GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Util de stiut cand citesti un meniu in greceste
In zonele mai putin turistice, meniurile pot fi doar in limba greaca, am sa va dau cateva denumiri culinare din cele mai intalnite in toata Grecia in speranta ca poate va vor fi de folos;
Meniu Clasic:
- Souvlakia - bucati mici de porc stropite cu zeama de lamaie si aromate cu ierburi si ulei de masline preparate pe jar si servite cu tzatziki
- Melitzanosalata si revythosalata, ambele salata din piure de vinete prima cu plante aromate cea de-a doua cu coriandru si usturoi
- Melizanes imam baildi (un deliciu) vinete umplute cu ceapa, rosii si plante aromate servite cu Ntolmades sarmalute din foi de vita umplute cu orez si seminte de pin.
- Choriatiki salada - salata greceasca, rosii, castraveti, ceapa, capere, ierburi si branza feta
- Scharas (adica de pe grill) peste spada pe gratar cu garnitura de ierburi acrisor amarui.
- Psaria Plaki - peste intreg la cuptor cu sos de rosii, morcovi, cartofi si fennel si ulei de masline
- Taramosalata - icre
- keftedes - chiftele cu ierburi si coriandru servite cu orez cu sofran
- Kleftiko-carne de capra rumenita la cuptor in hartie impermeabila
iar ca desert
- Syka sto fourno me Mavrodafni, smochine proaspete coapte la cuptor in sos de vin cu condimente si miere condimentat cu apa din flori de portocal
- Giaourti kai meli - iaurt cu miere
Platouri din zona Atena si Peloponez
- Sparangia kai aginares- sparanghel si anginare fierte cu ulei de masline si sos de zeama de lamaie
- Katopulo riganato- pui pe gratar cu lamaie si garnitura de bame
- Mprizoles friptura de vita sau porc stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie cu garnitura de legume proaspete
- Avgotaracho-un fel rar si scump - pastrama de magar
- Kakes, legume calde sau reci -linte si masline negre, cu lamaie si ulei de masline asezonate cu ierburi aromate.
- Souvlakia- cotlete de porc sau miel marinate in suc de lamaie si ierburi aromate si apoi preparate pe gratar.
Meniu din nordul Greciei
-Saganaki - branza prajita in ulei de masline (iamm iamm) si servita cu lamaie
- Skordalia me psari kapnisto - peste afumat cu sos de usturoi si alune de padure si masline verzi
- Bourtheto - pesti maruntzi (ex. sardine) servite cu sos picant de rosii si felii de vinete prajite
- Fasolada - mancare de fasole gigant cu ierburi si ulei de masline
- Spetsofai- felii de carnati taranesti in sos de legume
- Cateva feluri de branza celebra: Metsovo, Kefalotyri, Graviera, Kaseri
- Soutzoukakia- specialitate din macedonia, chiftele cu coriandru, piper si chimen
- Gemista - legume umplute orez si seminte de pin si ierburi, coapte in cuptor.
- Tas kebab, carne de capra preparata astfel incat sa nu ai nevoie de cutit, bucatile se desprind doar cu furculita.
pe linga vinul de Tsipouro, va recomand si Mavrodaphne (vin de smochine) si Asprolithi
- Salata limniotiki - cartofi noi, marar si capere
- Fava - piure de linte cu capere si ulei de masline (merita sa incercati)
- Prasa me sousami - praz cu susan
- Mpriam - legume la cuptor cu pesmet si branza rasa
- Sofrito - specialitate din Corfu, tocanita de carne cu ulei de masline, otet, si rosii si slab gust de usturoi.
- Pastisio- o alta specialitate din Corfu - placinta de taitei cu carne, sos de rosii, sos bechamel si toping de branza.
- Arnaki psito - specialitate din Creta - miel pe gratar cu oregano, ulei de masline, lamaiesi sare de mare, servit cu fasii de ardei gras.
- Stifado - un fel de tocanita de carne, sau fructe de mare, cu sos de rosii, vinegar, si bame.
