În perioada 5 februarie – 12 februarie 2026 am făcut împreună cu soțul meu o excursie în Egipt, ca și celelalte pe cont propriu. Despre Egipt s-au scris multe impresii, multe dintre ele din excursii organizate de agenții. Pe site-ul nostru am citit cu atenție userii @adso și @roth ce au prezentat cum au ajuns acolo doar pe cont propriu, cărora le mulțumesc. M-au mobilizat și m-am hotărât să realizez și această excursie tot pe cont propriu și am reușit. Îmi plac mult aceste excursii, mă fac să mă descurc acolo, să intru în poveste, să mă aflu printre localnici. De foarte mult timp vroiam să văd Egiptul, nu a fost să fie, după Tunis și Maroc era chiar necesar.
Transportul cu avionul
Mai întâi am rezervat bilete la avion prinzând o ofertă foarte bună la început de septembrie la Aegean Airlines la 302 euro două persoane București-Cairo cu escală în Atena, cu bagaj de mână mai acceptabil ca dimensiuni și încă o geantă mai mică. La doar câteva zile am făcut rezervarea prin Booking spre Luxor dus întors, 196 euro de persoană cu Egyptair cu bagaj la cală dar pentru noi nu era nevoie. Am încercat și pe site-ul companiei dar prețul era puțin mai mare. Am preferat avionul pentru rapiditate.
Cu Aegean Airlines am mai fost în Rodos acum doi ani tot cu escală în Atena. Este o companie bună, are spațiu generos la picioare, noi suntem mai înalți, am primit pe ambele curse câte un sendviș, un dulce și băuturi reci sau calde la discreție. Între curse am avut timp cam scurt și am avut emoții dar ne-am întâlnit cu un roman ce făcea naveta acolo care ne-a mai liniștit. Soțul a vorbit cu o însoțitoare de bord și ne-a mutat în primele rânduri pentru a fi mai aproape de coborâre. Am mers tot cu autobuz, la coborâre am văzut pe tânărul ce te aștepta dacă ai fi avut probleme cu întârzâierea, i-am spus Cairo și ne-a făcut semn să urcăm. Am răsuflat ușurați și am plecat spre poarta de îmbarcare mergând distanță mare pe jos într-un ritm alert, trecând și prin controlul vamal. Acolo la poarta de îmbarcare ne-au așteptat, totul era bine pus la punct. Culmea nu am fost ultimii, după noi a mai venit un grup serios de pasageri și culmea avionul a plecat doar cu 15 minute întârzâiere pe care le-a recuperat. Am ajuns la Terminal 3 în Cairo de unde am fost preluați de o mașină rezervată de la hotel cu 25 $.
Cu Egyptair a fost prima dată când am zburat, companie serioasă, spațiu generos la picioare, am primit băuturi calde și reci și un pachețel cu biscuiți sau covrigei. Am plecat tot de pe Terminal 3, este principalul hub al companiei ce are curse spre Luxor, Aswan, Sharm El Sheikh și Hurghada.
Realizarea excursiei
Am hotărât să rezerv trei nopți în Giza, apoi să plec cu avionul spre Luxor la ora 19 seara pentru a avea încă o zi la dispoziție aici. Întoarcerea la aeroport am făcut-o tot prin hotel la același preț ca și la sosire, 25 $.
Am ajuns la Luxor după o oră și de aici am fost preluați de o mașină rezervată prin Booking cu un preț bun, ofertă de Black Friday, 43 lei, circa 10 $. La plecare șoferul a avut probleme cu țeparii de taxiuri, a trebuit să dea ceva pentru a fi lăsat în pace. În Luxor am stat alte trei nopți, am revenit seara în Cairo cu avionul de ora 19:40. Am stat o noapte în Cairo, am avut cazare la doar 2 kilometri de Terminal 3 pentru că a doua zi avionul pleca la ora 10 și am preferat să dăm mai mult la cazare având cursă dus-întors oferită de hotel, netarifată separat.
Pentru amatorii de excursii pe cont propriu pot să vin cu o sugestie ce implica costuri nu foarte mari dar ar fi dat posibilitatea de a cunoaște mai bine partea antică a Egiptului: Cairo trei nopți, luat avion apoi spre Aswan și stat acolo alte trei nopți, venit cu mașina la Luxor pentru alte trei nopți și încă o noapte la Cairo sau nu în funcție de avionul de întoarcere.
