GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O destinatie selecta
Prima zi a sejurului de 7 zile, a fost alocata vizitarii insulei Capri – zis si facut la 8.30 (program ferry Sorrento-Capri) am luat ferry spre celebra insula si in circa 30 de minute ajungeam in portul Marina Grande. Cand ajungeti aici este indicat sa va luati bilet de intoarcere (asta daca stiti exact la ce ora vreti sa plecati), pentru a evita cozile de dupa-amiaza. Desi era devreme erau multi turisti pe ferry, iar vara nici nu vreau sa stiu cum o fi. Puntea superioara (neacoperita) era inchisa – probabil vara, sau cand este mai cald este accesibila pasagerilor.
Odata debarcati am admirat/fotografiat portul si casutele asezate de jur imprejur si am plecat la drum. Insula Capri este o insula muntoasa, cu drumuri si alei inguste si veti vedea pretutindeni lămâi, care cresc cam cum sunt la noi corcodusii. Aproape fiecare casa are in curte cel putin un lămâi.
Din port aveti trei variante de ajuns in Piazza Umberto I: pe jos (nerecomandat, atat din cauza urcusului cat si al timpului), cu autobuzul sau cu funicularul. Aceste ultime doua variante presupun achizitionarea unui bilet in valoare de 1,8 euro.
Cu funicularul ajungeti in circa 5 minute, iar odata cu iesirea din statie, trebuie sa va opriti cateva minute pe terasa amenajata pentru a face fotografii si sa admirati peisajul. In aceasta mica piazza exista si un birou de informatii turistice, de unde puteti sa va luati harta insulei – 1 euro. Chiar in piazza Umberto (localnicii o numesc Piazzeta) se afla Chiesa di Santo Stefano, care dateaza din sec. XVII. Atât in interior cât si la exterior, culoarea alba este predominanta. In aceasta piata atrage privirile Torre dell’Orologio si veti vedea si câteva bănci (cu greu le veti gasi libere) de unde puteti admira peisajul. Sau puteti lua loc la una din terasele de aici pentru a savura o cafea la pretul de 4 euro, iar un aperitiv este cam 10 euro.
Un obiectiv de neratat il reprezinta gradinile Augustus, construite de industriasul german Alfred Friedrich Krupp. Acesta locuia cateva luni pe an in aceasta insula. Cum ajungeti la gradini – din Piazzeta o luati pe Via Vittorio Emanuele, apoi pe Via Federico Serena si Via Matteotti. Pana sa intrati in gradini, pe aleea care duce catre acestea veti da de fabrica si magazinul de parfumuri Carthusia. Puteti vedea cum se ,,prepara’’ licorile parfumate si puteti cumpara (dupa testare) una din esentele care va plac.
Drumul care actualmente se numeste via Krupp, a fost construit de catre inginerul Emilio Mayer si din anul 1902 poarta numele lui Krupp, care a si fost facut cetatean de onoare al insulei. Din pacate via Krupp este deschisa doar din 1 aprilie, astfel ca nu am putut sa o parcurgem. Intrarea in gradini costa 1 euro, iar odata cu achitarea biletului, puteti spune ca sunteti intr-o gradina botanica – multe flori si plante cunoscute sau nu, inclusive diverse specii de cactusi, alei cu bancute si o terasa de unde puteti admira un alt simbol al insulei – stancile Faraglioni. Puteti ,,pierde’’ macar o ora in aceste gradini, dar veti fi încântaţi.
Cu multe poze pe card am plecat spre Faraglioane urmand Via Certosa si Via Tragara. De pe acest drum aveti din loc in loc puncte de belvedere de unde puteti admira marea si stancile. La un moment dat, putin dupa hotelul Punta Tragara veti vedea o alee care coboara – pe aici este drumul care duce până lângă celebrele stânci. Aveti de coborat circa 15 minute, dar veti vedea de aproape Faraglioanele. O terasa (acum inchisa) ii asteapta pe turistii insetati, dar puteti admira de foarte aproape aceste stanci si chiar sa faceti plaja. Apa limpede lasă să se vadă meduze, caracatite (micute) si pesti. Urcarea, ca de obicei, ceva mai dificila, dar te uiti in spate din când in când si iti mai trece.
Drumul nostru continua pe celebra Via Pizzolungo – unul din cele mai frumoase drumuri din insula. Se merge paralel cu marea si peisajul va face drumul mai usor. Totusi trebuie mentionat ca acest drum are numeroase trepte care trebuie ori urcate, ori coborate. Asta ca sa stiti la ce sa va asteptati – nu vreau sa sughit când veti ajunge pe acolo. Dupa ce ajungeti la Grotta di Matermania, aveti de urcat circa 200 de trepte si ati scapat de scari. De aici o poteca duce in dreapta catre Arco Naturale, sau faceti stanga si intrati in sat. Cu totul plimbarea dureaza 2-3 ore, depinde daca ajungeti jos la stanci, sau nu, dar si de conditia fizica si de pauzele de fotografiat.
