ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Cealaltă față a Israelului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Israelul de pe coasta mării, unde opt din zece evrei israelieni trăiesc departe de teritoriile ocupate, de Ierusalimul cel incandescent, de conflictele religioase şi naţionaliste, este necunoscut lumii şi aproape necunoscut lui însuşi.

Amos Oz, scriitor israelian (n. 1939)

66 și 1909

În 1909, 66 de familii de emigranți evrei constituite într-o comunitate au cumpărat terenuri la nord de orașul Jaffa. Le-au împărțit în tot atâtea parcele, pe care în a doua zi de Paștele evreiesc, pe o dună de nisip, le-au tras la sorți.

Nu știu dacă au fost cu toții mulțumiți, dar așa a luat naștere Tel Avivul.

A fost primul oraș întemeiat de evrei în epoca modernă și totodată primul exclusiv evreiesc din lume, iar numele său, care înseamnă „Colina Primăveriiˮ, reflectă ideea renașterii străvechiului stat iudaic.

Cu timpul, orașul s-a extins și s-a unit practic cu Jaffa, cu care formează o municipalitate. Odată cu proclamarea, în 1948, a statului Israel, Tel Aviv a devenit prima sa capitală şi chiar şi după mutarea guvernului în Ierusalimul de Vest şi-a păstrat statutul de centru diplomatic. Majoritatea ambasadelor se află aici, alături de Ministerul Apărării şi alte instituții centrale.

De reținut ar fi probabil și că deși Tel Avivul, al doilea oraș ca mărime din Israel după Ierusalim, nu are decât circa 350.000 de locuitori (peste 90% din ei fiind evrei și numai 4-5% arabi), zona metropolitană care îl înconjoară numără în jur de 3,2 milioane de suflete. Explicația e simplă: prețurilor apartamentelor sunt uriașe - peste 500.000 de euro pentru unul cu trei camere -, și mulți evrei care lucrează în Tel Aviv locuiesc în orașele-satelit din împrejurimi. Tel Aviv este de altfel considerat al 17-lea cel mai scump oraș din lume și cel mai scump din Orientul Mijlociu.

Tel Aviv este principalul centru cultural, știintific și economic al Israelului, cu numeroase ramuri industriale și instituții financiare prospere. Printre altele, a fost comparat cu Silicon Valley datorită prezenței masive a companiilor IT, domeniu în care muncesc numeroși specialiști proveniți din fosta Uniune Sovietică.

Occidentul din inima Orientului

Doar 60 km despart Ierusalimul de Tel Aviv, dar cu greu poți găsi două orașe atât de diferite

Așezat pe țărmul Mediteranei, Tel Avivul aduce un pic cu Los Angelesul: plajele sale cu nisip excepțional de fin, de culoare aproape albă, întinse pe mai bine de 14 km, sunt mărginite de o faleză amenajată „ca în filmele hollywoodieneˮ, cu multe parcuri și fântâni arteziene și cu zeci de mici terase umbroase, unde până și de Sabat am găsit deschis și ne-am putut răcori cu o halbă de bere locală Maccabee (21 ILS) și un juice (15 ILS). La aceste localuri te poți regala și cu o gustare ușoară: salate, vafe belgiene, sufleuri cu ciocolată, prăjituri cu brânză, fructe.

Plajele sunt curate, există serviciu salvamar, găsești șezlonguri sau baldachine la adăpostul cărora te poți retrage, cabine de schimb și dușuri. Pe faleza mărginită de palmieri au fost amenajate piste pentru biciclete și am văzut foarte mulți tineri pedalând sau dându-se cu trotinete electrice și alte asemenea dispozitive al căror nume recunosc că nu îl știu.

Apa mării era curată și perfectă ca temperatură la 10.30, când am ajuns noi pe plajă, dar valurile mari și curenții puternici te împiedicau să înoți sau să te aventurezi departe în larg. Pe mine, deși nu sunt deloc fragilă, m-au dărâmat! Am zărit și destui surferi, semn că valurile nu erau o întâmplare și că plajele din Tel Aviv sunt un loc agreat de practicanții acestui sport. Și apropo de sport, pe plaje am văzut și terenuri de volei, baschet și handbal.

La ieșirea de pe plajă ne-am oprit în fața unui monument în formă de vapor dedicat fenomenului numit Haʼala, imigrația ilegală în Palestina de dinainte și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când circa 37.500 de evrei au fugit pe 69 de vase din țările de baștină din Europa, controlate de naziști.

