Bisericuta Nasterea Sf Ioan Botezatorul, Nisipurile de Aur
Langa hotelul unde ne-am petrecut minivacanta de 1 mai, in plimbarile noastre, am gasit o bisericuta mica… foarte mica, cred ca cea mai mica din tot ce am vazut eu pana acum!
Nu am gasit-o deschisa 3 zile, abia in ultima zi inainte sa plec am vazut usa deschisa si am mers sa vad despre ce e vorba.
Hramul ei este “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, si este de rit crestin ortodox. Parintele m-a intampinat cu “Cristos a inviat! ”, m-a miruit rapid, inainte sa apuc sa-i raspund, dupa care m-a intrebat “do you speak English? ” :). Am conversat un pic, el ducandu-ma usor spre masa unde statea asezat, cand am intrat eu, si m-a invitat sa cumpar lumanari, iconite… M-a intrebat daca vreau sa las un “diptikh” (pomelnic) cu vii si “adormirii” :). Nu m-am putut abtine sa nu-l corectez si sa-i spun ca e vorba de adormiti :), si i-am dictat numele, pe care si le-a notat trasnformate fonetic in caracterele limbii lui, sa le poata citi in 6 mai la slujba, asta dupa ce m-a asigurat ca primeste si bani romanesti (nemaiavand leva, eram pe picior de plecare spre casa):) !
Mi-am luat cateva minute si am studiat-o. Fiind asa de mica, avea o strana compusa din doar 4 scaune, asezata pe latura din fata altarului, o masa mica, unde gaseai lumanari, icoane mici si mari, bratari si hartie pentru pomelnice/acatiste.
Altarul micut si el, se zarea partial dupa catapeteasma frumoasa, lucrata in lemn, iar picturile de pe pereti sunt foarte bine intretinute. Niste vitralii senzationale lasa soarele inauntru, pe toate partile, dar mai ales in altar, unde este un bovindou in intregime din vitralii pictate cu model de fructe si frunze (se vedea de afara, nu am avut acces in altar :).
Cupola bisericii, prevazuta cu geamuri din sticla sablata, lumineaza bisericuta, si o aerisesc totodata, existand un sistem foarte ingenios prin care parintele le deschide de jos.
Aici inca se tin slujbele duminica sau la zi de sarbatoare, iar parintele stie engleza, deci te poti intelege usor cu el.
Daca treceti prin zona, vizitati pentru inchinaciune si cea mai mica casuta a domnului.
Trimis de vulpe mihaela in 10.05.19 12:03:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
- Jul.2021 Nisipurile de Aur, o experiență plăcută, cu bune și cu rele — scris în 04.10.21 de cod_gabriel din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Super dezamagitor inceput de vacanta — scris în 19.07.21 de robert31v din CăLăRAşI - nu recomandă
- Jun.2019 Plimbare de seară prin stațiunea Nisipurile de Aur — scris în 03.07.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Nisipurile de aur la mijlocul lui august — scris în 18.08.17 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Plimbare prin stațiunea Nisipurile de Aur — scris în 26.07.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 O saptamana de vis — scris în 11.07.16 de alealexis13 din MARGHITA [BH] - RECOMANDĂ
- May.2016 Cum putem economisi 200 € în Nisipuri și ce schimbări au survenit în 2016 — scris în 08.07.16 de andreieu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