GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Koskinou, satul colorat din Rhodos, poate cel mai pitoresc din insulă
La început, pe când ne făcuserăm temele cu privire la vacanța ce aveam s-o petrecem în Rhodos, satul Koskinou nu figura pe lista noastră de obiective de vizitat în insulă, care și așa era plină de puncte de atracție, realizabile într-o măsură mai mare sau mai mică. De fapt, nici nu cred că auzisem de satul ăsta, până să citesc de el pe marginea unei hărți a insulei distribuită gratuit în aeroport, la secțiunea „Seightseeing”. Acolo era prezentat în două-trei vorbe drept satul cu cele mai frumoase case din insulă, case colorate vesel, construite în perioada neoclasică și, cum aveam până atunci experiența superbelor case din insulele Symi şi Halki, mi-am zis că nu trebuie nicidecum ratat, mai cu seamă că se află destul de aproape de capitala Rhodos Town. L-am inclus așadar în program, mai bine zis l-am „strecurat” pe când ne întorceam din sudul insulei, de la Prasonissi, punându-l la pachet cu bijuteria de staţiune Kallithea Springs.
Koskinou este situat la 7 km de centrul orașului Rhodos, la început fiind nevoie să te înscrii pe șoseaua care duce la Lindos (în estul insulei), iar în dreptul stațiunii Kallithea Springs, se face dreapta către munte și se urcă pe un drum șerpuit circa 2 km. Din punct de vedere administrativ, aparține de localitatea Kallithea, iar numărul locuitorilor săi ar fi în jur de 3.000 de suflete, iar înălțimea la care se află este de 100m.
Deși este o așezare veche, dar nu chiar atât de veche precum altele din Rhodos care datează de mii de ani, Koskinou are o istorie interesantă care ne relevă că satul ar fi cunoscut o înflorire deosebită în secolele XVII-XVIII, când au fost ridicate aceste frumoase case, locuitorii ei fiind ba comercianți de bureți de mare, ba constructori de vase sau cel mai probabil, sitari, cuvântul koskinoú însemnând „sită”. Această din urmă meserie, pare-se la fel de bănoasă ca și celelalte, i-a făcut pe localnici să se întreacă în a-și clădi case, care de care mai frumoase, motiv de fală între aceștia.
Este renumit, așadar, pentru casele sale tradiționale construite în stil neolcasic, ale căror fațade sunt zugrăvite în culori luminoase, vesele și foarte tari: roșu, galben, verde, mov, portocaliu, maro, turcoaz. Acestea se găsesc în partea veche a satului, într-un cartier foarte bine conservat, la care locuitorii săi țin foarte mult să-i păstreze intact aspectul de acum două-trei sute de ani, totuși inserând subtil elemente de modernitate absolut necesare, precum utilitățile, fără de care nu se mai poate concepe viața în secolul nostru. Multe dintre case au fost renovate şi se găsesc în stare foarte bună, altele nu au fost atât de norocoase şi arată mai rău.
La intrarea în curți, se găsesc portaluri cu arcade impresionante, realizate din piatră și metal. În plus, casele au și ele uși și ferestre arcuite, decorate bogat cu ornamente din lemn, metalice sau cu desene gravate pe ele. Casele sunt dispuse pe străduțe înguste și întortocheate ca un labirint, așa încât nu e prea greu să te rătăcești. Ulițele sunt pietruite și, aproape în dreptul fiecărei case, atârnă flori superbe de iasomie și bougainvillea în diverse nuanțe, fiind o reală plăcere să te pierzi în pas de plimbare pe ele.
Farmecul satului face ca acesta să fie al doilea cel mai fotografiat loc din Rhodos, după orășelul Lindos, splendida așezare cu aspect cicladic din insulă. Curțile caselor sunt acoperite cu mozaicuri din pietricele negre și albe care poartă motive rhodiene, numite hohlaki. De asemenea, și în case, pardoseala ar fi tot din mozaicuri din pietricele negre și albe, frumos îmbinate, după cum în interior, casele ar avea pereții împodobiți cu vase ceramice tradiționale, iar ferestrele ar fi protejate cu draperii țesute manual.
Fiind un sat cu o existență de vreo două mii de ani, Koskinou are câteva biserici vechi, dar și câteva vestigii împrejurul satului, din perioada greacă antică sau bizantină. Dintre biserici, cea mai de demult este cea cu hramul Agios Lukas care datează din secolul al IV-lea, fiind de fapt la origine o bazilică din eopca creștină timpurie, reconstruită în mai multe rânduri. Ar mai fi biserica Agia Irini, veche şi ea de vreo 200 ani ce seamănă cu o moară veche și impozanta biserică a Fecioarei Maria, cel mai mare lăcaș din Koskinou, lângă care aveam să parcăm şi noi.
În Koskinou se află câteva case tradiționale restaurate, semnalizate cu pancarte, precum Casa Tradiţională Dimitroula din păcate noi nu am găsit niciuna deschisă pentru a putea vedea și admira interioarele vestite, despre care citisem.