- Saligkaria - melci serviti cu bautura spirtoasa din creta Tsigouthia
- Chorta- un fel de spanac servit cu vinegar sau suc de lamaie
Toate astea merg foarte bine cu vinul de Retsina (vin care la inceput are un usor iz de mucegai, insa dupa 2/3 pahare mi-a placut foarte mult) sau vinul cretan Gentilini (un vin rosu sec)
Dulciuri
- Vyssino - dulceata de cirese amare servita cu branza veche kaseri
- Damaskina - prune umplute cu crema de cafea in sirop de miere si vin
- Filo pies - placintele umplute cu fistic scortisoara si miere
- Pasteli- rotocoale de susan cu miere
- Loukoumia sau Laukoumades - gogosi in sirop cu scortisoara
- chalvas - halva
- Rivani -foetaj cu nuca si sirop
- Kateifi- kataif
- Bougatsa- placinta cu branza dulce si scortisoara
- Syca me tyri - smochine proaspete servite cu branza Mizythra (branza uscata obtinuta din feta)
sa nu uitam de Paximadia - Koulourakia - Pita-Tsoureki diverse specialitati de paine si de bautura locala Ouzo
iar daca va tin buzunarele iata si cateva specialitati de fructe de mare si peste:
- Tsirosalata - aperitiv de peste afumat servit cu legume proaspete
- Stridia - stridii
- Achinoi - arici de mare, mai ales in Creta
- Psarosoupa - supa de peste
- Astakos - celebrul homar
- Tannos psitos - ton la gratar cu garnitura de morcovi
- Barbounia -un peste cu o carne foarte gustoasa printre cei mai apreciati in grecia
- Marides-mici pesti pane
- Kavouras - crab fiert
-Chtapodi - caracatita
- sardelles - sardine in foi de vita de vie
si cu asta cred ca v-am chinuit destul, nu-mi ramane decat sa va urez pofta buna si oriunde, nu doar in Grecia, incercati sa gustati din bucataria locului!
Trimis de Cristian_h* in 28.01.10 23:06:51
30 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
30 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cristian,
Trebuia sa astepti pana dimineata! La prima ora nu prea am pofta de mancare... dar acum... cred ca am doar ghinion... trebuia sa inchid mai devreme calculatorul... acum nu-mi ramane de facut decat sa deschid... frigiderul!
Mai mult decat utile explicatiile si imaginile apetisante, de 100 PMA
Domnule Cristian_h, si muzica unde este?? Sau de cand te-ai apucat de "bucatarit" ai uitat ca trebuie sa ne asiguri si ambianta? Pai se poate?!?!
....si bineinteles 100 de PMA, ca doar atatea ne lasa jupanu' sa acordam
geni, crede-ma cel mai mare rau mi l-am facut chiar mie! Cand ma gandesc la toate aceste desfatari, nici eu nu ma pot controla sa nu dau iama in frigider, sa inchid ochii si sa ma visez in Grecia in timp ce ma delectez cu niste feta de Danemarca, of lunga e iarna, departe e vara!
scuze mirela , ai dreptate iata si muzica
http://www.trilulilu.ro/energetic/4c5397de5bfaa9
Asteptam cu interes alegerea ta pentru un astfel de review), nici ca se putea o alegere mai buna Cristian!
Pofta buna tuturor!
Eu pot doar sa-mi imaginez, nu am ajuns in Grecia... deocamdata... dar pot visa nu-i asa? (mai ales ca mos Ene imi cam da tarcoale)
eu am citit aseara ecoul, bine ca l-ai transformat! ti-am dat cele 2k+ de puncte meritate!
Buna idee! Felicitari! Imi dai voie sa completez?
Tyropita – branza sarata in foitaj (placinta cu branza)
Spanakopita - foitaj cu spanac si branza feta
Tyrokafteri – salata de branza cu ardei iute rosu
Florines/Piperia yemista me tyri – ardei kapia prajiti, umpluti cu pasta de branza feta
Midia saganaki – midii cu sos de rosii si branza feta
Gavros – hamsii prajite
Feluri principale/supe
Garides psites – crevete la gratar
Arnisi paidakia – cotlete de miel
Revythia – supa de naut
Avgolemono – supa de pui cu orez si zeama de lamaie (supa a la grek)
Magyritsa – specialitate de Pasti, supa din maruntaie si oase de miel, cu zeama de lamaie
Kokoretsi – maruntaie de miel impletite in mate, pe gratar
Pastisada – Specialitate din insula Corfu, tocanita de vita cu pasta de rosii si macaroane groase si scurte
Stifado kouneli – tocanita de iepure cu sos de rosii si arpagic caramelizat
Papoutsakia – jumatati de vinete umplute cu legume, la cuptor
Expresii care insotesc preparatele
Tiganita – prajit, la tigaie
Psita – la gratar
Sto fourno – la cuptor
Saganaki – pane
Ston kapno/kapnismeno - afumat
Desert
Rizogalo – orez cu lapte cu scortisoara
Glyko/Glyko tis yayas – termen generic pentru dulceata, mai mult fructe confiate cu peltea groasa
Pagoto - inghetata
Vin
Aspro/Lefko Krasi – vin alb
Kokkino krasi – vin rosu
Mavro krasi – vin negru
Sketo/metrio/glyko – sec/demisec/dulce
Cafea
Elliniko – cafea greceasca la ibric, cu caimac; sketo – fara zahar, metrio – potrivita de zahar, glyko – dulce
Kali orexi – Pofta buna!
