GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ

Dupa excursia din Dolomitii Italieni, pentru emblematicul Tre Cime di Lavaredo, noi ne-am indreptat tot spre Tirolul Austriac, avand cazare pentru urmatoarele 3 nopti in zona Matrei in Osttirol, tot intr-o localitate micuta, Zedlach. De la Lacul Misurina am urmat ruta San Candido, Silian, Lienz, Matrei in Osttirol, Zedlach, cam 1 si 45minute ca timp.
Daca Innervillgraten era situat pe firul unei vai, Zedlach este tot pe o vale, dar nu pe firul ei ci cocotat undeva mai sus pe versant. Aveai o priveliste tare faina peste vale de acolo din sat, de la cei vreo 1300m altitudine. Din Matrei in Osttirol se apuca pe un drum lateral, e drept nu foarte bine intretinut, ce urca sustinut de la aprox. 950m pana la 1300m, in vreo 4,5km,
Informatii despre Matrei in Osttirol gasind in
osttirol.com/en/east-tyro ... n-osttirol.html si in sttirol.com/en/,iardespre ... /www.zedlach.at
Cand zic micutul sat Zedlach, ma refer la un sat care cred ca are cam 30 de case si vreo 130 de locuitori.
Dintre acestea cred ca vreo 7 sunt transformate in pensiuni. Nu gasesti bancomate si nici magazine alimentare. In schimb gasesti o micuta carciumioara unde se mananca foarte bine, gustoase preparate.
Iar centrul de informare turistica din sat este original tare, chiar in micuta piateta de langa vechea bisericuta din sat, organizat intr-un micut adapost, chiosc, cu harta turistica a satului mestesugit realizata in relief, cu informatii clare la indemana pe pereti. Am atasat o poza pentru ca mi-e greu sa descriu acest original punct de informare turistica.
Am vazut in cele 3 nopti petrecute acolo cum veneau special de jos din Matrei masini sa manance aici.
Singurul inconvenient al restaurantelor din zona este ca lunea sunt inchise foarte multe, ... ca la muzeee.
Asa a fost si a noastra, din sat, fapt ce ne-a obligat in prima zi sa cautam un restaurant in Matrei. :)
Privelistea din sat este atat de faina, dimieata cand se ridica aburul peste valea si totul este invaluit in ceata, sau seara cand asfinteste soarele si imprastie culori de vis peste culmi. Esti invaluit in liniste, nu exista tranzit de masini. Esti inconjurat de verdele padurilor si al pasunilor. Este un loc in care te poti odihni, un loc unde-ti poti incarca bateriile.
Dar poti avea si o vacanta activa, cu plimbari pe jos sau plimbari cu bicicleta.
Noi am ales aceasta cazare pentru excursii in Parcul National Hohe Tauern, in special pe Valea Ghetarului Innergschloess.
Pentru asta am plecat cu masina coborand in Matrei, apoi la stanga am urmat soseaua alpina ce strabate muntele prin tunelul cu plata (11euro/masina) Felbertauern spre Salzburg, felbertauernstrasse.at/en cam 15km din Matrei, catre Matreier Tauernhaus, matreier-tauernhaus.com si chiar inainte de intrarea in tunel am parasit soseaua principala in partea stanga pe firul unei alte vai. Imediat am ajuns la o bariera de acces in parcare, o parcare foarte incapatoare din fata unui Aici poti lasa masina pana la intoarcerea de pe traseu. Ti se elibereaza de la automatul de la bariera un jeton din plastic pe care la sosire din plimbare il introduce intr-un alt aparat de taxare care-ti afiseaza cat ai de plata, dupa care platesti si-ti elibereaza un alt jeton pe care il introduci la deblocarea barierei de iesire din parcare. De aici ai varianta de a continua traseul pe jos, pe un drum forestier ce urca usurel, inca vreo 4,5km si vreo 200m diferenta de nivel, adica vreo ora de mers pe jos. Dar poti scuti acest mers pe jos pe forestier beneficiind de serviciul unui "titicar", un tractoras cu remorca ce transporta turistii intre aceste 2 puncte. De fapt este ditamai tractorul. Poti cumpara bilet dus, sau dus-intors, direct de la sofer, parca 7 euro/pers/sens.
Exista si microbuze ce te pot duce pe aceasta bucata de drum, parca 5 euro/pers biletul.
Mai mult poti alege si in a merge cu un taxi din Zedlach sau Matrei in Osttirol pana la traseul de drumetie droit, binenteles daca este permis accesul auto in acea zona. Detalii se gasesc in link-ul: maps.osttirol.com/en/mapT ... eDetail,6393261
Noi am adoptat varianta tractoras, pentru a scuti 2 ore cat ar fi durat dus-intors aceasta portiune si a a putea explora mai mult zona de drumetie pe ghetar.