Dupa ce am ajuns in centru am luat autobuzul catre Anacapri – tarif 1,8 euro. Drumul se parcurge cu niste autobuze micute si inguste, care au doar vreo 10 locuri pe scaune. Drumul este tot o curba si trebuie sa va prindeti bine de barele de sustinere. Am coborat in centru – Piazza Vittoria - si am pornit-o agale prin zona pietonala (Via Giuseppre Orlandi) care traverseaza centrul istoric. O zona foarte linistita (poate pentru ca era extrasezon?) cu magazine diverse si cladiri vechi si frumoase. Nu mai detaliez – au facut-o foarte bine alti colegi de forum. Tot din statia de autobuz puteti sa mergeti spre telescaun si puteti urca pe muntele Solaro de unde aveti panorame frumoase – noi nu am facut-o din lipsa de timp.
Am revenit in Capri, si ne-am continuat plimbarea pe stradutele pitoresti de aici. Am luat-o la intamplare si ne-a placut – merita sa va ,,pierdeti’’ pe aceste inguste alei cu bolţi de piatra, inţesate cu magazine de suveniruri, parfumerii, artizanat si cafenele. Pe Via Vittorio Emanuele, inainte de hotelul La Palma aveti o gelaterie foarte apreciata, dupa coada de acolo –am trecut de doua ori pe acolo si era aglomerat. Ce veti mai gasi in Capri: multe hoteluri de 4 stele, magazine de firma (Armani, Valentino etc), multe flori (freziile sunt foarte frumoase –voi atasa o poza), vegetatie luxurianta, livezi de maslini si lămâi, casute albe foarte cochete si destule pisici (e... nu chiar asa cum sunt câinii la noi). O insula eleganta, luxoasa, foarte potrivita ca destinatie pentru o săptămână de miere – sau macar 3-4 zile, pentru ca preturile sunt aproape rezonabile doar in extrasezon.
Sa aveti încălţări comode (veti avea mult de umblat pe jos), o sticla de apa (totusi sunt cateva mercato, iar pretul pentru o sticla de apa de 1,5 litri este de 0,5 euro – atat am dat eu) si ceva de mâncare, desi va puteti lua din mers un sandwich sau o felie de pizza, si cardul aparatului foto suficient de gol, pentru ca veti face multe fotografii. Magazinele sunt aprovizionate cu niste electrocare, numite de italieni ,,carello’’. Unele hoteluri dispun de asemenea mijloc de transport si esti luat de la funicular cu bagaje si dus direct la hotel.
Inapoi spre port si pentru ca mai aveam ceva timp, si biletele luate, am dat o fuga de vreo 15 minute pana pe micuta plaja de langa port, unde am ascultat relaxati zgomotul valurilor.
Consider ca insula Capri este un must see - pentru aceasta zona, dar si pentru Italia, pentru ca…. MERITA.
Bellissime escursioni per tutti!
Rog a se atasa urmatorul videoclip
http://www.youtube.com/watch?v=sUjSg-nDP1w
Trimis de BOGDAN DSN in 13.04.14 08:35:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Bogdan DSN: ,,Isola di Capri ''... un articol si niste poze de vis, ce-mi răscolesc nostalgii... da, e o insulă ce pare să isi ascundă sufletul, in maruntaie de piatră, unde natura chiar a stiut sa se joace cu frumosul, chiar daca trebuie sa te cateri pe o şa... in cazul meu am folosit autobuzul... imi amintesc senzatia de a fi in aer deasupra mării... de neuitat, si o casă, a lui Axel Munthel, in Anacapri, construită de el si povestita apoi, în cartea care l-a facut celebru... da e o insulă, ce asteaptă să o vezi, odată în viată...
Review-urile dvs. imi sunt extrem de utile pentru o planificare viitoare. Am nevoie de cateva sfaturi, daca sunteti amabil:
1. Este mai avantos, adica mai putin de urcat, daca traseul spre Faraglioni se face in sens invers, adica de la Via Matermania, grota si Arco Naturale, spre Tragara? As ajunge la Marina Picola si as lua autobuzul inapoi spre Capri.
2. La ce ora ati avut feribot inapoi, de nu ati mai apucat sa urcati pe Monte Solaro?
3. Unde gasesc magazinele, mai abordabile ca pret, pentru apa, sandwich-uri etc. ?
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Bogdan DSN
pai si eu te-as cam invidia, insa nu prea se cade fiindca am fost acolo... dar de resfoit maintea si sufletul sa stii ca ai facut-o cu brio.
Un loc de poveste destul de exclusivist pe timp de sezon, care merita toti banii pentru o vizita macar de o zi.
Sunt si romani care locuiesc acolo, cunosc o astfel de Doamna care spune ca e un colt de RAI acel loc.
Vacante multe, frumoase si cat mai accesibile.
@nickro: 1. Este mai putin de urcat, dar mai mult de coborat. Nici noi nu am stiut acest lucru (pentru ca nu am gasit info). E vorba de cele 200 de trepte, care sunt gramada, una dupa alta... restul scarilor de pe traseu nu sunt asa solicitante, pentru ca acum sunt 15, mai mergi, iar alte 10-20 si tot asa. Noi am avut ca prim obiectiv gradinile Augustus.
