EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ

Ultimul meu sejur la Mamaia m-a dezamăgit profund din cauza urâtului care s-a extins ca o plagă în această stațiune de care mă leagă nostalgia copilăriei și a mării. Spuneam aici că e tot mai greu să ignori mizeria și gălăgia, kitsch-ul și distrugerea armoniei arhitecturale originale. Și iată că s-a întâmplat singurul lucru care mă mai putea motiva să revin la Mamaia: lărgirea plajelor. Am urmărit subiectul pentru că mă interesa nu neapărat latura lui ecologică, evitarea eroziunii etc. – lucruri necesare, dealtfel – ci pentru că speram să aibă efecte pozitive tocmai asupra aspectelor care m-au deranjat la ultima vizită.
Bineînțeles, știu că expun aici un punct de vedere strict personal și că ce îmi place mie nu e musai să-i placă și altuia. Totuși, citind în presă multe comentarii despre subiect, am constatat că sunt multe persoane ale căror impresii se potrivesc cu ale mele. Oricum, dincolo percepțiile personale, câteva informații proaspete cred că nu strică.
PLAJA:
În zona de nord, între Savoy și Zenith, plaja e foarte largă, practic s-a dublat. De pe faleză, apa se vede departe de tot. Totuși, nu e o distanță greu de străbătut: de la aleea pietonală până la malul mării am făcut trei minute, pe ceas, în pas lejer. De la fosta linie a apei, unde se opresc acum șezlongurile, plaja coboară ușor, dar vizibil, iar malul urcă, astfel încât se formează (nu peste tot) o „vale” , la câțiva metri de mal. Intrarea în apă are pe alocuri un prag de scoici, destul de înalt, în jur de 30-40 cm. Cu observația că apa schimbă această topografie de la o zi la alta.
În zona centrală, Riviera – Cazino, plaja e plată iar intrarea în apă, mai lină.
NISIPUL:
… aici e marea schimbare și din punctul meu de vedere, singurul inconvenient. Adio, nisip fin! Predomină acum scoicile mărunțite. E neplăcut să mergi desculț, totuși nu te rănești. Pe mal sunt multe porțiuni fine, dar și zone unde e plin de scoici. Pentru confort, sunt necesari acei papuci de plajă.
INTRAREA ÎN APĂ:
Contrar prezicerilor sumbre, că faci doi pași și te scufunzi brusc, nu este așa. Am încercat mai multe porțiuni între Savoy și Vega. Din experiența noastră în respectiva zonă, se intră în apă astfel: intri până pe la glezne, apoi cobori aproximativ 30 cm (dar nu peste tot), apoi urci iar și de aici e totul ca înainte, mergi lin, până să-ți ajungă apa la umeri. Geamandurile erau mai aproape de mal, la aproximativ 30 m. Fundul apei e fin, nu sunt scoici decât la mal. Valurile nu sunt diferite, nici mai mici nici mai mari ca anii trecuți.
MINUSURI ȘI PLUSURI:
MINUSURI:
* Nisipul înțepător și necesitatea de a achiziționa acei papuci speciali. Evident, nu se mai stă comod pe cearșaf, trebuie ceva dedesubt.
* Amenajarea coșurilor de gunoi din plasă cu ochiuri mari din care pescărușii trag cu ușurință resturile și le împrăștie în jur.
PLUSURI am mai multe, dar, repet, este o percepție subiectivă:
* Perspectiva vizuală amplă, plăcută. Vezi plaja, vezi marea, nu pădurea de umbrele și șezlonguri de plastic. Senzația e extraordinară! Plaja e curată (deocamdată), nu mai calci pe mucuri de țigări. Din zona Comandor, unde am stat, se vede plaja până departe, spre Cazino, liberă, vastă, nu șezlonguri înghesuite până în apă.
* Senzația auditivă relaxantă. În sfârșit auzi valurile și pescărușii! Auzi marea, nu muzică de club la volum insuportabil. Asta pentru că beach-barurile au rămas departe.
* Senzația de intimitate. E loc destul să-ți pui cearșaful (scaunul pliant, șezlongul, salteaua, cortul, umbreluța) unde dorești, fără să fii nevoit să asculți discuțiile vecinilor. Poți să te așezi oriunde la malul mării fără să plătești bani grei pe șezlong, fără să porți „bătălii” cu prosopul lăsat la 4 dimineața.
* Plimbări pe plajă. Pe mal trecerea nu mai e blocată de șezlonguri, iar pe plajă se pot face plimbări relaxante, fără zgomote și fără grija de a te feri de bicicliști, trotinetiști etc.
* Activități sportive pe plajă. Am văzut mulți copii, tineri care jucau volei, fotbal, alergau pe plajă. E loc destul acum.
*Milioanele de scoici! Niciodată nu am văzut atâtea scoici pe mal. Poți petrece o zi întreagă căutând, privind, fotografiind scoicile. Au apărut și unele noi, cu forme neobișnuite.
