ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Traseu Transrarău - Șaua Colbului - Vărful Giumalău - Cabana Giumalău

TIPĂREȘTE

Anul acesta ne-am propus ca de fiecare dată când avem câteva zile libere sau un weekend liber, să nu le irosim și să explorăm cărarile munțiilor noștrii.

Al doilea weekend din luna iulie l-am rezervat unui traseu care să ne ducă pe cel mai înalt vârf al Bucovinei, Vârful Giumalău, 1857 metri. Fiind în zona Gura Humorului, am luat harta și cu o zi înainte am făcut planurile pentru un traseu care să ne duca pe vârf. Dacă sunteți în zonă și nu e greu să vă deplasați, sunt mai multe variante de a ajunge pe vârf, din satul Rusca, din Zugreni, din Vatra Dornei sau de pe Transrarău, ultima varianta fiind cea aleasă de noi.

Așa că, sâmbată dimineața, echipați si pregătiți, am pornit din Gura Humorului spre Transrarău (ruta Câmpulung Moldovenesc – Pojorâta –Transrarău – 1 ora cu mașina). Traseul pornește din Transrarău, din Șaua Fundu Colbului. Se urcă aproximativ 10 km cu mașina pe Transrarău, și înainte cu 2 km de drumul spre Hotel Alpin și Pietrele Doamnei, se află intrarea spre Șaua Fundu Colbului. Exista un mic foișor pe marginea drumului și o parcare unde se pot lăsa mașinile și un indicator cu traseele montane ce încep de aici.

Traseul spre Vârful Giumalău e marcat cu linie roșie pe fond alb și indicatorul ne informează că avem de mers 2.5 ore, de la altitudinea de 1200 m până la punctul maxim de 1857 m. Prima parte a traseului e pe un drum forestier, aproape 15 minute, după care se transformă într-o potecă mai îngustă printr-o pădure foarte frumoasă de conifere. Pornirea pe traseu am făcut-o la ora 8.30, pe o răcoare plăcută și un cer senin ce anunța o zi călduroasă. Traseul este bine marcat prin pădure, urcarea nu este foarte dificilă, și dupa 1.5 ore de mers ajungi în zona Polița Caprelor. Aici un indicator ne informează că există o bifurcație, traseul cu dunga roșie pe fond alb continuă urcarea spre Vârful Giumalău, iar spre stânga, poți să o iei pe traseul cruce roșie pe fond alb care duce spre Cabana Giumalău, ambele având durata marcată de 1 oră. Și de la cabană se poate ajunge pe vârf, dar din acest punct e mai simplu ca prima dată să urcați pe vârf și apoi să coborâți la cabană, în sens invers urcarea e mult mai abruptă.

Urmând traseul cu linie roșie, am continuat urcarea, părăsind pădurea umbroasă de confiere, printr-un jnepeniș mic, cu un soare puternic care bătea asupra noastră. Pe partea aceasta de traseu, ai o priveliște deosebita spre Rarău și Pietrele Doamnei, am făcut numeroase popasuri pentru a imortaliza panorama deosebită înspre Masivul Rarău, iar cu cât înaintezi mai mult, începe să apară și Valea Bistriței în peisaj, zona Zugreni.

Deși la Polița Caprelor, indicatorul ne zicea 1 oră, urcarea destul de abruptă, soarele puternic și popasurile dese pentru poze, ne-au facut să depașim timpul indicat, dar nu a fost o problemă, nu era grabă.

Pe traseu am întalnit destul de multe persoane, dovadă că vremea bună și situația din ultima perioadă, au făcut ca muntele să prezinte tot mai mult interes, fapt îmbucurător, căci poate așa o să apreciem mai mult ce avem. Dar din păcate, încă sunt persoane care se aventurează pe trasee echipați necorespunzător, și au impresia că un traseu montan e o plimbare în parc. Și noi am văzut oameni în blugi, pantofi de stradă, chiar era și cineva în șlapi, fără un mimim necesar de apă, oameni care nu conștientizează că îți riști viața parcurgând trasee montane fără un minim de echipament. Abundența asta de persoane care vor să viziteze muntele e de apreciat, dar vine și cu repercursiuni dacă ne aventurăm fără cele necesare.

Lăsând această paranteză la o parte, ne-am continuat urcarea până în vârf, monumentul impunător al eroilor de pe Giumalău anunțându-ne ca am răzbit să îl cucerim. Aici erau câteva grupuri de turiști, o patrulă de jandarmi montani, ne-am făcut clasicele poze cu monumentul și cu plăcuța care indică altitudinea pentru a ne putea lăuda mai departe și am căutat un loc pentru un binemeritat picnic la altitudine. Priveliștea e minunată, se pot vedea în vest Călimanii, spre nord vest Munții Rodnei, apoi Suhardul și satele de la poalele Giumalăului, Pojorâta și Vama, iar spre sud est Valea Bistriței.

Slăninuța, brânza de oaie, ceapa și roșile ni s-au părut cea mai gustoasă măncare ce puteam să o mâncăm acolo. Cum nu aveam grija timpului, iar soarele ardea plăcut, briza montană ne aduce răcoare, nu ne-am grăbit, am stat în vârful Giumalăului să ne facem siesta după masa copioasă în stil tradițional.