Luasem si eu kokoretsi si soutzoukaki (imi placea cum suna...) la o taverna din Kastro, un sat traditional grecesc din Thassos. Chelnerul nu stia insa engleza prea bine si nu am inteles daca soutzoukaki se tot din miel sau si din porc.
dragilor, ati declansat toate simturile, iar burta face scandal si cand am vazut si musacaua, gongul de final a batut AM CEDAT! Haios tot comentariu, mi-a placut, felicitari!
Dragilor, a fost nevoie de inca un ton, ca toti s-o luam "razna"...again...Eheheyyyy! cristian, si tu vii acum cu toata "artileria grea" gastronomica a Greciei... Nu destul ii innebunisem eu acum vreo 2 saptamani....Bravo!!! Ah si pun pe masa, pt. tine un "tips" cat pot de gras...100...
Cristian... tu n-ai ce face?? ... scrie si tu dă hotel, dă alea... vii cu review-uri d'astea care sugruma matzele... Am in fatza o agenda si am muscat deja, din ea!! Si nici nu te potzi abtzine si bagi si toata Lista de Meniu!!!
Ia de aici 100PMA, de suparare ca mi-ai facut foame!!
Bravos Natziune!!
Webmaster, ar trebui sa interzici review-urile detaliate despre mancare, ca sa nu ne mai chinuim pe aici. Eu nu am fost in Grecia, dar in Hamburg m-am desfatat cu bucatele grecesti. Eh, ce vremuri!
Pai este singura noastra masa unde mai apucam sa "infulecam ceva" cu ce activitate este pe aici... sa o interzicem si pe asta? ! ?
O sa luam in calcul propunerea daca asta este vointa poporului... .
poate v-ar mai folosi si astea:
greacă: Ελληνική /e lI ni ki/ (e li ni chi)
Romania, Bucureşti: Ρουμανία (Roumanía), Βουκουρέστι (Voukourésti), Βουκουρέστιον (Voukouréstion)
salut: Γειά σας /Ja sas/ (IA sas) (asta e la plural! cand intalnesti mai multi oameni pe care ii saluti; singularul este Γειά σου (IA su))
te/vă rog: παρακαλω /pa ra ka LO/ (pa ra ka lo)
mulţumesc: Ευχαριστώ /Ef xa ris to/ (ef kha ris TO)
român, româncă: Ρουμάνος, Ρουμανίς (Ρουμάνα)
acela, aceea: εκείνο (ekINo)
cât (costă) ? : Πόσο κάνει; /pOs ka ni/ (POSo cah cni)
da: ναι /nE/ (ne) (acesta este un 'prieten fals' pentru mulţi din vorbitorii limbilor europene)
nu: οχι /O xi/ (o chi)
scuze: συγγνωμη /siG'nOmi/
nu înţeleg: Δεν καταλαβανω /'Den ka ta la 'vE no/ (den cat a la vE no)
toast generic: Γειά μας /Ja mas/
Fratilor, am o propunere...nu, nu indecenta.. Haideti "s-o punem" de-o masa pe bune in Grecia...ce-ar fi sa venim noi, romanasii multi, multi, multi, la o taverna greceasca, sa ne asezam la mese, sa le si ocupam pe toate si...tin-te, frate, la comanda...sa vina toti ospatarii!!!!!!!!!! Si-asa suntem cam "vestejiti" cu criza noastra...sa le facem si grecilor o criza de....servire, sa-i lasam cu "visteria" din bucatarie GOALA!!!!!
Ai dreptate, web99 aici ce mai mancam pe saturate, linistiti, mai c-o gluma sau rasete tari de tot (alex, tu esti de vina aici)...