Despre cazare și mâncare
Am început să caut cazări acceptabile cu un raport calitate preț bun și iar culmea nu am dat greș. Am fost tare norocoasă. Și acum îmi aduc aminte câte ecouri negative citeam la fiecare cazare ce era cotată pe booking cu peste 9. Am citit că multe ecouri elogioase sunt false și nu reflectă realitatea.
Am vrut Giza pentru că eram axată pe partea antică, vroiam să văd cât mai mult. Am căutat o cazare la strada asfaltată, am ales Pyramids Spiritual Gate destul de aproape de intrarea secundară în Complexul Piramidelor Giza de lângă Sfinx, la circa 700 metri de ea. Hotelul renovat de curând, totul, mobilă, obiecte sanitare, arăta impecabil și nou, a costat 70 $ cu mic dejun și cu vedere spre piramide. Am fost aproape, la 100 metri, de Restaurantul El Dar Darak, pe Tripadvisor locul 4 din 908 restaurante din Giza, prețuri cam ca la noi unde am mâncat bine meniul egiptean.
În Luxor am stat pe malul vestic, la Villa Sunrise, o cazare bună la 60 $ cu mic dejun, chiar pe faleză, de pe terasă se vedea Nilul, la 90 metri de Restaurant Tout Ankh Amoun, pe Tripadvisor locul 3 pentru cele cu mâncare egipteană.
În Cairo am stat o noapte la Novotel Cairo Airport, la 110 $ fără mic dejun, aproape de aeroport ce a compensat prețul.
Alte informații
La început de februarie zilele sunt mai scurte, în Cairo soarele răsare la ora 6:52 și apune la ora 17:09 iar obiectivele turistice se pot vizita între orele 7 – 16. În Luxor se luminează la 6:28 și soarele apune la ora 17:38 iar obiectivele turistice se vizitează între orele 6 - 17. Vremea este bună, circa 28 grade în Giza, 32 grade în Luxor, se încălzea destul de târziu și nu am gâfâit de căldură, a fost bine și plăcut.
Cu o singură excepție am plătit peste tot cu cardul, nu era nevoie de prea mulți dolari de avut la purtător. Am schimbat doar 180 dolari pentru diferite plăți și suveniruri la case de schimb cu 47 EGP = 1 $. La taxiuri am plătit doar în dolari. La prima cazare ne-a cerut dolari mai noi, după 2013, noi aveam și din 2009. Ceilalți taximetriști nici nu s-au uitat.
Am folosit câteva site-uri pentru documentare și rezervare bilete. Am plătit on-line, alegând ce vream să văd pe site-ul egymonuments.com/location ... etails/Pyramids, site-urile egymonuments.gov.eg și egymonuments.gov.eg/en/ar ... eological-sites sunt foarte bune pentru documentare, prețuri, egymonuments.gov.eg/en/ar ... l-sites/saqqara pentru ce poți vizita la Saqqara și prețuri, visit-gem.com/en pentru rezervare bilete la Marele Muzeu Egiptean și site-ul thebanmappingproject.com foarte bun pentru Luxor, cu explicații excelente despre ce poți să vezi acolo.
Prețurile au crescut mult în Egipt, greu găsești ceva bun și ieftin la cazare, iar obiectivele turistice sunt destul de scumpe. Nu am luat Cairo Pass și nici Luxor Pass, am făcut socotelile și am ieșit destul de bine fără ele.
La taxi în Giza nu am avut baftă la negociere, 90 $ pentru Saqqara, Memphis și Dahshur, timp 9 – 17. Altă vizită tot din Giza spre Cartierul Copt, 7 $ și același preț la întoarcere cu negociere grea. Atât am vrut să văd din Cairo, restul antichitate și iar antichitate. În Luxor am avut mai mult noroc, am mers cu un singur taximetrist, Kaleb, trei zile și a fost bine, cel puțin nu ne-a mai cerut nimic în plus și a fost înțelegător. A stat cu noi cam patru ore la Valea Regilor și ne-a dus apoi la Complexul Karnak, 30 $. A doua zi a mers cu noi la Complexul Dendera de lângă Qena, cost 70 $. La cazare ne ceruse 120 $. În ultima zi am vizitat alte temple și morminte, circa 4 ore și am dat tot 30 $.
Ce să mai spun despre Egipt, am avut o revelație, Tunis și Maroc sunt parfum. Atâta mizerie nu am mai văzut. Trebuie făcut abstracție și admirat frumusețile istorice și religioase. La obiectivele turistice antice era foarte curat.
