Biserica lui Petru Rareș cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din Baia, fosta capitală a Moldovei
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este un monument istoric de arhitectură religioasă situat în zona centrală a comunei Baia. Este cel de al treilea monument istoric care aduce aminte de perioada glorioasă medievală când Baia era o localitate importantă pe harta Moldovei și pentru o scurtă perioadă, chiar capitala ei. Celelalte două monumente, sensibil mai vechi din Baia, au fost de asemenea prezentate de mine, fiind următoarele (articolele conțin și unele detalii referitoare la istoria veche a localității):
- Biserica Albă construită de Ștefan cel Mare: vezi impresii
- Catedrala catolică: vezi impresii
Edificiul religios este o ctitorie din anul 1532 a lui Petru Rareş, domnitorul Moldovei. Petru Rareş, fiul marelui voievod Ştefan cel Mare, a avut două domnii (anii 1527-1538 şi 1541-1546).
La fel ca și celelalte două monumente vizitate în Baia, accesul este liber. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" funcționează și în prezent, având probabil, la fel ca Biserica Albă, statut de biserică de parohie.
Construcţia este înălţată pe locul altor două biserici anterioare, una fiind atribuită lui Ştefan cel Mare. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este construită din piatră şi cărămidă, în plan rectangular, fără turlă, fiind o biserică tipică pentru arhitectura moldovenească veche. Sub acelaşi acoperiş sunt concentrate toate elementele funcţionale: pridvor, clopotniţă, sanctuar.
Pridvorul bisericii are deasupra un etaj deschis prin patru arcade în arc frânt. Acolo se găseşte şi clopotniţa spre care duce o scară foarte îngustă, în spirală. Pridvorul deschis al bisericii din Baia este asemănător cu cel al bisericii din Părhăuţi, construită cu 10 ani mai devreme. Cercetări mai recente sugerează faptul că iniţial pridvorul avea doar un singur nivel cu patru arce înalte. Modelul de pridvor înalt, fără etaj, se regăseşte la bisericile mănăstirilor Moldoviţa şi Humor.
Picturile murale au fost realizate tot în timpul lui Petru Rareş între anii 1535-1538, concomitent cu pictura de la Humor. Pictura exterioară s-a păstrat mai bine pe peretele sudic şi pe cel vestic, mult mai puțin expuse intemperiilor. Pe peretele sudic se mai pot vedea imagini palide din „Asediul Constantinopolului“ şi din "Arborele lui Iesei".
Deasupra ușii de la intrare (paratele vestic) se găsește Pisania lui Petru Rareş, scrisă în limba slavonă.
Biserica este împărţită în pridvor, pronaos, naos şi altar.
Naosul este despărţit de pronaos printr-un zid prevăzut cu o deschidere îngustă, aspect care aminteşte de ”Biserica Albă” ctitorită tot în Baia de către Ştefan cel Mare în a doua jumătate a secolului XV.
Absidele naosului sunt înscrise în grosimea zidurilor. Absida altarului, de formă semicirculară, este decroşată faţă de restul construcţiei.
Pictura interioară nu mai este cea originală, fiind refăcută în mare parte. Cu toate acestea, este foarte valoroasă, impunându-se prin originalitate. În naos, pe peretele vestic din dreapta intrării se află un important tablou votiv care îi înfăţişează pe ctitor (Petru Rareş), Doamna Elena şi un copil, probabil Iliaş, cei trei fiind îmbrăcaţi în haine festive. Domnitorul poartă pe cap, sub coroana voievodală, o bonetă brodată cu mărgăritare. Doamna Elena Rareş poartă un văl lung care îi cade pe spate.
Intre anii 1993 si 2005 s-au efectuat lucrări de conservare-restaurare a picturii. De asemenea, în aceeaşi perioadă s-au făcut lucrări de cercetare arheologică şi de consolidare. Pictura interioară a fost apreciată de specialiştii UNESCO din 45 de ţări, cu prilejul studiilor făcute în anul 1995.

Cu ocazia vizitei făcute la Biserica lui Petru Rareș din Baia, am realizat acest videoclip
Trimis de Lucien in 11.03.17 12:19:08
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
La o verificare mai atentă - nu credeam să fie cazul - colegii au descoperit că 85-90% din articol e documentare pură (cvasi copy/paste din diverse surse). Astfel că sunt necesare cele de mai jos.
Contribuţia şi impresiile proprii sunt considerate minoritare faţă de cele preluate prin documentare.
Conform Regulamentului (Cap. 1, Secţ. B, Art. 1), articolul este RE-publicat fără PMA STD (fără "votul saitului") — poate fi votat doar simbolic, cu +/-1PMA.
Voturile deja acordate au fost anulate; cine dorește le poate reface.
@webmaster: Ce pot să spun? Aveți dreptate! E o lecție nouă pentru mine (referitor la politica websitului). Neavând ghid, a trebuit să mă documentez serios ca să înțeleg ce am văzut. Datele primare sunt aceleași de pe alte surse de informare, dar nu este un simplu copy/paste. Construcția și logica expunerii în acest articol sunt personale. Și eu încerc să mă feresc de simpla transpunere a informațiilor, dar poate că în acest review nu mi-am silința îndeajuns. Cu toate acestea, cred că cititorii AFA au posibilitatea să-și facă o impresie reală și bună (prin conținutul informativ și fotografiile relevante) asupra acestui obiectiv istoric și turistic atât de valoros și descris pentru prima dată pe websitul nostru.
- Jun.2021 Prin Baia – monumente de prim rang — scris în 05.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Catedrala catolică din Baia (fosta capitală a Moldovei), măreață chiar în ruine — scris în 08.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Biserica Albă - Biserica lui Ștefan cel Mare din Baia, fosta capitală a Moldovei — scris în 01.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Locul unde nu s-a intamplat nimic... — scris în 30.09.13 de mvr din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Manastirea Camarzani [Vadu Moldovei, SV] si 2 Monumente istorice din Baia — scris în 05.10.10 de ninaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Pe urmele copilariei - Falticeni — scris în 14.03.10 de Sanziana din BUCUREșTI - RECOMANDĂ