ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Festivalul Antic Tomis 2012 - prima ediție

TIPĂREȘTE

Săptamâna trecută, în Constanta s-a desfașurat prima ediție a Festivalului Tomis Antic, un eveniment nou intrat pe harta manifestărilor cultural-educative ale litoralului românesc, care își propune sa promoveze valorile istorico-culturale ale vechilor cetăți de la Pontul Euxin.

Deși Festivalul a fost lansat in viteză, s-a bucurat de o participare numeroasă, atât in ceea ce privește asociațiile de promovare cultural-istorice cât și a publicului, constănțeni si turiști aflați in acea perioadă pe litoralul românesc.

S-a dorit ca Festivalul să aibă loc in săptamâna dedicată Zilei Marinei Române, pentru ca turiștii sosiți pe litoral special pentru exercițiile cu navele militare si jocurile marinărești, să se poată bucura și de rememorarea unor pagini din istoria plină de glorie a vechilor cetăți de la malul mării.

Festivalul Tomis Antic, s-a desfășurat in perioada 17-19 august in orașul vechi, lângă Edificiul Roman cu Mozaic, în păduricea cu pini dinspre port, loc excelent pentru acest festival, având în vedere încărcătura plina de istorie a locului

La Festival au participat asociații naționale si internaționale, din Bulgaria, care se reunesc an de an in diferite locuri, pentru rememorarea unor pagini de istorie și glorie militară, dar și pentru recrearea cât mai fidela a unor pagini din viața socială si culturală a acelor timpuri. În acest an, publicul larg s-a bucurat de participarea extraordinară a Asociației Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca, Legiunea XIII Gemina Cohors Prima din Bulgaria, Dacii liberi, Hasta Sarmatorum și Legiunea IV Scythica din Bulgaria.

Promotorii acestui eveniment au fost Asociația Litoral - Delta Dunării, Asociația Groove Hour, dar si Primăria Constanța impreună cu Consiliul Județean.

Voi incerca să vă prezint succinct, programul evenimentului si cele mai spectaculoase momente, care pe mine m-au fascinat.

Prima zi a fost dedicată ceremoniei de aprindere a flăcării festivalului si ritualului dedicat zeului Jupiter Optimus Maximus, pentru a vedea dacă auspiciile sunt favorabile Festivalului Antic Tomis. La acest ceremonial au participat toate legiunile implicate, precum și zeita Tomiris, intemeitoarea cetătii Tomis, nimeni alta decat doamna Corina Martin, președintele ANAT.

(“După ce a obţinut această victorie şi după ce a luat aşa de multă pradă de la duşmanii ei, regina Tomiris a trecut spre acea parte din Moesia, care acum se numeşte Sciţia Minor, un nume care vine de la Scitia Mare, şi a construit cetatea Tomis pe ţărmul moesian al Pontului, după numele ei” conform istoricului Jordanes prin anul 551 d. H., în lucrarea “Getica sau Despre originea şi faptele geţilor” – viorel-patrichi.blogspot. ... atea-tomis.html).

Pe lângă doamna Martin, la ceremonie a participat si Dragoș Paiu împreună cu tribunul cetații Tomis, actorul Liviu Manolache.

După aprinderea flăcării festivalului, a urmat parada antica militară, in centrul vechi al orașului (Old town), pe traseul Edificiul Roman cu Mozaic – Poarta 1 – Faleză Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu. Din loc în loc participanții s-au oprit pentru fotografii, interviuri si scurte prezentări militare.

După revenirea in tabără, au urmat prezentări ale echipamentului civil si militar, trupele de reenactori au invitat publicul in zona taberelor militare ale fiecărei legiuni, unde s-au prezentat armele, armurile și obiceiurile civile din acea perioadă, gătit, impletituri, modelaj in lut, fierărie. Au fost deschise ateliere de modelare, impletit, tras cu arcul, aruncat sulița, unde publicul doritor iși putea testa abilitatile.

