ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Israel la început de februarie - Bethlehem

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ziua a treia

Fiind sâmbătă și zi de Shabbat am plecat tot de dimineață la Bethlehem din altă autogară arabă ce se află tot peste drum de Poarta Damasc la stânga ei cum ieși, HaNevi’im Terminal și am luat autobuzul 231, cost 6,8 NIS de persoană. Pe peron scrie numărul autobuzului, al nostru era deja în stație, puțină lume. În autobuz au mai fost doi turiști români veniți tot pe cont propriu din Cluj, am mers cu ei până la primul obiectiv turistic vizitat acolo. Am mers circa 40 minute, străzile erau libere, doar era Shabbat și de dimineață, s-a oprit de câteva ori în stațiile din Ierusalem, nu s-a făcut verificare la pașapoarte.

În Bethlehem autobuzul urcă și coboară pe străzile destul de strâmte. Am coborât din autobuz, pentru întoarcere tot de aici se ia autobuzul, și am plecat pe jos spre un semafor, am traversat și am urcat ușor pe Children Street circa 1,3 kilometri mergând la un moment dat și printre magazine gen bazar. Am refuzat taximetriștii, aflați strategic lângă stația de autobuz, care își ofereau serviciile…

Se ajunge într-o piață mare, dreptunghiulară, pe latura mică de la intrare se află Moscheea Omar, în dreapta pe latura mare Primăria, în stânga Centrul de Pace Bethlehem și cu un centru de informare și în față Biserica Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, primul monument UNESCO palestinian din anul 2012. Nu am putut-o poza pentru că și pe exterior avea plăci mari de lemn stratificat. Se intră printr-o ușă mică, aproape aplecat, umil, Poarta Smereniei și printre schele și pânze acoperitoare, cu poze explicative, se vizitează interiorul care este destul de îngrădit de faptul că biserica se restaurează masiv.

Am reușit să admir o porțiune special descoperită a podelei realizată într-un frumos mozaic, vechi din secolul 4. Din loc în loc se mai zăreau mozaicuri deosebite deja recondiționate pe zidurile bisericii, nu am putut poza decât în partea din față unde nu erau schele. Acestea aveau un fundal auriu și acum recondiționate erau superbe, câtă muncă!... Am admirat și frumoasele coloane atât cât am putut dar și iconostasul altarului bisericii armene, aflat central. Nu o să intru în detalii despre marea biserică și despre vechimea ei, s-a mai scris și mă voi axa mai mult pe partea informală și pe ceea ce am reușit să văd personal. Biserica este administrată în comun de către autoritățile ortodoxe grecești, armene și romano-catolice.

Am ajuns în față la intrarea în Grota Nașterii, am stat circa 10 minute pentru a intra, a ne ruga și a vedea și Altarul Magilor și Ieslea. Aici am asistat la nişte gesturi făcute de nişte turiști de altă religie, care nu mi-au plăcut, dar nu vreau să povestesc…. Peste tot pe unde am fost am respectat cu strictețe, așa cum am știut, religia și obiceiurile locurilor vizitate….

De aici am urcat scările și printr-un coridor am ajuns la frumoasa curte cu coridoare și coloane ce face parte din mănăstirea franciscană și am intrat în Biserica Sfânta Ecaterina, biserică catolică care se află adiacent cu Biserica Nașterii în partea de nord. În interiorul curții se afla statuia Sfântului Ieronim împrejmuită de portocali și mandarini. Biserica are în interior frumoase vitralii față spate, mici altare laterale deosebite și în dreapta lateral după intrare are un frumos basorielief numit: “Arborele lui Isai” care descrie linia lui Iisus de la Avraam la Sfântul Iosif. În vârf, Iisus Hristos binecuvântează lumea.

De aici se coboară în alte grote: Grota Sfântului Iosif, Altarul Sfinților Inocenți, Cenotaful Sfântului Ieronim și Grota Sfântului Ieronim unde se ținea o slujbă. Am cumpărat cu 5 NIS pliantul explicativ al Custodiei Terrae Sanctae cu toate bisericile și grotele acesteia.

