ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mănăstirea Dragomirna, o frumusețe închisă în cetate

TIPĂREȘTE URM de aici

În sejurul petrecut în Suceava, vezi impresii, îmi propusesem să văd câteva obiective turistice, Mănăstirea Dragomirna fiind o primă opțiune.

De ce Mănăstirea Dragomirna?? O văzusem în urmă cu 35 de ani, citisem că s-au executat lucrări de consolidare, restaurare, conservare, Mănăstirea mi-a plăcut atunci și doream să o revăd.

Din Suceava la Mănăstirea Dragomirna

Neavând mașină am folosit mijloacele de transport în comun, ne-am descurcat foarte bine. ????

Mănăstirea Dragomirna se află în Satul Dragomirna din comuna suceveană Mitocu Dragomirnei, la circa 15 kilometri de Centrul Sucevei, unde am ajuns cu maxi-taxi nr. 16, microbuz ce nu aparține TPL, operatorul de transport în comun al Primăriei sucevene, ci altui transportator. Microbuzele pleacă de la stația Sf. Ilie la orele 9; 12; 15:30..., de la Mănăstire plecând la orele 10; 13; 16:30; 17:30...

Noi am plecat pe la ora 9:15 din Stația Centru, microbuzul oprește și aici, costul biletului fiind 7 lei de persoană și am ajuns în jurul orei 10. Am avut locuri, are multe opriri pe drum, mai multe în Suceava.

Există și un telefon disponibil de luni până vineri între orele 10-12 și 13-17, în rest se odihnește, site-ul manastireadragomirna.ro este accesibil permanent, la fel și contul pe FB. Mănăstirea este deschisă zilnic până la ora 20, duminica de la ora 8, în celelalte zile de la 9:30, dar nu oferă găzduire neavând arhondaric, fiind vizitată fără taxă, doar pentru muzeu se achită 10 lei de persoană.

Mănăstirea Dragomirna

Complexul de artă medievală Mănăstirea Dragomirna este compus din Biserica Mică (Biserica Schitului), Biserica Mare, Zidurile și Turnurile de apărare, Egumenia, Chiliile şi Paraclisul.

Mai întâi a fost Biserica Mică, cea din cimitirul actual, ridicată în anul 1602 de Mitropolitul Anastasie Crimca, împreună cu frații Stroici, logofatul Lupu și vistiernicul Simion, toți trei au construit și Biserica Mare, sfințită în 1609. Au urmat Zidurile și Turnurile de apărare construite în anul 1627 de Voievodul moldovean Miron Barnovschi și, după mai mult de 200 de ani, clădirile de pe laturile de vest și de nord, Chiliile, Egumenia și Trapeza azi Muzeul Mănăstirii.

Apropiindu-ne am văzut mai întâi un turn ce se înalță zvelt spre cer, știam că este Turla bisericii, apoi apropiindu-ne am văzut și zidurile ca de cetate ce împrejmuiesc mănăstirea-fortăreață. Am coborât din microbuz în stația din fața mănăstirii, la capătul unei alei lungi, pavată cu dale de piatră, la celălalt capăt se vedea Poarta de acces în Mănăstire de sub Clopotniță, un turn mare, pătrat. Am salutat Stema Moldovei prinsă în peretele turnului, apoi pe Poarta masivă de lemn am intrat în Curtea Mănăstirii unde privirile mi-au fost atrase de atipica Biserică Mare ce are hramul „Pogorârea Sfântului Duh". Este atipică prin ieşire din scara bisericilor moldovenești, înălţimea clădirii în raport cu lăţimea sa fiind mult prea mare, aproximativ 42 de metri înălțime față de 9,5 metri lățime. Biserica ce are plan dreptunghiular, mult alungit, fără abside laterale impresionează prin măreția ei. „Zidită parcă spre a înfrunta înălțimile, în căutare de mai multă lumină, ea apare ca o tainică rugăciune pornită din străfundurile sufletului spre slăvile cerești” , spun monahii mănăstirii, iar marele Iorga afirma: „E înaltă și îngustă ca o frumoasă cutie de sfinte moaște; un giuvaier arhitectural care împodobește codrii seculari ai Bucovinei” .

Am stat și admirat Biserica încinsă cu un brâu împletit din trei fire de piatră, torsada reprezentând cele trei virtuți creștine fundamentale – credința, nădejdea și dragostea, fiind pentru creștini simbolul Sfintei Treimi, dar pentru Mitropolit, un susținător al lui Mihai Viteazu și al Unirii de la 1600, este și „un îndemn urmașilor ca prin Biserică să-și păstreze unitatea de neam și de credință, românii din cele Trei Principate să rămână uniţi peste veacuri” . Această torsadă de la Dragomirna nu am uitat-o, am regăsit-o după 35 de ani!!