Cred ca in cam 15-20 minute am ajuns la Cabana Venedigerhaus, venedigerhaus-innergschloess.at, punctul unde intoarce acest mijloc de transport. Pe drum am mai putut admira, chiar a oprit un pic pentru poze, o veche capela sapata in stanca. De la acest punct terminus se continua pe jos pe un drum larg forestier, pe teren plat, de-a lungul unei rau care se dovedeste a fi foarte vijelios in anumite momente ale anului, marturie stand bolovanii imensi din albie si de pe margine. Dupa cam 20minute ajungi cu adevarat la intrarea pe traseu, trecand apa pe un podet cu usi care se inchid automat, automatizarea fiind asigurata de o sufa metalica prinsa de usa si la capatul celalalt undeva mai departe de usa pe care culiseaza un pietroi serios, gaurit. Si am intalnit vreo trei astfel de “automatizari” care sa asigure inchiderea usilor/portilor daca vreun turist “cascat” uita sa “traga” dupa el usa. Simplu si eficient. ????
Traseul este de aici oarecum in bucla, urcand pe partea stanga a unei caderi de apa, ajungand la baza ghetarului si intoarcere pe partea dreapta a caderii de apa. Sunt in total cam 9,5km pe care ii faci cam in 5-6 ore, cu pauze lejere de admirat si fotografiat.
Prima parte se urca intr-adevar foarte sustinut, te cam scoate din bocanci urcatul, adica ajungi cam intr-un kilometru de la 1700m pana la vreo 2150m, dar poteca este amenajata chiar si cu bancute, ai ocazia sa vezi o frumoasa cascada. Iar cand ajungi sus pe culme poti profita, daca esti in sezon, de un desert extrem de gustos. Tufe foarte multe cu afine mari si coapte.
E drept ca noi cand am ajuns am lasat jos betele de trekking si am inceput sa culegem si sa bagam in gura cu mult spor asemenea minunatii. Turistii din jur, care preponderant erau vorbitori doar de lb. germana au inceput sa se cam uite un pic ciudat la noi cum pastem fericiti, cum mancam niste buruieni. =)) Probabil in viziunea lor daca un fruct sau un produs nu este ambalat si cu termen de garantie pe el este de neconceput a fi mancat. Iar daca nici nu il mai speli inainte de al manca, deja le-a depasit puterea de intelegere. Ce bine!!! Asa am avut parte cred ca de cele mai gustoase afine posibile, la discretie, chiar la botul calului, cum se zice. =))
De aici privelistea e faina tare, mergi aproape pe curba de nivel, cu mici urcusuri si coborasuri, treci si pe langa mici lacuri dragute si ajungi chiar la baza ghetarului. Ultima portiune de poteca este chiar pe stanca ce a fost spalata si erodata de curgerea apei din ghetar, ce a lasat urme adanci si surpinzatoare in piatra. Acesta a fost primul ghetar pe care am avut ocazia in al vedea in plimbarile noastre, tot in vacanta aceasta avand ocazia in a urca si pe Ghetarul Marmolada, din Dolomiti, despre care am povestit deja, dar si pe Ghetarul Dachstein, tot din Parcul National Hohe Tauern, dar din zona Salzburg, hohetauern.at/en,
Superb totul. La coborare am avut ocazia de a intalni pe traseu, chiar in poteca cateva exemplare bine crescute la propiu, dar si la figurat, de oi cu mieluti. Nu stiu ce mananca aceste oite dar mari, mari bine. Culmea ca oaia intalnita chiar in poteca ne-a atentionat ca avem ocazia sa observam un ibex, capra salbatica a Alpilor, eram langa ea si vorbeam pe limba noastra cu iota cand si-a intors capul si a scos un behait scurt undeva spre peretele stancos din stanga noastra. Si acolo am vazut un exemplar tare fain de ibex, pe care am apucat un pic sa il prind in foto, dar cum as fi vrut eu.
Recomand acest traseu ce se poate face lejer in vreo 6 ore, cu vreo 700m diferenta de nivel, avand cam 9,5km, ajungand undeva pana la vreo 2300m altitudine.
