

@webmaster: Multumesc!

Aurici [30.11.21 09:40:33] »

Și nouă ne-a plăcut foarte mult Miniaturk și ne-am bucurat să constatăm, plimbându-ne printre miniobiective, că s-au adunat și în tolba noastră destul de multe.

Dar cea mai dragă amintire este ședința foto pe care am făcut-o chiar la intrare, pe dreapta, înainte să începem vizita. Eram 3 perechi și ni s-a părut amuzant să facem o poză îmbrăcați în sultani și sultănițe. Fotograful a fost foarte inspirat, am și râs unii de alții, ne-am și copt îmbrăcându-ne și dezbrăcându-ne, dar a ieșit o super poză pe care toată lumea o ține la loc de cinste în casă.

Nu ne-ai plictisit deloc cu articolul. El ar putea fi util și celor care vor să descopere Istanbul sau Turcia, în general și sper ca cei interesați să dea de aceste informații și în articolul tău despre Miniaturk.

ovidiuyepiscris / TELEFON [01.12.21 12:11:38] »

@Aurici: Ma bucur enorm ca v-a placut la Miniaturk. Eu nu am avut noroc sa ma imbrac in sultan aici, dar am facut-o la Topkapi (in ienicer).

La multi ani de Ziua Nationala!

adsoscris / TELEFON [01.12.21 12:29:57] »

@ovidiuyepi: Nici eu, că era prea cald. Dar am foto cu cadîne...

ovidiuyepiscris / TELEFON [01.12.21 19:34:15] »

@gpopa Excelent!

⭐ValentinB_88⭐ [19.01.22 11:27:20] »

Foarte frumoasa locatia. Am vizitat si noi ceva similar in Bulgaria, mai exact Mini Bulgaria, review aici.

Multumim pentru recenzie si pentru detalierea facuta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Aurici, ⭐ValentinB_88⭐, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.119590997696 sec
ecranul dvs: 1 x 1