La plimbare prin Constanța la început de decembrie
Am citit pe telefon că pe 14 noiembrie cu ocazia Zilei Dobrogei s-a redeschis Edificiul roman cu mozaic după trei ani de reabilitare și am hotărât să mergem acolo să îl vizităm. La Constanța am mai fost acum patru ani tot în decembrie și am vizitat zona veche a orașului despre care nu am scris.
Pentru că aveam bilete de tren gratuite soțul fiind urmaș de prizonier de război și pentru că nu reușeam niciodată să le folosim în totalitate am zis să ajungem la Constanța cu trenul. Am plecat joi 4 decembrie la ora 5:52 din Pitești și am ajuns la Constanța la ora 10:40 la timp, cu mențiunea că pe primul tronson, Pitești – București „a fost bine, am avut doar 20 de minute întârzâiere” , pe unele porțiuni mergeam ca după dric, o rușine această cale ferată ce pare desprinsă din vremuri de demult apuse. Am avut ocazia să experimentăm pentru prima dată și mersul cu trenul nou, adus prin fonduri europene, transport civilizat, cu bilete la clasa întâi.
De la Gară am plecat cu autobuzul 101 cinci stații până la stația Piața Ovidiu. Aici am coborât și am urcat scările spre piața cu același nume. Când urcați scările pozați clădirile complexului Edificiului Roman pentru că nu am mai revenit acolo și de sus nu se vede nimic. În Piața Ovidiu era Târgul de Crăciun, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie era închis pentru reabilitare, sper să nu treacă prea mulți ani până când se va redeschide pentru că eu nu l-am văzut deși îmi doream mult.
Am mers direct la Edificiul Roman cu Mozaic aflat foarte aproape. Vechi de peste 1.700 de ani, din secolele 4 – 6 d. Hr., mozaicul se întindea pe aproape 2.000 de metri pătrați. A decorat pardoseala unei mari clădiri romane, este cel mai mare mozaic policrom din perioada romano –bizantină descoperit până acum în Balcani. Reabilitarea a vizat nu doar conservarea mozaicului, ci și punerea în valoare a întregului complex cu fostele magazii, depozite. Știam că intrarea este gratuită până la sfârșitul anului, minac.ro/edificiul-roman-cu-mozaic, fiind deschis între orele 9 și 17.
Pe aleea ce duce la intrare erau Panouri cu explicații detaliate despre mozaicul policrom și despre întregul Complex cu cele trei terase ale lui, panourile trebuie citite înainte de a începe vizita. Le voi prezenta pe scurt. Covorul are două părţi componente, chenarul şi tabloul central. Chenarul are formă dreptunghiulară şi o lăţime de 6,20 m. Este compus din mai multe fâşii continue, diferite, care încadrează şi pun în valoare reprezentările centrale. Sunt prezente vrejul de iederă vălurit, funia înlănțuită, banda monocromă, funia simplă, vălul etrusc, panglica multicoloră, zimții de fierăstrău. Motivele folosite sunt alese din sfera vaselor stilizate, cupe sau vase mari pentru amestecarea vinului cu apa, din cea a decorului vegetal. Am văzut arme gen securi duble și scuturi gen pelta, (scut rotund, cu o dublă decupare concavă la partea superioară), am pozat svastica, simbolul vechi creștin, nodul lui David sau împletitura triplă și un singur motiv zoomorf – porumbelul alb. Nu se distingea prea bine și ni l-a arătat ghida muzeului.
Am privit de sus mozaicul apoi am coborât și la nivelul lui. Am admirat și o Expoziție temporară cu diferite mozaicuri realizată de studenți de la Facultatea de Teologie Alba Iulia.
Am mai pozat prin piață, am trecut apoi pe lângă Marea Moschee, o văzusem și, data trecută, urcasem în Minaretul ei înalt și suplu, am intrat în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și am ajuns la următorul obiectiv din acea zi, Muzeul de Sculptură Ion Jalea.
Primăvara aceasta am oprit la Bârlad pentru a vedea un muzeu dedicat în exclusivitate unui sculptor Marcel Guguianu care și-a donat opera orașului natal și de atunci am vrut să mai văd și alte muzee de același fel, sunt puține în țară. Poate voi ajunge cândva și la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni realizat tot din donația operelor acestuia.
