GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Putna locul de intalnire cu Stefan cel mare
Manastirea Putna a fost ultima dintre manastirile vizitate dar si cea care mi-a placut cel mai mult, este manastirea mea de suflet poate si din cauza ca peste tot se simte prezenta lui Stefan cel Mare domnitorul meu favorit.
Nu va pot descrie emotiile pe care le-am avut cand am intrat pe poarta manastirii totul fremata si emana istorie, e ceva ce n-am mai trait pana acum, aceste meleaguri sunt binecuvantate de Dumnezeu parca te desprinzi de realitate si traiesti in alta dimensiune o lume mai buna mai linistita mai calda.
Aici se afla si un muzeu foarte frumos dedicat lui Stefan cel Mare care nu trebuie sa-l ratati, este foarte interesant pentru ca aici sunt expuse diverse obiecte foarte vechi, imbracamintile lui Stefan cel mare si al sotiilor lui precum si spada lui Stefan cel Mare. Ceea ce ne-a frapat pe toti la imbracamintile lui Stefan cel Mare acestea ne aratau ca persoana care le purtase nu era o persoana inalta sau solida ci un om normal la aprox 1. 60m care nu stiu cu ridicase si manuise aceea spada imensa si foarte grea.
Am avut norocul ca am ajuns la Putna odata cu sosirea unui grup de adolescenti si a venit un calugar foarte placut la vorba (ca oamenii din bucovina de obicei) care ne-a povestit cateva istorioare cu Stefan cel Mare (bineinteles) si despre sotiile lui, care au fost foarte frumoase si interesante mai ales pentru copii din grup.
Partea cea mai emotionanta a fost insa la mormantul lui Stefan cel Mare unde era foarte multa lume, iar in biserica se tinea inca slujba si corul de calugari era divin.
Manastirea Putna este un loc ce nu trebuie uitat si as mai vizita-o cu mare placere si nu trebuie sa exista roman care sa nu vada macar o data in viata mormantul lui Stefan cel Mare si Putna.
Trimis de Valentina69 in 10.02.10 14:42:17
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Valentina69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.86766210 N, 25.60280270 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Din pacate sabia expusa la manastirea Putna este o copie dupa sabia lui Stefan cel Mare, care se afla expusa la muzeul Topkapi Sarayi din Istanbul, Turcia, fiind in patrimoniul acestuia, alaturi de sabiile sultanilor turci, la loc de cinste. Am simtit mandria si durerea in acelasi timp!
mi-am permis sa aduc o scurta prezentare/reportaj si in completare sunetul toacei si al clopotelor de la aceasta Sfanta manastire.
sper sa placa tuturor.
PS: am cautat in mod special o inregistrare a sunetului acestor clopote, pentru ca, odata cand am vizitat si eu manastirea, liceean fiind, cel care ne povestea despre Manastire, Voievodul Stefan si toate amanuntele interesante ale zbuciumatei istorii, ne-a spus despre acest sunet particular ca ar glasui cuvintele "Stefan, Stefan, Domn cel Mare"... si de atunci, ori de cate ori il ascult, asta aud...
Daca doreste cineva sa vada sabia lui Stefan cel Mare, din Muzeul Topkapi, poate intra la impresiile mele despre Istanbul, acolo am o poza cu sabia marelui domnitor.
Cei care au vizitat Topkapi, stiu ca exista sabii minunate acolo, imbracate in diamante, smaralde si mult aur.
Sabia lui Stefan este la loc de cinste nu pentru ca este foarte frumoasa, nu este de loc, este ruginita si are manerul infasurat in sarma. Dar este pretioasa pentru capetele turcesti pe care le-a taiat!
Iar turcii nu uita!
valentina multumesc in numele tuturor bucovinenilor pentru vorbele frumoase. In completare la invitatia ta la Putna vin cu precizarea ca zona s-a dezvoltat in ultimul timp foarte tare, pastrandu-si totusi farmecul, sunt foarte multe oferte de cazare si intre Manastirea Putna si Schitul care se afla la vreo 5 km in padure sunt niste peisaje si locatii de vis care de abia asteapta turisti. Schitul se afla in padure, nu este chiar asa de cunoscut dar localnicii stiu ca dupa o slujba la Schit pleci un alt om.
Multumesc WM pentru surpriza facuta, chiar este sunetul si din amintirile mele.
Sanziana esti o fericita ca traiesti printre asa oameni minunati si pe asa plaiuri minunate. Abia astept sa ne cunoastem la Poiana saptamana viitoare.
Daca sunt cumva " deplasata" , webmaster te rog sa stergi randurile mele.
Dar nu ma pot abtine sa nu recunosc ca pentru acest Stefan am facut o pasiune puternica in anii de scoala, sentiment care acum il simt ca pe un vin vechi si bun. Drag mai imi este , asa maruntel cum era el...
Cate amintiri placute imi starneste aceasta descriere! Am fost cu ani in urma si la fel de impresionata am fost si eu. Este un loc care merita cu adevarat o zi din viata oricarui roman.
Asa este Maria si eu m-as reintoarce oricand la Putna
Am fost recent prin Moldova si am vizitat aceasta manastire. Mi-a placut foarte mult si pe langa ce imi aminteam dela scola de la lectiile de istorie am aflat si multe alte lucruri interesante. Dar vad ca tot ce retin oamenii despre Stefan cel Mare este ca a avut multe sotii oficiale sau nu ….si ca a ridicat multe biserici. Total gresit ; omula acesta a fost atat de MARE, incat si astazi, turcii vorbesc cu respect depre el….a fost “ ghimpele din coasta imperiului Otoman” cum bine spune tot pe aici cineva. O tara atat de mica a fost condusa de un oam atat de puternic.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Mănăstirea Putna, Muzeul acesteia și Chilia lui Daniil Sihastru: Fereastră în Trecutul și Spiritualitatea Moldovei Medievale — scris în 06.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Muzeul Mănăstirii Putna – fragmente ale memoriei ștefaniene (II) — scris în 16.11.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Istorie și religie – un mix perfect la Putna (I) — scris în 04.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 'Ierusalimul Neamului Românesc' — scris în 23.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Sfânta Mănăstire Putna — scris în 05.04.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Mănăstirea Putna — scris în 15.08.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Putna, loc de meditație profundă! — scris în 29.04.17 de policeman027 din SIBIU - RECOMANDĂ