După pauza binemeritată, am decis să o luăm din loc, spre Cabana Giumalău. Din vărf, se coboară pe coamă, pe traseul marcat cu bulină albastră, si după 30 de minute de coborâre se ajunge la Cabana Giumalău si la stâna de lânga. Deși am pornit la drum cu 3 litri de apă, nu am anticipat căldura și efortul, așa că la cabană eram cu sticlele goale de apă, iar cei de acolo ne-au refăcut proviziile dintr-un izvor captat în curte.

De la cabană sunt mai multe indicatoare cu diverse trasee, spre Vatra Dornei, Zugreni, Rarău etc, noi l-am urmat pe cel cu cruce roșie, care ne duce spre Polița Caprelor, traseu ce ocolește vârful. Traseul merge pe lângă liziera pădurii, într-o ușoară urcare, l-a un moment dat am luat-o prin pădure deoarece căldura și efortul începeau să își pună amprenta.

Priveliștea de pe acest traseu e de asemenea impresionantă, cu Valea Bistriței, Rarău, Pietrele Doamnei, apoi intram din nou în pădure, trecem de câteva pârâie si izvoare de unde se pot reface noi provizii de apă, și ajungem la Polița Caprelor, traseu pe care am și urcat, până în Transrarău, bucuroși că am avut parte de o drumeție bună.

Ca și date tehnice ale traseului, surprinse pe smartwatch, distanța parcursă a fost de 16,64 km, cu o diferență de altitudine de 805 metri, iar toată drumeția, inclusiv cu pauzele lungi și picnicul de pe vârf a durat 7 ore.

Un traseu frumos, de dificultate medie, care necesită un minim de echipament, și care te răsplătește cu niste priveliști minutate spre frumoasa Bucovină.

Drumeții plăcute și sigure tuturor.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cata2106 in 14.07.20 13:44:15
Validat / Publicat: 14.07.20 13:58:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII RARĂU-GIUMALĂU.

VIZUALIZĂRI: 6619 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Coborârea spre cabană
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22100 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mishuPHONE
[14.07.20 14:56:14]
»

@cata2106:  Minunat traseu, si se vede ca iti place muntele si il si respecti.  Cat despre cei in slapi, in mod sigur au ajuns pe acolo fie ca au pierdut un pariu????, sau ca sa isi faca un selfie sa vada prietenii pe unde se plimba ei. ​​

​​Minunate si pozele, as mai fi vrut sa vad, cea mai buna reclama facuta muntilor nostri. Felicitari, votat cu mare drag.

cata2106AUTOR REVIEW
[14.07.20 15:00:55]
»

@mishu:  Multumesc mult!

E bine și în șlapi, dar să nu te departezi prea mult de mașină. Din păcate lumea nu conștientizează pericolul la care se expune.

mprofeanu
[14.07.20 21:26:38]
»

@cata2106:  Articolul tău și pozele mi-au reamintit de acele frumoase locuri pe care le-am văzut cu mulți ani în urmă. Avem o țară atât de frumoasă, încă naturală în sensul bun al cuvântului, rustică, fără atâta cosmetizare și precizie...

Mulțumesc pentru aduceri aminte! ​

Dana2008
[14.07.20 21:28:04]
»

@cata2106:  Superb!!!

Vreau si eu! Peisajele sunt minunate!  

Se poate face si de copii? E abrupta urcarea? ​ Se urca destul de mult, sunt portiuni periculoase?

Felicitari pentru drumetie, fotografiile frumoase si articol!

Mai voiam sa vad poze de pe traseu...

Calatorii / drumetii placute! Numai bine! ​​​ 

cata2106AUTOR REVIEW
[15.07.20 11:15:34]
»

@Dana2008:  Mulțumesc mult de tot de aprecieri!

Eu zic că se poate face traseul și de copii, daca sunt obișnuiți cu muntele. Urcarea nu este foarte abruptă, porțiunea mai dificilă este la ieșire din pădure, în jnepeniș, unde diferența de nivel e de aprope 500 m pe 2-3 km. Porțiuni periculoase nu sunt pe potecă, câtă vreme nu te abați de la ea.

​ ​​Merita încercat dacă sunteți prin zona!

cata2106AUTOR REVIEW
[15.07.20 11:27:56]
»

@mprofeanu:  Așa e, avem o țară foarte frumoasă, și nu cred că am reuși într-o viață să explorăm tot ce ne oferă. În special Bucovina este o zonă deosebită, cu peisaje, tradiții și oameni primitori!

Mika
[15.07.20 22:42:55]
»

@cata2106:  Foarte frumos traseu, frumoase locuri. Sper să ajung și eu la un moment dat pe acele locuri.   Felicitări pentru drumeție și review!

cata2106AUTOR REVIEW
[16.07.20 14:30:15]
»

@Mika:  Mulțumesc mult!

Întradevăr, o zonă deosebită și niște munți mai puțin cutreierați care te întâmpină cu peisaje deosebite. ​

webmaster
[17.07.20 10:16:14]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, Mika, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Giumalău:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049304008483887 sec
    ecranul dvs: 1 x 1