Acum câteva cuvinte despre Muzeul de Sculptură Ion Jalea aflat într-o clădire elegantă în stil neoromânesc de la începutul secolului 20, aproape de faleză și de statuia lui Anghel Saligny. Muzeul numără 227 de lucrări donate de sculptor și familia sa, nu sunt expuse toate, unele se află și la muzeul de artă, altele se rotesc. Am plătit bilet pentru pensionari, 8 lei de persoană și am început vizita, atât parterul cât și etajul au aceeași compartimentare, hol central și câte două camere de o parte și de alta a lui. Sunt expuse sculpturi din ghips patinat sau mat, marmură, bronz, fresce, capete. Se remarcă la parter Capetele fetelor lui Jalea, Mioara și Ala, Basorieliefuri cu cei patru evangheliști, Statuile Sf. Petru și Pavel și Fresca cu atelierul plin de ucenici. Ghida ne-a explicat că erau mulți cei ce îl ajutau și sculptau după schițele lui, artistul a fost longeviv, a trăit 96 de ani și de la 30 de ani și-a pierdut mâna stângă în război. La etaj sunt expuse capetele părinților lui Jalea, un autoportret, nuduri, fresce și statui mitologice. Tot aici era o expoziție temporară de fotografii Dobrogea – Punți peste timp, centenar comemorativ Anghel Saligny, 130 de ani de la inaugurarea podului și 135 de ani de la începerea lucrărilor la pod.
Ne-am plimbat apoi pe faleză, am ascultat marea, era o vreme de primăvară nu de iarnă, cu soare și vânt domol. Următorul obiectiv a fost Cazinoul pe care l-am putut vizita. Am intrat pe site-ul cazinoul.com și am aflat că în anumite zile fiind organizate evenimente nu este deschis. Am plătit 26 lei bilet de persoană pensionar și am intrat pentru a-l vedea și mai ales poza.
Cu o istorie de mai bine de un secol și cu o arhitectură grandioasă în stil Art Nouveau, Cazinoul din Constanța este un simbol al orașului și un reper istoric de la malul Mării Negre. La parter, subsol și etaj sunt expoziții interesante cu Istoria Cazinoului și Povești din Adâncurile Mării Negre. Nu am stat prea mult să le vizităm, trebuia să ne întoarcem în aceeași zi acasă. Am admirat scara de marmură, bradul împodobit și am urcat la etaj la sala mare cu scaune, o frumoasă scenă, lustre deosebite și ferestre cu o formă curbată, ondulată și pe care nu am mai văzut-o. Am pozat și stema veche a Constanței inspirată de moștenirea sa maritimă, un velier genovez navigând pe valuri și un far, simbol iconic al orașului. Mi-au plăcut vitraliile, mi-au plăcut culorile calde, tavanele, coloanele, totul.
Am revenit pe faleză, am pozat Farul Genovez, sunt multe de scris dar le voi indica pe poze pentru a nu încărca articolul și am mers mai departe spre Mural Wanda pentru pictura stradală pe care o arată și pentru a vedea Portul Tomis. Am urcat apoi scările având reper Marea Moschee, am pozat portul de sus și am revenit în Piața Ovidiu. De aici am plecat la ultimul obiectiv din acea zi, Mormântul Pictat Hypogeu.
Dar până la mormânt am mers mai întâi pe Pietonala Tomis parte a Bulevardului Tomis cu multe clădiri frumoase, renovate. Am trecut și pe la Geamia ’Hunchiar’ doar am pozat-o și ne-am oprit la Simit Saray, patiserie turcească pentru cataif și plăcintă dobrogeană, unde am luat o plasă de zile mari. Scump și slab calitativ, am cerut bon și doamna turcoaică s-a cam supărat, 115 lei totul. Plăcinta am mâncat-o în tren pe drumul de întoarcere cred că pentru banii cheltuiți aiurea. De evitat!!
Am admirat apoi clădirea Muzeului de Artă Populară, am trecut și pe la Lupa Capitolina din Tomis, Muzeul de Artă din Constanța, Blocul ’Creion’ și am ajuns la Mormântul Pictat Hypogeu.