Fațadele împărțite în două au partea superioară bogat împodobită cu ocnițe și firide, iar Turla rotunda în interior, octogonală în exterior, înaltă și zveltă impresionează prin motivele ornamentale vegetale și geometrice de sorginte caucaziană ce o acoperă în întregime, o adevărată dantelărie în piatră, ornamentație total diferită de cele ale turlelor construite până atunci.

Urcând șapte trepte am intrat în Pridvor, șapte număr cu un simbolism bogat în Scriptură, apoi alte șapte trepte urcă prin Pronaos, Naos și Altar, interesantă diferențierea valorică a încăperilor bisericii în tendința de înălțare a credincioșilor, torsade mai mari sau mai mici fiind prezente pe bolți, pe arce, la intersecțiile zidurilor, peste tot…. Trebuiesc menționate Pridvorul și Absida Altarului poligonale, Catapeteasma, o valoroasă lucrare artistică din secolul 18, și, în fața ei, Icoana Făcătoare de Minuni Maica Domnului “Dragomirița” , veche din secolul 19, splendidele Fresce din naos și altar, pozele le vor arăta mai bine!! În Biserică pozatul este interzis dar mea culpa!!

Biserica nu are gropniță dar adăpoștește cinci morminte în Pridvor și unul în Pronaos, considerat a fi Mormântul Ctitorului Atanasie Crimca.

Am părăsit biserica pentru a merge la Magazinul Mănăstirii să cumpărăm ceva ca amintire și biletele de acces la Muzeul Mănăstirii. Măicuța de la magazin ne-a condus la muzeu, a descuiat ușa și ne-a lăsat să vizităm și să pozăm în tihnă. Amenajat în fosta Trapeză, o sală mare în stil gotic, cu bolţi susţinute de un stâlp octogonal din interiorul încăperii, un tavan ca un evantai uriaș de piatră, muzeul adăpostește mărturii de preț ale civilizației medievale românești: broderii, ferecături de cărți din argint aurit, cruci sculptate în lemn de abanos și cedru, lumânarea ce s-a aprins la sfințirea Bisericii mari, „Cazania” Mitropolitului Varlaam, veșminte cu fir de aur și argint pe mătase, alte odoare și obiecte de cult. Un loc important îl ocupă cele cinci manuscrise ale Școlii de miniaturiști și caligrafi înființată la Dragomirna de către Mitropolitul Atanasie Crimca la care a lucrat chiar și Mitropolitul. Mi-a plăcut mult acest muzeu, mărturie vie a zbuciumatului trecut moldovenesc, a dragostei pentru frumos și a iscusinței oamenilor de pe aceste meleaguri. De neratat!!

Am mers apoi la ușa din partea de sud – est pentru a urca pe ziduri, măicuța ne-a explicat pe unde să o luam și am continuat plimbarea pe Zidurile de apărare construite din piatră brută, adevărați pereţi de stâncă ce se ridică până la 11 metri, am urcat prin unul din turnuri pe drumul de strajă de pe zid, loc bun de pozat curtea mănăstirii dar și împrejurimile ei vizibile prin metereze și gurile de tragere. Urcușul a fost îngreunat de scările înguste și cu trepte înalte și mă întrebam cum le urcau ostașii moldoveni cu armele lor și ghiulele pentru tunurile aflate în turnuri. Cele patru Turnuri din colțurile fortăreței sunt diferite ca înălţime şi dimensiuni, la parter fiecare având o uşă de acces direct în curte, unele dintre ele împodobite cu chenare de piatră cu frunze de stejar, Turnul Clopotniţă, de la intrarea în Mănăstire fiind mai mare și mai decorat. Urcați pe ziduri pentru poze deosebite, De neratat!!

Mai multe poze, am coborât din turn și am mers pe lângă Egumenia, Chiliile de pe laturile de nord și vest, ultimele poze prin Mănăstirea pe care am părăsit-o pentru a merge la Cimitirul Mănăstirii unde se află Biserica Mică, frumos proporționată și bogat decorată cu cărămizi smălțuite. Fiind mică are doar Pridvor deschis, Naos și Altar, și o Catapeteasmă micșorată. Dedicată sfintilor llie, Enoh și loan Teologul bisericuța este considerată modelul în miniatură al Bisericii Mari. Tot măicuța a venit cu noi pentru a deschide biserica, se sfințise de curând după restaurare.

Am părăsit biserica pentru a merge la microbuzul ce urma să ne ducă înapoi în Suceava, dar am mai mers puțin pe șosea până la Indicatoarele spre Centrul de Echitație „Pe Cai la Mitoc” , de interes pentru nepotul meu cel mic, spre Mănăstirea Sihăstria Dragomirnei, era interesantă dar nu o aveam în program, spre The Forest Barn, un „Hambar” deschis doar pentru evenimente, și spre Biserica Pătrăuți aflată la 6 kilometri pe potecă și la 16 kilometri pe șosea, o văzusem în urmă cu trei ani, mi-ar fi plăcut să o revăd, dar timpul!?!? Am revenit în Suceava cu microbuzul de la ora 13, au urcat și alți localnici.