După ce am ieșit de la mănăstirea franciscană, imediat în dreapta am văzut superbul interior al casei de oaspeți pentru pelerini Casa Nova Palace.

Am mers apoi în stânga cum ieși, pe strada cu magazine, și am trecut pe lângă un atelier unde se realizau mătănii din lemn de măslin și alte mici statuete. Nu erau prea mulți cumpărători, aici mi s-a părut mie că ar trebui să se facă cumpărături pentru că prețurile erau foarte bune și marfă destulă. Am mai fost și în alte locuri și nu mi s-a părut așa de bună oferta ca aici…

Pe indicator am plecat la Grota Laptelui. Tradiția creștină spune că este locul în care Sfânta Familie a găsit refugiu în timpul "sacrificării pruncilor", înainte de a putea fugi în Egipt. La intrarea ce coboară la grotă este scris “Mama lui Dumnezeu se roagă pentru noi” și în limba arabă. Grota are şi trei altare unde viitoarele mame şi nu numai se roagă... M-am rugat şi eu, în liniște, nu era nimeni... În partea dreaptă a grotei se merge pe un culoar unde se află o altă biserică cu un alt altar cu un frumos triptic realizat cu ajutorul Centrului Internațional de Rugăciune pentru Pace, altar sfințit de Papa Benedict la XVI-lea în anul 2009. Am urcat în curtea interioară și am văzut o altă biserică ce face parte din acest complex, Biserica Maica Domnului cu arhitectură nouă și cu frumoase vitralii.

De aici am vrut să mergem la satul Beit Sahour, pe strada ce începe să coboare, aveam ca reper hotelul Atatur, am început brusc coborârea dar ne-am lăsat păgubași când am văzut cât de jos era acesta. Am realizat niște poze cu satul și cu Ierusalem. Nu am ratat intrarea deschisă la un cimitir creștin cu interesante locuri de veci aflat aproape de Grota Laptelui.

Ne-am reîntors în Piața din fața Bisericii Nașterii, am vizitat un alt centru de informare turistică mai mic și am luat un taxi cu 60 NIS, negociat de la 80 NIS dus circa 3 kilometri la satul Beit Sahour pentru a vedea Capela și Câmpul Păstorilor, a stat acolo cu noi și ne-a adus apoi la stația de autobuz de unde venisem de dimineață. Am procedat foarte bine.

Am ajuns la intrarea în frumosul parc, odinioară câmp al păstorilor, și am vizitat frumoasa capelă realizată de Antonio Barluzzi, mai văzusem și alte construcții ale acestuia în a doua zi la Ierusalem. Capela are forma taberei unor beduini, un poligon cu cinci laturi. În interior cupola are forma unui decagon cu arce înalte și cu multă sticlă prin care lumina o inundă, amintind de lumina divină care a apărut păstorilor. Sunt trei frumoase fresce pictate: în stânga altarului anunțul îngerului către păstori, prezentat în Sfânta Evanghelie după Luca, Capitolul 2:10, în față adorația păstorilor și în dreapta întoarcerea acestora cu vestea cea mare.

Am ieșit apoi, am mers în spatele capelei și am văzut grota în care un înger, apărând păstorilor, a anunțat nașterea lui Iisus Hristos, are o masă altar cioplită în piatră, frumos realizată, pare de marmură, cu pruncul născut Iisus. În dreapta cum ieși este o alta mult mai mică în trepte pentru credincioși. Sunt și două altare în aer liber cu acoperiș dar și cu bănci. Am pozat fără să vizităm, nu era timp, un site arhieologic al unei mănăstiri și biserici antice din secolele 4 - 6. Tot în frumosul parc era și o fântână cu un păstor cu oile sale. Liniște, pace, deconectare, timpul însă... La întoarcere ne-am întâlnit cu grupul de pelerini de Misionari din Africa, cunoscuți în mod obișnuit ca Părinții Albi, o societate romano-catolică pe care l-am auzit cântând vocal și cu instrumente la Grota Laptelui, au venit pe jos...

