ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 3 COPII -- v: 3, 7 & 10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pasul Tarnita sau drumul spre Ultima Thule

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Încerc aici să închei oarecum preambulul unui vis mai vechi – acela de a merge prin Munții Stînișoarei de-a lungul și de-a latul, vis care m-a bîntuit vreme de vreo 20 de ani. Rapid, în dorința de a testa terenul pentru o vizită ulterioară cu familia, am mers prin zona de nord a masivului, prin Pasul Tarnița.

Ani de zile tot trecînd spre Vatra Dornei dinspre coada Lacului Bicaz, m-am gîndit că indicatorul de la Holda pe care scria “Tarnița... km” arată drumul spre țara magică a cașcavalului. Cu timpul curiozitatea m-a ros din ce în ce mai mult, cu atît cu cît era alimentată regulat de întîlnirile cu roțile aurii așezate pe rafturi. Culmea … brînzeturilor…... este că pînă acum nu am remarcat că dumnealor roatele cașcavalicești “Tarnița” sunt de fapt produse în cu totul altă parte (la Cluj) sub sigla Napolact. Deh, poate dacă mi-ar fi pierit iluziile nu aș mai fi umblat atîta căutînd cașcavalul din vis…

Una peste alta iată-mă-s ca fulgerul trecînd prin Gura Humorului, pentru ca imediat la prima localitate spre Câmpulung anume la Frasin, să o iau la stînga pe traseul Frasin – Stulpicani – Ostra – Pasul Tarnița – Holda (pe Valea Bistriței)

Traseul este destul de facil, traficul extreme de redus. Calitatea șoselei este actual acceptabilă, lipsesc gropile deoarece sunt plombe aproape peste tot, execeptînd pe serpentinele Pasului Tarnița unde sunt vreo 3 foarte mici porțiuni de cîțiva metri lungime unde terasamentul de pămînt + pietriș a înlocuit asfaltul (probabil în zona unor înfundări/alunecări de teren care ar fi impus refacerea completă a fundației drumului).

Oamenii par liniștiți, peisajul se dezvăluie pentru început lent curiozității dar odată ieșit la iveală devine din ce în ce mai apetisant pe măsură ce mergi spre sud-vest. Nu prea vezi facilități turistice, evident din acest punct de vedere ești în No Man’s land, dar …. ce interesant! Panglica șoselei suie lent, destul de drept la început, mai șerpuit apoi. Ajuns la Stulpicani ai ocazia de a o lua la dreapta pe Valea Gemenei spre Codrul secular Slătioara de pe versanții estici ai Rarăului. Îți trebuie ceva răbdare fiindcă drumul spre minunea pădurii lăsate în starea ei naturală este din auzite înfiorător pentru mecanica Măriei Sale Automobilul...

Continuui întrebîndu-te oare de ce a trebuit un drum atît de mare pentru un trafic atît de mic. Începi să ghicești răspunsul odată cu intrarea în localitatea Ostra, unde panoul de informare are pe el ciocanele minerilor dăltuite într-o poartă deasupra căreia este scris salutul “Noroc Bun”. Mărirea și decăderea zonei au fost girate de Mina Ostra sau Leșul Ursului, acolo de unde se scoteau minereuri neferoase de Cupru, Bariu, Zinc, Plumb … Brusc începînd din 1984 orizonturile au început să sece și treptat activitatea s-a redus pînă la închiderea completă din deceniul trecut, după o agonie de 20 de ani aproape tot atît cît extracția de minereu a funcționat la întreaga capacitate.

Treci așadar de Ostra și drumul continua frumos printre brazi... Puțin mai sus ajungi la ruinele fostei fabrici de prelucrare a minereului. Pe dreapta și la stînga se zăresc barajele de la iazurile de spălare a sterilului. Curios, ai ocazia să urci pe baraje pentru a vedea lacurile acum secate, cu sedimentele ridicate aproape la nivelul coronamentului. Pe măsură ce acestea se înălțau, se adăuga spre amonte un nou nivel pînă ce și acesta aproape era depășit... De pe culmea Iazului Tărnicioara privești spre golurile alpine de vis-a-vis și totul e... minunat.

Mai departe te îndrepți spre baza serpentinelor. Începi să sui spre trecătoare și panglica șoselei din cînd în cînd lasă loc terasamentului de pămînt. Deh... dacă au închis mina... Drumul pare scurt timp destul de anost, dar după cumpăna apelor imaginația inginerului care a plăsmuit șoseaua pare să se fi strecurat prin apostila unui peisajist camuflat în secret într-un ordonator de credite pentru lucrări... Se deschide o perspectivă uimitoare asupra Văii Bistriței. Pietrosul și Budacul te privesc maiestuoși, astfel că nu reziști să nu lași volanul din mînă și sorbi cu nesaț priveliștea, ... da, întradevăr a meritat să vii pînă aici. Călătoria pe astfalt face aproape un cerc complet pe versanții văii și rînd pe rînd te întorci sub orizont privind cînd la Munții Stînișoarei spre Pasul de la Crucea Talienilor, cînd spre Munții Bistriței. Magia durează... , însă încet încet reintri spre poalele pădurii lăsînd în urmă Țara Cașcavalului Pierdut... plină de frumusețea Țării lui Dumnezeu!

En fin, la urma urmei ajungi la Holda, lîngă apa Bistriței... păcat... dar sigur vrei să te mai întorci. Ai revoir mais non Adieu! .

P. S. Pun acum cîteva poze, dar mai completez cînd mai ajung. Era seară și fotografiile au ieșit doar cîteva, chinuite însă.


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 19.08.11 00:12:33
Validat / Publicat: 19.08.11 08:47:50
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4585 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Spre Pasul Tarnița - La drum prin Stulpicani, după intersecția cu drumul spre Câmpulung.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

QvadratvusAUTOR REVIEW
[19.08.11 07:51:49]
»

@Webmaster, aș vrea ca ilustrație http://www.youtube.com/watch?v=xwmDe0OhhPs&feature=related, mulțumesc.

Admin
[19.08.11 09:10:14]
»

Adqaugat ilustratia video-muzicala indicata si selectat articolul ca miniGhid AmfostAcolo pentru aceasta destinatie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Stânișoarei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043989896774292 sec
    ecranul dvs: 1 x 1