ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Zalau
ÎNSCRIS: 07.11.16
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 3 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Wieliczka - Palatul de sare de langa Cracovia - de neratat!

TIPĂREȘTE

Sunt lucruri în viața noastra cu care suntem atât de obișnuiți încât nu ne întrebăm niciodată de unde vin, care a fost istoria lor sau prețul lor de-a lungul vremurilor. Despre unul dintre acestea – banala noastră SARE de toate zilele – am avut o revelație vizitând mina de sare Wieliczka, de lângă Cracovia. Pentru că vreme de secole sarea era o sursă atât de importantă de bogăție, era numită ”aurul alb”.

Exploatarea sării la Wieliczka a început în secolul al XII-lea. În prima fază sarea era obținută din apele sărate din zonă, prin evaporare, iar un legat papal din acea vreme confirmă privilegiile acordate Mănăstirii Benedictine din Tyniec/Krakow de a primi sarea astfel obținută, fără plată, de la Wieliczka.

Numele inițial al zonei venea din latină: Magnum Sal – care apoi tradus în poloneză a devenit Wieliczka.

Istoria începutului exploatării minei de sare are în centru o prințesă, Kinga, care s-a născut in 1234 și era fiica regelui Ungariei Béla al IV-lea. Ea s-a căsătorit cu Boleslaw al V-lea Castul. Știind de apele sărate din zonă, a adus din Ungaria un grup de mineri pentru a începe exploatarea în subteran și a extrage sare în cantitați mult mai însemnate decât cele obținute prin evaporarea apei. Iar pentru că istoria se împletește cu legenda, povestea spune că prințesa Kinga, ca parte a zestrei ei, i-a cerut tatălui ei o bucată de sare, deoarece sarea era foarte scumpă în Polonia. Regele Béla a dus-o la o mină de sare din Máramaros (Maramureş). Aici ea și-a aruncat inelul de logodnă primit de la Bolesław într-un abataj, înainte de a pleca în Polonia. La sosirea în Cracovia, Kinga le-a cerut minerilor să sapă o groapă adâncă până când vor da de o stâncă. Oamenii au găsit un bulgăre de sare acolo și când l-au despicat în două, în el era inelul prințesei. Kinga a devenit astfel Sfânta patroană a minerilor de sare în Polonia.

Pare de necrezut azi, când cumpărăm sare cu bani mărunți, că aceasta era in evul mediu extrem de scumpă. De aceea exploatarea de la Wieliczka a fost o sursă extrem de importantă de bani pentru regiune, o treime din veniturile regiunii erau aduse din vânzarea sării extrase aici. Faimosul castel Wawel şi alte construcții impunătoare din Cracovia au fost construite tot din banii obținuți din vânzarea sării.

În timp mina a devenit tot mai mare, s-au sapat tot mai multe galerii, pe mai multe niveluri. A crescut și numărul lucrătorilor, care s-au specializat – unii săpau, altii erau cărăuşi, alții măcinau rocile, iar alţii erau cei care consolidau galeriile, folosind trunchiuri imense de copaci și realizând minuni de arhitectură sub pamânt. Numărul minerilor a crescut în timp, iar ei au devenit o categorie privilegiată, cu multe drepturi – de exemplu, primeau o masă gratuită. Tot povestea spune că minerii aveau dreptul să scoată din mină atâta sare câtă puteau ține în palme, iar asta le-a făcut pe femeile din zonă să se mărite cu bărbați cu mâinile mari. În perioada de apogeu a minei, începutul secolului al XVI-lea – jumătatea secolului al XVII-lea, aici lucrau circa 2000 de oameni.

Mecanizarea a contribuit și ea la dezvoltarea minei, s-au importat mașini din Saxonia și s-a folosit praful de pușcă pentru a deschide noi galerii. O epocă nouă a început odată cu ocupația Poloniei de către armata austriacă în 10 iunie 1772, iar inginerii austrieci care au organizat mina au sistematizat exploatarea și au extins-o. Tot în vremurile Imperiului Habsburgic, muncitori de la Wieliczka au venit la exploatarea de sare din Cacica, de lângă Gura Humorului (Bucovina era în acele vremuri sub stăpânire austrică), pentru a le împărtăși localnicilor din tainele meseriei lor.