În același timp au fost deschise tarabe pentru comercializarea unor obiecte executate de către membrii asociațiilor de reenactori iar în incinta Edificiului Roman, s-au deschis două săli de proiecție, unde erau prezentate scurte filme cu cetățile din Dobrogea, cu bătăliile dintre daci și romani din diferite perioade și cu reconstrucții în plan 3D ale cetăților de la malul mării.

După ora 18.00 reenactorii au fost invitați in câmpul deschis din fața zidurilor vechii cetăți pentru prezentarea Legiunilor și a echipamentului militar folosit, demonstrații de utilizare a armamentului, strategii de atac și de apărare. În tot acest timp zeița Tomiris a fost prezentă în mijlocul reenactorilor, aducând originalitate acestui eveniment.

În prima seară aveam să fim martorii bătăliilor de la Nicopolis ad Istrum, Marcianapolis si Adamclisi. Legiunea romană reprezentată de Cohorta LEG XIII Gemina s-a imparțit in două trupe egale, ocupând poziții de apărare în cele două castre romane.

Prezentatorul festivalului, Quintus Aburnius Caecidianus, unul și același cu Paul Cheptea, fondatorul Asociației Terra Dacica Aeterna, avea sa ne prezinte:

”Ne aflăm la începutul războaielor din 102 în provincia Moesia inferior. Barbarii, adică o alianță dintre daci, sarmați si buri, la comanda regelui dac Decebal, atacă prin surprindere provincia și orașele romane, dând o puternică lovitură imperiului, și incercând să creeze o diversiune, în timp ce principalele trupe ale împăratului Traian sunt în apropierea cetăților dacice din Munții Orăștie. Surprinși de furia și tenacitatea atacului barbar, fortificațiile romane cad una câte una”.

Trupele romane se odihnesc in cele două fortificații, fără a bănui ce avea să urmeze. Trupele barbare iși fac apariția prin surprindere în fața cetății Nicopolis ad Istrum, insă romanii nu bagă de seama acest lucru. Nici măcar iscoada furișată nu este remarcată, ceea ce ii permite să se întoarcă in tabăra barbară cu informații importante despre apărarea romană destul de slabă.

Barbarii trec la atac, furișându-se pe lângă zidurile cetății, este momentul în care romanii observă și se ascund așteptând atacul. Barbarii trag cu arcul, unele săgeți sunt cu vârf, ceea ce îi obligă pe romani să se apere cu scutul. După ce au terminat de tras toate săgețile, din pădure pe două flancuri, iși fac apariția luptătorii daci și buri care se alătură barbarilor sarmați, grupându-se strategic in fața cetații. Romanii încep să arunce cu bolovani, (reprezentati de cutii cartonate de apă plata la 5 kg) încercând să alunge barbarii. Deoarece nu reușesc, plini de încredere romanii ies din cetate pentru atac, ceea ce permite barbarilor să înainteze, poziționându-se ofensiv către intrarea în cetate. Au loc lupte între barbari și romani, în cele din urmă romanii cedează, iar cei care sunt răniți, după luptă sunt uciși. Toate săbiile, scuturile si coifurile romane sunt așezate intr-un morman de arme în cinstea zeilor războiului. Conform obiceiului barbar, aceștia se prind intr-o horă bucurându-se de victorie.

În timp ce barbarii sărbătoresc victoria, în cea de a doua fortificație, cea de la Marcianopolis, legionarii află despre prezența barbară și trimit o unitate de legionari în recunoaștere. Barbarii dau alarma se mobilizează foarte repede, trec în poziții defensive și după câteva ciocniri cu romanii, câștigă, punând pe fugă cei cațiva romani care au scăpat.

Barbarii îi urmăresc descoperind cetatea, găsesc în zona castrului un berbec pentru a sparge zidul cetății (evidențiat aici prin câțiva baloți de paie) fac o breșă și năvălesc în cetate. Are loc o luptă spectaculoasă intre toți cei implicați în acțiune și după câteva minute toți romanii mor, mai puțin unul care este luat prizonier și este dat pe mâna femeilor barbare pentru a fi chinuit. Acestea îi rup mainile, îl taie pe corp, în timp ce romanul strigă după ajutor. Această scenă este reprezentată pe Columna lui Traian.

