GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Capri. O bijuterie la Marea Tireniană
Circuit Italia/13 zile
18 mai 2017
Prima parte din programul zilei, vizita la Pompei, orasul ingropat in eruptia vulcanului Vezuviu, s-a sfarsit la ora 11:00. Intregul grup a suit in autocar si am pornit catre Napoli. Am urmat un traseu de o jumatate de ora trecand pri Torre Annuzziata, Torre del Greco si Ercolani, cartiere celebre ale metropolei, pana la Gara Maritima - Beverello.
Portul Napoli sau Puorto e Napule este unul dintre cele mai mari din Italia si totodata unul dintre cele mai mari porturi ale Mediteranei. Este asezat in partea central-estica a orasului, foarte aproape de Piazza Municipio si de Piazza Garibaldi (unde se afla statii de cale ferata si de metrou) si la aproximativ 5 km de aeroport.
La Gara Maritima am asteptat o ora pana la imbarcarea pe feribot cu destinatia Capri. Fiind grup organizat am platit bilet dus-intors, pret 40 euro/persoana. Calatoria prin Golful Napoli a durat o ora, feribotul acostand la Porto Marina Grande din Capri la orele 13:00.
CAPRI (Caprea) a fost colonizata de greci in secolul al VII-lea iH. Intre cele doua asezari importante ale insulei, Capri City si Anacapri, exista ruine care atesta prezenta colonilor grecesti. Imparatul Octavian Augustus a cumparat insula in anul 29 iHr de la orasul Napoli in schimbul Ischiei, ridicandu-si aici un palat. Urmasul sau, tiranul Tiberius, a petrecut zece ani pe insula si a construit 12 vile in semn de recunostinta fata de cei 12 zei olimpieni. In perioada moderna, Capri devine locatia preferata pentru aristocratia italiana, britanica si franceza. Descendentii Casei de Bourbon veneau aici la vanatoare de prepelite in veacul al XVIII-lea iar, un secol mai tarziu, artisti, poeti si personalitati din lumea afacerilor, de exemplu Friederich Krupp, Axel Munthe, Thomas Mann, Compton MacKenzie, Pablo Neruda, Graham Greene, Maxim Gorki si altii, si-au gasit inspiratia si linistea pe plajele calcaroase.
Suprafata insulei este de 10,4 kmp, iar elementul caracteristic al reliefului il constituie stancile abrupte de calcar care se inalta din adancurile marii. Printre acestea gasim faimoasele Faraglioni: Stella, unita de insula (109 m), Mezzo (82 m) si Scopolo/Fuori (106 m). Monte Solaro constituie punctul cel mai inalt si masoara 589 m.
Feribotul a acostat la Porto Marina Grande, principalul port al insulei, situat la nord de Capri City si la poalele Monte Solaro. Romanii au folosit vechiul port pescaresc Marina Grande in timpul imparatului Octavian Augustus si au construit in apropiere Palazzo a Mare. Imparatul Tiberius a fortificat si intarit portul. In secolul al VII-lea, episcopul Constanzo a murit in apropiere si a devenit sfantul patron al insulei.
Legaturile dintre Porto Marina Grande si Marina Piccola (port situat pe latura sudica a insulei) se realizeaza prin ocolirea insulei prin dreptul stancilor Faraglioni. Porto Marina se invecineaza cu Piazzeta Ferraro care este inconjurata de casute tipice insulei, dominate de terasele, balcoanele, galeriile deschise si fatade multicolore, ,,un rosu pompeian”, cea mai intinsa nota de culoare de-a lungul coastei napoletane. Un capitel corintic se afla pe un piedestal inalt la capatul debarcaderului vestic ca o marturie a prezentei romane in zona. Vase circula frecvent intre Marina Grande si portul Napoli. Tot de aici se organizeaza croaziere in jurul insulei, iar funicularul conecteaza portul de piazzeta din centrul orasului. In apropiere se afla celebrele, ,,Trepte Feniciene”, 921 la numar, cu o lungime totala de 1,7 km care permit accesul in Anacapri, in apropiere de Vila San Michele.