NU, nu, vointa poporului nu e sa moara...nici macar capra vecinului!!!!!!!!!....(asa sper eu)
si daca sunt amatori de a invata limba elena va mai ofer doua saituri unde o puteti face online:
http://www.kypros.org/LearnGreek/ (neceita inregistrare, dar e gratuit!)
http://www.projethomere.com/coursdegrec/coursdegrecindex.htm
Pt. ileanaxperta:
Sunt de acord, dar neaparat sa fie pe malul marii, la asfintit si totul sa fie acompaniat cu muzica greceasca traditionala cantata live!
Voi nu sunteti cuminti. Pai lumea se chinuie aici cu slabitul si noi cei mai de la tara nu avem restaurante grecesti prin zona. Imediat ma anunt in vizita la voi la capitala...
o incantare a ochiului si a papilelor gustative...inchid ochii si...sunt departe...in Creta...la Creta Maris...pe primul sezlong portocaliu de langa piscina in forma cochilie... offfff...vine ea vara...si poate scapam si de criza...si ia 100 de puncte...ca mi-a placut
pt. @Dragos
Γεια σου! Συνχαριτίρια! /Ja sou/ Sin ha ri tI ri a / Buna / Felicitari. Poate o punem si de un ghid de conversatie
eu/tu/el/ea: εγώ/εσύ/αυτός/αυτή (egO/esI/aftOs/aftI)
Webmaster, ar trebui sa acordat un super-superbonus pentru Cristian pt. nr. mare de voturi sau sa se acorde premii si pt. cele mai frumoase sau mai inspirate review-uri.
super-superbonusul vine automat prin numarul de puncte acumulate de la voturile voastre (punctajul unui vot este mult mai mare acum -- 7 voturi de FB 'trag' mai greu decat superbonusul standard! )
Am scris ceva, am votat supervotat o data, am inghitit in sec, am uitat sa salvez ecoul, si am mai incercat sa votez o data uitand ca nu e ca la masa, iei mai multe inghitituri, chit ca pavlovez la greu... Doamne, asta-i sadism curat!
Mai bine mai tarziu (citit, votat si apreciat) decat niciodata, am pus cireasa pe tort (tot mancare, off!!). Propunerea ilenei e grozava, faceti ceva?? subscriu.
Loukoumia... iamm... deja mi s-a facut pofta! Foarte folositor reviewul, din pacate semnalez o problema care mi s-a mai intamplat si la alti useri, am incercat sa votez si imi apare un mesaj cum ca mi s-a anulat votul pt ca am mai votat un review al dvs. Cu parere de rau, raman doar felicitarile!
De ieri, de cand s-a reluat votarea a intrat in vigoare un nou set de regului privind votarea.
Detalii gasiti in prima pagina sub Contul meu, My user card si Log out, acolo unde exista un buton cu: Restrictii si limitari in sistemul de votare.
Sau pe forum direct: click aici
@aLeXa10: una din modificarile din sistemul de vot implica o verificare din partea programului a intervalului la care acelasi beneficiar primeste doua voturi consecutive din partea ta. Iar daca timpul scurs intre doua astfeld e voturi (catre acelasi beneficiar) este considerat prea scurt de catre program, acesta iti anuleaza votul si te marcheaza pentru analiza.
Totul in scopul evitarii voturilor "la foc automat" catre un beneficiar sau altul - tactici folosite in trecut de diversi utilizatori.
O votarea normala, echilibrata si uniform distribuita NU intra - dupa aprecierile mele - niciodata in "contact" cu asemenea prevederi.
Bravo Cristian! Este exact ceea ce cautam... Felicitari si... votul meu!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2021 Restaurantul Porto Spilia, Spartochori, Insula Meganisi, cu caracatiță foarte bine făcută — scris în 06.12.21 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Ce sa mananci in Grecia... — scris în 18.03.16 de Tomi si Lili din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Cel mai frumos apus — scris în 15.09.10 de ionescunic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Calendar Ellada — scris în 02.01.11 de Ellada_sagapo din PITESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2009 Deliciul dintr-o farfurie... — scris în 15.01.10 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2009 10 lucruri de stiut — scris în 26.02.10 de almona din ILFOV - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Seara greceasca - ritm si pasiune — scris în 10.02.10 de almona din ILFOV - RECOMANDĂ