Barbarii se bucură de căderea cetății Marcianopolis, adună armele și dansează chiuind.

Prezentatorul, Quintus Aburnius Caecidianus continuă povestea:

” Vestea căderii celor două cetăți a ajuns la Împăratul Marcus Ulpius Traianus aflat alături de armatele sale in zona Sarmisegetuza. Pentru a contracara amenințarea din flancul sud estic, acesta ordonă rezervelor sale să se deplaseze de urgență în Moesia Inferioară. Legiunea XIII Gemina însoțită de Cohorta II Batavorum, ajung în zonele de conflict. Alianța barbară este surprinsă de către armata romană în zona numită astăzi Adamclisi. Aici se va decide soarta războiului și in cele din urmă soarta regatului dac condus de către Decebal. ”

Barbarii nu se așteaptau la un atac, sunt încrezători, apărarea este foarte slabă. O parte se odihnesc lângă zidul roman, o altă parte iși îngrijesc armele.

Venind din spatele cetății, romanii ii surprind pe daci, au loc lupte grele de apărare, rând pe rând se retrag atât barbarii cât si romanii, revin ulterior atacând sistematic, însă în cele din urmă barbarii sunt uciși, Romanii reușesc să captureze un barbar și în scurt timp îl eliberează pe romanul luat prizonier la Marcianopolis, căruia îi înmânează stindardul recuperat al Cohortei I Tracorum. S-a strigat “Roma Victor! ”

S-a decis ca prizonierul dac capturat să fie crucificat, pentru a da un exemplu celorlalți barbari încă ascunși prin păduri. Fără să realizez in primul moment, groapa în care a fost pusă crucea era chiar lângă locul de unde am urmărit întreg spectacolul, am avut o vizibilitate perfectă asupra crucificării. Au existat câteva mici probleme amuzante, în sensul că romanii nu puteau ridica crucea cu dacul răstignit, iar atunci când au venit ajutoare și au ridicat-o în cele din urmă, capul dacului s-a lovit de crengile copacilor, ceea ce a facut ca urletele dacului să fie cât se poate de reale. Crucea a fost așezată pe pozitii, romanii s-au intors in formație in timp ce prezentatorul ne-a informat că soarta razboiului a fost decisă la Adamclisi.

În ultima secvență, toți morții învie, barbarul este coborât de pe cruce, se aliniază, trupele salută publicul în aplauzele celor prezenți, apoi se retrag în taberele lor, unde publicul este invitat pentru fotografii. Cam asta a fost în prima zi a festivalului.

În a doua zi, evenimentele au inceput încă de dimineață cu atelierele antice pentru copii, o interacțiune interesantă și apreciată între public și asociațiile de reconstituire. S-au constituit ateliere pentru modelare in lut. fierărie, împletit, confectionat zale, jocuri romane antice, ateliere de tras cu arcul, de aruncare a suliței, antrenamente militare și probarea unor ținute ale reenactorilor. În același timp se puteau urmări filme tematice în cele două săli de proiecție ale Edificiului Roman, sau se puteau achiziționa obiecte din ceramică sau fier care păstreaza originalitatea acelei perioade. Lângă Muzeul de istorie din Piața Ovidiu, au fost deschise alte tarabe cu lucruri foarte vechi, acolo mi-am reamintit de cateva carți si jocuri ale copilăriei mele.

Se puteau cumpăra pâini tradiționale, un fel de lipie gigantică (10 lei), gustul nu prea l-am apreciat, oare dacii mâncau fără sare? Tot in tabără, in atelierul de bucătărie femeile casnice preparau o ciorbă într-o oală la un foc de tabără, nu prea știu ce ingreniente și alimente erau în ea, însa exista o coada apreciabilă pentru achiziționarea unei porții din acea mâncare. Cei care nu doreau un astfel de preparat antic, aveau posibilitatea să achiziționeze celebrii noștri mititei și cabanos, împreună cu o bere rece la pahar. Nu prea era antic, însă aveau succes.

Mai către după amiază a avut loc concursul ”Braț de fier, inimă de aur”, unde reenactori prezenți și-au putut etala dibăcia în mânuirea armelor, dar și în prezentarea în amănunt a obiectelor de artilerie folosite în luptă.

