GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Croaziera pe Dunăre la Budapesta a fost stabilită încă de la aflarea veștii că voi ajunge din nou în capitala Ungariei. După ce am stabilit că vom călători pe apele bătrânului Danubius cu nava companiei Legenda (vezi impresii), am descoperit că puteam beneficia de o întrerupere a croazierei pentru o plimbare pe Insula Margareta.
Cum am ajuns pe Insula Margareta? În cadrul croazierelor intitulate „Duna Bella”, efectuate de compania Legenda, vasul are o oprire de câteva minute la un ponton propriu pe insulă. Timpul de care beneficiezi pentru a explora imensul parc de pe insulă este de circa 1 oră și 30 de minute (interval între două curse) sau mai mult dacă sosești cu una din primele curse ale companiei. În perioada aprilie-septembrie navele Legenda opresc de 6 ori la pontonul de pe insulă (orele: 11.50,13.20,14.50,16.20,17.50 și 19.20). Orarul acestora este afișat pe un panou la pontonul de pe insulă, dar este tipărit și pe harta ce o primești la debarcare. Harta are ata; ate cteva cupoane de reducere care pot fi utilizate pe insulă: -10% la restaurantul și braseria Grand Hotel, -10% la intrarea în băile termale și barurile de la Thermal Hotel, - 25% pentru închiriat biciclete.
Fâșia de pământ este legată de țărm în cele două extremități prin două poduri: Arpad și Margareta. Există linii de autobuze care străbat insula și fac legătura cu orașul, dar și tramvaiele au stație exact pe podul Margareta în fața bretelei de legătură cu insula.
Ce reprezintă Insula Margareta – scurt istoric. Documentar este atestată sub numele „Insula Iepurilor”, dar capătă denumirea actuală după canonizarea fiicei regelui Bela al IV-lea în secolul al XIII-lea, intrată în mănăstirea dominicană de pe insulă pentru a îndeplini legământul regelui în cazul unei victorii împotriva tătarilor. Fâșia de pământ din mijlocul fluviului a fost locuită încă din Antichitate, ca apoi în secolele al XII-XVI-lea să fie ocupată de diverse ordine călugărești devenind un fel de centru spiritual. Turcii distrug o mare parte din construcțiile de pe insulă, refacerea zonei venind odată cu secolul al XVIII-lea. Epoca modernă a adus transformarea insulei într-un loc de recreere, plimbare și relaxare. La 1886 se descoperă izvoarele termale și se dezvoltă latura medicală, terapeutică a acestei porțiuni de uscat cuprinsă de ape din toate părțile. Construcția podului Margareta, special pentru a atinge și țărmul insulei, a înlesnit legătura cu cele două maluri. Astăzi întinderea de uscat din mijlocul Dunării constituie principala oază de relaxare a orășenilor și turiștilor din Budapesta, centru complex de activități sportive, culturale și recreative.
Obiectivele vizitate pe Insula Margareta. Întrucât am reușit să prindem penultima cursă a zilei la compania Legenda am avut la dispoziție o oră și jumătate până la ultima oprire a vasului de croazieră la ponton pentru a explora cei 2,5 km lungime și 500 m lățime ai celebrei insule. Timpul a fost clar insuficient, nereușind să ne plimbăm decât pe două treimi din suprafața insulei. Deși am primit o hartă cu traseul de parcurs și timpii necesari deplasării între obiective nu am reușit să ne ținem de planul tipărit, încurcându-ne la un moment dat. Cu toate acestea plimbarea a fost plăcută și am putut vedea destul de multe din atracțiile insulei.
Am urcat de pe ponton pe insulă și am pornit în pas vioi cu ochii pe hartă. Prima dată am dat nasul de un chioșc mare de lemn – un snack bar, loc de unde se pot închiria și bicicletele. Am trecut pe lângă stația de autobuz (linia 26, unde se află afișat orarul curselor) și am mers pe strada principală a insulei privind spre numeroșii oameni care se îndeletniceau cu diverse activități recreative pe pajiștea din stânga noastră. Pe la umbra oferită de copacii bătrâni ajungem la unul din punctele de atracție: Turnul de apă. Forma octogonală a edificiului și cei 57 m înălțime impresionează pe vizitatori care au posibilitatea să urce în vârf pentru imagini panormanice (plătind un bilet). Construcția din 1911, cu rol de aprovizionare cu apă a insulei, este înglobată acum într-un adevărat complex format din terase, magazine și Teatrul în aer liber. Aici se desfășoară importante manifestări artistice și culturale: festival de teatru, de jazz, concerte rock sau de operă (eng.szabadter.hu).
