GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
ISOLA BELLA - paradisul verde
Dupa vizitarea fortaretei Rocca Borromeo, am fost anuntati ca urmatoarea destinatie este Stresa unde organizatorii mini-vacantei noastre din iunie 2008 ne-au pregatit si alte surprize: o degustare de vinuri si o plimbare pe malul lacului.
Degustarea de vinuri a avut loc intr-un magazin din Stresa si a fost foarte reusita din punctul nostru de vedere (la vinuri din diverse soiuri ne-au fost oferite aperitive variate care sa ne faca sa le simtim buchetul si aroma) si nefericita din punctul de vedere al proprietarilor (nu credem ca vanzarile s-au ridicat la nivelul asteptarilor). Dupa aceasta experienta am concluzionat ca nu ne puteam “racori” decat pe malul lacului Maggiore. Ajunsi pe mal, privirea ne-a fost atrasa de insula Bella si cum timp aveam berechet, ne-am intrebat: de ce nu? (in realitate aceasta era surpriza oferita de organizatori: o vizita pe insula).
Am asteptat nerabdatori unul din numeroasele vaporase care fac legatura intre insula si tarm. Ne-am imbarcat si am pornit catre insula, admirand frumusetea peisajului. Dupa un drum de aproximativ 8 minute, vaporasul a ancorat intr-un port amenajat la intrarea principala a palatului de pe insula.
Situata pe lacul Maggiore, insula Bella reprezinta principala atractie turistica a zonei. Apartine familiei Borromeo care a transformat o stanca cu cateva casute razlete, intr-un loc civilizat, cu un palat si o gradina senzationale. Unde mai pui ca toate lucrurile acestea au fost facute de Carlo Borromeo in onoarea sotiei sale Isabella. (de aici numele insulei- romantic, nu? )
Ne-am regrupat la intrarea in palat si cu greu ne-am croit drum prin multimea de turisti in interior.
Construit in stil baroc, palatul este incantator, renumiti artisti italieni contribuind la amenajarea lui. Fiecare incapere constituie o adevarata expozitie de arta: sculpturi, mobilier, statui, tablouri, covoare, candelabre, fresce, toate ne-au incantat privirile. Am strabatut in liniste camerele palatului si am ascultat explicatiile ghidului: Sala Balului, Sala Reginei, Sala de Muzica, Sala Tronului, Grotele, Galeria, toate au gazduit de-a lungul timpului evenimente istorice importante. Desi palatul a fost deschis circuitului turistic, o aripa a acestuia a ramas inchisa vizitatorilor, avand caracter privat si fiind folosita in continuare de catre membrii familiei Borromeo. Din pacate nu am putut imortaliza frumusetea celor vizitate. La fel ca si la Roca Borromeo, in interiorul palatului, fotografiatul si filmatul sunt interzise asa ca ne-am multumit sa cumparam pliante care sa ne aminteasca de acele locuri.
Fara sa ne dam seama ne-am trezit in gradina exterioara. Construita sub forma unei piramide in acelesi stil-baroc italian, gradina este deosebit de frumoasa si foarte bine intretinuta. Structurata pe mai multe terase, gradina este presarata cu bazine, statui, fantani arteziene si mici cascade. Climatul mediteraneean a permis dezvoltarea unei bogate varietati de plante si arbori. Spre surprinderea noastra o pereche de pauni care se plimbau linistiti pe gazonul gradinii si-au “ deschis evantaiele”.
Aleile gradinii coboara usor catre iesirea din curtea palatului si devin o straduta ingusta strajuita, de o parte si de alta pana la port, de numeroase “tarabe” cu souveniruri si mici terase unde iti poti potoli foamea si setea pana la sosirea vaporasului.
Zona lacului Maggiore este frumoasa, pitoreasca si merita, din punctul nostru de vedere, cateva zile de vacanta.
Trimis de geni in 08.04.10 21:23:43
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geni); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Vinuri mai bune ca ale noastre? Posibilitati de cazare in insula erau? Ce bunatati ati papat in zona?