Primul obiectiv din program era vizita la Anacapri. Sub indrumarea ghidului nostru intregul grup s-a deplasat la Statia Terminal Bus de langa Piazzeta Ferraro unde ne astepta ghidul italian. Fiecare dintre noi am platit 3,60 euro un bilet dus-intors si am urcat in doua microbuze ale unei firme locale de transport. Asa am inceput calatoria catre Anacapri pe Via Marina Grande, o sosea ingusta, cu doua benzi, in serpentine.O experienta de neuitat traita pe aceasta sosea, cu o panorama de vis asupra orasului Capri City si a Golfului Napoli. Nu pot sa spun decat atat: WOW!
Anacapri sau, Orasul de Sus” se afla in partea vestica a insulei, la o altitudine de 150 m fata de Capri City. Microbuzul ne-a lasat la Bus Terminal, la intersectia dintre Via Provinciale Anacapri si Via Axel Munthe, Am pornit catre capatul opus al Via Axel Munthe unde se afla Vila San Michele. ,,Se viziteaza optional”, ne-a comunicat ghidul roman. La pas, am facut aproximativ o jumatate de ora pana la vila. Strada este marginita pe ambele laturi de mici magazine, cafenele si terase. Nu mai pomenesc de fluxul mare de turisti pe metrul patrat. Din mers am ochit magazinul de unde urma sa cumpar cateva amintiri si terasa pentru servit masa de pranz.
Vila San Michele, simbol al orasului Anacapri, a fost construita in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea de catre medicul si filantropul suedez Axel Munthe. Vila si-a luat numele de la o capela mica, care a fost ridicada in perioada medievala, in partea de sus a ,,Treptelor Feniciene”. Axel Munthe a cumparat capela, aflata in stare de degradare, in anul 1895. Diferitele etape ale restaurarii sunt prezentate in volumul autobiografic, Cartea de la San Michele”. In prezent, vila se afla in proprietatea unei fundatii suedeze care a transformat-o in muzeu in care, printre altele, au loc in timpul verii concerte de muzica clasica de camera.
In fata vilei, la intrare, culmea, nu se inghesuia prea multa lume. M-am interesat care sunt conditiile de vizitare si am ramas doar cu o poza din exterior. Vila se viziteaza individual, un bilet costa 10 euro plus alti 3 euro taxa de filmare. Circuitul de vizitare cuprindea cateva incaperi fara gradina si terasa, acestea fiind in renovare. O parte din grup a intrat in vila, iar restul am purces inapoi catre Bus Terminal. Ceasul arata ora 14:00 si aveam timp liber la dispozitie pana la ora 15:30. Usor-usor, fara graba, am coborat strada pana la capat si, evident, am trecut pragul la cateva magazine pentru a cumpara suveniruri. Stomacul isi cerea dreptul si, prin urmare, am luat loc la restaurantul-bar, ,,La Terrazze”. Am servit cu pofta o portie de paste si o cola rece, in total 10 euro, iar din partea casei am primit o bere la doza intitulata... Anacapri. Gustos! Restul de timp ramas liber l-am petrecut in zona adiacenta Bus Terminal, intre Piazza Vittoria si Piazza Diaz unde se afla Casa di Rossa, Chiesa Santa Sofia si Chiesa di San Michele.
Microbuzele ne-au intors la Capri City pe aceeasi sosea in serpentine. In statie, la coborare, ghidul nostru a expus urmatoarea etapa din program, la alegere. Aveam doua posibilitati: a) croaziere in jurul insulei, 15 euro/persoana, in care erau incluse Grota Alba, Grota Albastra, Stanca lui Tiberius, Faraglioni si Porto Marina Piccola; b) vizita la Gradinile lui Augustus (bilet inclus in pretul excursiei). Am ales fara prea multa sovaiala varianta a doua. Alaturi de cativa romanasi, insotiti numai de ghidul italian, am strabatut cateva artere din oras pana la destinatie.