O alta drumetie se poate face chair pe plan local, cu plecare pe jos din Zedlach. Se numeste Paradisul Zedlacher. Este de fapt un traseu tematic, tot in bucla, printr-o padure foarte batrana de zada. Ai ocazia sa afli informatii de pe panourile amplaste pe traseu. ai ocazia sa intalnesti arbori foarte batrani, cu varsta de peste 500 ani, iar intr-o poiana este un panou extrem de interesant. O “felie” imensa de arbore, pe ale carui cercuri concentrice ce indica varsta arborelui erau fixate la diferite distante de centrul discului din lemn, functie de varsta lui la un moment dat, niste bare metalice ce aveau la celalat capat descries un eveniment important din istoria lumii. Iar pe o alta felie de arbore era ceva similar, doar ca raportat la evenimetele locale. Extraordinar de interesanta aceasta prezentare, cu arborele martor a veacurilor de istorie.
Interesanta plimbarea pe acest circuit, dar ai ocazia de a prelungi traseul spre o cabana din zona. Ai doua variante: una spre Cabana Strumehof, situata chair deasupra lui Matrei, privelistea fiind faina, http://strumerhof. at/ sau o a doua varianta, spre cabana. Noi am ales a prelungi si sfatuiesc pe cine doreste acest traseu sa o faca, pentru ca ma mergi cam 45min in plus, urmand indicatorul spre Cabana Woodenalm virgental.at/unterkuenfte ... -wodenalm-1825m, o cabana aflata la 1825m altitudine.
Pe langa peisajul de vis de la aceasta cabana micuta, afacere de familie, cum sunt majoritatea cabanelor din Tirol, poti gusta niste preparate delicioase si bea o bere strasnica, asezat pe unul din sezlongurile din lemn, cu privirea agatata peste versanti, fie versanti verzi de la mantia padurilor si pasunilor, sau versanti albi de la mantia zapezii si ghetii. Depinde incotro indrepti privirea. ????
Noi chiar am lenevit la soare, cu privirea in voie, langa o bere rece, vreo ora cred.
Merita din plin. Cam 4ore dureaza o asemena excursie relaxanta.
iar cu vreo cateva sute de metri inainte de ajunge la cabana ai pe o parte si alta a drumului nsite tufe generoase de zmeura, care te astepta cu joardele pline de zmeura bine coapta, la discretie. Nu mai amintesc ca undeva pe la jumatatea drumului am gasit vreo doua poienite langa drum pline de tufe de... merisoare. Doar o familie mai in varsta s-a oprit sa manance din minunatele fructe de padure, retul treceau pe langa noi, uitandu-se cam cu acceasi privire pe care am vazut-o cu o zi inainte la ghetar, cand am mancat afine. =))
Iar cazarea pe care am avut-o in Zedlach, se ridica la nivelul exigentelor oricarui turist ce cauta o cazare decenta la o pensiune draguta: zedlacherhof.com
Din Zedlach se pot aborda inclusiv excursii pe binecunsocuta si impresionanta sosea alpina Grossglockner, grossglockner.at/gg/en/index, fiind doar vreo 95 km pana in acea zona, pana la punctul de taxare, plus cei 48km efectivi de drum alpin inalt, si alti vreo 75km inapoiere prin Lienz, putandu-se parcurge practic in bucla acest obiectiv turistic. Asta pentru a nu fi nevoit sa parcurgi dus-intors traseul, cand esti cazat in aproierea acesteia. Sau te poti opri pana a a ajunge la aceasta sosea alpine in cunoscutele zone Kaprun si Zell am See, avand cam 70km din Zedlach.
Deci mergeti cu incredere in aceste zone, eu zic ca nu veti regreta. Daca doriti zone de SPA, Aqua Park-uri, Zone de Shopping si de promenada, all-inclusive, sau doar pentru a posta selfie-uri pe facebook sau Instagram, cautati in alta parte, nu e locul potrivit.
Cam atat am avut de spus despre aceste zone vizitate de noi in aceasta vara, cu siguranta am uitat multe chestii interesante, trecand deja ceva timp, dar scriind si pe repede inainte.
Vacante faine!
Trimis de Testosu' in 10.11.19 14:41:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii Tirol, [ALTE ZONE]" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Pe Valea Villgraten, in Tirol — scris în 10.11.19 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 3 in 1: Kufstein – de aici am plecat, St. Moritz – pe aici ne-am plimbat, Livigno – aici am mancat — scris în 19.10.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 O bucatica de rai atat de aproape – cascada Grawa, valea Stubai, Austria — scris în 31.07.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cea mai nouă atracție din Austria — scris în 29.11.15 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2010 Excursii in Tirolul austriac si Austria — scris în 19.09.11 de florintoma din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Cascada Stuibenfall [Umhauzen] - Cea mai mare cascada din Tirol — scris în 31.07.10 de Alina Morar din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2007 Landul Tirol - obiective si recomandari — scris în 10.04.10 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