Cam multe intrebari, dar trecem pe acolo cam o data la doi ani, in tranzit e adevarat si ne gandim la un popas.
Deci, pe vremuri italienii faceau astfel de gesturi in cinstea sotiilor??! Adica- cumparau o insula si, in onoarea ei ii dadeau numele sotiei! ? Isa-bella!
Ce pot sa spun, decat ca ma bucur mult sa aflu din povestirea ta astfel de lucruri minunate!
Din pacate insula poate fi doar vizitata. Noi am stat la hotel in Stresa, accesul pe insula este facil si rapid, sigur gasiti o varianta de cazare pe malul lacului.
Eu nu ma prea pricep la vinuri, doar am gustat, dar Eugen a concluzionat ca unele sunt mai bune ca ale noastre. Nu stiu daca cele de 15 sau 2500 euro/sticla.
In privinta mancarii, organizatorii au ales restaurante cu specific local. In prima seara am luat cina pe insula Pescatori (una din cele trei insule de pe lacul Maggiore) si meniul a fost exclusiv pe baza de peste! (au fost patru feluri... asezonate cu vin alb sau rosu). Restaurantul de pe insula este foarte mare, eu am vazut vreo patru sali (toate pline cu turisti) si mancarea a fost delicioasa.
Imi este foarte greu sa vorbesc despre mancare: am stat patru zile in Italia, am avut trei mese pe zi si niciodata felurile nu s-au repetat. Totul a fost organizat de o agentie italiana de turism si din cate am inteles meniul a fost ales de ei. (au vrut sa cunoastem cat de cat bucataria italiana). In ceea ce ma priveste cam in proportie de 80% au reusit, in ceea ce-l priveste pe Eugen reusita a fost 100%. (iubeste bucataria italiana)
am atasat aceasta melodie drept fond sonor, geni daca consideri ca trebuie sa schimbam sau ai alta propunere, lasa un semn!
P. S. vestile bune circula repede, felicitari matusico !
wm13,multumesc de urari!
Daca tot vestile din PM circula asa de repede poate ne vedem la cumetrie .Ce spui?
geni meriti toata aprecierea, dar cu povestea asta mi-ai dat insomnii.
O sa ma gandesc cum este oare sa traiesti in " casa" pe care bunicul i-a daruit-o bunicii; si pentru ca nu a gasit si el sa cumpere 400-500 mp. sa isi faca o casa ca tot omul, bunicul a cumparat o insula... nu de alta dar sa nu-l deranjeze vecinii dimineata...
Daca nu iti cer prea mult, ai putea te rog sa scanezi vreo 2-3 poze cu interiorul. Daca nu se poate, nu-i bai.
@diaura,
Din pacate fotografii din interior nu avem. Cum spuneam in review fotografiatul si filmatul sunt interzise. Cei de la paza erau cu ochii pe aparatele noastre. (cred ca ei merg pe principiu vrei amintiri? cumperi! ). Maine am sa incerc sa scanez cateva fotografii din pliante si le postez.
Carei femei nu i-ar placea un astfel de cadou? ... Visele nu costa!
Sa incerc eu cu bucataria din zona, desi barbat, sunt mare fan al bucatariei italiene.
Aperitiv se poate incerca un platou cu trei-patru sortimente de cascaval local de care se leaga miere si dulceata de fructe de padure (afine, zmeura). Nu va mirati, merge de minune. La fel si eu m-am mirat la Cortina d'Ampezzo, cand doi alpinisti au comandat acest fel de mancare. Sau felii de pizza, pe care orice restaurant care se respecta, le ofera gratuit (din partea casei), ori bruschete (paine prajita cu pasta de tomate, sau cu ciuperci cu usturoi).
Pestele cel mai bun este cel din zona, in cazul de fata din lacul Maggiore. Cui nu-i place pestele sa incerce friptura de vita in sange, nu seamana cu cea de pe la noi. O minunatie este lassagna,al carei secret l-am descoperit abia anul trecut (amestecul de carne tocata amestecata cu ceapa si pasta de tomate se pune la fiert de seara si se tine pe foc mic pana dimineata) in felul acesta gustul pregnant de ceapa se estompeaza.
