Am sa incerc sa fac un clasament subiectiv al mijloacelor de transport catre destinatia aleasa a vacantei noastre, dar mai intai, e bine sa stim nu numai “cu ce” ci si “cu cine calatorim”. Numai in acest an, OPC si Ministerul Turismului au amendat 150 de firme turistice din tara noastra, care nu aveau licenta de turism. E binecunoscut acel caz al unor turisti romani care au ramas “blocati “in Turcia, pentru ca intre timp, ”agentia de buzunar on-line” din tara, daduse faliment. Cand e vorba de sume mari investite intr-o vacanta “de vis”, adica atunci cand faceti o excursie ca sa admirati aurora boreala, Thailanda, Maldivele, insulele Seychelles sau Bora-Bora, e bine sa intrati mai intai pe la sediul agentiei alese (astfel veti vedea ca agentia are macar un sediu), apoi, e bine sa faceti cu ea un contract ferm si sa va luati si o asigurare “storno” care va va apara in caz de necazuri. Daca n-o luati, puteti lua in schimb altceva. O teapa.
1. Avionul
In timp ce avionul meu de Grecia decola, greu, greu, (si-asta numai datorita faptului ca la pranz am mancat o portie dubla de sarmale, nu puteam si eu sa mananc, ca tot omul, numai 5 sarmale? ..., dar, imi ziceam eu, macar la aterizare, ii va fi mai usor…), ma gandeam, ca, in ciuda decolarii uneori mai dificile sau galagioase, a turbulentelor sau alteori a unor aterizari mai dure, “avionul” a ramas si va ramane mijlocul meu de transport “nambar uan”, chiar daca e “low cost”, adica avionul sau serviciile sale sunt mai de ”second hand”. Unii zic ca avioanele mai si cad. … da, e posibil… dar, ia ganditi-va la cazul meu, caci e un review subiectiv, sunt un turist “over 55” si am sa dispar instantaneu, fara nici o suferinta, si mai incasez si niscaiva bani din partea companiei aeriene, “postum”… iar suma pe care-o primesti in urma unui zbor ce si-a frant aripile, nu e de neglijat….
Dar, n-am eu norocul asta!... chiar daca, in ultima vreme, zbor din ce in ce mai des.
Avantajele zborului? Timp castigat, confort, pret rezonabil, “lumea vazuta de sus”, (sa nu-mi ziceti ca toti respectam “ad litteram” treaba cu “va rugam sa va inchideti toate aparatele electronice pe durata zborului”, mai auzi cate un poetic…“Alooo, Pamantul? ... aici e Cerul! ”…sau “Vai Mimisor draga, de-abia acum am scapat de vipera aia de Zoe! …s-a tinut dupa mine pana la “check-in”, auzi tu! …”…
Se stie ca se mai foloseste aparatul foto sau chiar mobilu’ ala criminal, care poate opri si un motor din zbor, se fotografiaza tot ceea ce se vede pe sub aripa avionului, chiar si aripa din vo’ cinspe’ incidente, numai ca sa vada acasa colegii de serviciu, “ca am fost cu avionu’, nene! ”…. Dar, e totusi, de inteles, lumea vazuta de sus, e altfel, chiar si norii au farmecul lor, niciodata nu seamana unii cu altii.
Si mai e ceva, in ciuda unor incidente sau chiar accidente, raportat la numarul de zboruri, avionul e cel mai sigur mijloc de transport (ganditi-va ca in lume, la fiecare 5 secunde, un Boeing cu 120-140 de locuri, care se pare c-a fost cel mai de succes avion al tuturor timpurilor, decoleaza sau aterizeaza, deci pe acestea le gasesti mai mult in aer decat la sol).
