GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muntii Stanisoarei si Minunile Muntelui Simon
Zice-se ucenic al Preacuviosului Iosif aflat la Locurile Sfinte, Simon împreună cu alți frați ai săi întru credință au venit să sihăstrească în Moldova undeva prin secolul XV nu departe de Dealul Bisericani, toponimele locurilor păstrînd în memorie numele pustnicilor care au ales să se roage în nevoie, departe de cele lumești. Simon însuși a trăit pe un vîrf numit astăzi după moartea cuvioșiei sale “Muntele lui Simon” sau Dealul Simon. (informații mai pe larg aici)
Situl este cel mai sudic vîrf (968) m al Munților Stînișoarei și face parte din “locurile comune” de lîngă noi, pe lîngă care trecem deseori fără a le remarca valoarea tăcută, care nu strigă, nu zornăie și se ascunde privitorului nu mai departe de pînza de paianjen a mirajului vieții de zi cu zi. Trăind acest miraj, am avut beneficiul într-o seară de a afla de minunile peisagistice dezvăluite de Simon, celui care cutează să treacă dincolo de lungul nasului, mai sus de Dealul Bisericani.
Pentru cei aflați în zonă, șoseaua care duce la Sanatoriul de Pneumologie Bisericani este un loc comun. La capătul acestei șosele se află un centru unde se tratează Tuberculoza multidrog rezistentă din România așadar un punct pe care mai degrabă îl eviți. De pe serpentinele șoselei se deschid perspective largi asupra Văii Bistriței cu puncte de belvedere apetisante, astfel că ce nevoie ai avea de a te duce dincolo de... dincolo..., drept care eu de exemplu nu mi-am pus pînă săptămînile acestea întrebarea cu pricina.
Iată însă că ocolind Sanatoriul prin fînețe și păduri, poți pătrunde după aproximativ 4 km distanță în lumea tăcută a sihăstriei lui Simon. Premiul se oferă în tăcere... Cavaleria imaginilor se rostuiește minunat și dorința de a părăsi locurile pare un sacrilegiu... 1 oră, 2... pînă la urmă părăsești totuși locurile pentru a coborî și regreți că nu ai stat poate mai mult.
Cîteva date tehnice:
-Accesul este de pe DN 15 cu plecare din Piatra spre Bicaz, ulterior cu viraj la dreapta la indicatorul “Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani” aflat în Satul Viișoara la aproximativ 8 – 9 km de centrul Municipiului Piatra Neamț.
-Se merge pe șoseaua care duce la Sanatoriu pînă la capăt aproximativ 6 – 7 km și, se parchează mașina în spatele acestuia.
-De aici se continuă pe jos în sensul de mers, angajîndu-ne mai întîi printr-un luminiș pe lîngă o stație de transformare (reducție) gaze, ulterior pe un drum forestier care dă într-o poiană largă. De aici se ține stînga și ulterior tot înainte – pe un alt drum care vine de dincolo de cumpăna apelor – dinspre dreapta. După ce reintrăm în pădure ajungem într-o șea și de aici nu avem cum să ratăm, mergem doar în sus pe creastă pînă la Vîrful Simon. (vezi foto cu traseul)
-Traseul de la Sanatoriu la Vîrf este de aproximativ 4 km și relativ lin. Pînă la Sanatoriu ne putem opri atît la un punct de belvedere unde se află o cruce imensă de piatră cît și la Mănăstirea Bisericani (informații aici)
-Vă rezervați dus (de la Sanatoriu la Vîrf) – întors 1 1/2 -2 ore, iar pentru căscat gura mai adăugați 1 oră.
-Desi pe drum găsiți cîteva izvoare, nu vi le recomand, atfel că aveți de cărat cu voi apa pentru sejur. Eu cu 3 copii mici, am făcut astăzi 3 ore 45 min.
-Arealul face parte din habitatul natural al Vipera berus – astfel că puțină atenție nu strică.
P.S. Pentru cine dorește un pic de aventură, se poate accesa vîrful și pornind pe valea Pîrîului Pîngărăcior vreo 7 km de la podul de peste Bistrița, după care se merge spre dreapta pe drumul forestier de joncțiune dinspre Valea Cuiejdiului. Personal accesul nu-l recomand decît celor care doresc să se complice. În plus, în caz că doriți ieșirea la interescția cu axialul Cuiejdiului acolo este o barieră, ceea ce vă va obliga fie să vă întoarceți înapoi fie să mergeți pe jos dus-întrors cam 1 km ca să aduceți pe cineva cu cheia. Drumul forestier respectiv nu are cine știe ce farmec deosebit, are rost să-l faceți numai dacă vreți să vă distrați puțin off-road. Suplimentar, dacă nu cunoașteți locurile veți avea o forte mare șansă de a nu identifica drumul de acces spre vîrf.
Trimis de Qvadratvus in 26.09.11 00:24:52
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster, dacă se poate: http://www.youtube.com/watch?v=luY5U4zvKZ8&feature=feedf
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Am atasat ilustratia video-muzicala indicata; banui ca a fost aleasa pentru melodia lui Vanghelis (nu am gasit-o din pacate in versiune (doar) audio), pentru ca imaginile (din Santorini) mi se par usor nepotrivite la aceasta destinatie...
Nu prea mai e nimic de spus... punctat, lucrat si mai ales... muncit acest review!!
Felicitari
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 Lacul Cuejdel - cel mai tânăr lac de baraj natural din România — scris în 24.08.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Prin Munții Stânișoarei – La pas pe culmea Peștera — scris în 04.04.14 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Pe urmele Vitoriei Lipan — scris în 13.10.13 de mvr din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2012 La pas de la Văratec spre Sihla - până la Izvorul lui Iosif — scris în 13.04.14 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Pasul Tarnita sau drumul spre Ultima Thule — scris în 19.08.11 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Drumul Talienilor Malini Borca prin Vest — scris în 15.08.11 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - nu recomandă
- Jun.2011 Drumul Talienilor Malini Borca prin Est — scris în 06.06.11 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