Nu am urcat în turn scurgerea timpului nefiind în favoarea noastră, iar după alți pași ne trezim în fața Ștrandului Palatinus cu o intrare modernă, grandioasă. Dincolo de garduri și turnicheți oamenii se bălăcesc în cele 10 bazine, se dau pe tobogane sau se lasă „bătuți” de valurile piscinei speciale. Istoria acestui loc aproape că depășește un secol: în 1919 se amenajează o plajă pe malurile insulei, ca peste doi ani să se deschidă prima piscină în aer liber. Piscinele sunt alimentate cu apă din izvoarele termale. Ne-am apropiat pentru a studia lista de prețuri: 2800 HUF/adult în timpul săptămânii și 3400 HUF/adult în weekend (există reduceri pentru copii, studenți, pensionari; program de funcționare: zilnic 08.00-20.00). Sunt și variante de bilet pentru doar 3 ore de acces ori pentru intrări după ora 17.00. Informații găsiți pe saitul oficial: en.palatinusstrand.hu.
Umbra copacilor ne protejează de razele soarelui, din loc în loc sunt amplasate cișmele cu apă potabilă. La întretăieri de alei sunt indicatoare către punctele de interes din apropiere. Ajungem la ruinele mănăstirii franciscane, lăcaș de cult din secolul al XIII-lea, care sunt dovada palpabilă a existenței unei tumultoase vieți religioase pe Insula Margareta. Azi mai vedem doar fațada cu o fereastră în stil gotic și un zid lateral înconjurate de o vegetație bogată; în lateral este statuia unei păstorițe.
Ne întoarcem pe o alee către malul scăldat de apele Dunării, ocolind un alt mare spațiu verde deschis doritorilor de relaxare. Un grup de tineri își instalează hamacele, două fete fac exerciții de yoga, un grup savurează conținutul unei sticle de vin cu apă minerale, alți tineri ciocnesc câteva doze de bere. Toată lumea e veselă, relaxată. În apropiere se află grădina cu trandafiri, dar noi ieșim lângă mica grădină zoo, un loc plăcut pentru cei mici. Pe marginea trotuarului de lângă mal este marcată o pistă de alergare frecventată de alergători de toate vârstele.
Descoperim și ruinele mănăstirii dominicane care ocupă o suprafață destul de întinsă. Aici a trait prințesa Margareta călugărită în secolul al XIII-lea. Mormântul său a fost distrus de turci, dar există un mormânt simbolic acum lângă ruine. O pasarelă metalică ne permite să avem o vedere de ansamblu a ruinelor bine conservate și restaurate. Se mai văd contururi de ferestre, ancadramente de uși, baze de coloane. În preajmă sunt amplasate mai multe busturi ale unor personalități maghiare din domeniul artistic și muzical. În mijlocul unui pâlc de arbori zărim biserica „Sf. Mihail”, un lăcaș de cult ridicat în anii '30 pe locul unei vechi biserici a ordinului călugăresc premonstratens din secolul al XII-lea. Biserica de piatră are în turn un clopot din secolul al XV-lea, descoperit la rădăcina unui alun smuls de furtună (ar fi cel mai vechi clopot din Ungaria).
Mai avem 20 de minute până sosește vasul; trecem din nou pe lângă un mare spațiu verde, ocupat de persoane active, parcă la acea oră de după amiază târzie s-au adunat și mai mulți oameni pe gazon. Ne aruncăm o privire spre terasa Grand Hotel, o clădire construită la 1873, o unitate de cazare de patru stele și un centru spa cu băi termale. Ultima atracție admirată pe Insula Margareta este grădina japoneză cu ale sale lacuri pline de pești și amenajări peisagistice deosebite.
Concluzii. Am așteptat 5-6 minute nava care ne-a purtat pe valurile Dunării către centrul orașului, la Docul 7. Dacă vacanța petrecută în capitala Ungariei este mai lungă de 2-3 zile vă recomand să alocați măcar 2 ore unei plimbări în parcul natural de pe Insula Margareta și, de ce nu, chiar o bălăceală la ștrand. Vacanțe plăcute!
Trimis de tata123 🔱 in 18.07.17 08:42:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.52586640 N, 19.05085330 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@tata123: Aceasta insula ne-a fost si noua loc de popas pentru cateva ore. Noi am ajuns acolo cu tramvaiul si pot spune ca am petrecut ceva ore. Ne-am oprit intai la fantana "cantatoare" si am reusit sa prindem cateva locuri la mal si sa ne lasam picioarele sa se resfete de racoare in timp ce admiram jocul jeturilor de apa pe diverse ritmuri.
Apoi am strabatut insula (eu, sotul si baietii) pedaland de zor la o bicicleta de patru persoane.
Este minunat sa te poti misca in voie fara sa fie nevoie sa te feresti de masini si pot spune ca timpul petrecut acolo a fost extraordinar.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Insula Margareta este un loc în care îți poți petrece cu ușurință o zi întreagă. În spatele chioșcului de lemn am văzut parcate și bicicletele cu patru locuri. Pista de alergări care urmărește conturul insulei (pe anumite porțiuni cauciucată) era înțesată de alergători de toate vârstele. Câteva obiective de pe insulă mi-au scăpat (chiar și o bălăceală în ștrand), prilej de a mă întoarce. Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.