2. Automobilul propriu
Ciine are, sa-i traiasca! …cu sau fara GPS…eu n-am GPS dar am tupeu si scot capul pe geam si-ntreb mereu…cu un autocar, sau mini-bus pana-n Italia sau Spania ai sa ajungi la destinatie cu picioarele cat “butucu” si cu dureri de spate si o sa-ti cada de vo’ cinspe’ ori capu-n poala de obosela. Cu masina ta, nu e cazul, caci te opresti pentru orice nevoie tocmai atunci cand trebuie, nu cand vrea soferul de autocar si iti spune sa mai mergi o juma’ de ora, iar vezica ta, sta gata-gata sa explodeze. Si-apoi, te opresti sa-ti mananci senviciul sau salata orientala cu maioneza ori de cate ori ti-e foame, ba poti sa faci chiar si firmituri, ca e doar masina ta, (in autocar n-ai voie sa mananci) iar cand esti obosit, mai tragi si-un pui de somn intr-o parcare, pe bancheta din spate. Poti transporta bagaje cat “incape”. Dezvantaje…ai stresul conducerii si-al accidentelor sau incidentelor de circulatie sau cel al politistilor care, in imaginatia ta, foarte bogata in acele momente, stau ascunsi in fiecare tufa mai barosana decat ei…si-n concediu, n-ai nevoie de stres…dimpotriva! Si…atentie la accidente! …in perioada iulie-august, Europa intreaga pleaca in vacanta…am vazut la inceput de sezon, in Franta, pe autostrada, un “banner"… “Iubiti automobilisti, stiati ca la fiecare sfarsit de concediu, in tara noastra, sunt cu 200 de francezi mai putin, din cauza accidentelor de circulatie? …”
3. “Camping-car-ul” sau “rulota” tractata de automobil
Chiar daca e greu sa gasesti locuri de parcare (vedeti totusi ca exista o harta a locurilor de parcare pentru astfel de vehicule), cu rulota ai avantaje certe…iti transporti “camera de hotel, baia si bucataria”, pe roate, te poti aproviziona cu orice, oricand, (daca n-ai facut-o cumva de acasa), poti astfel sa faci circuite minunate, tu esti cel care alege traseul, cu astfel de vehicole, “impusti intotdeuna mai muti iepuri dintr-un foc”. Dezavantaje…excursia ta se liminteaza doar la continentul tau, cu rulota pe feribot sau pe vapor, e mai greu, spatiul vital in rulota, e mic. Apoi mai e si costul ridicat al transportului, saraca masinuta a ta, are de tractat un alt vehicul in spate si te strecori mai greu prin aglomeratia vacantei. Rulota e mai ieftina dar pretul unui “camping car” dotat cu toate facilitatile necesare unui voiaj comod, pentru cei mai multi dintre noi, e prohibitiv…
4. Autocarul
Ura!!!... traiasca si autocarul!... emotia conducatorului auto care “bajbaie” prin stari straine cu masina proprie, e tranferata celor 2-3 soferi de autocar, care conduc non-stop, tu nu faci decat sa admiri peisajul si sa faci poze sau sa urmaresti filme video…in autocar, atentie, nu e voie sa mananci!... poate doar sa bei niste apa, ce-ar fi acum daca toti si-ar scoate din “traista”, slanina, ceapa si sardelele din conserva! Alt avantaj-trasport mare de bagaje, inclusiv alimente, cu care te vei descurca altfel pe-acolo pe unde vei trece, dac-ai ales un circuit sau iti vei gati cate ceva in chicineta, daca-i ales un sejur. Dar, nu toata lume suporta acel spatiu mic dintre scaunul tau si cel din fata, care uneori simti ca te striveste si pana sa ajungi la destinatie, iti vine sa te-ntinzi intre scaune, pe podea si juri ca n-ai sa mai urci niciodata intr-un autocar, oricat de modern ar fi el. Sentimentul asta tine, de obicei, pana uiti de oboseala, apoi, o iei de la capat…
5. -Trenul
Trenul sau “chefereul”…” trenule, masina mica, unde-l duci pe Ionica? ”... e parca de domeniul trecutului…am trecut mai deunazi pe la o agentie CFR si am intrebat daca mai exista acele bilete “in circuit” cu care am calatorit eu prin Europa, in urma cu multi ani si putini bani, circuit de 21 de zile, la clasa a II-a, in care poti sa intrerurpi pe parcurs de cate ori si unde vrei, poti face linistit chiar si un tur al batranului nostru continent, ai timp suficient, poti sa dormi si in tren, in Occident ele sunt comode si mult mai putin aglomerate decat pe la noi, dar…vai, cand am aflat pretul, de 3 ori mai mare decat acelasi circuit cu autocarul… m-am dezumflat…. plus ca, in tara noastra, media de viteaza a trenului, nu depaseste 50 de km la ora…
Exista si o exceptie de la regula…trenurile rapide. Am calatorit cu TGV-ul de la Lyon la Paris, pe o distanta de 480 km, in 2 ore si jumatate, (am ajuns mai repede decat cu avionul), asadar, cel putin in acest caz, trenul “bate” avionul. Reteaua de trenuri rapide “TGV”, sau “Ice”, sau “Bullit”, sau HSL 1-Belgia, Elettero Treno Rapido-Italia, Eurostar-Marea Britanie, AVE Talgo-350-Spania, etc, etc, este insa dezvoltata doar in putine tari de pe glob.
