ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin Tomisul de altădată

TIPĂREȘTE

La ce viteză ne mișcăm noi ardelenii clar că mai am de scris câte ceva despre anumite excursii de anul trecut. Dar după vorba aia las-că mai e timp încerc astăzi să povestesc despre un loc drag mie centrul istoric de Constanța. Chiar dacă din punct de vedere geografic discutăm despre o suprafață mică situată pe o peninsulă între portul comercial și portul turistic, nu mai puțin de 7 ore am petrecut aici, și revizitat cu interes tot ce găsit în interior și exterior.

Venind pe DN39 dinspre un loc fain de cazare Casa Ani din Eforie Nord unde ne-am petrecut eu și familia al doilea sejur la mare în același an, am folosit totuși dispozitivul pentru a mă aduce până în centrul istoric. Am folosit Șoseaua Portului după care am parcat undeva în apropierea moșcheei din Constanța.

Marea Moschee

Fiind cu locul de parcare în imediata apropiere acesta a fost primul obiectiv vizitat. Mai ales că de la înălțime mi-am putut face și un plan în ce direcție s-o iau după ce cobor. Moscheea Carol pentru că așa se numește, ulterior Mahmud al doilea, a fost construită între anii 1910-1912. Comunitatea musulmană de atunci avea nevoie de acest loc. Materialele folosite au avut proveniența bineînțeles din țara noastră stilul arhitectural folosit a fost cel egipto-bizantin. Arhitectul clădirii a fost Victor Ștefănescu inginer Gogu Constantinescu. Documentându-mă am aflat că modelul folosit a fost moscheea din Konya Turcia, întâmplător am fost și acolo și am recunoscut o oarecare asemănare.

Înălțimea minaretului este de 47 metri suficient pentru mine pentru a afla ce mai este de văzut în zonă plus de a face fotografii frumoase. Numărul treptelor pe care am urcat au fost 140.

Sala moscheii are o dimensiune de 14x14 m. Ca și taxă de intrare se plătește 5 lei/adult. Durata vizitei cu urcare și coborâre a fost de 45 de minute la mine.

Piața Ovidiu

Piața Ovidiu este un loc central, parcă toate străzile se adună pe aici. Este un popas și pentru turist. Piața a luat ființă în 1878. Configurația nu a rămas chiar la fel dar locația a rămas neschimată de-alungul anilor. Se numea și Piața Independenței, și asta chiar pe o durată de 50 de ani. Statuia care îi portă numele se află acolo în mijloc. Publius Ovidiu Naso, poet latin este un monument foarte vechi din 1887. Este din bronz și este realizat de către sculptorul Ettore Ferrari.

În piață găsim câteva case vechi sau foarte vechi. Fac parte din istoria orașului. Au și nume astfel pot discuta despre Casa Damadian din 1894, sau Casa Hrisicos din 1903.

Nu mai puțin de 2 ore am petrecut în interiorul Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța. a fost construită între anii 1912-1921. Arhitectul clădirii a fost Victor Ștefănescu iar stilul arhitectural este neoromânesc. Tot ce am văzut accolo are o mare valoare de patrimoniu, exponatele sînt numeroase, iar vizita de acolo nu se poate descrie doar în câteva rânduri. Voi fi nevoit să dedic un articol separat doar despre această experiență interesantă.

Am luat-o puțin pe străduțele din jurul pieței, Ovidiu. Fiind vară terasele erau deja destul de animate. Am ajuns până la Muzeul de Artă Populară de pe Bulevardul Tomis. Muzeul și-a început activitatea în 1975 dar muzeu oficial devine doar în 1990. Clădirea în care se află este un monument istoric construit în 1893. Nu departe de acesta în apropierea Judecătoriei Constanța care de asemenea funcționează într-o clădire veche se află Palatul Regal. Atât prefectura, tribunalul și palatul regal fac parte dintr-un complex de clădiri realizat de către arhitectul Alexandru Săvulescu. Stilul arhitectural este cel ecletic. Palatul Regal din Constanța a fost ridicată în perioada 1904-1906.

Ce am mai găsit aici în centrul istoric?

Biserica greacă Metamorphosis a fost zidită între 1863-1865. Poartă hramul schimbarea la față și s-a construit la cererea comunității grecești din constanța. Se află pe strada Mircea cel Bătrân și nu este departe nici de plaja Modern din Constanța. Arhitectul clădirii a fost grec și s-a numit Iani Teohardi. Lipsește un turn dar pe vremea respectivă n-aveau voie s-o construiască. A rămasa așa fără turn.

Sinagoga Mare din Constanța a fost construită în 1911 sau 1914. Acestea sînt datele găsite deci nu se știe exact. Sinagoga am găsit-o în ruine, fațadele mai stau cum stau acoperiș în schimb nu există. Stilul arhitectural este cel maur și edificiul era împărțit în 3 nave. În trecut existau 2 sinagogi din care una era demolată, a mai rămas acesta ultima în ruine. Și ar fi păcat să nu se reabiliteze, mult nu mai este și cade de tot.

Casa cu lei se găsește pe str Dianei a fost construită în 1902 în stiil baroc venețian. Într-o altă clădire monument construit între 1925-1932 funcționează Arhipiscopia Tomisului.

Biserica Sfântul Nicolae este monument istoric cnstruită în 1890 la cererea comunitții bulgare.

