ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 10 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lacul Cuejdel - cel mai tânăr lac de baraj natural din România

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În minivacanța noastră din Neamț din anul acesta intenționam să revedem și Lacul Roșu - o zonă arhicunoscută nouă, cu Cheile Bicazului străbătute la pas, cu autobuzul sau cu mașina personală, după posibilitățile vremurilor respective.

În loc de aceasta, nepotul nostru ne-a sugerat o incursiune la Lacul Cuejdel, un lac de baraj natural, bine ascuns în Munții Neamțului. Auzisem de existența acestui lac - cel mai tânăr lac de baraj natural din România, auzisem și că accesul este dificil, așa încât nu cutezam la ceva ce ar fi putut fi mai presus de posibilitățile noastre fizice.

Curioși, cu dorința de a vedea locuri noi în Neamțul copilăriei mele, hotărâți ca la prima piedică să ne întoarcem din drum, am acceptat propunerea.

Cum ajungem?

Am cercetat traseele (sunt vreo trei, din care două mai accesate) și l-am ales pe cel cu plecare din Piatra Neamț, pe DN15C, spre Târgu Neamț. După 11 km, în comuna Gârcina, părăsim drumul național și virăm la stânga, pe DJ157D, un drum asfaltat care traversează Gârcina, apoi satul Cuejdiu dincolo de care continuăm pe un drum forestier destul de bine întreținut. După aprox. 3,5 km acest drum forestier sfârșește într-un loc larg, cu barieră, unde pot fi lăsate mașinile. Trebuie să spun că pe acest drum pietruit pot circula tot felul de autoturisme, nu doar 4x4.

Ca punct de reper, în așa-zisul loc de parcare se poate vedea un panou care ne informează că pentru Pensiunea “Bursucărie” continuăm încă 3,5 km, în același sens. Alături, pe un par, o săgeată ne indică direcția - la dreapta - spre Lacul Cuejdel. Traseul la pas, prin pădure, este marcat, iar semnul - cerc roșu cu bulină tot roșie în interior - este plasat și pe indicator. Silvicultorii din Neamț care au în custodie rezervația naturală au menționat pe săgeata indicatoare faptul că traseul până la Lacul Cuejdel se poate parcurge în 30 minute, dar o mână bine intenționată a mai adăugat 1 oră. Noi am făcut 1 oră și 10 minute. Pentru întoarcere ne-au fost de-ajuns 50 de minute. Și o mențiune: la barieră nu se plătește taxă de acces în rezervație. Deocamdată.

Așadar, să pornim la drum!

Urmăm cărarea spre dreapta, prin pădure. Traversăm mai întâi pârâul pe un pod, urcăm o pantă lină, apoi - când urcând, când coborând ușor, când spre dreapta, când spre stânga - urmărind marcajul pe trunchiurile copacilor, ajungem la cea mai dificilă porțiune din traseu. Acolo, urcușul paralel cu cursul pârâului este mai abrupt. Solul era umed atunci când am fost noi acolo, iar firicele de apă încă se mai prelingeau prin șleaurile de pământ și piatră. Cu puțin ajutor și cu mai mult efort, am trecut cu bine. Prin pădure, mărginită de aluni cu alune abia în formare, de ciuperci otrăvitoare, dar tare fotogenice, precum și de flori sălbatice, cărarea ne conduce într-un luminiș în care am remarcat - pe partea dreaptă - un mic lac cu apă verzuie. Este unul dintre micile lacuri din zonă formate tot în urma alunecărilor de teren. Ele nu sunt alimentate de vreun pârâiaș, volumul lor de apă depinzând în exclusivitate de frecvența și abundența ploilor, precum și de scurgerile de pe pantele din jur.

Continuând, curând ajungem la punctul de întâlnire cu drumul forestier care însoţeşte întregul mal, până la coada lacului. Știu asta din auzite, noi - după o coborâre ușoară spre stânga - oprindu-ne aici, la malul lacului. Peisajul este fascinant, greu de descris. Primul gând care-ți trece prin minte este cât de măreață și cât de puternică este natura dacă ea poate transforma o pădure într-un lac. Da, Lacul Cuejdel din Neamț este mult mai frumos decât Lacul Roșu. Nu mai vorbesc de liniștea care îl înconjoară, de curățenia care există acolo.

În acel punct de belvedere silvicultorii au amplasat și un foișor de observație, din păcate, atenționarea “Acces interzis, pericol de accidentare” ne-a mai tăiat din elan.

Mai erau acolo câteva persoane - puține, liniștite - și curând au mai sosit vreo trei tineri cu biciclete.