Un lucru interesant pe care l-am citit despre plajele din Tel Aviv este acela că ele sunt oarecum „specializateˮ: dacă Gordon și Frishman Beaches, cele pe care le-am frecventat noi, fiind situate în apropierea hostelului unde ne-am cazat, sunt mai generaliste, în schimb HaDatiyim ar fi frecventată de evreii religioși, cu alocarea unor zile din săptămână pentru bărbați și altele pentru femei. Nu știu cât de corectă este informația, dar am mai reținut că imediat la sud de această plajă se află o alta, Atzmaʼut, preferată de cuplurile gay. Ce alăturare ciudată, nu-i așa?

Apropo de gay: orașul găzduiește anual, începând din 1997, în a doua jumătate a lunii iunie, Tel Aviv Pride, o serie de manifestări (parade, concerte în aer liber, expoziții, proiecții de filme etc.) menite să susțină drepturile comunităților LGBT (lesbiană, gay, transsexuală și intersexuală). Noi am ajuns în oraș pe 10 iunie, în ultima zi a evenimentului, când din pliantul luat din aeroport am aflat că într-un parc urma să concerteze trupa Pet Shop Boys. Nu am ajuns să îi vedem, dar am observat în schimb că peste tot în oraș, la hoteluri, pe străzi, în fața magazinelor, erau arborate steaguri și stegulețe curcubeu, simbolul comunității și identității LGBT, și ne-am intersectat cu multe cupluri gay ieșite la plimbare și ținându-se drăgăstos de mână.

De prisos să comentez că astfel de manifestări ar fi de neconceput în Ierusalim!

Ierusalimul înseamnă istorie, religie, tradiție, conservatorism, dispute și conflicte, în timp ce Tel Avivul simbolizează ideea de modernism, toleranță, distracție și – poate – normalitate, așa cum bine observa scriitorul Amos Oz. Este un oraș cosmopolit și vibrant, cu un ritm de viață alert, surprinzător pentru Orientul Mijlociu. Și totodată un oraș mediteranean sută la sută, în care ținutele cenușii, dominante în Ierusalim, sunt înlocuite de bikini, șorturi și busturi goale, în care n-am văzut decât foarte puțini evrei ultraortodocși și preoți sau femei musulmane drapate în văluri, ci oameni tineri și frumoși care ziua umplu plajele iar seara ies la un pahar la una din terasele ce împânzesc orașul.

Am vrut să cunosc, măcar un pic, și a doua față a Israelului, convinsă fiind că această țară nu reprezintă numai o destinație de pelerinaje, așa cum este prezentată de cele mai multe ori turiștilor, ci și un loc plin de dinamism, aflat în plină evoluție și cu o dezvoltare fulminantă.

„Jerusalem prays, Tel Aviv playsˮ („Ieusalimul se roagă, Tel Avivul se joacăˮ), așa ar suna o zicătoare. Chiar dacă inventat de marketerii plătiți pentru a aduce un număr cât mai mare de vizitatori, jocul de cuvinte reflectă realitatea, sau dubla realitate a Israelului, și poate că o oprire în orașul de pe țărmul Mediteranei, după explorarea Ierusalimului, Bethlehemului, Nazaretului și Galileii, precum și a locurilor din preajma Mării Moarte, ar întregi imaginea pe care ne-o facem despre această țară. Eu așa îmi permit să vă sfătuiesc să faceți.

Bauhaus și zgârie-nori

Ce alt element ar simboliza mai bine caracterul modern și occidental al Tel Avivului decât zgârie-norii răsăriți începând cu 1965, odată cu Shalom Tower - „Turnul Păciiˮ, înalt de 130 m -, în mai toate cartierele orașului?

De-a lungul falezei se înșiră astfel de hoteluri cu zeci de etaje, în timp ce în interior blocurile-turn găzduiesc în mare majoritate sedii de firme și, mai nou, și apartamente de locuit cu prețuri exorbitante. Tot cerul Tel Avivului este dominat de asemenea clădiri înalte, la a căror construcție arhitecții nu au dat totuși dovadă de aceeași imaginație ca în Dubai, de pildă, concentrându-se probabil asupra altor proiecte avangardiste precum Fire and Water Fountain din Dizengoff Circle, Helena Rubinstein Pavilion of Contemporary Art sau Tel Aviv Museum of Art, cu o excelentă colecție de pictură contemporană care include opere semnate de Degas, Picasso, Pollock, Van Gogh, Monet.

