Cazarea în Buhara, la fel ca toate celelalte, a fost propusă de Nilufar și acceptată de noi. Inițial am avut oarece rețineri, pentru că distanța până la Poyi Kalon, cea mai frumoasă piață a Buharei, este de peste un kilometru; voiam să ne prindă noaptea acolo și nu știam nimic, la acea vreme, dacă orașele uzbece sunt sau nu safe, ne era teamă să nu găsim după vreun colț canibali sau așa ceva :). Ne-a convins scorul mare al hotelului de pe toate platformele de rezervări, mai ales că locația, pe Booking, este punctată 9,5/10.
Am înțeles motivul la fața locului: Buhara are cel mai întins centru istoric dintre toate orașele vizitate în această excursie (exceptând Istanbulul) și, probabil, chiar din majoritatea orașelor văzute vreodată de mine. Există două nuclee ale acestui centru: unul în jurul Poyi Kalon, iar cel de-al doilea în jurul Lyabi Khause. Acesta, al doilea, este de preferat atunci când alegi cazarea, deoarece aici sunt viața de noapte, restaurantele bune, locurile de promenadă pentru turiști sau pentru localnici. Iar orașul, ca întreg Uzbekistanul, este foarte sigur.
Pentru a ajunge la hotel din Piața Lyabi Khause (având în centru statuia lui Nastratin Hogea, fiu al Buharei) se intră prin grădina de vară a Kukaldosh | Garden Family Restaurant către străduța din spate, paralelă cu cea principală. Altă variantă este înconjurarea Kukaldosh Madrasah (mai ales dacă ești cu mașina).
Khurjin Boutique Hotel, Poyi Ostona Street 4, 200121, Bukhara
Google: 4,6/5 (85 reviews) maps.app.goo.gl/RMFpjG6yMSVYreKS9
Booking: 9,3/10 (83 reviews – toate din 2024-2025, probabil că este proaspăt listat aici)
Preț: camera dublă cu mic dejun inclus poate fi rezervată, în funcție de perioadă, cu 50-70 de euro
Hotelul este adăpostit de o clădire istorică de tip caravanserai, adică un han având în centru o fermecătoare curte (P13-P16) prin care circulă fără niciun stres câteva țestoase și vreo două pisici. Interiorul este renovat în stil de palat oriental, care oferă, însă, confort la cele mai înalte standarde moderne. Salonul de la recepție arată foarte bine și, pe întreaga durată a zilei, poți solicita un ceai sau o cafea pe care să o bei în liniște, așezat comod în fotoliu sau pe canapea. La mijlocul scărilor către etaj este o mică garderobă cu haine de epocă (P12), pe care oaspeții le pot împrumuta pentru a se fotografia în ținută de emir sau de cadână. Pe acoperiș este și o terasă de care nu am avut timp să ne bucurăm, mai ales că nu permite cine știe ce priveliște și, în plus, am prins zile foarte călduroase.
Camera noastră a fost la parter, la capătul holului din P17, pe stânga. Se pare că am primit-o pe cea mai frumoasă, cea cu care se laudă hotelul pe site-uri – „camera de designer” . Nu are pat sau ferestre obișnuite, ci un divan, cu tot felul de perne și pernuțe, despre care se presupune că oferă călătorului un confort de nedescris. De jur împrejur, lambriuri cu motive geometrice și, deasupra, niște ferestre orientale colorate în roz și bleu. Vizual – arată într-un mare fel (la noi s-a adunat tot grupul, când am făcut fotografii în costumele împrumutate de pe scară), dar eu aș fi preferat o cameră obișnuită (la final am atașat imagini cu una dintre cele pe care le-au primit prietenii, la etaj; am observat că nu există camere din hotel cu uși identice!).
Baia este micuță, dar cu tot ce trebuie. Mai puțin cu apă din belșug (deși, pe Booking, oaspeții din 2025 nu se mai plâng de asta; nici prietenii noștri nu au avut, în 2024, această problemă la nivelul atât de deranjant de la noi, probabil faptul că acea cameră e la capătul hotelului contribuie, și el, la neplăcere). Am apreciat mozaicul din baie, cu adevărat superb.
A fost curat, ni s-au schimbat prosoapele, am avut consumabile de bună calitate. WiFi-ul a funcționat bine, la fel aerul condiționat. Fereastra principală nu dădea afară, ci într-o coloană de aerisire, o chestie cam ciudată, nemaiîntâlnită de mine până acum.
Personalul: deși cred că erau înrudiți între ei, nu s-au comportat toți la fel de bine. Singura doamnă pe care am întâlnit-o zilele alea a fost foarte drăguță, și la fel bărbații de vârstă mijlocie. Cei tineri, însă, cam șmecherași, tot timpul în căutare de ciubucuri. Și mai era un bătrân morocănos. Una peste alta, a fost în regulă.
Ne-a plăcut mult la micul dejun. Nu neapărat ceea ce am mâncat, cât modul de prezentare. Grupul nostru a ocupat, în fiecare dimineață, masa din P16, în curtea interioară. Un domn venea și ne servea cu de toate, în boluri mici pe care le împrăștia pe toată masa: fructe proaspete, roșii/castraveți/ardei din grădină, ceva zacuscă, mezeluri, unt, clătite, dulceață. De asemenea, la comandă, aducea și omletă sau cârnați prăjiți, ceai sau cafea. Am stat la masă, în fiecare dimineață, câte o oră – pentru a ne bucura de atmosfera plăcută de acolo.
O cazare fermecătoare, pe care o recomand!

- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de adso in 23.10.25 00:05:41
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.77445582 N, 64.42148149 E - neconfirmate încă
Mutat în rubrica "Khurjin Boutique Hotel, BUHARA" (nou-creată pe sait)
@webmasterX: Pozitia pe harta este ok, multumesc!
Peste strada din fata hotelului meu este un altul cu aproape acelasi nume: Karavansaray Xurjun Old Hotel. Nu stiu daca sunt 'aliate' sau asa se numea candva zona in care se afla.
In pozele de pe Google ale hotelului prezentat de mine există imagini pe care nu le recunosc; probabil ca sunt de dincolo.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Moamă, ce gălăgie pe-aicea, mai că n-apuci să vorbești!
Ca să știi, chiar că e ca-n Șeherezada, sunt niște locuri atât de exotice, halal!
ca să vezi, chiar o să-mi fixez în devlă să vizitez Uzbekistanul, poate mai găsesc deschidere în acest sens la niște prieteni, să nu mergem singuri! Iar dacă se întâmplă așa e numsi din vina ta, tu ai fidicat un colț al cortinei de-am putut vedea ce e pe-acolo. 🤗
@Yersinia Pestis: Merita drumul, sa stii. Acum s-au introdus zboruri din Chisinau, cu escala in Baku, cam 350 de euro cu totul, dus-intors. Pomana curata, noi am dat 650 (prin Istanbul). Ma bate gandul sa mai fac un drum, peste niste ani.
Acolo e ieftin totul, am dat exemple de preturi prin articole. Zece zile, cazari + transport local + excursii desert/munte + ghizi = 950 dolari de om. Dar te poti multumi cu mai putin, nu e musai sa te intinzi cat noi. Oricum, merita.
Cu linistea... mda, asta e. Lumea e plictisita - in general, nu doar de vorbaria mea. Mai am in lucru un articol si am sa iau o pauza. Poate ma apuc sa povestesc despre altceva, sau poate doar ma odihnesc.
Mersi de ecou, seara faina!