Trebuie spus că pe lângă marcarea traseului turistic (marcaj ce pornește de la schitul din satul Cuejdiu), administratorii ariei protejate au montat și panouri de avertizare privind comportamentul turiștilor. Rezervația Naturală Lacul Cuejdel este arie protejată de interes național constituită prin H. G. 2151/2004 (hotărâre privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone) și prin Legea nr. 462/2001 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Așadar, nu pescuim și nu facem baie în lac, nu hrănim animalele sălbatice, nu deranjăm păsările care cuibăresc în zonă, nu rupem plante sau ramuri din copaci, cu lăsăm gunoi menajer în urma noastră, nu facem focul în rezervație, nu campăm, ținem câinii în lesă dacă venim cu ei, nu circulăm cu ATV-uri, într-un cuvânt respectăm natura, ne delectăm cu frumusețile pe care ea ni le oferă și… cam atât.

Despre Lacul Cuejdel

Fără a intra în amănunte prea tehnice, câte ceva despre Lacul Cuejdel.

Lacul Cuejdel este situat în Munții Stânișoarei, în bazinul superior al râului Cuejdi, mai exact pe cursul mijlociu al Cuejdelului, unul din afluenții săi de stânga.

Este cel mai mare lac de baraj natural din România, formarea lui datorându-se alunecărilor de teren în urma ploilor abundente din 1978 și 1991, dar și a cutremurului din 1990, mari mase de pământ surpându-se pe versantul stâng al pârâului Cuejdel formând astfel un baraj natural. Prin opturarea cursului pârâului, în decursul timpului, apele s-au acumulat formând lacul pe care îl vedem și noi astăzi.

Numit și Lacul Crucii datorită formei sale alungite, cu o extindere mai mare în părțile laterale, la confluența cu două pâraie, Lacul Cuejdel - cel mai mare lac de baraj natural din țara noastră, a impus adoptarea unor măsuri de conservare și de protecție. S-a creat astfel o zonă de rezervație naturală care include bazinul râului Cuejdel în totalitate.

Acest lac cu o datare relativ recentă, este adesea comparat cu Lacul Roșu ca suprafață, adâncime, volum de apă, dar mai ales ca aspect. Las specialiștilor aprecierile din punct de vedere tehnic. Știu că cifrele pot varia în funcție de măsurători, de condițiile meteo, de colmatări, etc…, de aceea, pentru mine, factorii esențiali în apreciere sunt peisajul și trăirile mele din momentul vizitei.

La Cuejdel, pe malul lacului înconjurat de păduri dese de brad și fag, fără mașini, fără grătare și fără manele, în mijlocul naturii care a creat acest fantastic loc, m-am simțit ca într-un basm frumos.

Concluzii

Lacul Cuejdel situat la mică distanță de Piatra Neamț este un loc mirific, destul de puțin cunoscut și vizitat. Poate că de aceea a rămas pur, nealterat de persoane care țin să-și însemne trecerea lăsând în urma lor gunoaie sau scrijelituri pe copaci.

Dacă sunteți iubitori de natură, dacă aveți drum prin Neamț, rezervați-vă o jumătate de zi pentru Lacul Cuejdel! Traseul pe munte, nu prea lung, este de dificultate “ușor spre mediu” . Nu uitați că încălțămintea trebuie să fie cea adecvată drumețiilor montane, de asemenea nu uitați apa. Pe traseu nu veți găsi nimic altceva decât natură adevărată.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.08.20 17:37:38
Validat / Publicat: 24.08.20 18:08:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII STÂNIȘOAREI.

VIZUALIZĂRI: 9996 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Lacul Cuejdel - cel mai tânăr lac de baraj natural din România.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[24.08.20 19:12:17]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[24.08.20 19:14:45]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Munții Stânișoarei, M-ȚII STĂNIȘOAREI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin Munții Neamțului]

Lucien
[24.08.20 19:19:04]
»

O surpriză imensă apariția acestui obiectiv în zestrea AFA. Totul este de la excepțional în sus.  

webmaster13
[24.08.20 20:42:37]
»

fondul sonor ataşat se poate şterge sau se poate schimba

iulianicAUTOR REVIEW
[24.08.20 21:06:23]
»

@webmaster13:  Mulțumesc pentru fondul muzical atașat. Este foarte inspirat.

iulianicAUTOR REVIEW
[24.08.20 21:09:37]
»

@Lucien:  Mulțumesc pentru aprecieri! Lacul Cuejdel este chiar un colț de rai. Sper să rămână așa cât mai multă vreme.

Dan&Ema
[24.08.20 21:11:15]
»

A propos de numele astea ciudate de rauri si lacuri... cum ar fi Cuejde​l.

Imi amintesc, elev prescolar fiind, am trecut prin Piatra Neamt de unde urma sa luam rata pana la Durau. In orasul Piatra Neamt, in rdeptul unui pot scria cu vopsea pe mal, raul CUEJDI. Eu am inteles CUEJOI, caci "D"-ul ala era neclar. Cum mama a tinut foarte mult sa invatam corect limba romana, m-a lamurit foarte repede asupra denumirii​ mititelului rau nemtean. De atunci nu am cum sa uit raul Cuejdi!

Iata insa ca am aflat de un nume nou: Cuejdel.

Cat ne-am amuzat atunci de la Cuejoi!