Întreg orașul arată ca un șantier, cu multe alte clădiri aflate acum în construcție, unele din ele amplasate, cam ca nuca-n perete, după părerea mea, intercalate printre bloculețe de 4-5 etaje datând de pe la jumătatea secolului trecut și zugrăvite într-o culoare care a dat Tel Avivului porecla și reputația totodată de „orașul albˮ, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2003 datorită marii concentrări de edificii în stil Bauhaus pe care le adăpostește.

În 1925, Meir Dizengoff, cel dintâi primar al Tel Aviv-ului, în casa căruia a fost citită declaraţia de independenţă din 1948, l-a invitat pe arhitectul britanic Patrick Geddes, care lucrase la proiectul de sistematizare din New Delhi, să facă parte din echipa de coordonare a naşterii unui nou oraş, rezultatul fiind un centru urban cu bulevarde largi, aerisite, mărginite de multe spații verzi. „Orașul-grădinăˮ conceput de el a prins viață după 1930, când un grup de arhitecți evrei adepți ai stilului Bauhaus s-au refugiat din Germania nazistă în Palestina, aflată în acel moment sub Mandat Britanic.

În următorii 20 de ani, aceștia au proiectat și înălțat în Tel Aviv peste 4.500 de clădiri Bauhaus, adaptând acest stil arhitectonic simplu, neornamentat, eminamente funcțional și bazat pe materiale de construcție ieftine, climatului mediteranean cu influențe deșertice. Multe blocuri au fost ridicate pe piloni care asigurau circulația aerului pe dedesubt și ofereau totodată spații de joacă pentru copii. Zidurile au fost zugrăvite în culori deschise, predominând albul, pentru a reflecta razele soarelui, în timp ce ferestrele mici și retrase păstrau răcoarea în interior. Balcoanele rotunjite, lungi și înguste, fiecare umbrit de cel de deasupra, permiteau pătrunderea brizei dinspre mare iar pe acoperișurile plane rezidenții au fost încurajați să planteze flori și arbori, pentru a le transforma în locuri plăcute de socializare.

Complexele rezidențiale ofereau și alte servicii: babysitting, spălătorie, spații de depozitare, întărind astfel sentimentul de apartenență la comunitate, lucru esențial pentru o nație de emigranți.

Clădirile Bauhaus, concentrate în centrul Tel Avivului, pe străzile Gordon, Dizengoff, Yael sau pe Bulevardul Rotschild, sunt conservate cu mare grijă. Autorizațiile de construcție sunt eliberate numai cu condiția ca firma respectivă să facă dovada că a restaurat o clădire veche iar pe strada Dizengoff există un Bauhaus Center care organizează tururi ghidate.

Un astfel de mic tur am făcut și noi, dar fără ghid, pe strada Bialik. Am pornit de la intersecția cu Bulevardul Allenby și am depășit Parcul Meir Arden, una din cele peste 300 de grădini care înfrumusețează Tel Avivul. La numărul 9 ne-a întâmpinat o clădire cu fațadă elegantă și balcoane din fier forjat, despre care am aflat de pe o plăcuță montată la exterior că se numește Grouse House, ˮgrouseˮ însemnând cocoș de munte, și că o firmă de arhitecți a restaurat-o și se ocupă de conservarea ei. Am admirat apoi balcoanele rotunjite ale casei de la numărul 18.

Clădirea cu influențe maure de la numărul 22 adăpostește Bialik Museum, dedicat poetului național Hayim sau Chaim/Haim Nahman Bialik (1873-1934). Un alt bloc a fost între 1944-1947 sediul organizației sioniste paramilitare Erzel, care s-a opus Mandatului Britanic în Palestina.

La Numărul 14, Reuven Rubin Museum, casa pictorului evreu de origine română născut în 1893 la Galați (mort în 1974) și cel dintâi reprezentant diplomatic, cu rang de ministru plenipotențiar, al statului Israel în România, expune lucrări ale artistului.

Am trecut pe lângă Bauhaus Museum și pe înserat am ajuns în Piața Bialik, unde, în fosta reședință a primarului Dizengoff, transformată ulterior în primărie, s-a amenajat și deschis în 2009 Museum of History of Tel Aviv-Yafo. În partea dreaptă a scuarului se află Felicja Blumenthal Music Center and Library, care găzduiește concerte și alte evenimente muzicale.