2. Feribotul l-am avut la 17.45... tine cont ca inca nu se daduse ora inainte si se intuneca mai devreme.
3. Cel mai accesibil magazin pe care l-am gasit eu, se afla chiar pe drumul de la Arco Naturale spre oras, pe Via Matermania.
@mireille: mare dreptate ai cu aceasta insula... este minunata.
@roth: in extrasezon merita sa vizitezi aceasta insula si vei gasi si preturi mai decente. Oriunde ai sta (Napoli, Sorrento, Amalfi) trebuie sa dedici o zi acestui deosebit loc cu faima in intreaga lume. Cel mai mult costa ferry, restul 3 euro o inghetata sau 0,5 euro o sticla de apa, 1 euro intrarea in gradini, 1,8 euro o calatorie cu autobuz/funicular, deci daca nu vrei sa mananci la restaurant, poti vedea insula cu vreo 10-12 euro.
@BOGDAN DSN: "Saluti amante della bellezza"
O vorba care se atribuie celor care iubesc frumosul si" belle vacanze"
Dupa Cinque Terre vad ca iarasi mi-ai "furat"fotografiile dar no problem iti"fur"si eu peste doua saptamani ceva: Seeboden si Carinthia asa ca o sa reduc din handicap: SIC.
Despre Capri atat am de zis: Destinatie selecta!
Noi am facut drumul din town pana la port adica de sus in jos per pedes e tare fain dar" arde ferodourile si strica suspensiile"
Ora care era scrisa pe "belet"am sarit-o da no fost bai ca ne-o luat cealalta "loitra" si nime no zis nimic.
Oricum Amalfi fara Capri este mai saraca si viceversa
Si sa fiu in ton cu Krupp as spune: Es ist sehr schön!!
@claudiu 71: Am vazut din funicular drumul din piazzeta spre port - este cum spui si tu (probleme la franare/genunchi). Avem gusturi apropiate daca mergem prin aceleasi destinatii. Cele din Austria iti sunt muuuult mai apropiate si clar, ai un avantaj. Distractie faina sa ai la Seeboden si te asteptam cu impresii.
@BOGDAN DSN: Minunat loc insula Capri! Am făcut şi eu o incursiune de o zi în frumoasa şi însorita insulă Capri în 2010 cu ocazia unui circuit mai lung în Italia. Mi-a plăcut atât de mult încât am rămas cu impresia că numai o zi nu este de ajuns pentru a-i pătrunde frumuseţile. Am înţeles de ce atâtea celebrităţi au case de vacanţă acolo şi de ce - mai ales în sezon - Capri este o insulă exclusivistă.
Am făcut şi înconjurul insulei cu o barcă cu motor. Mirific, nimic de zis, dar asta ne-a mai răpit ceva timp în detrimentul plimbărilor pe uscat. Îmi doresc să revin acolo.
@iulianic: Am citit impresiile tale acum vreo 2 ani, cand a ,,incoltit'' ideea de a vedea aceasta zona.
Da, ai dreptate, un tur de insula cu barca iti ,,rapeste'' din timpul alocat vizitarii pe uscat. Daca se poate lua o cazare de o noapte (asta cred ca este posibil mai mult in extrasezon) ar fi ideal, pentru a vedea mai pe-ndelete insula... si sa admirati un apus de soare de aici.
Si eu iti doresc sa revii in Capri.
Buna,
Am citit cu mare interes articolul tau si am gasit informatii foarte utile. Sunt indragostita de Italia, iar coasta Amalfi este de foarte mult timp pe lista mea. Din pacate vara preturile sunt foarte mari, motiv pentru care am ales sa merg la jumatatea lunii Martie a acestui an.
Pentru ca am vazut ca si tu ai ales tot aceasta luna, te rog sa-mi spui cum este vremea. Este cazul sa pun in bagaj haine groase (cizme, geaca) sau subtiri (tricouri, tenesi).
Multumesc.
@AlinaP - Buna, in aceasta perioada vreme ,,tine'' si de noroc. Noi am avut 3 zile cu mult soare, cald (vreo 18-19 grade) dar si 4 zile (2 zile cu ploaie) in care a batut vantul si a fost mai mult noros (la pranz erau vreo 10-12 grade).
Deci trebuie sa ai in valiza si haine mai groase si pentru vant, dar si o geaca ca sa te apere de ploaie. Niste incaltari in care sa nu te uzi sunt recomandate, dar si ceva mai usor, pentru ca va fi destul de mult de mers pe jos.
@BOGDAN DSN - Multumesc pentru sfaturi. Bine ca am luat si bagaj de cala
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Insula Capri... o dorință împlinită! — scris în 18.12.24 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Capri, orasul de pe insula cu acelasi nume — scris în 14.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Insula Capri - frumoasă chiar și sub nori și ploaie — scris în 05.05.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Insula Capri - o perla ce nu trebuie ratata — scris în 12.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Capri sau The promised land — scris în 04.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- May.2017 Capri. O bijuterie la Marea Tireniană — scris în 09.03.18 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Insula Capri - un must to do clar, dar cât de imperial? — scris în 27.05.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