GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ce sa mananci in Grecia...
Fara a avea pretentia ca sunt un expert culinar sau o gurmanda... m-am gandit sa scriu si despre experientele mele culinare din Grecia, de peste tot pe unde am fost. Va scriu aceste randuri din perspectiva unei mofturoase destul de conservatoare si carnivora (rar mananc branzeturi, legume si fructe...) si totusi in Grecia am avut curajul sa "abdic" de la obiceiurile mele si sa incerc mancarea lor traditionala (eu sunt fan mancare romaneasca traditionala... dar am devenit si fan mancare greceasca...)
In fiecare regiune (continentala sau insulara) din Grecia gasesti cate ceva specific care merita incercat (ca si la noi...) dar peste tot veti gasi cateva elemente comune... si anume; Uleiul de masline, lamaia si branza (diverse sortimente speciale pt gatit) sunt ingrediente nelipsite din bucataria greceasca.
Asadar iata cateva mancaruri care vi le recomand sa le incercati si care s-ar putea sa va surprinda... :
-incercati Saganaki : de fapt banza prajita si stropita cu zeama de lamaie (sunt anumite tipuri de branza speciale pentru prajit si nu Feta care se gaseste la noi... o branza foarte grasa... ceva intre branza si cascavalul de la noi... care se da prin apa rece si faina si se prajeste la foc mare...) Mai gasiti si Halloumi (branza la gratar) dar e altceva...
- Tigania : de fapt carne la tigaie, in cazul meu : bucatele de piept de porc trase in tigaie cu ulei de masline,vin, busuioc, usturoi si alte condimente si cu branza speciala prajita, rasa si zeama de lamaie... dar retetele difera de la o zona la alta....cu diverse combinatii...cu ciuperci, ardei si altele...
- Flori de dovleac umplute cu banza prajite si unse cu miere... am gasit la o taverna de langa port in Salonic... taverna noastra preferata cu fete de masa care imita ziarele...
- Vinete in folie la cuptor cu rosii, ceapa, branza, busuioc si normal, lamaie...
- Branza la cuptor (Bouyourdi) de fapt sunt trei tipuri de branza diferite cu texturi diferite cu rosii si ardei si busuioc intr-un bol de pamant batate la cuptor... (am gasit si in Ioannina si in Thassos la taverna IRENE)
-pentru cei care mananca carne de miel sau capra : kokoretsi (Un amestec de organe invelite in intestine... facute la rotisor...) atentie la pronuntie, sa nu confundati cu kokoritsi care l-a greci inseamna "gay"(homosexual)... am patit-o noi la o taverna in Salonic si chelnerul ne-a intrebat daca sigur asta vrem... ca nu au... dar ne pot da kokoretsi... hahaha...
Si desigur tot ce inseamna gratare (peste, fructe de mare, carne...)
Ideea este insa ca specific meselor la greci este nu sa comanzi (asa cum suntem noi obisnuiti) cate 2 feluri pentru fiecare ci cate un fel din mai multe "aperitive" calde si sa mananci la comun... cam asa am vazut ca fac grecii... si e mai bine...Practic la ei, in meniuri, nu gasiti rubrica garnituri ( ca la noi ) pt ca fiecare fel este un fel de mancare in sine ...si combinatiile le faceti voi ...cand le mancati...
Sa nu uit de deserturi, de multe ori "din parte casei"... si din cele mai neasteptate amestecuri de gusturi si ingrediente (de neconceput pt mine in alta parte decat in Grecia)... dar de departe prajiturile de casa... sunt pe primul loc.
Sa nu uit...de cea mai buna placinta cu carne si cea mai buna placinta cu branza din viata mea...In Sminthi...ultima localitate inainte de granita cu Bulgaria....Acolo am mancat placinta de la un chiosc facuta de o baba de vreo 70 de ani....dar nu va pot spune cum a fost....daca treceti prin zona opriti si luati la pachet ....o sa va vina sa va intoarceti sa mai luati....