Seara a continuat cu a doua reprezentare a luptelor dintre daci si romani, în acea seară a avut loc evocarea construirii monumentului Trophaeum Traiani de la Adamclisi și a altarului funerar, dedicat soldaților romani cazuți în luptă.

Monumentul era reprezentat de cațiva baloți de paie, având în vârf o armură romană și o cască, ca simbol al triumfului militar. În fața monumentului din baloți de paie, se află o măsuța, înfășurată în pânză albă, . Pe măsuță s-a așezat altarul Legiunii XIII Gemina, pregătit pentru procesiune, cu frunze și flori, iar în apropiere am remarcat torțe care mai târziu au fost aprinse. De jur imprejurul monumentului au fost așezate căteva arme ale barbarilor, capturate în lupte, pentru a evoca basoreliefurile prezentate astăzi pe Tropheum Traiani.

Apar toți reenactorii, însă barbarii sunt neînarmati, intruchipând prizonierii care au fost capturați in lupte. S-a înconjurat monumentul iar preoții aprind torțele și le poziționează în cele patru colțuri ale unui pătrat virtual.

Prezentatorul Quintus Aburnius Caecidianus citește:

”Pentru a celebra importanta victorie și pentru a comemora cei 3800 de soldați romani morți în luptă, împăratul Marcus Ulpius Traianus a ridicat un monument triumfal și un altar funerar. Pe inscripția de fondare se poate citi și azi următorul text:

Lui Marte razbunătorul, de la Împaratul Cezar, divinul Traian fiul lui Nerva, îvingatorul germanilor și dacilor, preot suprem, ales tribun pentru a treisprezecea oară, proclamat împărat de șase ori și consul de 5 ori, părinte al patriei, învingător în războiul contra dacilor și sarmaților.

Iar pe altarul funerar este scris:

A fost ridicat în onoarea și memoria puternicilor armate care au luptat pentru Republică, întâlnind aici moartea.

Preoții au început o ceremonie dedicată celor cazuți, iar la final, cu brațele spre cer rostesc: ”Sa le fie țărâna ușoară! ” Soldații romani au strigat ”Jupiter Optimus Maximus” de trei ori, în aplauzele publicului.

În general după astfel de comemorări, au loc lupte între prizonierii daci si soldații romani. Dacii care învingeau iși câștigau libertatea, asemeni gladiatorilor. Am asistat la luptele între daci și romani, majoritatea dacilor erau înfrânți, însa am apreciat evoluția unor daci care au reușit să încânte publicul cu tehnica lor de lupta, binenteles, ulterior castigandu-si libertatea. Scenele erau atractive, grupuri de daci si de romani luptând cu toată forța, de pe margine erau incurajați atât de romani cât si de ceilalți prizonieri care așteptau să lupte. Cei care câștigau erau eliberați, cei care pierdeau erau desemnați să fie executați. Secvența se incheie cu pregătirea romanilor pentru execuția dacilor, însă în ultimul moment un mesager roman aduce un document centurionului. Acesta oprește execuția si citește documentul după care il arată publicului. Prezentatorul citește: ” Prin mila sa Optimus Princeps Divinul Nerva Traianus, a grațiat toți barbarii condamnați, în semn de respect și prețuire pentru vitejia și curajul lor! ”

Publicul aplaudă în timp ce dacii sunt eliberați si se îmbrățișează între ei. La final atât ei cât si romanii se întorc în tabară, pentru ca publicul să poată vizita taberele lor, la finalul unei zile obositoare.

În ultima zi a festivalului, ceremoniile pornesc prin cetatea Tomis de la Parcul Arheologic din zona Prefecturii, catre Piata Ovidiu și apoi Edificiul Roman cu Mozaic, într-un marș al cuceritorilor romani, avand-o în frunte pe regina Tomiris.

După aproximativ o oră se ajunge la Edificiul Roman, după mai multe sesiuni de fotografii, reenactorii ocupă locurile din jurul flăcării festivalului, regina Tomiris, alături de centurioni sting flacăra Festivalului cu mulțumiri pentru participare, înmânări de diplome și plachete și foarte multă recunoștință pentru efortul lor.