A fost deschis anul acesta, în martie, după 37 de ani de uitare. Cost bilet 8 lei de persoană pentru pensionari. Mormântul este protejat și se vede doar prin geamul de sticlă. În micul hol sunt vitrine cu ce s-a descoperit în el dar și un mare ecran și unul mai mic pe care puteai să schimbi imaginile prin atingere și să vezi interiorul pictat al mormântului. Am primit și audioghiduri cu explicații și un pliant despre acest mormînt unicat pentru țara noastră.
Mormântul aparținând unei femei se încadrează în perioada secolul IV, începutul secolului V d. Hr., adică la hotarul dintre apusul păgânismului și zorii noii religii monoteiste. Pe pereți sunt pictate mai multe scene, patru porumbei ce beau apă dintr-o cupă, apoi patru potârnichii, un iepure, un banchet funerar cu șapte personaje masculine și doi păuni care ciugulesc dintr-un coș cu fructe. De aici am hotărât să mergem la gară luând un autobuz din stația Parc Oleg Danovski.
Este a doua oară când văd Constanța în ultimii ani și cu cât o vezi mai mult cu atât vrei să o revezi. Creează dependență, are atâtea de oferit, istorie, civilizație străveche, piețe, clădiri frumoase, biserici, moschei, muzee, străzi largi străjuite de arbori înalți, parcuri și mai presus de toate marea cea mare! Mergeți acolo și nu veți regreta!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de mprofeanu in 07.12.25 12:27:52
- Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia, Republica Moldova, Ucraina, Transnistria, Suedia, Norvegia
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mi-e draga Constanta, atât de mult încât revin (aproape) în fiecare an la țărmul Mării Negre! Cred ca litoralul romanesc, și Constanța in mod special, înseamnă mai mult decât plaja, soare și baie în valurile răcoroase…
Mă bucur ca monumentele orașului sunt redate, pe rând, circuitului turistic după zeci de ani în care au fost afectate de trecerea timpului și de nepăsarea autorităților. Am citit ca a început restaurarea Sinagogii, din păcate abia după ce s-a prăbușit acoperișul!
Multe monumente din Constanța sunt închise pentru renovare (Acvariul, Muzeul de Istorie), altele se pot vizita dar se desfășoară diverse reparații în interior (Marea Moschee, Biserica Greacă). Faleza Cazinoului și Portul Turistic arată foarte bine, dar întreagă zona peninsulară (centrul istoric) ar merita o restaurare unitară care să-i redea strălucirea pe care o merită și să aducă turiști în toate anotimpurile.
Zona veche a Constanței ascunde adevărate comori, care ar trebui puse în valoare. Vestigii istorice, clădiri și statui create de arhitecți și sculptori celebri. Cum ar fi “Arcașul” lui Ion Jalea din fața muzeului. Replica din bronz a fost donată orașului Luxemburg, și este așezată la loc de cinste în fața Curții de Justiție, fiind mult mai cunoscută decât “Arcașul” din piatră de la țărmul Mării Negre.
Frumoasă plimbarea voastră de iarnă la Mare! Sărbători fericite, cu sănătate și bucurie alături de cei dragi!
@Floria:
”Anul acesta am încercat de două ori să vizităm Cazinoul, în iunie și în septembrie. Nu am reușit, de fiecare dată a fost închis pentru public. Vom reveni, și vom vizita neapărat Edificiul Roman cu Mozaic, restaurat și redeschis după o perioadă îndelungată.
A treia încercare sigur va fi cu noroc
şi o ocazie potrivită de a reveni o poate constitui, de ce nu, Întâlnirea AFA de la Mamaia din martie 2026
@nicole33: După multă vreme, în martie vom fi acolo, la Mamaia! Sănătoși să fim!
@Floria:
”După multă vreme, în martie vom fi acolo, la Mamaia! Sănătoși să fim!
Super! Mă bucur să ne revedem
Îmi place mult zona aceea, mi-au lucit și mie ochișorii pe-acoloșa, am și scris aicea, pe AFA, despre cum m-a atins la partea inimoasă a ființei mele cele locuri frumoase, care, fiecare au o frumoasă poveste de spus, de la Metamorphosis la vecina ei, Stradela Vânturilor, mai jos, apoi, spre Casa Cellei Serghi, vecină cu Biserica Armenească și Vila Șuțu, coborând spre Hunchiar, spre Marea Moschee, Casa cu Lei, Casa Theiller, Episcopia Ortodoxă, dar câte nu mai sunt: biserica catolică din apropiere, Muzeul de Artă Populară, Vechiul Palat Regal, actuala Judecătorie sau Tribunal, Statuia lui Ovidiu, Lupoaica…
Frumoasă zona, să fim bucuroși că o avem.
