GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mina Wieliczka, de vazut in apropiere de Cracovia
Mina de sare din Wieliczka este un obiectiv simbolic al Poloniei situat la mai putin de 15km distanta fata de Cracovia, al doilea oras al tarii.
Vizitat anual de peste 1.2 milioane de turisti este faimoasa pentru dimensiunile considerabile.
Descrisa in cifre salina are o adancime maxima de 327 m (comparativ salina Praid 120 m si Salina Turda 90m), lungime de 287 km din care numai 3,5 km sunt deschisi spre vizitare, fiind exploatata aproximativ 700 de ani.
Incepand cu anul 1996 a incetat exploatarea industriala a minei, din fericire este admirata si vizitata de foarte multi turisti anual, mina oferind pachete turistice inedite.
Vizitarea Salinei
Salina se poate vizita de luni pana vineri in intervalul 9-17, costul unui bilet pentru adulti este de 93 zloti (~104lei), include tur ghidat si acces la Muzeul de la nivelul III (Cracow Saltworks Museum)
Temparatura medie in mina 17-18 grade, recomand incaltaminte si imbracaminte comoda intrucat se coboara 800 scari de lemn, in total turistii parcurg pe jos ~3,5 km, vizita durand ~3 ore timp in care reusim sa vizitam abia 2% din uriasa mina. Intorcerea la suprafata se face cu lift vintage in care incap maxim 9 persoane, din fericire nu trebuie sa urcati cele 800 de scari
Dupa coborarea celor 800 de scari se parcurg numerose galerii din sare separate de usi mari din lemn... Pe drum sunt reconstituite scenete care ilustreaza legenda formarii acestei mine, avand-o in atentie pe Kinga.
Legenda minei Wieliczka
Printesa de orgine maghiara, Kinga si-a dorit drept dar de nunta de la tatal ei un zacamant urias de sare dat fiind ca Polonia, tara viitorului ei sot, nu detinea acesta resursa. Tatal o duce la o mina de sare din Maramures in care ea se roaga si isi arunca inelul de logodna. Plecand spre Polonia insotita de mineri din Ungaria aceasta se opreste la Wieliczka unde le porunceste minerilor sa sape un put. Cu greu reusesc sa sape lovindu-se de roci dure care s-au dovedit a fi bulgari de sare, conform legendei in primul bulgare de sare scos din pamant a fost gasit inelul de logodna a printesei.
In cinstea ei a fost sculptata cea mai spectaculoasa incapere avand in centru o capela si spectaculoase candelabre realizate din sare. Si gasim astfel o legatura intre minele din Romania si cea de la Wiliczka.
Inca o legatura intre cele 2 regiuni o constituie faptul ca Salina de la Cacica a fost realizata impreuna cu muncitori si tehnicieni adusi din Wieliczka si alte localitati din provincia Galitia. Acei polonezi stabilindu-se ulterior in zona Cacica.
Spectaculoase sunt statuile si figurile mitice sculptate in sare, lacul si capela Sfintei Kinga.
Nu o pot compara cu nici o alta mina vizitata pana acum, este grandioasa ca dimensiune dar din punctul meu de vedere nu este la fel de impresionananta estetic, Capela Sfintei Kinga este realizata intr-adevar in mod spectaculos, as fi dorit sa vad mai multe incaperi frumoase si mai putine coridoare.
Facilitatile minei
Dat fiind ca este intens vizitata anual mina dispune in adancime de restaurant si magazine, zone de relaxare, la iesire o zona amenajata pentru cumparaturi.
Partea cea mai interesanta este aceea ca exista un Health Resort in care se fac consultatii medicale si ulterior tratamente, terapie salina. Exista un Graduation Tower in afara minei in care se pot face terapii usoare.
Si mai interesante este ca ofera experienta de a dormi in interiorul salinei, la 125 m sub pamant. Sunt 12 mici unitati de cazare cu vedere la peretii minei, respirand un aer puternic sarat. Sunt puse la dispozitie pachete turistice cu masa si cazare in interiorul salinei, suna a fi o experienta inedita pentru care m-as intoarce la Wieliczka.
Pentru toate acestea recomand sa vizitati Salina Wielczka!
PS: pozele au o calitate slaba dat fiind ca nu am facut setarile potrivite
Trimis de simplegirl in 17.02.20 15:40:30
- A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 49.98282500 N, 20.05590600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am vazut aceasta salina in 2015 si am fost foarte impresionata de turul ghidat de care am avut parte. De altfel tot ce a insemnat vacanta in Cracovia a fost peste asteptari. Si eu recomand vizitarea salinei!
@simplegirl: Pozele chiar daca nu sunt asa cum iti doreai ne prezinta ceea ce avem de vazut acolo, si este impresionant.
La fel de impresionant este si dimensiunea acestei mine, adancime, suprafata.
Nu am ajuns inca acolo, dara daca o sa ajung in zona in mod sigur voi ajunge si acea mina.
Am vazut cateva mine din tara, mai mult sau mai putin spectaculoase, dar fiecare are frumusetea ei daca vrei sa o vezi cu adevarat.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Salina Wieliczka, Muzeu subteran deosebit! — scris în 17.03.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Wieliczka - Palatul de sare de langa Cracovia - de neratat! — scris în 27.06.18 de Simona Ioana din ZALAU - RECOMANDĂ
- May.2018 Informare [Mina de sare Wieliczka] — scris în 05.06.18 de Iustinian din PITESTI - RECOMANDĂ