În mijlocul pieței tronează o fântână proiectată de Nachum Gutman în care am văzut înotând pești. Dar cel mai mult ne-au distrat copiii care alergau, se zbenguiau sau jucau fotbal în jurul fântânii, simbol al tinereții acestui oraș.

Și cu această imagine tonică în minte, a unui centru urban modern și plin de viață, o contrapondere inspirată la mult mai faimosul Ierusalim, ne-am retras la hostelul situat pe una dintre arterele importante ale Tel Avivului - Ben Yehuda Street -, pentru a ne odihni și pregăti de vizita, a doua zi, la Jaffa, un loc superb despre care vă voi povesti într-un articol viitor.

Webmaster, rog atașați următoarea ilustrație video-muzicală: https://www.youtube.com/watch?v=FH1CS-ArtUI

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 24.06.17 19:28:54
Validat / Publicat: 25.06.17 01:10:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 3576 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Superba plajă cu nisip fin.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55300 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.06.17 01:07:56]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.06.17 06:51:16]
»

@webmasterX: Mulțumesc.

Michi
[25.06.17 08:07:30]
»

Îmi exprim aprecierea printr-o expresie de argou˝da´citită mai eşti! ˝ Ar fi fost păcat să nu faceţi excursia asta.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.06.17 09:15:08]
»

@Michi: Ha-ha , mersi, Mama Michi.

Uite, recunosc, chiar sunt ”citită”: așa cum am mărturisit în primul review din seria Israel, pentru această excursie m-am documentat mai mult decât pentru oricare alta. Am știut că pentru a vizita această țară pe cont propriu e nevoie de lecturi aprofundate, fapt care nu m-a scutut totuși de unele neplăceri.

Poate că a sosit momentul să vă dezvălui un detaliu deloc lipsit de importanță: cele două cărți care au constituit sursele mele prinicipale de informații, „Rough Guide Ierusalim (include Bethlehem, Tel Aviv şi Marea Moartă) ” şi „Top 10 Israel, Peninsula Sinai şi Petra”, au fost traduse, cu totul și cu totul întâmplător, de mine, ce-i drept cu câțiva ani în urmă.

Deci, vrând-nevrând, mă documentasem deja și pot afirma că ”Rough Guide” este recomandarea mea fermă pentru toți aceia care vor să viziteze Israelul, chiar și în excursii organizate, dar mai ales pe cont propriu.

Niciun site consultat de mine nu oferă atât de multe informații de toate tipurile (cultural-istorice și practice) despre obiective, iar prezentarea Ierusalimului este făcută extrem, extrem de minuțios, aproape stradă cu stradă. În plus, cartea cuprinde hărți detaliate, o istorie a Ierusalimului, o prezentare a celor trei mari religii care s-au intersectat în acest oraș, precum și multe inserturi cu date foarte interesante despre tot felul de lucruri: evreii Haredi, dreptul de rugăciune al evreilor la Zidul Plângerii, arhitectura mamelucă din Orașul Vechi, mâncăruri și băuturi locale etc. etc.

Pentru a spulbera din fașă orice suspiciuni , țin să subliniez că nu am niciun interes pecuniar în a face această recomandare: traducătorii nu sunt plătiți în funcție de numărul de exemplare vândute din cărțile traduse de ei, ci după numărul de semne.

Banii pe cele două ghiduri i-am încasat (și cheltuit) acum mult timp

Alex_Macedo
[25.06.17 12:05:14]
»

Expunerea unei istorii și a trăirii ei, face ca cititorul să ajungă la a doua cafea întru tihnă.

Wikipedia e este un mic copil, ca, comparație cu... scrisurile tale.

Mi-a plăcut !!!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.06.17 12:21:06]
»

@Alex_Macedo: Mersi frumos!

Mă bucur că - atenție, cacofonie! - cafeaua ți-a alunecat în tihnă pe gât lecturând reviewurile mele wikipedice.

roth
[25.06.17 13:09:01]
»

@Carmen Ion:

Multumesc pentru multitudinea de info din povestire, Top 10 il am insa celalalt ghid e clar ca o sa il caut.

Sunt fascinata de cultura/obiceiuri/religie asa ca pica la fix tot ce aduce un plus valoare cunoasterii mele despre aceasta tara. Vacante minunate si multe povesti frumoase pentru noi, ai un dar in a scrie minunat.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.06.17 13:21:53]
»

@roth: Mulțumesc, Camelia, pentru aprecieri, cu atât mai valoroase cu cât vin din partea unei cunoscătoare a Israelului.