Există la marginea satului, după cum arată indicatoarele, și ruinele unui mic castel medieval, din secolul al XIII-lea care nu are legătură cu cele ridicate de Cavalerii Ioaniți, ci făcea parte din fortificațiile bizantine care, mai târziu, au fost parțial înglobate în structura satului. De asemenea, în Koskinou a fost înființat un mic muzeu folcloric care detaliază cultura, obiceiurile și tradițiile existente încă din vremuri străvechi ale locuitorilor de aici.
Peste tot, în centrul satului, se pot întâlni acele taverne și cafenele unde se pot vedea bătrânii satului stând la palavre și savurând câte un păhărel de ouzo, cu ochii pe trecători. Tavernele servesc mâncăruri delicioase din bucătăria locală (le-am probat) și internațională, dar cele mai cunoscute „preparate” din partea locului sunt așa-numitele melekouni care sunt dulciuri de casă sub formă de batoane învelite cu miere de cimbru și mult susan.
În sat există și posibilități de cazare la pensiuni și hoteluri mai mici, fiindcă Koskinou a devenit o stațiune de vacanță din ce în ce mai căutată, în special de cei ce vor mai multă liniște și relaxare într-un cadru viu colorat.:) În plus, cei ce se cazează aici, își pot petrece timpul și la plaja Reni Koskinou, situată la 2,5 km, pe coasta Mediteranei, acolo unde s-a „dezvoltat” practic, o a doua parte a așezării Koskinou, mult mai nouă, cu câteva unități de cazare proprii, mult mai moderne.
Localnicii de la taverna unde ne-am oprit și noi ne-au spus că cel mai potrivit ar fi fost să vizităm satul pe 17 iulie când are loc un festival anual de sărbătoarea Ag. Marina, cu muzică și dansuri locale, cu mâncare și băutură tradiționale și un târg în care se vând tot felul de mărfuri.
Nici acum nu nimeriserăm prea rău, deși cam aglomerat, ne-am potrivit să vizităm satul în același timp cu multe frumuseți indiene, dat fiind că centrul vechi al satului era ales de organizatorii concursului „Haut Monde Mrs India Worldwide 2018” drept decor pentru una dintre ședințele foto. Prestigioasa competiţie se ţinea anul acesta în Rhodos tocmai pentru a promova încă o dată insula şi bogăţiile sale. Străduțele fuseseră invadate de zeci de frumoase brunete împreună cu cameramanii și fotografii lor ce profitau din plin de farmecul și culorile minunate ale vestitelor case. Lucrul acesta ne-a întărit ideea că, într-adevăr, Koskinou este cel de-al doilea loc cel mai fotografiat din insulă, după Lindos, fiind preferat față de acesta fiindcă este mai puţin expus, oferă discreție, liniște, departe de aglomerație și circulație intensă.
Deși Koskinou nu făcea parte inițial din noianul de obiective turistice pe care ni le fixaserăm pentru Rhodos, ne-am bucurat că am avut posibilitatea să ne clătim ochii privind casele cu arhitectură neoclasică, la pas printre frumoasele indience cu care dădeam nas în nas fără să vrem pe străduțele satului vechi.
Se pare că farmecul coloratului sat Koskinou nu i-a lăsat indiferenți nici pe cei câțiva artiști locali și străini care au ales să se mute aici definitiv, după cum ne-a spus patronul tavernei la care am mâncat, probabil în ideea să fie mai aproape de sursa care să-i inspire la creație.
Dacă mergeți în Rhodos, vă puteți „rupe” două-trei ore pentru a vă rătăci pe străduțele din Koskinou, dacă vă plac casele acestea zugrăvite în tonuri vii, dacă simțiți nevoia să vă relaxați într-un cadru mai retras și mai puțin comercial. În plus, este și foarte aproape de capitală de unde se poate ajunge cu transportul în comun.
Vă rog, atașați următorul videoclip:
https://www.youtube.com/watch?v=D1rIVrHuM0s
Trimis de irinad in 26.12.18 22:02:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Fără îndoială, dacă voi reveni în Rhodos, mă duc și eu în acest sătuc romantic, colorat... sigur că nu am știut de el... dar mulțumesc că ni l-ai prezentat atât de frumos...
Uitându-mă la poze și la filmuleț, îmi aduce aminte tare de Patmos, de casele din Chora și Skala, cu arcadele superbe de piatră la ușă și poartă. Sigur că nu erau așa de colorate, acolo erau albe, dar totuși aduce mult...
Iar florile, care îmbracă spectaculos zidurile și porțile, cred că nu mă satur niciodată privind la astfel de locuri!!!
Mă bucur pentru voi că ați ajuns acolo!
@irinad:
Este un sătuc cu case f. frumoase, iar bougainvillea, „floarea de hârtie”, cu nuanțele ei diferite nu face decât să le înfrumusețeze și mai mult!
Mă uitam la P24, poarta neîngrijită, intrată în paragină, chiar dacă acum este așa, tot avea o floare la intrare, semn al iubirii pentru flori a localnicilor! Poate stăpânii casei erau plecați, de-aceea era uscată mușcata. Dacă eram eu printre vecinii casei, sigur n-o lăsam să se usuce!