La anul, se spera la o participare mai numeroasa și un plan de desfășurare mai amplu extins pe mai multe obiective. Eu sunt pe deplin mulțumit de ceea ce am văzut și rememorat, este primul festival antic la care particip și impresia generală este foarte puternică, pot spune chiar emoționantă. În afara acestui program, publicul a avut posibilitatea achiziționării de produse biologice și eco, au avut posibilitatea de a asculta muzică antică, mixată electronic, au avut posibilitatea de a achiziționa seturi cu soldăței din diferite perioade istorice.

În încheiere doresc sa-I multumesc domnului Paul Cheptea din Cluj (Quintus Aburnius Caecidianus) pentru materialele puse la dispoziție, fără ele acest review n-ar fi fost la fel de bine detaliat, fără dumneavoastră si fără Terra Dacica Aeterna (terradacica.ro/index.html), acest festival n-ar fi avut aceeasi culoare si originalitate. Va multumesc și personal abia aștept întâlnirea cu dvs. de anul viitor.

Rog fără pma std.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 23.08.12 13:07:41
Validat / Publicat: 23.08.12 15:03:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CONSTANȚA.

VIZUALIZĂRI: 2518 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Flacara Festivalului Antic Tomis
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2030 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[23.08.12 14:51:01]
»

Retras PMA la cererea autorului.

dorgo
[23.08.12 16:50:41]
»

Sabia din P15, era arma secreta a legionarilor romani, numita "gladius", avea taisul pe ambele parti, si nu se cunoaste vreun alt popor s-o fi avut sau s-o fi manuit cu atata maiestrie, de aceea romanii preferau "lupta ciorp la corp", caci acel "gladius" putea fi usor strecurat pe langa scutri si da lovitura de gratie...

pepsi70roAUTOR REVIEW
[23.08.12 16:55:31]
»

Intr-adevar, era o spada de temut, insa ofiterii nu purtau scut cand manevrau aceasta spada, atat de multa incredere aveau in dibacia lor de a o manevra.

MCM
[23.08.12 23:20:19]
»

AFA Victor, cu asa un review. Multumim ca ne-ai impartasit frumusetea "jocurilor"

pepsi70roAUTOR REVIEW
[23.08.12 23:28:07]
»

@MCM, multumesc, voi incerca sa caut si un filmulet realizat saptamana trecuta, pentru a-l posta aici.

Diaura*
[24.08.12 10:29:50]
»

@pepsi70ro

Super initiativa si super relatare de la fata locului. Deci putem si noi face ceva " de-al nostru ", pe langa importul de carnaval brazilian si haremuri.

In foto P11, ce ai patit? Te luasera prizonier de erai asa cumintel cu mainile la spate? (ca tentatia era mare sa vezi daca este doar opera naturii acolo...).

pepsi70roAUTOR REVIEW
[25.08.12 16:46:29]
»

@Diaura: ) mai aveam un aparat foto si n-am vrut sa apara in poza

dorgo
[25.08.12 21:37:43]
»

@ e alora, lasciatemi racontare un pocco d'istoria a tutti ragazze e ragazzi... io sono uno italiano vero!...

Legionarii romani ne considerau si pe noi cei de-aici, de peste Dunare, niste barbari... Traianus, unul dintre cei mai duri imparati ai imperiului roman, pe la anul 100 e. n., era falit, visteria era goala... dar acesta auzi da aurul de la Rosia Montana si porni doua expeditii contra dacilor... in anul 106, Dacia cazu sub stapanire romana, ... aurul dacilor, evaluat pe la 1000 de tone, a fost ascuns in muntii Orastiei... unii il mai cauta si azi cu detectoare de metal... o partre din comorara lui Burebista, Scorillo, Kosson si Decebal, aproximativ 150 de tone de aur si tot atatea de argint, a fost acsunsa in graba pe fundul unui rau deturnat... apoi, raul si-a urmat cursul... dar cineva a tradat...romanii au dat de aur... l-au dus la Roma... unde au urmat 123 de zile de "paine si circ", de lupte de gladiatori... mii de animale aduse din Africa au fost sacrificate... vistieria imperiala era din noua plina... cu aurul dacilor s-au cosntruit principalele edificii ale Romei... pe Columna lui Traian, apar si scene din luptele romanilor cu dacii... multi romani apar cu capetele taiate ale dacilor in mana... unele surse afirma ca romanii au mai lasat in viata doar 40 de barbati daci... Decebal s-a sinucis... daca e adevarat, atunci noi românii suntem mai ales urmasi ai romanilor, prea putin a dacilor... poate de aceea noi putem invata limba italiana intr-o luna, doua...