Rough Guide este cu adevărat un ghid excelent, în special despre Ierusalim, dar nu numai.

Îți mulțumesc la rândul meu pentru informațile postate pe AFA: fără tine, nu știu dacă aș aflat de autobuzul 485, care face legătura direct între aeroportul Ben Gurion și autogara centrală din Ierusalim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ANILU
[25.06.17 14:44:23]
»

@Carmen Ion: Frumoasă plimbare și plajă, mare și baie.

Istoria de început a orașului nu o știam, interesanta.

Recunosc, când zic Israel mă gândesc la Ierusalim, și la acele pelerinaje. Am reținut recomandarea ta.

Un SB meritat pentru o plimbare printr-un oraș interesant.

Felicitări și aștept continuarea.

Toate cele bune.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.06.17 15:58:55]
»

@ANILU: Mulțumesc pentru ecou și vot.

Cred că toată lumea când spune Israel se gândește la Ierusalim - e foarte firesc.

Israelul înseamnă însă nu numai istoria întrețesută a trei mari religii, ci și o țară modernă care împrumută pe alocuri din spiritul occidental.

Regret că n-am ajuns și la Haifa, un oraș care am înțeles că seamănă cu Tel Avivul.

webmaster
[25.06.17 16:48:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.06.17 17:06:51]
»

@webmaster: Mulțumesc.

roth
[25.06.17 19:54:32]
»

@Carmen Ion: sti vorba aia ' dar din dar se face rai"?

si eu am aflat de autobuz de la prietenul si colegul nostru @haiduc

tocmai asta este frumos pe AFA ca impartasim experiente si ne ajutam/sfatuim cu drag

Carmen IonAUTOR REVIEW
[25.06.17 21:42:28]
»

@roth: Așa e, ai dreptate

doinafil
[26.06.17 00:21:14]
»

Ce să mai spun, că a spus, deja, mama Michi?! (˝da´citită mai eşti! ˝).

Înainte de-a citi finalul răspunsului mamei Michi îmi spuneam în gând că trebuie să te rog să-mi spui unde şi dacă mai găsesc cele două cărţi („Rough Guide Ierusalim" şi „Top 10 Israel").

Înainte de a ajunge acolo aş vrea să le citesc şi eu.

Sunt convinsă că, alături de informaţiile tale din review-ri, ne vor fi de mare ajutor!

Poate că tocmai asta-i atracţia Israelului, că pe o suprafaţă de câteva zeci de Km pătraţi se află două (chiar trei) lumi diferite!

Mi-a plăcut şi am votat cu convingere!!!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[26.06.17 07:40:25]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri, ecou și vot.

E posibil ca ambele cărți să fie epuizate. Încearcă pe site-urile librăriilor. Mult mai probabil le vei găsi în varianta originală în limba engleză.

mishu
[26.06.17 14:44:26]
»

@Carmen Ion:

Am vrut să cunosc, măcar un pic, și a doua față a Israelului, convinsă fiind că această țară nu reprezintă numai o destinație de pelerinaje, așa cum este prezentată de cele mai multe ori turiștilor, ci și un loc plin de dinamism, aflat în plină evoluție și cu o dezvoltare fulminantă

si asa am aflat si noi. Cred ca ecourile scrise de colegii mei mai sus redau exact ceea ce se poate spune despre acest articol pe care l-am citit cu foarte mare placere, descoperind astfel si fata zilelor noastre a acelor locuri.

Felicitari, votat cu mare drag.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[26.06.17 15:51:09]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vot și aprecieri. Tel Aviv diferă foarte mult de Ierusalim, lucru pe care am încercat să-l subliniez în review.

abancor
[27.06.17 18:39:36]
»

Oau! Iată primul review complet integrat pe verticală pe care l-am citit pe AFA! Am folosit acest termen pretențios din management ca să mă refer la următoarea structură: autorul și-a scris propriul ghid de călătorie, apoi l-a verificat pas cu pas la fața locului, iar recenzia a făcut-o sub ochii noștri.

De fapt, fiind vorba de mai multe reviewuri, avem și integrare pe orizontală, deci e vorba de un veritabil holding.