Cam astea imi vin acum in minte... dar sigur ca sunt mai multe si mi-ar placea sa mai scrieti si voi ce ati experimentat din bucataria greceasca sa incerc si eu...
Imi pare rau ca nu am retinut denumirile multora dar nu-i problema ca in meniuri gasiti descrierea mancarurilor sau intrebati chelnerul si le veti recunoaste...
Iar pentru doamnele care au grija de silueta pot sa le spun doar ca indiferent cat si ce am mancat in Grecia nu m-am ingrasat si nici nu am avut probleme cu "colecistul"...(poate o fi de la uleiul de masline si lamaia nelipsite din orice ?)
Poze am putine... ca de obicei nu am rabdare sa pozez mancarea... ci "sar pe ea" cat e fierbinte...
Trimis de Tomi si Lili in 18.03.16 12:13:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tomi si Lili); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Despre bucataria traditionala greceasca, diverse zone #" (deja existentă pe sait)
Marele si marele noroc pentru care am votat acest articol este dat de faptul ca sunt supersatula acum si nu as mai putea inghiti nimic, altfel poate ca m-as fi " razbunat". Cred ca o reclama mai buna mancarii grecesti nu putea fi facuta altfel decat prin descrierea acestor feluri si prin pozele atasate. Ce as putea spune mai mult decat felicitari iar poza P08 este intersanta, intrebarea este insa, avem acolo o frigaruie de carne sau de legume?
@mishu - multumesc mult... sa stii ca si eu am salivat cand am scris... Frigaruia e din carne... de porc... si a fost fff buna... cu o salata mare greceasca... si o limonada rece... undeva in padure... In Pelion... eh... Mai am o experienta deosebita din Lefkada... pe care o sa o scriu... in curand...
trebuie sa recunosc ca mi s-a facut foame.
sincer de cate ori am mers in Grecia nu am prea incercat noutati, dar acea branza facuta pe gratar am de gand sa o incerc cu prima ocazie, am mai incercat vara trecuta sa iau niste specialitati culinare de la ei de vreo doua ori dar sincer nu mi-a placut acea mancare, poate sunt eu mai pretentioasa.
in rest... imi este dor si de un gyros si de un souflaki precum si de un frapee mare si rece ca gheata.
am votat articolul cu mare placere.
@flaviana77 - Multumesc si ma bucur daca te-am facut curioasa sa incerci din mancarea greceasca... sa stii ca nici eu nu prea mananc ce nu sunt obisnuita... dar astea chiar mi-au placut. Ai grija ca branza fripta (halloumi) e altfel decat Saganaki (prajita), e mai tare, iti "scartie" usor in dinti... dar la ambele difera gustul in functie de tipul de branza folosit (dupa regiune in care e produsa) Eu pot sa-ti spun ca de fiecare data saganaki a avut alt gust (uneori mai bun alteori mai "scartietoare ") si ca sa fie buna trebuie s-o mananci fierbinte... daca se raceste, se intareste si nu mai e la fel... si neaparat cu lamaie...
Mie dintre felurile de saganaki (branza prajita) cel mai mult mi-a placut kefalotyri (asa se numeste branza...) uneori asa este trecuta si in meniu... in loc de saganaki...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2021 Restaurantul Porto Spilia, Spartochori, Insula Meganisi, cu caracatiță foarte bine făcută — scris în 06.12.21 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Cel mai frumos apus — scris în 15.09.10 de ionescunic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Calendar Ellada — scris în 02.01.11 de Ellada_sagapo din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2009 Deliciul dintr-o farfurie... — scris în 15.01.10 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2009 10 lucruri de stiut — scris în 26.02.10 de almona din ILFOV - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Seara greceasca - ritm si pasiune — scris în 10.02.10 de almona din ILFOV - RECOMANDĂ
- Jul.2007 Obiceiuri, traditii, curiozitati grecesti — scris în 17.02.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