Felicitări pentru scriere și descriere, dar și pentru pozele frumoase!
Am votat cu drag, a meritat cu prisosință!
@maryka: Si eu când am aflat de sat, am vrut neapărat să-l văd fiindcă aveam experiență caselor din insulele Symi şi Halki care-mi plăcuseră la nebunie. Noroc cu harta găsită in aeroport, tot uitându-mă am dat de informații minimale, dar foarte utile si practice. S-a nimerit să fim pe-acolo in acelaşi timp cu frumoasele Indiei şi asta a contribuit mult în a aprecia locul dându-ne seama că nu degeaba aleseseră oamenii din staff-ul lor să facă acolo pozele de catalog şi filmulețele de prezentare.
A fost o experiență scurtă, dar foarte plăcută.
Mulțumesc mult de vizită, ecou şi comentarii, eram aproape sigură că, la cât iubeşti de mult şi tu Grecia, îți va plăcea satul cu toate casele şi străduțele lui.
Toate cele bune!
@doinafil: După părerea mea (subiectivă, desigur), chiar şi casele vechi, nerestaurate aveau ceva frumos, deşi privite în ansamblu, apăreau neîngrijite şi lăsate la voia întâmplării. Cu alte cuvinte aveau şarm, acel şarm care amintea de prosperitatea şi fericirea unei familii înstărite odinioară.
Da, florile erau minunate. Aşa colorate si vesele cucereau orice trecător. Sunt sigură ca nu le-ați fi lăsat să se usuce, însă tot ce e posibil, proprietarii sa nu fi stat efectiv în sat. Proprietarul tavernei la care am mâncat, mândru tare de satul lui, văzând că ne interesează, nu ştia ce să ne povestească mai întâi.
Mulțumesc frumos pentru cuvintele frumoase,:ecou, vizită, mă bucur că v-a plăcut Koskinou, satul colorat din Rhodos.
@irinad: satul colorat a fost pe lista mea de obiective, nu am gasit însa mijloc de transport public până acolo... am ajuns ușor la Kalithea cu autobuzul dimineata devreme, a fost greu să revin în Rhodos town, toate autobuzele erau pline și nu opreau în statie, că nu mai era loc... era doar optiunea taxiului pentru Koskinou, dar nu m-am aventurat de una singură... în concluzie, nu am carnet de șofer, stau acasă și pun punct final Greciei... fără mașină închiriată e greu să descoperi frumusetile insulei.
@mireille: Ei, ştiam că tu te documentezi temeinic înainte să vizitezi un anumit loc, de aceea nu mă surprinzi prea tare, dar mă bucur că aflaseşi de satul ăsta dinainte în sensul că mă înţelegi de ce am ţinut să-l vizităm.
Am văzut în centrul satului, lângă biserică, o staţie de autobuz şi m-am gândit că e posibil ca acestea să vină până acolo. Beneficiind de maşină închiriată trei zile, am avut libertate de mişcare, într-adevăr, deplasările fiind floare la ureche. Îţi dau dreptate când spui că e greu să descoperi frumuseţile insulei fără maşină închiriată, dar eu nu pot pune punct final Greciei, fiindcă îmi place, am mai spus-o de fiecare dată când am avut ocazia şi o voi scotoci atât cât mă vor ţine picioarele. Ce-i drept, mereu am fost cu maşina în Grecia (cu excepţia primei dăţi şi a city-breack-ului de la Atena), deci deplasările erau oarecum asigurate.
Mulţumesc mult pentru vizită, ecou şi comentarii! O seară minunată îţi doresc!
Frumuseti grecesti, frumuseti indiene, e multa frumusete in reviewul tau!
P. s. indiencele, erau in uniforma? Toate aveau tinuta cu dungi...
@DOINITA: Frumuseţea grecească pe care o iubim şi tu şi eu era prezentă peste tot în Rhodos. Frumuseţile Indiei, trecătoare de altfel, erau acolo absolut inopinat, dar spre încântarea noastră. Da, am sesizat şi eu că toate indiencele aveau în îmbrăcăminte ceva cu dungi, e posibil să fi fost ideea designerului ce le-o fi asigurat vestimentaţia.
Dar, am avut noroc să ne nimerim la "împletirea" cu succes a celor două tipuri de frumuseţe...
Mulţumesc de vizită, pupici!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Câteva ore în Marmaris, staţiunea vacanţelor noastre de vis — scris în 06.03.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Pe urmele ultimilor elefanți pitici din Europa: insula Tilos — scris în 26.02.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cum să combini cu succes o croazieră pe mare, plajă și vizita pe o insulă mică și fermecătoare — Chalki! — scris în 29.07.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Turul insulei Rhodos cu autocarul și ghid — scris în 18.10.20 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Din Grecia (Rhodos), inapoi in Turcia (Marmaris) — scris în 13.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Un decor 'de film' — insula Symi din Mare Egee — scris în 11.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Halki, insula păcii și a prieteniei (Island of Peace and Friendship) — scris în 18.11.18 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