Gradinile lui Augustus (Giardini di Augusto) mai sunt denumite Gradinile Krupp deoarece au fost infiintate de catre industriasul german Friedrich Alfred Krupp, care a cumparat o proprietate pe insula, cu intentia de a-si construi o vila. Gradinile sunt amenajate in terase cu vedere la mare si adapostesc diverse specimene din flora bogata a insulei, plante ornamentale si statuete. Puncte de atractie sunt Fantana Afroditei si Vila Krupp, dar turistii pot obtine o panorama de 180 de grade a insulei. De aici se pot admira Monte Solaro, Golful Marina Piccola si faimoasele Faraglioni. Cum privesti spre Monte Solaro iti sare in ochi Certosa di San Giacomo, fosta manastire carthusiana fondata in anul 1371 de catre Giacomo Arcucci. Conventul este format din trei corpuri principale: biserica pentru femei; chiliile pentru calugari si chiliile pentru oaspeti. Claustrul (Chiosa Grande) este realizat intr-un design renascentist tarziu, in timp ce Chiosa Piccola contine coloane de marmura in stil roman. Astazi, fosta manastire este folosita drept muzeu dedicat pictorului german Karl Wilhelm Diefenbach (decedat pe insula in anul 1913), alte spatii fiind ocupate de o scoala si utilizata pentru organizarea de evenimente culturale.
La intoarcere catre Porto Marina Grande m-am abatut ceva timp prin Piazzeta Umberto I sau ,,micul teatru al lumii”, cea mai faimoasa piata de pe insula. Este situata in centrul istoric, la capatul estic, si incepand din epoca romana a fost considerata centrul orasului si punctul de intalnire de pe insula atat pentru rezidenti, cat si pentru vizitatori. Simbol al piazzetei il reprezinta Turnul cu Ceas care, conform unor pareri, ar proveni de la Biserica Sfanta Sofia de la Constantinopol sau poate fi turn de veghe al zidului adiacent. Pe una din cele patru fatade ale Turnului se afla o placa ce comemoreaza soldatii cazuti in primul razboi mondial. Zona este extrem de aglomerata in plin sezon, obiective de interes fiind cladirea Primariei, Grand Hotel Quisisana, Hotel Relasi la Palma, barul Al Piccolo si barul Grand Cafe Vuitto, ambele cu terase. In ciuda preturilor extrem de piperate cu greu mai gasesti un loc liber la mese. Am preferat sa servesc o cafea la barul ,,Trattoria da Pasquale”, pe Via Roma, chiar langa port. Cafeaua a costat 4,50 euro, la care am adaugat o Bibita (Cola) de 6 euro si Aqua Piccola de 2 euro. In total, plus coplata, 13,50 euro. Totul e scump la Capri.
Romanii plecati in croaziera in jurul insulei si-au facut aparitia in jurul orei 17:30. Pana la imbarcare pe feribot mai aveam o jumatate de ora. I-am intrebat cum a fost, dar majoritatea s-au declarat nemultumiti. Din cauza valurilor capitanul ambarcatiunii a decis sa nu intre in grote ceea ce era mai important de vazut. Asa ca s-au multumit sa vada restul. La randul meu, le-am descris impresiile traite la Gradinile lui Augustus si unora chiar le-a parut rau ca s-au decis pentru croaziera. Imi pare rau ca nu s-a putut realiza ambele obiective, ca sa fie toata lumea multumita.
Revenim in Napoli, la Gara Maritima, la ora 19:20 si pornim cu autocarul intr-un scurt tur prin oras care a cuprins Piazza Municipio (pentru a vedea din exterior Castello Nuovo si Grand Hotel Londres) si Piata Plebiscitului. Parasim Napoli pe inserat si ne indreptam pe A45 catre Roma, urmatoarea destinatie din circuit.
Trimis de ovidiuyepi in 09.03.18 10:26:52
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Capri, orasul de pe insula cu acelasi nume — scris în 14.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Insula Capri - frumoasă chiar și sub nori și ploaie — scris în 05.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Insula Capri - o perla ce nu trebuie ratata — scris în 12.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Capri sau The promised land — scris în 04.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Insula Capri - un must to do clar, dar cât de imperial? — scris în 27.05.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2017 O zi in insula Capri — scris în 28.03.17 de alinna din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2015 'Orașul dulcii leneveli' - Capri — scris în 25.11.15 de bica adriana din RM .VALCEA - RECOMANDĂ