Având circa trei ore de stat la Dragomirna, nu am fost presată de timp cum sunt de obicei, am vizitat Mănăstirea în voie și vă invit pe toți să vedeți sau să revedeți aceste frumuseți. Mergeți acolo și nu veți regreta!!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Mănăstirea este așezată într-o zonă verde, aproape de râul și lacul Dragomirna, cadru natural deosebit... Gură de Rai!!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Fortăreață și Mănăstire medievală, superbe, renumite pentru o biserică unică, înaltă și îngustă, picturi și fresce, cu un muzeu de neratat!!

Urcați pe ziduri pentru poze deosebite, de neratat!!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 12.07.22 11:08:02
Validat / Publicat: 12.07.22 14:12:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SUCEAVA. A mai fost în/la: Rădăuți, Gura Humor, Cacica, Mănăstirile din Nordul Moldovei...

VIZUALIZĂRI: 1237 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Mănăstirea Dragomirna, Catapeteasma
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55200 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.07.22 14:11:48]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Dragomirna [Mitocu Dragomirnei], SUCEAVA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[12.07.22 17:13:30]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[12.07.22 18:42:48]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

maryka
[12.07.22 20:18:20]
»

M-am bucurat să văd și să citesc despre un loc atât de frumos și de binecuvântat! Impresionantă și zona înconjurătoare, dar și mânăstirea stil cetate. Aș merge oricând pe urmele d-voastră, așa am fost și la Robaia și ne-a plăcut foarte tare!

E nițel cam departe de noi și sunt necesare câteva zile, nu poți în două-trei să vezi zona, mai ales că nu am fost încă acolo! Greu cu concediile, cu împărțitul zilelor, dar am trecut pe listă. Mulțumesc pentru o idee așa de frumoasă!

Felicitări, minunat! Vă îmbrățișez cu drag!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[12.07.22 20:34:08]
»

@maryka: Și eu am mai multe obiective turistice de la noi pe care vreau să le văd și despre care ai scris atât de frumos. Am fost de curând la Muzeul Dumitru Norocea și mi-a plăcut. Am pe listă și Castelul Kalnoky, este așa de aproape de Brașov. De câte ori trec prin Ghimbav mă gândesc la tine, copiii mei stau în Avangarde 2 și nepotul ne conduce mereu pe acolo...

Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu drag, !

maryka
[12.07.22 20:38:18]
»

@mprofeanu:

????????????

mishu
[12.07.22 21:17:03]
»

@mprofeanu:

Având circa trei ore de stat la Dragomirna, nu am fost presată de timp cum sunt de obicei, am vizitat Mănăstirea în voie și vă invit pe toți să vedeți sau să revedeți aceste frumuseți. Mergeți acolo și nu veți regreta!!

cred ca este ideal sa nu fii legat de timp si sa iti poti aloca suficient timp incat sa si respiri.

Intradevar vazand citind articolul si pozele se vede ca este un loc aparte si care merita cautat si vizitat.

Felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[12.07.22 21:27:16]
»

@mishu: Mi-a plăcut mult mănăstirea cetate. Cu trei ani în urmă am vizitat mănăstirea cetate Probota, o vedeam pentru prima dată și m-a impresionat dar Dragomirna este mult mai mare, mi s-a părut grandioasă!! Și biserica ei are o formă deosebită, aici acum 35 de ani am văzut pentru prima dată torsada, nu se poate uita...

Cu drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elenaadinaPHONE
[15.07.22 23:08:01]
»

????????????

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[16.07.22 09:25:04]
»

@elenaadina: ????????

Dana2008PHONE
[19.07.22 09:59:13]
»

@mprofeanu: Este superbă Mănăstirea Dragomirna!

Nu am fost acolo încă dar cu siguranță vom merge să vedem o asemenea comoară.

Felicitări pentru articol și pentru fotografiile minunate! Am trecut-o pe listă ca să nu cumva să o ratăm când trecem prin zonă. Am fost la multe mănăstiri, dar acesta nu a fost niciodată pe listă până acum.

Dacă este voință se poate în orice condiții, chiar și fără mașină proprie, felicitări!

Călătorii plăcute! Sănătate! Numai bine!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[19.07.22 10:30:10]
»

@Dana2008: Mulțumesc frumos pentru ecou! Așa este, Mănăstirea Dragomirna merită o vizită, chiar și fără mașină, se poate ajunge ușor la ea, este minunată!

Cu drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, maryka, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dragomirna [Mitocu Dragomirnei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079118013381958 sec
    ecranul dvs: 1 x 1