Biserica romano-catolică Sf Anton de Padua este o bazilică construită în 1938. Arhitectul clădirii a fost Romano de Simon stilul arhitectural folosit este cel romanic dimensiunile clădirii sînt 25x14x16m înălțimea turnului 32 m. Ctitorul edificiului a fost preotul Emanoil Kreis din Constanța iar din punct de vedere material au contribuit atât enoriașii cât și diferite instituții.

Mergând mai departe am ajuns și la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Clădirea neo-bizantină este și ea destul de veche din 1895, au contribuit arhitectul Alexandru Orăscu, Carol Benesch antreprenor Henri Garacino. Turnul are o înălțime de 35 m iar pictura a fost refăcută în 1959.

Un fragment de ruine din fostul oraș portuar Tomis vom găsi chiar lângă catedrală. Complexul arheologic datează din secolele IV-VI și se văd fundațiile unor case, locul unor străzi și canalizări.

Muzeul de sculptură Ion Jalea este visavis de aceste ruine în apropierea portului. Ion Jalea a fost un artist plastic (1887-1983) iar lucrările lui sînt expuse aici într-o casă monument istoric stil neo-românesc construită în 1919.

Chiar în colț spre port o statuie monument istoric din 1957 reprezintă pe Anghel Saligny (1854-1925) - cel care a construit și modernizat portul Constanța.

De aici am coborât în parcul Cazinoului în acest loc te afli deja la malul mării. Și bineînțeles că am întâlnit din nou clădirea-emblemă-ruină de pe cest loc Cazinoul Constanța. Este enervant pentru un turist și poate și pentru constănțeni: de ce nu se mai finalizează renovarea acestui monument?? A fost ceva foarte frumos, făcut în 1905-1910 în stil art-nouveau/neobaroc. Era plină de schele dar mișcare nu am văzut/auzit de loc. Așteptăm cu interes până nu cade de tot.

Acvariul Constanța de și mic și cu prea puține de văzut mi-am făcut timp o jumătate de oră să casc ochii înăuntru puțin. Un bilet de adult este de 30 lei. Acvariul s-a construit în 1958. Ultima oară am fost aici când aveam vârsta de 8 ani prin anii 70. Găsim aici pești din Marea Neagră și Meditereană, pești din apă dulce de pe teritoriul româniei, delta Dunării de ex, și pești exotici.

După ieșirea din acvariu mi-am continuat plimbarea pe faleză. am găsit aici Monumentul Marinarilor amplasat în 2015 la 70 de ani de la terminarea al doilea război mondial, mini-Farul Genovez monument istoric din 1860 de 8 metri înălțime. În apropierea farului mai putem admira Bustul lui Mihai Eminescu sculptat în 1930 de către Oscar Hahn.

Sediul Comandamentului Flotei este o clădire istorică impozantă. Se află la faleză s-a construit între 1879-1881 în stil neo-clasic după planurile arhitectului Alexandru Hristea Orăscu. În decursul anilor a funcționat aici: hotel, yacht-club, cerc militar, cămin de ofițeri, sediu de întreprinderi, sediu comandament militar. În prezent am găsit-o frumos renovată dar exact ce funcționează/va funcționa aici nu mi-am dat seama.

Am coborât la Portul Turistic Tomis, am admirat ambarcațiunile, terasele, oamenii. Am văzut și plaja, după care am urcat înapoi pe niște scări la locul de parcare de lângă moschee. Mulțumit de ce am realizat din punct de vedere turistic în acea zi m-am întors la locul de cazare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 21.02.22 20:53:06
Validat / Publicat: 22.02.22 07:02:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CONSTANȚA.

VIZUALIZĂRI: 723 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Biserica ortodoxă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.02.22 10:02:08]
»

@AZE: Ce bine arată în fotografii aceste clădiri-monument istoric din zona veche a orașului Constanța!? Le-am văzut și eu de mai multe ori de-a lungul anilor, ușor-ușor, cu bune și cu rele, centrul vechi capătă puțin contur.

Iată cum era descris Cazinoul într-un ghid turistic din anul 1924:

Cazinoul Comunal. Clădire impozantă, în stil modern, secesion; operă a arhitectului Renard. E așezat pe malul mărei, pe Bul. Gen. Avereseu. Posedă o terasă splendidă în mare. Interiorul somptuos, săli de joc, sală de teatru și concert, bufet, restaurant de primul ordin. Două orchestre, una națională în sala restaurantului și alta clasică pe terasă dau zilnic concerte. Se organizează foarte des serbări, festivaluri și baluri foarte reușite și foarte cercetate. Trupe de teatru cu elemente distinse, face stagiune de vara. În aripa dreaptă a Cazinoului, în mare, este construit un mic dig ce formează un port, în miniatură, pentru bărcile cu pânze, rame și motor. Preumblări pe mare, ziua și seara.

P. S. Autoritățile locale constănțene implementează de mai mulți ani un proiect intitulat „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța” care are termen de finalizare anul 2023.

De asemenea, în toamna lui 2021 Primăria Constanța a pus în discuție publică proiectul de reabilitare a centrului istoric „Programului multianual REACTIS – REAbilitare ConsTanța IStorică pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric Constanța și alte perimetre considerate prioritare din municipiul Constanța” (ctnews.ro/primaria-consta ... ric-al-orasului).

mishu
[22.02.22 21:04:17]
»

Un adevarat ghid pentru cei ce vor sa descopere Constanta. Felicitari pentru articol, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Constanța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063726186752319 sec
    ecranul dvs: 1 x 1