Si totusi, se pare ca acesta va fi mijlocul de transport al viitorului… atunci cand cherosenul avioanelor va fi pe terminate…
6-Motocicleta
Aoleu! , n-o recomand nimanui…cele mai multe accidente rutiere sunt legate de acest vehicol…viteza mare, nesiguranta mare, jonglerii de tot felul printre alte vehicole, derapaj usor in curbe sau pe drum alunecos, traumatisme grave in caz de accident…basca te mai si sperii cand o trupa de 10-12 motociclisti imbracati in costume din piele neagra, isi ambaleaza puternicele Yamaha sau Suzuki sau Kawasaki sau Harley-Davidson si te invaluie ca un stol de ciori dintr-un film de Hitchock, indreptandu-se cu totii inspre, stiu ei unde, acolo unde are loc in fiecare an (mereu intr-alt loc), marea lor parada in care fiecare se lauda cu caii lor putere de sub sa, femeile frumoase de pe scaunul din spate si cu gravurile sofisticate sau piercing-urile desenate pe piele sau infipte prin limba sau prin buze.
7. Bicicleta
Exista oameni care au facut ocolul tarii, al continentului lor sau chiar al lumii pe bicicleta…Bravo lor! …exista fosti sportivi care nu concep sa plece in concediu decat calare pe saua bicicletei si c-un rucsac in spinare… Bravo lor! …dar v-ati gandit vreodata, cat praf si gaze poluate inhaleaza acesti biciclisti, in tari care n-au piste special amenajate pentru biciclete, atunci cand…vajjj, vajjj, vajjj, trec masinile de mii de cai putere pe langa ei? Tot beneficiul unei excursii in aer liber cu bicicleta, dispare, atunci cand te intoxici cu gazele carbonice ale tevilor de esapament sau bioxidul de sulf emanat de gudronul asfaltului care, vara, parca se topeste…
8. -Autostopul
Ei, aici voi lasa videoclipul “autostopistului” sa vorbeasca…autostopul este ieftin, e o afacere avantajoasa, dar, uneori e periculoasa, cred c-ati auzit destule povesti ciudate legate de agest gen de transport… in studentie, lipsit de bani, am recurs si eu la “autostop”, sa va povestesc, mi-e cam rusine, dar imi impingeam prietena in sosea, care nu stiu ce vraji mai facea dar pana la urma cate o masina, mai si oprea si apoi, hop! , apaream si eu de dupa copac iar soferul, un pic dezamagit, (de mine, nu de ea), nu mai avea ce sa faca, si ma lua si pe mine…
9. -Mersul pe jos
Este cel mai sigur mijloc de transport si cel mai sanatos…daca te tin picioarele si ai o conditie fizica buna…dar, nu toti mai avem 20 sau 30 de ani…mersul pe nisip sau dimineata, prin roua, cu picioarele goale, sunt considerate a fi chiar si elemente terapeutice…
10. - Alergarea, maratonul, marsul…este binecunoscut cazul celor 4 romani, studenti la Paris, care, pe la debutul secolului trecut, au facut inconjorul pamantului, mergand pe jos cate 8 ore pe zi…erau imbracati in costume traditionale si-si castigau existenta dansand…oare cum mai aveau puterea s-o faca? ... cum au traversat ei oceanul? ... pai pe vapor, dar si acolo, pe vapor, ei parcurgeau pe punte cele 8 ore de mars, pentru a nu-si pierde antrenamentul …din pacate, doar unul a mai ajuns la destinatie, ceilalti au fost rapusi de toxinfectii alimentare prin Asia sau au murit din cauza deshidratarii…