Am văzut și eu un oraș oarecum asemănător: Beirut. Similitudinile ar fi contrastul față de conservatorismul altor părți ale țării, faleza străjuită de zgîrie-nori și amplasarea pe malul Mediteranei, cu tot cu marea care se războia agitată cu o plajă largă, de nisip, în care totuși am făcut o baie, că nu puteam rata ocazia (era aprilie, dar apa era excelentă ca temperatură). Am fost acolo în 2000, mă aștept să se fi dezvoltat și mai mult de atunci.

Crescut în anii '80, vedeam Tel Avivul din reflex drept capitală a Israelului. Așa figura pe globul pămîntesc din sufragerie, la care mă holbam de cîte ori mă nimeream prin preajmă, așa figura și în hărțile din Atlasul Geografic Școlar tipărit la Editura Didactică și Pedagogică. Eram sub impresia că s-a schimbat cu Ierusalimul cîndva, prin anii 90. Abia recent, căutînd pe net detalii despre treaba asta, am aflat că Ierusalimul este capitala oficială, declarată ca atare din 1949, iar Tel Aviv nu a fost niciodată, oficial, capitală, ci doar „de facto”, pentru un an, între 48 și 49. Și că ideea că ar fi capitală era propagată de hărțile inamicilor: statele arabe din zonă și URSS. Nu știu dacă toți sateliții marelui urs urmau aceeași politică, dar, probabil, prietenia dintre Nea Nicu al nostru și Arafat a făcut ca hărțile noastre să urmeze propaganda anti-israeliană și să mă inducă pe mine în eroare ani de zile după aia.

Tel Aviv e într-adevăr cealaltă față a Israelului. Avem la un pol Ierusalimul, orașul glorios ce vorbește de geniul religios al iudeilor, centrul lumii pentru miliarde de pămînteni, și la celălalt Tel Aviv-ul, simbolul Israelului de azi, al unui stat puternic, care în felul ăsta reușește să garanteze și existența celuilalt pol. Căci Ierusalimul, și mai general vorbind creștinii, datorează totul, astăzi, Tel Aviv-ului (cu tot ce reprezintă el). Accesul către Ierusalimul de est fusese oprit de Iordania pentru evrei și strict restricționat pentru creștini și multe edificii religioase demolate (recent am citit în dosarul Dilemei închinat Ierusalimului declarația regelui Hașemit de la vremea aia în direcția asta, cum e el mîndru că deține controlul Ierusalimului și nu se înduplecă să lase acces nimănui).

Deci, într-o privință, printr-o analogie forțată, Tel Aviv-ul reprezintă un triumf tîrziu și parțial al cruciadelor.

Foarte mișto cartierul bauhaus, nu aveam idee despre el, nici că e patrimoniu Unesco, am văzut poze pe net, unele vilișoare aduc cu construcțiile similare din București, de prin Cotroceni, de prin centru, Batiștei, Dorobanților etc.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[27.06.17 19:04:14]
»

@abancor: Oau! zic și eu lecturând ecoul tău la fel de valoros ca un review, pentru care îți mulțumesc mult. Se vede că problema Israelului te-a preocupat, și înțeleg de ce: și mie mi-a stârnit curiozitatea și nenumărate nedumeriri, o parte din ele neclarificate în urma excursiei.

Statutul Ierusalimului - capitală a Israelului nerecunoscută de comunitatea internațională - este în fapt ”mărul discordiei”, așa cum am arătat în PRIMUL review dedicat orașului (nu știu când voi apuca să le scriu pe celelelate, pentru că nu m-am hotărât sub ce formă să sistematizez cantitatea uriașă de informații adunată în cele 5 zile petrecute acolo).

În Israel totul e politică și într-adevăr, probabil că prietenia dintre Ceaușescu și Yasser Arafat este cea care te-a ”indus în eroare” ani de zile, făcându-te să crezi că Tel Aviv este capitala țării.

Foarte interesantă și incitantă observația ta

Deci, într-o privință, printr-o analogie forțată, Tel Aviv-ul reprezintă un triumf tîrziu și parțial al cruciadelor

Voi medita asupra ei.

Cât despre stilul Bauhaus, numit și Internațional, nu e deloc de mirare similitudinea dintre clădirile din Tel Aviv și unele vile din centrul Bucureștiului datând din perioada interbelică.

Încă o dată, multe mulțumiri pentru comentarii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, ANILU, Carmen Ion, doinafil, Michi, mishu, roth
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Tel Aviv:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.74935698509216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1