În prezent sarea nu mai este exploatată în mina de la Wieliczka. Ea se mai extrage doar din apele de suprafață și asta pentru a nu le lăsa să se scurgă in mediu și să il distrugă. Însă mina are o nouă viață, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Polonia.

E greu de explicat în cuvinte frumusețea pe care o descoperi vizitând vechea mină. Poate imaginile vor fi mai elocvente. Pentru că intrând acolo ți se dezvăluie o lume magică, un palat din poveștile cu spiriduși și zâne.

Am mai vizitat saline, de curând cea de la Turda a fost reamenajată și este deosebit de frumoasă. Însă pentru cei care ați vizitat Turda, vreau să vă ofer căteva date comparative, pentru a vă putea face o idee despre imensitatea salinei Wieliczka.

La Turda se coboară 172 de trepte (adică 13 etaje), iar lungimea salinei este de 917 m, din care sunt vizitabili 850. La Wieliczka cobori 54 de etaje. Turul ghidat te poartă prin galerii și prin cele mai frumoase săli ale vechii mine și parcurgi 3 km care reprezintă circa 1% din totalul de 287 km. Adâncimea maximă a minei este de 327 de metri și tot aici găsesti lacul cel mai sărat și situat la cea mai mare adâncime sub pământ din toata lumea.

Lăsând la o parte datele tehnice, turul în salina Wieliczka este pentru vizitator un motiv de uimire la fiecare pas. Vizita începe cu cele 54 de etaje coborâte pe trepte, tocmai pentru ca să poți conștientiza cât se mult cobori sub pământ. Iar de aici începe călătoria prin galeriile placate cu trunchiuri de copaci care sunt acolo de secole, perfect conservate în aerul sărat. Tunelele te poartă prin inima exploatării și din ele se deschid imense spații care te lasă mut de uimire. În unele sunt capele: cea a Sfântului Ioan și a Sfântului Anton, altele sunt dedicate unor personalităţi celebre care au vizitat locul de-a lungul secolelor și ale căror statui se regasesc în mină: Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgand von Goethe, Fryederyk Chopin și, bineînțeles, Karol Wojtyla – cel care a devenit Papa Ioan Paul al II-lea.

E greu de spus care dintre aceste săli e cea mai frumoasă. Dar cea mai impresionanta este capela dedicată Sfintei Kinga, în care intri din partea de sus și o vezi dintr-o dată în fața ta. I se mai spune şi Catedrala de sare de sub pământ și e de o frumusețe uimitoare. In centru se află statuia Sfintei Kinga, protectoarea minerilor de sare, iar în pereții de sare sunt sculptate scene biblice. Cea mai faimoasă este cina cea de taină, realizată cu un extraordinar efect de profunzime. Candelabrele sunt de asemenea realizate din sare, la fel ca în multe alte săli. Duminica se oficiază Sfânta liturghie, la fel si de ziua Sfintei Kinga și în ajunul Crăciunului. Capela se poate folosi și pentru a oficia căsătorii și trebuie să fie o experiență deosebită să te cununi în fața lui Dumnezeu la 101 metri sub pământ.

O altă ”încăpere” impresionantă este Camera Michalowice, cu o imensă structură din trunchiuri de copaci, construită să susțină plafonul exploatării de odinioară. O construcție asemeni unui turn de catedrală, vizionară și de o extraordinară precizie.

Capela Sfântului Ioan este un alt simbol al credinței minerilor. Se afla la 135 de metri sub pamânt, în ea e o reprezentare a lui Christos crucificat ce datează din secolul al XVIII-lea și în capelă se oficiază ceremonii religioase.

Traseul te duce și pe la două dintre lacurile de sub pământ, frumusețea lor ți se dezvaluie pe muzică de Chopin, pe măsură de luminile se aprind încet, facându-te să descoperi minunea din fața ta. Un loc inedit pentru cereri în căsătorie, realizate cu complicitatea ghizilor.

