GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Concediul se apropie de sfarsit. Dupa 10 zile de cazare la Casa Vero din Vama (vezi impresii), unde ne-am simtit bine, o luam incet incetisor spre casa. Ne propunem ca si tura de intoarcere urmatoarea ruta intinsa pe mai multe zile: Vama – Suceava – Manastirea Dragomirna - Dorohoi – Botosani – Iasi – Vaslui – Barlad – Buzau – Bucuresti.
Drumul de la Vama la Suceava urmeaza E58 si traverseaza Gura Humorului. In circa trei sferturi de ora suntem in Suceava. Tinem drumul principal catre centru pana gasim indicatorul catre Biserica Sf. Ioan si Cetatea Sucevei. Urmam directia sugerata de indicator cotind la dreapta. Parcam pe o straduta laterala, destul de linistita, in dreptul bisericii, de fapt intr-o intersectie mai mare de strazi secundare. Biserica este situata pe str. Ioan Voda cel Cumplit la nr. 2.
Cateva date despre biserica extrase dintr-un ghid al manastirilor bucovinene:
”Istoric
Bogdan al III-lea (fiu al lui Stefan cel Mare) inalta intre anii 1515 si 1522 prima biserica din acest loc, mai tarziu, in 1575, mitropolitul Teofan ii mareste suprafata prin exonarthex, iar in timpul lui Petru Schiopul se zideste clopotnita in 1589, Anastasie Crimca inalta clisiarnita in 1629 si Veniamin Costachi in 1829 pridvorul.
Arhitectura
Biserica reprezinta o constructie ampla dupa stilul practicat si la Manastirea Putna si Manastirea Neamt cu turla pe naos si pridvor inchis. Fatadele au fos decorate cu discuri si placi ceramic, iar acoperisul cu tigle policrome, care ofera un efect vizual spectaculos. Biserica poarta hramul Sf. Gheorghe.
Pictura
Din 1534, pictura, monumentala, este populate cu multe personaje in scene complexe.
Lacasul este loc de pastrare pentru “”racla de argint”” – o piesa unica, din sec XV – cu moastele Sf. Ioan cel Nou, aduse de Alexandru cel Bun, in 1402 din Cetatea Alba. De aici se trage si numele bisericii. ”
Intrarea in curtea manastirii se face printr-o arcada inalta construita in turnul de la intrare. Curtea este mare; se deschid alei in mai multe directii. Ne-am indreptat spre biserica. Pe exterior biserica nu este pictata, zidurile albe si inalte constrastand frumos cu acoperisul multicolor.
Intram in biserica. Pridvorul inchis era larg si pictat. In naos si pronaos pictura este foarte bine intretinuta. Pe partea dreapta la “”racla de argint”” cu moastele Sf. Ioan se formase o oarecare coada de asteptare de cateva minute. La racla se inchina numerosi credinciosi, bolnavi sau nu, pentru sanatate. Un dohovnic intampina enoriasii langa racla si primea acatiste.
Dupa vizitarea bisericii ne-am indreptat spre o cladire anexa din curte, unde era gazduit un magazin bisericesc bogat in obiecte specifice de tot felul, de la icoane si iconite, mir, bratari, carti sfinte, amintiri, etc.
Manastirea Sf. Ioan este un obiectiv ce merita a fi vizitat in Suceava, poate chiar in drum spre Cetatea Sucevei, fiind pe aceeasi directie cu aceasta.
De aici ne-am indreptat spre Manastirea Dragomirna (vezi impresii).
Denisa, Emi, Ema si Dan
Trimis de Dan&Ema in 13.09.14 23:32:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.64233010 N, 26.26293050 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Sfantul Ioan cel Nou, SUCEAVA" (deja existentă pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
@webmaster26 - confirm pozitionarea pe harta
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 O mănăstire veche în Suceava – Sf. Ioan cel Nou — scris în 20.01.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Sf. Ioan — scris în 04.10.10 de cristi82d din CAMPINA - RECOMANDĂ