Numai bine! ​​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[24.08.20 22:24:25]
»

@Dan&Ema:  Cuejdi este - zice-se - un râu, un râuleț, afluent al Bistriței. Eu mereu l-am considerat doar un pârâu, dar prin anii ' 70 pârâul acesta a venit atât de umflat că a revărsat pe străzile orașului și a pătruns și în magazinele din apropiere. Ulterior s-au făcut lucrări de îndiguire și nu s-a mai întâmplat.

​Pentru cine nu știe, Cuejdiul traversează orașul Piatra Neamț și se varsă în Bistrița, aproape de munte. Cuejdelul este un pârâiaș, afluent al Cuejdiului. Pare un diminutiv, dar nu este.

Cât despre Cuejoiul tău... da, e hazos. Până la urmă poate fi o poreclă a Cuejdiului. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Qvadratvus
[24.08.20 23:59:37]
»

BTW:

* Cuejdiul are o cascadă, destul de aproape de locul prin care ați suit: vezi foto

*ar fi meritat să suiți un pic și pe la biserica asta din Cuiejdi: vezi foto

* pentru viitor, o hartă cu obiective:vezi foto

Michi
[25.08.20 07:17:06]
»

@iulianic:  Felicitări şi pentru acet inedit review prin care ne-ai plimbat prin locuri neştiute de mulţi dintre noi. Printre multele rele pe care ni le-a adus această aproape jumătate de an de restricţii a fost şi un beneficiu. Acela că mulţi împătimiţi ai drumeţiilor şi-au îndreptat ochii şi volanul spre România şi locurile ei minunate şi atât de puţin cunoscute. În ultimul timp eram destul de îngrijorată că ai făcut pauze mari la scris şi mă gândeam că, la fel ca şi altii, ai obosit. O activitate de excepţie întinsă pe aproape 10 ani ar fi o pierdere şi pentru tine şi pentru AFA, aşa că încântâ-ne în continuare cu reviewurile tale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[25.08.20 08:24:51]
»

Pentru-că s-a pus în discuție numele” ciudat” al Cuejdiului (și al Cuejdelului), acest nume vine din ungurescul” kövesd” (se pronunță aproape identic cu” românescul” Cuejdi) reprezentând, în acest caz, o exprimare puțin arhaică a cuvântului „köves” care înseamnă „pietros”.

​De altfel și Piatra Neamț, la originile sale, se numea „Karácsonkő” însemnând Piatra Crăciunului” -   în documentele asociate cu expediția regelui maghiar Sigismund de Luxemburg în Moldova în anul 1395, cand apare prima mențiune maghiară a localității: Karácsonkő: „in terra nostra Molduana ante villam Karácsonkő.”

​ În actul din 31 iulie 1431 prin care Alexandru cel Bun a dat Mănăstirii Bistrița două prisăci, este menționată și o "casă a lui Crăciun de la Piatra"” .” „Kövesd” , ca atare, este un ordin, îndemn, care tot din ungurește se traduce „urmărește!”

​Evident că termenul” pietros” , cu munții Pietrica și Cozla între care este vatra orașului, are aplicabilitate.

​În acest context, în istoriografia românească, originea maghiară, cel puțin a numelui, a localității Piatra Neamț este ocolită cu multă delicatețe.  Toponimul unguresc „kövesd” este larg răspândit: hu.wikipedia.org/wiki/K%C ... %ADt%C5%91_lap)

​ Pentru-ca stupoarea să fie și mai mare, și alte toponime importante din zonă au origine maghiară, de exemplu Bicaz (Békás - cu broaște) și Ceahlău (Csahló - specie de șoim).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[25.08.20 08:29:48]
»

@Qvadratvus:  Mulțumesc pentru vizită și mai ales pentru completări! Știu că esti un împătimit al drumețiilor montane și știu că ne-ai dezvăluit multe din frumusețile Neamțului - ținutul în care eu mi-am petrecut copilăria și prima tinerețe. Am vizitat multe obiective din Neamț și constat că mai am încă și mai multe. În timp, dacă puterile ne vor mai ajuta, vom încerca să mai bifăm câteva. Mulțumesc și pentru hartă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[25.08.20 08:41:05]
»

@Michi:  Mulțumesc pentru aprecieri! Într-adevăr, regretul de a nu ne mai face vacanțele în străinătate a fost compensat de România noastră dragă care nu contenește să ne surprindă cu frumusețile ei uneori destul de ascunse pentru cei care nu le caută cu insistență.

Pauze mari la scris probabil că voi mai face, dar asta nu înseamnă că m-am supărat pe AFA sau pe cineva din AFA. Mai am și alte pasiuni care-mi cer timp și dedicație, dar acum – vara – parcă vremea frumoasă îți dă ghes să ieși în natură, să respiri alt aer decât cel dintre cei patru pereți ai casei.

mariandan
[26.08.21 16:53:23]
»

Salut. Traseul si lacul sunt super frumoase. Traseul intradevar a durat o ora fara sa ne grabim. Foarte placut totul

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, Lucien, mariandan, Michi, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Stânișoarei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075640916824341 sec
    ecranul dvs: 1 x 1