Tot ceea ce v-am povestit se referă la traseul turistic, pentru că vizita in Wieliczka este organizată pe doua categorii: traseul turistic și traseul minerilor. Pe traseul minerilor, doritorii primesc salopete, echipamente de protecție și sarcini precise în cadrul grupului, la fel ca o echipă de mineri de odinioară. Sigur și acesta este foarte interesant, poate il încercăm data viitoare.

Ce e bine să știti despre Wieliczka:

– E recomandabil să iți rezervi biletul în avans, de pe site wieliczka-saltmine.com

– Tururile se fac doar cu ghizi și sunt organizate și în funcție de limba străină în care se face ghidajul

– Mina se afla la 11 km de Cracovia și e foarte simplu de ajuns cu mașina. Agențiile de turism organizează excursii, deseori combinate cu Auschwitz.

– Wieliczka este pe lista locurilor care se află in patrimoniul UNESCO încă din 1972, când pe această listă se aflau doar 12 obiective.

Wieliczka este un dar al naturii, devenit bogăție prin munca minerilor de-a lungul secolelor și minune prin amenajările de astăzi. Un loc desprins dintr-o poveste cu spiriuși (pe care îi și întâlnești de-a lungul vizitei). Un palat de cleștar, ai cărui pereți sărați nu te poți stăpâni să nu îi ”guști”. Ne-a adus aminte de povestea cu Sarea în bucate, ne-a adus uimire și multă, multă bucurie.

Mulțumiri speciale pentru Iwona şi Szymon.


[fb]
---
Trimis de Simona Ioana in 27.06.18 22:47:03
Validat / Publicat: 28.06.18 08:13:03
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 4788 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Simona Ioana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Lacul de sub pamant
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[28.06.18 08:12:14]
»

@Simona Ioana: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Mina de sare Wieliczka [Wieliczka], CRACOVIA" (nou-creată pe sait)

Simona IoanaAUTOR REVIEW
[28.06.18 08:56:48]
»

@webmaster26: Da, e corect. Oricum e foarte bine semnalizata, sunt si multe parcari in preajma. Si daca tot ajungeti acolo merita vizitat, la 5 minute de intrarea la salina, Castle Saltworks - Saltworks Museum Wieliczka. E un mic castel, in care au functionat multa vreme birourile companiei de sare, cu cateva exponate interesante si o frumoasa colectie de solnite. O mentiune- nu se poate plati cu card.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[28.06.18 15:07:21]
»

@Simona Ioana: AmFostAcolo și Wieliczka a fost cea mai frumoasă peșteră/mină/salină... pe care o văzusem eu pînă atunci și mulți ani după aceea. A rămas pe piedestal până am văzut Postojna din Slovenia, dar încă nu știu de care să zic că e cea mai cea.

Mulțumim pentru relatare, călătorii frumoase în continuare!

Simona IoanaAUTOR REVIEW
[28.06.18 15:53:11]
»

@Aurici: Am sa tin minte si camd drumurile ne vor duce pe acolo o vom vizita sigur. Deocamdata Wieliczka e THE BEST. Multumesc pt sugestie.

adrianaglogo
[29.06.18 18:48:30]
»

@Simona Ioana: Am vizitat locul asta acum fix 30 de ani. Mi-ai trezit nostalgii cu articolul tau. Ce tineri eram atunci!!!

mishu
[30.06.18 01:05:52]
»

@Simona Ioana: Minunata descriere dar si poze. Felicitari, un SB acordat cu mare drag.

icleanugaby
[25.08.19 16:31:05]
»

Se poate merge si pentru cura de 7-10 zile?

Simona IoanaAUTOR REVIEW
[26.08.19 09:18:04]
»

@icleanugaby:

Wieliszka se viziteaza doar cu ghid, in grupuri. Nu e ca la salinele de la noi, unde intri si stai cat vrei tu. Eventual scrie-le si intreaba. Dar daca vrei tratament mai bine te duci la Praid sau Turda.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Aurici, icleanugaby, mishu, Simona Ioana
Alte impresii din această RUBRICĂMina de sare Wieliczka [Wieliczka]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070491075515747 sec
    ecranul dvs: 1 x 1