Oamenii nu prea mi-au plăcut, au fost și excepții, de cei ce am avut nevoie nu prea te puteai lipi. Am avut și peripeții ce s-au terminat cu poliția turistică, dar am rezolvat-o cu bine. Am avut un traducător vocal și scris pe telefon ce ne-a scos mult din impas. Am activat roaming de la Orange cu 20 euro de persoană, suficient pentru cât am stat acolo și mai comod pentru noi.
Nu am cumpărat mai nimic, ne-am plimbat prin bazar în Luxor, dar prețurile erau mari și nu am avut ce să iau. Ca de obicei am cumpărat în aeroport în Cairo în zona de duty free. Pentru amatori zona de duty free din partea curselor interne a Terminalului 3 are prețuri foarte bune la țigări și nu numai. O prietenă m-a rugat să îi cumpăr țigări Terea și aici costau 15 $ cartușul.
Am să prezint ce am văzut în cele șase zile pline, celelalte două fiind ocupate cu drumul. Excursia a costat 2.200 euro dar am vizitat ce am vrut, am stat cât am vrut și am văzut destul pentru timpul petrecut acolo. Am plecat joi seara pe 5 februarie din București și am ajuns tot joi seara pe 12 februarie acasă la Pitești.
Vineri 6 februarie
Am plecat de la cazare pe jos la intrarea de la Sfinx. Am intrat acolo cu codul QR de pe telefon. Am ajuns la Sfinx pentru vizitare și pozare apoi am revenit în parcarea din stânga intrării pentru a lua Hop On Hop Off. Vin foarte des. Are patru opriri. Noi am mers la a doua, la Piramida Menkaure pentru vizită. Am revenit o stație pentru celelalte piramidele și pentru Mormântul reginei Meresankh III, frumos pictat. Nu am intrat în Piramida Keops (Khufu), știam că traseul este lung și dificil, nu am vrut să riscăm și era și scump.
Am hotărât să ne întoarcem și să mergem să vedem Cartierul Copt. Mi-a plăcut mult, era o zi de vineri și lume buluc, mulți egipteni, mai puține autocare. Am vizitat Nunnery of St. George cu o usă imensă înaltă de 8 metri, Biserica Abu Serga cu acea peșteră, unde a locuit temporar Sfânta Familie în timpul fugii în Egipt, înainte de întoarcerea lor în Palestina, Sinagoga Ben-Ezra, Biserica Sf. Maria cea veche și cea nouă, Biserica Sf. Barbara. Am ieșit din orașul vechi copt și am vizitat Biserica Sf. Gheorghe cea nouă, apoi Biserica Suspendată.
Sâmbătă 7 februarie
Am plecat la ora 9 spre Necropola Saqqara unde am stat cam patru ore și mai era mult de stat. Se merge cu mașina pentru că sunt mai multe locuri de vizitat. Am văzut Muzeul Imhotep, apoi am plecat la cel mai îndepărtat loc unde nu erau autocare, la Serapeum of Saqqara, cel cu sarcofagele pentru tauri, animale sacre, ceva unic, deosebit. Am mers apoi la altă parcare, aici erau vreo două autocare, unde am vizitat Mormântul lui Mereruka, Piramida lui Teti și Mormântul lui Kagemni. Am plecat la a treia parcare de unde se puteau vedea alte obiective, inclusiv Piramida în Trepte (Djoser), Mormântul Sudic, trebuia bilet separat, Mormântul lui Mehu. Nu am mai ajuns și la Mormântul lui Horemheb cel mai mare din cimitirul din Noul Regat.
Am plecat la Memphis pentru a vedea Statuia lui Ramses al II lea culcată și alte statui din Muzeul în Aer Liber, inclusiv al doilea Sfinx ca mărime. Am mers mai departe pentru Dahshur și cele două piramide, Piramida Roșie și Piramida Îndoită.
Duminică 8 februarie
Am plecat de dimineață la Marele Muzeu Egiptean. Am fost acolo la ora 8:30, deja soseau autocarele dar am prins începutul mai lejer. Vizita include accesul la Galeriile Tutankhamon, Galeriile Principale, Sala Mare, Scările Mari, Muzeul Bărcilor lui Khufu, zona comercială și grădinile exterioare, oferind o călătorie de neegalat prin moștenirea antică și designul modern al Egiptului. Am stat acolo 5 ore, trebuia stat până la închidere la ora 19 dar aveam avion și nu am știut cât facem până la aeroport. Plecat apoi la Luxor.