Dac-am înțeles bine, voi ați fost pe 14 noiembrie acolo, noi,pe 21-23, tot noiembrie .Chiar dacă, noi, pentru probleme administrativ-gospodărești, tot am ieșit o zi la Faleza Constanței.
Cei care-ați avut răbdare să-mi suportați elucubrațiile-mi de le mâzgâlesc pe sait, știți că am o părere ciudată: Marea Neagră este frumoasă, de poezie de frumoasă, iarna, când își manifestă toanele, exact cât și cum vrea ea!
Sărut mâna, scuză-mă că m-am băgat în seamă mai mult decât trebuia, de regulă știu cu politețea, nu-s neam prost, dar Marea Neagră și zona de-ai descris-o îmi plac mult!
Sărbători liniștite, cu căldură în suflet, cu zâmbete și multe bucurii, sărut mâna!
@Floria: Sper să mai văd câte ceva în martie viitor, sunt atâtea că nu pot fi enumerate doar într-un singur articol. Foarte bună informația cu statuia lui Ion Jalea, nu știam că o replică a ei a ajuns la Luxemburg. Fiind presată de timp am încercat să mă axez doar pe obiectivele pe care doream să le văd neapărat.
Îmi place din ce în ce mai mult Constanța! Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Sărbători luminate! ![]()
![]()
@Yersinia Pestis: Știu că ai fost acolo, ți-am citit articolul dar timpul a fost scurt pentru mine și nu am ajuns pe cea de a doua stradă îngustă din țară, stradela Vânturilor cum ai scris și nici la Biserica Greacă, va fi o altă dată.
Am fost joi pe 4 decembrie după voi și am prins o vreme excelentă pentru data din calendar.
Așa este marea cea mare, este frumoasă în orice anotimp, merită o fugă până la ea!
Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Sărbători fericite alături de cei dragi! ![]()
”Multe monumente din Constanța sunt închise pentru renovare (Acvariul, Muzeul de Istorie)...
Și nu doar monumente!
Pentru cine nu știe și are de gând să facă vreo vizită în viitorul apropiat (sau depărtat, cine știe dacă se vor respecta termenele de finalizare a lucrărilor!!!), și Muzeul Marinei este închis pentru reparații capitale la clădire, la fel ca în cazul celui de Istorie Națională și Arheologie.
Din păcate, această informare nu prea a fost mediatizată decât foarte puțin și mai ales pe plan local, deși ținând cont că vorbim despre un muzeu unic în România, vizitat preponderent în timpul verii de turiști, nu localnici, cred că ar fi trebuit să se anunțe mai din timp, nu doar cu trei zile înainte - mai ales că era în plin sezon estival (cel puțin, asta e părerea mea!)
Astfel că și noi am aflat de-abia atunci când ne-am alăturat celor ce s-au trezit în fața unei uși închise pe care era afișată informația că începând cu 14 iulie, muzeul este închis timp de 18 luni. Nu ne rămâne decât să sperăm că vor fi doar 18!
P.S.: Și nouă ne place Constanța și în ultimii 16 ani, în fiecare vară, deși ne cazăm în sudul litoralului, cel puțin o zi a vacanței este dedicată vizitării acestui oraș.
- Jan.2025 Constanța, orașul poveștilor nescrise și al tainelor șoptite de mare — scris în 23.02.25 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Octombrie 2024, Constanța, Piața Ovidiu, am retrăit câteva ore din tinerețe — scris în 16.10.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Frumusețea clădirilor vechi din Constanța — scris în 02.04.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Prin Tomisul de altădată — scris în 21.02.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2021 Santa Maria Bay — scris în 29.05.21 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Plimbare de iarnă prin centrul istoric al Constanței — scris în 28.06.20 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Extrasezon in Constanta sau ghid pentru la vara — scris în 05.01.20 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ

Rog așteptați...