ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Sihăstria Putnei – mănăstirea din poiană

TIPĂREȘTE URM de aici

Zona Putnei ocupă un loc important în geografia sacră a țării noastre concentrând o viață religioasă, culturală și artistică deosebită. Un document ștefanian consemnează faptul că în ținutul Sucevei existau pe vremea domnului Alexandru cel Bun „cincizeci de biserici cu popii lor” , astfel textul întărind scriptic dovezile arheologice ale efervescenței vieții religioase în această regiune. De obicei mănăstirile, dar și bisericile au cunoscut etape succesive de construcție/reconstrucție în epoci diferite. Un vechi lăcaș de cult atestat pe valea râului Putna este Mănăstirea Sihăstria Putnei, centru eclezial care crește de la un an la altul.

După vizita la Mănăstirea Putna (vezi impresii) am pornit pe un drum comunal care ne conduce către Sihăstria Putnei, cei 4 km betonați străbătând o regiune de vis. În fața noilor construcții ale mănăstirii găsiți suficiente locuri de parcare, încă se lucrează la diferite clădiri.

Legenda întemeierii mănăstirii Sihăstria Putnei are cumva legătură cu domnul Moldovei Ștefan cel Mare. Îmi place ce scria principesa Martha Bibescu în perioada interbelică: Ştefan este şi astăzi în Bucovina stăpânul netăgăduit al ţării. El domneşte singur. El se află peste tot. Se pare că după întemeierea Mănăstirii Putna întreaga vale a Putnei a fost populată de călugări care și-au găsit locuri de nevoință prin pădurile nesfârșite de lângă apă. Un asemenea călugăr, pe nume Atanasie – tătar încreștinat și călugărit la Mănăstirea Putna, se retrage undeva pe la mijlocul veacului al XV-lea în Poiana Sihăstriei pentru a duce o viață duhovnicească îmbunătățită. Treptat se adună în jurul lui mai mulți monahi și construiesc o mică biserică de lemn. Începând din secolul al XVIII-lea avem atestați mai mulți sihaștri, monahi și stareți, unii incluși chiar în calendarul ortodox.

După anexarea Bucovinei de către Monarhia Habsburgică biserica de piatră cu hramul „Buna Vestire” sfințită la 1758 se degradează, schitul din Poiana Sihăstriei rămâne pustiu. Abia după 200 de ani viața monahală de la Sihăstria Putnei își recapătă vigoare, în anii ' 90 pe vechile temelii ale bisericii de piatră fiind înălțată un nou lăcaș de cult cu hramul „Buna Vestire” . Între anii 2002-2017 se înalță în poiana de pe malul râului Putna o biserică impunătoare cu hramul „Izvorul Tămăduirii” .

Vizita. Parțial curtea mănăstirii e amenajată, pâlcuri de flori de câmp înfrumusețează spațiile din jurul complexului monastic. Ușa bisericii principale e larg deschisă, ne apropiem de pridvor și privim către streașina lăcașului, fațada e impresionantă. Interiorul e luminos, pictura proaspătă îmbracă pereții, cromatica e strălucitoare, candelabrul central e uriaș, catapeteasma din lemn sculptat denotă măiestrie.

Urcăm prin stânga bisericii pe lângă un corp de clădiri aflate în construcție și ajungem pe platforma unde se află edificiul religios ridicat în anii ' 90: biserica „Buna Vestire” . Biserica îmbrăcată în piatră aparentă are compartimentare clasică și e realizată în stil moldovenesc. Ocnițele sunt decorate cu chipuri de sfinți, iar un brâu sub forma zimților de fierăstrău înconjoară biserica sub streașină. Lângă zid se află mai multe pietre funerare cu înscrisuri vechi. Biserica e deschisă, iar în interior se află racla cuvioșilor Sila, Paisie și Natan, călugări trăitori la Sihăstria Putnei, canonizați în 2016.

Câteva căsuțe tradiționale cu pridvor din lemn și învăluite în roșul aprins al mușcatelor constituie chiliile viețuitorilor de la mănăstire. O cișmea cu apă rece te întâmpină în drum spre altă terasă unde se află o biserică micuță din trunchiuri de copaci perfect îmbinate. Undeva în spate, la o lizieră se află mormântul arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Pimen Suceveanul.

În spatele bisericii noi se află un corp de clădire monumental, cu o arhitectură reușită – nu cunosc rolul acestei construcții. În schimb am descoperit lângă această clădire una din cele mai moderne toalete publice pe care le-am văzut eu în ultimii ani; amplasată la demisol, cu rampă de acces și scări, totul funcționează pe senzori (lumină, apă, consumabile), curățenie impecabilă. Pe când în București lipsa apei calde este la modă în acest an la Sihăstria Putnei a curs instant apă caldă la chiuvetă.

Am mai admirat puțin împrejurimile și după câteva zeci de minute ne-am îndreptat spre autoturism. În curțile de vis-a-vis de mănăstire am privit cu nesaț la liliacul înflorit la mijlocul lunii iunie, liliac ce aveam să îl mai observăm în acele zile prin Bucovina. Am încheia ziua cu o masă la restaurantul „La Șemineu” de lângă mănăstirea Putna (vezi impresii) și cu drumul spre punctul de cazare pentru următoarele zile: pensiunea Conac Luisenthal (vezi impresii).

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 10.08.21 08:55:05
Validat / Publicat: 10.08.21 09:41:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PUTNA.

VIZUALIZĂRI: 2076 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Cele două biserici de zid de la Sihăstria Putnei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[10.08.21 09:45:04]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

liviu49
[10.08.21 11:20:56]
»

Anul trecut programasem vizitarea acestei manastiri, dar cum un copil iti modifica mereu ordinea de zi, a trebuit sa renuntam. Spatiul de joaca de la Chilia lui Daniil Sihastru ne-tinut ocupati cu joaca nepoatei mai mult de o ora si nu mai aveam timp si pentru manastire. Ma bucur ca tu ai reusit sa vizitezi manastirea si mai ales sa faci si poze in interiorul manastirii, Eu anul trecut la Putna am avut probleme nu numai cu fotografiatul in interior (biserica, muzeu), dar chiar si in curtea manastirii, fara a plati o taxa de 50 de lei. N-am vrut sa platesc taxa, mai ales ca cei cu telefoane pozau, filmau fara sa-i intrebe cineva de sanatate. Asa ca am facut cateva poze, pe furis, fraudulos deci.

Numai bine si calatorii placute!

PS. O toaleta publica la fel de moderna am intalnit anul acesta la Manastirea Mihai Viteazu de la Campia Turzii.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.08.21 10:49:18]
»

@liviu49: Era liniște la Sihăstria Putnei! Bisericile erau deschise, ne-am plimbat nestingheriți, am privit, am meditat, ne-am rugat. E un loc religios în plină dezvoltare, încă se lucrează la clădiri, spațiile verzi sunt amenajate parțial. Zona Poienii Sihăstriei este superbă și sper să rămână așa.

Nu am întâlnit restricții foto la Mănăstirea Putna, nici în curte, nici în biserică (în interior nu am exagerat cu fotografiile și nu am utilizat blitzul). În Muzeul Mănăstirii se poate fotografia liber, fără a se folosi blitz sau trepied.

Mulțumesc pentru ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sihăstria Putnei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058381080627441 sec
    ecranul dvs: 1 x 1