ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 06.01.17
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Aladzha - manastire, pestera, muzeu

TIPĂREȘTE URM de aici

In drumul din Balcic catre Varna am vazut un indicator - Manastirea Aladzha 1 km.

Intr-adevar, de la drumul principal se merge prin padure circa 1 km. La un moment dat se face o bifurcatie – unde gasesti un izvor de apa. Cat am stat acolo am vazut f. multe masini de Bulgaria care veneau si luau in bidoane apa de aici, drept pentru care si noi ne-am umplut sticla cu apa si am baut la plecare.

Pe un panou mare zaresti scris ca locul face parte din parcul natural Zlatni Piasatsi (Nisipurile de Aur) cu o suprafata de 13.2 km2 (500 de specii de plante din care 26 rare protejate sau pe cale de dispariție, 7 specii de amfibii, 16 de reptile, 80 de pasari si 25 de mamifere) si un indicator cu Manastirea Aladzha. Se intra pe sub o arcada unde vezi un *tablou* pe care scrie Vântul ne îndepărtează piedicile. Atunci timpul ne afectează... a fost înălțată o mănăstire sfântă în onoarea Salvatorului deoarece piatra este mai durabilă decât omul și credința face parte din veșnicie si un afis cu Legendele Manastirii Aladzha - Sunet și lumina – in fiecare miercuri si duminica la orele 9 pm (pret pentru grup 10 leva adulti / individual 15 leva).

Se merge un pic prin padure si ajungi la complex. La intrare alt panou cu zona protejata si o atentionare pentru vizitatorii acestui complex muzeal: aceasta manastire este un monument national de cultura, ca taxa de intrare acopera intreaga arie, adica manastirea, catacombele si muzeul, si discount pentru grup se acorda dupa emiterea unui tichet de grup cu ghid.

Intrarea in acest complex este de 5 leva pentru adulti si 2 leva pentru copil intre 7 si 16 ani, pentru grupuri (adulti 3 leva si copii 2 leva) și pentru multimedia guide 12 leva.

Programul de vizitare:

•mai - octombrie manastirea 9-21 si muzeul intre 9-17

•noiembrie – aprilie manastirea si muzeul intre 9-14 si in zilele de duminica si luni este inchis.

Alte informatii pe adresa de lor de e-mail [...]

In partea dreapta se intra in muzeu. In prima incapere veti gasi tot felul de suveniruri (unele facute din piatra naturala): icoanite, icoane, tablouri. Urmeaza o camera unde veti gasi informatii despre istoria locului – Aladja, în limba turcă semnifică multicolor, numele provine de la culoarea zidurilor luminoase și multicolore datorate picturilor din camerele din stâncă, săpate pe două nivele, fiind la o înălțime de aproximativ 40 m; mănăstirea a fost un loc de retragere și refugiu pentru cei care se opuneau credinței. Veti vedea fresce religioase, dar din păcate, cele mai multe dintre ele s-au degradat cu timpul, de asemenea, icoane cu sfinti datate din secolul 19. Doua mari gravuri arata aranjarea manastirii pe care o vom vizita imediat. Exista aici si un panou cu touchscreen unde poti viziona filme despre istoria locului - prima serie de cercetari asupra pesterilor de aici a fost initiata abia spre sfarsitul secolului 19, sub conducerea arheologilor bulgari Karel si Herminegild Skorpil, care au si preluat sarcina de a ingriji si conserva manastirea de piatra declarata monument istoric national in 1912.

Iesind din muzeu si urmand indicatorul spre manastire (te afli intr-o mare de verde) gasesti tribuna – acolo se tin specatacolele despre care am citit la intrare – si ajungi in fata MUNTELUI ALB. Intrarea se face prin partea de est pe scari metalice. Ajungand la primul nivel gasesti sala de rugaciune, printr-o mica nisa cobori spre chiliile, săpate în stâncă, locuite de vechii călugări, si de aici spre sala de mese si bucatarie. Se mai coboara cateva trepte spre cripta (se observa doua morminte sapate mai spre intrare). Este de remarcat tavanul negru, semn ca aici acei calugari si-au trait viata.

Te intorci si mai urci un nivel (daca primul nivel este unul sapat in stanca, aici vei gasi deasupra capului o plasa de protectie) unde vei gasi o capela inchisa unde se zareste inca pictura pe perete si tavan, loc unde lumea arunca banuti. Si un clopot. Privelistea de sus este minunata.

De langa muzeu, la o distanta de 800 de metri nord-vest de Aladzha (aproximativ 20 minute prin padure) se afla un alt grup de pesteri numite de catre fratii Skorpil Katakombite (Catacombele), insa acesta sunt mult mai putin conservate si ascunse sub vegetatia abundenta. Exista o mentiune pe indicator care precizeaza ca daca a plouat drumul poate fi alunecos. Daca nu ai o lanterna cu tine nu ai ce sa vezi in acesta incapere (una este cu grilaj).

Drumul prin padure este presarat cu indicatoare despre vegetatia din zona (toate in limba bulgara) si intr-un colt in engleza ce copac este.

Este un loc usor accesibil unde te poti refugia de canicula zilei, fiind una dintre cele mai bine conservate mănăstiri din piatră din Bulgaria

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de fredutza in 21.06.17 11:52:25
Validat / Publicat: 21.06.17 19:48:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

VIZUALIZĂRI: 2247 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Tribuna pentru spectacol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

zlatna
[21.06.17 20:16:30]
»

@fredutza: Interesant articolul. Nu am auzit pana acum de această mănăstire. Este aproape de stațiunile din sudul litoralului românesc, si este o opțiune pentru umplerea timpului când e înnorat afară. Prețul de 5 leva nu mi se pare mare pentru vitarea întregului complex de 5 hectare.

Toate cele bune si multe concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Aladja (Aladzha):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050618886947632 sec
    ecranul dvs: 1 x 1