Vizavi de intrarea în parc era un mare magazin cu suveniruri, aveau multe exponate, mi s-au părut scumpe. Am cumpărat suc de rodii stors pe loc, pahar mediu, 15 NIS, scump, dar am vrut să-mi aduc aminte de Iordania...

De aici am plecat cu taxiul, între timp am trecut și prin orașul vechi, merita văzut, pentru a mai lua doi tineri polonezi care ne-au însoțit până la autobuz. La coborâre șoferul a mai vrut bani, nu i-am dat decât atât cât discutasem, ne-a zîmbit, omul a încercat, apoi ne-a urat drum bun și am avut și noroc, autobuzul era în stație... Era ora 13:30 dar ziua nu se terminase, am revenit în Ierusalem și am rugat șoferul să ne lase în stația de lângă Jaffa Gate pentru a vedea Cartierul Armenesc.

Bethlehem mi-a plăcut foarte mult, am avut iar o stare de bucurie și mulțumire sufletească și acum când îmi aștern gândurile starea parcă continuă...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 17.02.18 20:07:35
Validat / Publicat: 17.02.18 22:21:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 3931 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bethlehem, Moscheea Omar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[17.02.18 22:43:37]
»

@mprofeanu: De exceptie calatoriile din Orientul apropiat si Orientul Mijlociu. Problema e ca eu incep sa cam marai la impresiile astea din Israel.

Le citeste si sotia mea si incepe sa bata niste apropouri care nici macar nu-s subtile .

Pozele foarte bune, insa n-am putut sa nu remarc diviziunea muncii in familie. Unul cu aparatul foto si unul cu rucsacul in spinare

Felicitari! Ca de obicei, m-am simtit ca la National Geographic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[18.02.18 09:30:53]
»

Coloana sonoră ataşată se poate şterge sau schimba!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[18.02.18 12:30:27]
»

@ghisor: Mulțumesc pentru ecou, vizită și aprecieri și sper ca apropourile să prindă viață!

Despre diviziunea muncii ai dreptate; unul cu documentarea, pozatul și scrisul, avantaj el, ... altul cu rucsacul, cu condusul la aeroport, ... cu engleza, mic avantaj eu...

Pe total este OK!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[18.02.18 12:33:24]
»

@webmaster13: Mulțumesc frumos!

mihaelavoicu
[18.02.18 22:06:49]
»

AmFost la locurile Sfinte în mai 2000. Nu aveam un aparat foto performant, dar tot am reușit să fotografiez acel mozaic de paviment descoperit privirilor, după care am făcut un goblen. Ba chiar două. Le voi posta în seara asta pe Prieteni. Poate chiar le aduc și la Alba.

Nu ai menționat că cele 14 colțuri ale stelei din foto P14, reprezintă cele 14 generații de la Moise la Iisus. Când am fost eu, toată lumea era grămadă în genunghi pe stea.

Frumos și votat cu mult drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[18.02.18 22:18:11]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru vizită și bineînțeles pentru că ai fost inspirată și ai realizat frumoase goblenuri!

roth
[18.02.18 23:33:51]
»

Multa bucurie si voie buna in toate calatoriile ce le veti face.

Votat cu multa placere

mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.02.18 20:22:01]
»

@roth: Mulțumesc pentru urări și îți doresc aceleași gânduri frumoase să te poarte mereu în excursiile pe care sigur le vei face!

mishu
[22.04.18 20:17:44]
»

@mprofeanu: Felicitari pentru toate excursiile facute si bogatia informatiilor oferite. Votat cu mare drag.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.04.18 09:57:02]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mishu, mprofeanu, Pușcașu Marin, roth
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Betleem:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073984146118164 sec
    ecranul dvs: 1 x 1