Luni 9 februarie
Plecat dimineața la ora 8:15 la Valea Regilor. Pe cer erau încă baloanele cu doritori. Am vizitat întâi Mormântul lui Seti I, apoi Mormântul Ramesses V&VI, Mormântul lui Tutankhamon. Din cele unsprezece morminte deschise se pot vizita la alegere doar trei. Am vizitat apoi Mormântul Ramses III, și am urcat special în zona de sus a mormintelor pentru Mormântul lui Thutmose IV dar și pentru pozarea Văii. Am mai vizitat Mormântul lui Merenptah, Mormântul lui Ramses IX și Mormântul lui Ramses IV. Am stat acolo circa patru ore și am plecat apoi la Complexul Religios Karnak unde am rămas până la ora 17.
Marți 10 februarie
Am plecat în jurul orei 8:30 la Complexul Religios Dendera unde am ajuns după două ore. Aici am stat tot cam atât și am revenit la cazare de unde am plecat cu barca rapidă pe malul estic al Nilului la Templul Luxor, puțin prin Bazar și pe Faleză.
Miercuri 11 februarie
Am plecat în jurul orei 9 de la cazare și am hotărât să nu mai vizităm și Valea Reginelor și să vedem alte obiective: Colossi of Memnon, Medinat Habu, Ramesseum, Templul Hatshepsut și frumoasele morminte de la Deir el - Medina în compensație cu Valea Reginelor. Am văzut satul muncitoresc egiptean antic care găzduia artizanii ce lucrau la mormintele din Valea Regilor în timpul dinastiilor XVIII – XX ale Noului Regat al Egiptului. La ultimul obiectiv erau puțini turiști, doar un grup mic de francezi. Am avut târziu avionul și a trebuit să mai stăm la cazare unde am servit și prânzul.
Concluzii
Am realizat o excursie deosebită, am văzut lucruri grandioase și unice, monumente ce stau în picioare de mii de ani, piramide de diferite forme și mărimi, morminte frumos pictate, temple mărețe, statui gigantice. Nu pot uita imensitatea și forma coloanelor marilor temple cu capiteluri floare de lotus sau lotus îmbobocit, acele basoreliefuri predominant sub formă de incizii, acele picturi unice care au rolul de a ghida faraonul în viața de apoi cu ritualuri necesare pentru înviere, protecție divină și nemurire. Mă bucur că am văzut acum aceste minunății după ce am văzut multe obiective antice din alte țări. Egiptul este unic, este grandios! Mergeți acolo și nu veți regreta!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de mprofeanu in 28.02.26 20:42:07
- A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
- Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia, Republica Moldova, Ucraina, Transnistria, Suedia, Norvegia
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

Mutat, la reorganizare, în rubrica "În Egipt pe cont propriu, #Circuite şi croaziere egiptene - # LA PAS PRIN EGIPT" (deja existentă pe sait)
săru mâna! Am citit pe nerăsuflate articolul tău! Sunteți exact genul meu de turiști care nu ezitați să vă aventurați pe cont propriu și în afara Europei! Așa că mă declar fanul vostru numărul 1! Asta mai ales că ați fost în multe destinații pe unde eu nu am ajuns și nici nu mi se par ușoare, așa cum este și Egiptul! E drept am fost de vreo 4 sau 5 ori în Egipt, dar nu am vizitat mai nimic, doar ne-am bucurat de marea Roșie, așa că chiar nu știu când vom mai ajunge prin zonă! Dar nu am regrete am destul timp să recuperez!
Felicitări!
Ati avut fie macar si un moment in care ati simtit ca nu sunteti in siguranta? Egiptul este destinatie turistica de top, dar este cotata cu risc crescut pentru turisti, anual se intampla cateva incidente care sunt lasate in tacere deoarece nu au nici un interes sa le faca publice, am prieteni care au fost martori la asemenea incidente in Cairo.
- Feb.2024 „The most expensive air in the world” — scris în 09.06.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Prin Egipt, de capul nostru — scris în 09.03.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Egipt — ziua 4 — scris în 24.04.21 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Egipt — ziua 3 — scris în 12.04.21 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 EGIPT - ziua 2 — scris în 09.04.21 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 Egipt - ziua 1 — scris în 07.04.21 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2021 E G I P T *logistica* — scris în 06.04.21 de roth din BUCUREșTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...