Desert se poate servi o panna cotta sau o inghetata care se stie ca in Italia e cea mai buna.
Pofta buna!
Punem toti membrii acestui site, mana de la mana... si ne cumparam o insula: AFA BELLA
Felicitari! de doua ori! Vin si eu cu un plocon de 4OO PMA!
PS: Eugen...cate pavele ai numarat in curtea fortaretei????..)))
A nu se puncta ecoul!
Piti,
Am incercat sa-mi amintesc macar o parte din deliciile italiene incercate. A fost singura data (la una din mese) cand mi-a placut branza cu mucegai, nu ma pricep (era un fel de camembert, cu mucegai doar la suprafata, cremoasa de parca avea smantana si culmea... nu se simtea gustul de mucegai), orice altceva am incercat dupa... nu a mers. (pranzul acela a fost oferit de sponsor si nu am avut cum sa intreb). Cascaval cu dulceata nu am avut, culmea nici pizza, dar in rest paste la greu! De la cele simple cu suc de rosii, la ravioli, lassagna, penne, tagliatele si tot felul de paste umplute. Exceptand masa de pe insula Pescatori, toate celelalte aveau la "primo" paste. Imi plac pastele cu o singura exceptie: cele cu pesto! Brrrrr!
Pestele a fost pregatit in toate felurile posibile, fructele de mare au fost doar cu orez, friptura de vita nu mi-a placut, iar deserturile... minunate! Eu nu mananc inghetata deloc, nu am rezistat si am gustat-o (nu-i rea... dar ce stiu eu? ), tiramisu, budinci si fructe proaspete asezonate cu branzeturi.
Nu am fost de prea mare ajutor, in privinta mancarii, celor care vor sa viziteze zona, dar merita!
Cea mai buna pizza am mancat-o in Venetia, pe unul din canale, am luat cate o felie (erau uriase), am stat in picioare (era un fel de "bufet de gara"), ne ratacisem (dupa cimitir si spital...), poate de aceea parea super gustoasa!
@mili,
Pavelele in cauza sunt de la celalat review cu lacul Maggiore.
Pozele cu insula Bella urmeaza!
Am venit si eu cu votu'8... cam tarziu da'... deh... nu te superi tu pe Alex! Pozele cu gradinile le-as vota separat... ca... imi dau o senzatie d'aia de... de imi vine sa ma intind in iarba aia... in roua de "vara" a unei diminetzi italiene!
Ce-o fi facut Eugen cu paunu', numa'el stie!! )
Bravos pentru poveste!!
Diaura, am reusit sa scanez un pliant si am atasat fotografiile (a cam durat, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
Nu sunt prea grozave dar iti poti face o idee.
Imi puteti spune va rog titlul melodiei atasate pentru aceasta superba si de vis destinatie?
Va multumesc!
Canta Renzo Arbore melodia se numeste "TE VOGLIO BENE ASSAJE", daca se apasa pe cuvantul "trilulilu" scris cu verde si rosu din bara melodiei se ajunge chiar in pagina melodiei de pe site-ul respectiv!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2021 În umbra marelui Maggiore - lacurile Mergozzo și Orta — scris în 17.01.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Din lungolago în lungolago... pe țărmul vestic al Lacului Maggiore, până la granița cu Elveția — scris în 15.01.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanță pe Lacul Maggiore – ce am făcut/văzut în jurul lacului — scris în 27.11.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Vacanță pe Lacul Maggiore – drumul cu mașina, unde ne-am așezat și câteva organizatorice — scris în 07.11.19 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Lacul Maggiore – taramul nobililor italieni — scris în 27.04.17 de angela_tudose din TULCEA - RECOMANDĂ
- May.2014 Stresa — scris în 28.07.14 de alora din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Lacul Maggiore si Isola Bella — scris în 16.05.15 de andreip2 din BUCURESTI - RECOMANDĂ