E vero?

http://www.youtube.com/watch? v=O4JwHWlVul4

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Marian Preda
[25.08.12 22:12:15]
»

@pepsi70ro:

Sunt usor contrariat de fotografia 10, cu centurionul bulgar Rodostin Kolchev... Existau microfoane si pe vremea aceea?!

MCM
[25.08.12 22:26:24]
»

@dorgo: Mi e piaciuta la storia. Complimenti . Sei davvero un italiano vero

In plus, as putea spune, ca scena sinuciderii lui Decebal este maiastru reprezentata, de catre Apolodor din Damasc si pe Columna lui Traian.

Iar dacii nu au fost omorati chiar toti, pentru ca au fost folositi drept "carne de tun", facand parte din asa zisele legiuni militare, in razboaiele purtate de catre Traian prin toata Europa. Iar alta parte a fugit in vest (cred ca asta ne-a ramas in gene) pentru a evita sclavia din Dacia romana.

Dupa cum vedem, istoria este ciclica si se repeta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
pepsi70roAUTOR REVIEW
[26.08.12 09:05:55]
»

@Marian Preda: A facut un salt in viitor

alinaro
[07.09.12 10:43:35]
»

@pepsi70ro: Pepsi, abia acum am descoperit acest review al tau, pe care l-am parcurs cu foarte mare entuziasm. Eu, in decursul acestor aproape doisprezece ani aici, am fost la o multime de astfel de evenimente si intotdeauna ma gandeam cu nostalgie la... cand o sa vad pusa in scena, in acelasi mod, si zbuciumata si frumoasa noastra istorie. "Los hispanos" ei au tinut si ei piept romanilor cuceritori (mie imi plac la nebunie filmele si serialele istorice), insa povestile dacilor ma emotioneaza mai mult, evident. Doar am crescut, printre altele, si cu jocul "Dacii si romanii", v-aduceti aminte?

Sunt incantata sa vad ca incep sa se organizeze festivaluri de acest tip si la noi, si inca temeinic si foarte amanuntit!!! Chiar mi-ar fi placut sa pot participa. Si cu evenimente de acest gen se poate schimba, incetul cu incetul, situatia in turism de la noi. Eu imi amintesc de un spectacol cu si despre Dracula, la care am participat ca prezentatoare (publicul era spaniol) si, posterior, figuranta; se intampla prin anul doi de facultate, undeva la munte (nu-mi mai amintesc unde). Publicul era entuziasmat si sa vedeti doamnele cum il puneau pe asa-zisul Dracula sa le “muste” de gat in timp ce-si faceau poze... Ceva incredibil!!! Trebuie sa valorificam mai mult trecutul si valorile noastre, e pacat sa se piarda asa lucruri frumoase. Sunt bucuroasa, sper sa aflu din ce in ce mai mult de evenimente de acest gen.

V-am descris si eu un targ medieval, cum se numesc aici, la care am fost acum doi ani in Santo Domingo de la Calzada (din nou La Rioja), insa imi dau seama, inca o data, ca niciodata nu voi reusi sa dau atatea detalii, sa scriu cu atata precizie ca multi dintre voi/dvs. Felicitari, Pepsi, pentru modul in care ai redat festivalul, si... azi incep ziua frumos, cu speranta in suflet. Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Diaura*, dorgo, Marian Preda, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂFestivalul Antic Tomis:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.39815402030945 sec
    ecranul dvs: 1 x 1