Într-adevăr, insula Margareta este un loc perfect de relaxare. Am fost în această insulă în luna mai 2012 unde am stat o jumătate de zi pentru că era un loc potrivit de relaxare.
Nu am scris pe AFA despre acest „colț de rai” pentru că am descoperit-o după 3 ani. Nu am fotografii dar am 21 de minute cu imagini video.
În insula Margareta se poate ajunge ușor cu autobuzul 26 cu stația de plecare din piața Nyugati. La intrarea pe insulă noi am coborât iar autobuzul a traversat insula și apoi la plecare noi ne-am urcat în autobuz de la stația din celălat capăt al insulei.
Am văzut și revăzut fotografiile tale care mi-au plăcut foarte mult, întâlnind locuri pe unde am fost și noi.
Completez reviewul cu un loc perfect de relaxare. Este un lac de mici dimensiuni în care am văzut peștișori și o broaască șestoasă. Pe marginea lacului este un automat de unde poți cumpăra hrană pentru viețuitoarele din lac.
De la o înălțime de cca. 12 metri curge în lac o cascadă. Pe una din băncile din jurulul lacului noi am stat cca. o oră pentru a ne încărca cu energie pozitivă.
Pe insulă am întâlnit arbori cu vârste de decenii, unuii groși care pot fi înconjurați cu brațele de circa 4-5 bărbați.
Pista de alergare din jurul lacului și de unde se vede Dunărea foarte bine, este acoperită cu îmbrăcăminte cauciucată, strabătută de persoane dornice de alergare.
Mi-a plăcut foarte mult reviewul. Felicitări.
@tata123:
Un vot din Budapesta pentru articolul despre Budapesta!
@Mihai18: Perfect adevărat - relaxare și stare de bine. Cascada ce o menționați se află în apropierea grădinii japoneze. O mulțime de persoane se deplasează spre Insula Margareta cu transportul în comun, accesul cu autoturismul fiind strict limitat. Am observat și eu arborii bătrâni de pe fâșia de pământ din mijlocul Dunării; au rezistat cu brio distrugerilor și refacerilor prin care a trecut insula. Mulțumesc pentru aprecieri.
@Dan&Ema: Mulțumesc; ai trecut din Grecia în Ungaria? Așa repede?
@DOINITA: Mulțumesc. O plimbare pe Insula Margareta e plăcută în toate anotimpurile, cu precădere în cele calde. Fie că vii cu vaporașul, cu autobuzul sau pe jos în acest parc insular te vei simți relaxat și liniștit, vei descoperi obiective istorice interesante, te vei putea distra la o bălăceală la ștrand etc. Este o variantă bună de petrecere a timpului liber pentru localnici și turiști.
@Mihai18: Multam de info, eu stau foarte aproape de statia/piata Nyugatti
Foarte interesant si util. Am 2 intrebari
1
In Februarie circula vasele pe Dunare?
2
Este cumva limitat accesul pe insula la o ora anume? As incerca in prima zi sa ajung cu Bus si sa ma plimb chiar daca se insereaza.
Votat, desigur
@roth: Bună dimineața! Mmm... afară ningeee... și eu revin la un articol de vară... o croazieră de poveste.
Revin la întrebări. Cercetând site-ul oficial al celor de la Legend (companie cu care am efectuat croaziera pe Dunăre) observ că au curse zilnice și în Februarie, dar după un orar mult mai scurt (legenda.hu/en/timetable). Adică: Duna Bella (varianta cu oprire în Insula Margareta) se desfășoară doar la ora 14.00, iar Danube Legend (varianta scurtă) la 17.00 și 18.30. Cei de la Legend abia din Martie își extind programul. Dar, cel mai probabil, sunt alte firme care efectuează croaziere și după alt orar.
În ceea ce privește accesul pe Insula Margareta nu cred că este interzis accesul după o anumită oră, pe insulă se află mai multe unități de cazare și alte zone de relaxare și petrecere a timpului liber. Insula e legată de țărm prin Podul Arpad și există chiar o linie de autobuz care merge pe insulă. Plimbare plăcută!
@tata123: Multumesc, am putin timp la dispozitie asa ca trebuie sa aleg 1 max 2 lucruri pe care sa le fac. Am fost de multe ori, am stat in oras, in Erd, am colindat insa tot mai merge o plimbare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2015 Insula Margareta — scris în 15.07.15 de IULIU ANTAL din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2009 O oaza de verdeata, un loc incarcat de istorie - Insula Margareta (Budapesta) — scris în 05.04.10 de ms65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2009 Insula Margareta — scris în 27.03.10 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