CONCLUZIE
Noi am fost la Mamaia în perioada 5-12 iulie, și ca turiști, am fost încântați de schimbări, care au avut drept consecință exact ceea ce căutăm la mare: odihnă, relaxare, liniște. Nu mi s-a părut că turiștii fug de Mamaia, seara faleza era arhiplină de oameni ieșiți la plimbare, restaurantele aveau mesele ocupate, la împinge-tava erau cozi… La plajă e într-adevăr senzația de lume puțină, datorită spațiului larg, dar, până la urmă, acesta este un mare beneficiu. E drept că administratorii plajelor sunt frustrați că lumea nu mai stă la șezlonguri, dar asta e dovada că omul nu se duce la mare pentru șezlong, ci să stea la malul mării. Acolo, la mal, erau majoritatea turiștilor, cu umbreluțe, unii pe șezlongul propriu, alții pe saltele, alții pe cearșafuri. Atmosfera seamănă acum cu cea de pe vremuri, din era pre-șezlong.
Nu știu cum o să se mai schimbe lucrurile, dar mie plaja din Mamaia anului 2021 mi-a plăcut mult de tot. Așa cum e acum, e perfectă pentru iubitorii de relaxare la soare și de bălăceală în valuri. Ca orice minune, mi-e teamă că nu o să dureze prea mult, și că iar o să se întindă plaga de plastic, kitsch și zgomot până în buza mării…
Trimis de Rofri in 17.07.21 15:47:48
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rofri); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
În anii trecuți - atât înainte, cât și după 1989 - am fost de multe ori la Mamaia. Cu ocazia unor turnee de tenis care se organizau pe o bază sportivă de acolo (soțul meu fiind arbitru de tenis) am fost la Mamaia în fiecare vară, an după an, fără excepție, vreo 10 ani. Am văzut cum se părăgineau hoteluri, cum încercau să reînvie unele dintre ele… Aglomerația, prețurile mari, porumbul fiert de pe plajă, “Ia guvidu’, ia stavridu’!” , “Faceți poze la copii, nu dați banii pe prostii!” m-au îndepărtat încet, încet de Mamaia și chiar de litoralul românesc. În special când granițele au început a se deschide și pentru noi, alte mări și alte țărmuri mă chemau.
Nici acum, după mult lăudata și mult așteptata lărgire a plajelor Mamaia nu mă mai cheamă. În sezon, bineînțeles. Pentru plimbări, pentru briză și pentru infinitul apelor, anul acesta voi revedea Marea Neagră în... octombrie.
@iulianic: Sunt convinsă că există multe alternative mai bune ca litoralul românesc și că cei care pot să meargă în acele locuri minunate văd clar diferențele.
Nu am fost după lărgirea plajei dar nu înțeleg de ce era nevoie de ea la Mamaia.
Ultima oară am fost acolo în 2012 și era spațiu liber amplu pe plajă dar în spatele umbrelelor și șezlongurilor, care erau așezate la buza apei.
Cred că impresia dv. bună dată de spațiul larg, valurile mării, etc. este determinată de faptul că plaja extinsă nu a fost încă închiriată.
Să nu aveți vreo îndoială că după ce se vor rezolva problemele legale - întabulare, aprobare închiriere de catre Guvern, licitație și semnare contracte, lucrurile vor reveni la normal.
Umbrelele, șezlongurile, beach-barurile se vor muta la loc la buza apei iar spațiul liber va fi tot în spate, principalul "câștig" va rămâne imposibilitate să mai mergem în piciorele goale prin nisip.
@cod_gabriel: Aveți dreptate, "fenomenul" deja s-a întâmplat din august. Păcat că nu suntem în stare să apreciem ordinea și eleganța, nici ca hotelieri/asministratori de plaje, nici ca turiști. Cred că nicăieri în lumea civilizată plajele nu arată atât de rău ca pe litoralul nostru. Și e doar o problemă de aspect și, în relație logică cu amenajarea, de curățenie.
Ca element suplimentar față de anul trecut, plaja se va îngusta. Dinspre vest spre est. Se lucrează (din pdv administrativ, șantierele mai târziu). Adică unde era înainte plaja cu nisipul fin nu va mai fi plajă. Enjoy.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2025 Revelion pe rit vechi - Dorna — scris în 24.01.25 de AVLaur din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2024 Lupta cu Codul Roșu. Victoria de la Mamaia Nord — scris în 16.07.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jun.2024 La mare. La Mamaia Nord — scris în 03.07.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Copiilor cuminți li se îndeplinesc dorințele (partea a II-a) — Plaja din Mamaia, Zona Cazino — scris în 24.09.23 de Zoazore din BRăILA - nu recomandă
- Nov.2021 La Mamaia prin Mamaia Nord — scris în 13.11.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 „Adevărul” despre plaja din Mamaia — scris în 08.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 In excursie pe plaja — scris în 28.06.21 de aneta67* din BUCURESTI - nu recomandă