Desigur, atunci cand ati ajuns la destinatie, aveti la dispozitie, si alt fel de mijloace de transport… motoscutere, ATV-uri, cvadricicluri, role, camile, magarusi, trasuri trase de cai, ponei, cai de rasa, ricse, kiki-car-ul, trenulete, metroul, scarile rulante, baloane cu aer cald, ski-jeturi, telecabine, barci, salupe, submarine, “glass-bottom”-uri, vaporase mai mari sau mai mici si multe altele…
Dar, vai! era sa uit! …cel mai perfect si rapid mijloc de transport din lume, nu e nici unul dintre cele enumerate pana acum, ci… GANDUL!... el te poate teleporta oriunde in lumea asta mare…poti ajunge cu acest mijloc de transport invizibil, din cea mai neagra balta de namol din tara, in cel mai colorat paradis tropical…totul e sa ai un pic de imaginatie…
Va doresc drum bun tuturor si un concediu minunat!
Dorgo
@Web, te rog videoclipul “autostopistului”-Sweet Hitch, Creedence Clearwater Revival … http://www.youtube.com/watch? v=AwTajSI7wPU, mersi!
Trimis de dorgo in 24.07.12 18:04:42
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cand am citit titlul stimate @dorgo primul gand a fost sa te acuz de plagiat, uite de aici: vezi impresii
Ca tot e la mare moda chestia asta cu plagiatul.
Apoi am citit si m-am gandit ca rev. tau este mult mai complet, cel mai tare m-a impresionat ineditul "mijloc de transport" gandul.
Eu l-am sarit... si cat e de important!
Si am impresia ca nu te-ai deplasat deloc pe apa. Nici eu nu ma deplasasem dar mi-a amintit @Dragos de vapoare vaporase si barcute.
Cred ca deplasarea cu gandul ar merita un rev. separat
Poate sa zica cineva ca nu are legatura cu turismul?
Dupa cum vezi acum dupa ce wm a pus linkul, rev. meu este acolo cuminte, cred insa ca a fost scris cand inca nu erai aici cu noi pe AFA.
Oricum al meu este cu diverse trairi personale legate de mijloacele de transport de-a lungul timpului si mai putina generalizare. Interesante sunt insa ecourile... sa vezi cate povestesc turistii despre mijloacele de transport.
Ti-ai dat seama ca am glumit cu plagiatul, nu pot decat sa ma bucur s-a mai gandit cineva cat sunt de importante pentru " turistii de profesie" ca noi cei de pe AFA (majoritatea), mijloacele de transport.
Mulțumiri pentru catalogarea extraordinară.
Aha, deci bag Loganul în bicicletă, iahtul în rulota avionului, trenul în autocarul autostopului și rolele în calul ATV-ului... Stați oleacă că nu-mi găsesc Loganul...
... aha, cred că l-am băgat în GPS...
Drum bun de tot, fără tangaje, goluri de aer, întârzieri, radare, gropi, pene sau alte incidente și concedii cât mai plăcute!
@TEO ANCA... am recitit review-ul tau din 2010, "CU CE plecam: Mijloacele de transport"... poate ca mi-a ramas in subconstient si acesta a scos din nou tema la suprafata... Felicitari! Mai, ce de ecouri si comentarii! Intr-adevar, mai trebuia sa adaog vasul de croaziera pe mari si oceane si salupa, ca mijloc de transport pe Dunare si in Delta...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI