GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La jumătatea distanței dintre Rhodos și Lindos, pe drumul care duce de la Kolympia spre Archipoli și Eleousa, în zona montană, se află unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insulă. Epta Piges - Șapte Izvoare sau Seven Springs este un loc minunat care oferă un crâmpei de natură adevărată. Este tot ceea ce-și poate dori un turist sufocat de căldurile verii grecești.
Epta Piges a fost primul nostru popas în drumul către Lindos. Abaterea de câțiva kilometri a fost benefică pentru toată lumea pentru că la Epta Piges am găsit ceea ce ni se promisese - frumusețe naturală și un strop de răcoare. Zona este liniștită și umbrită de o pădure deasă, verde. Printre stânci și printre rădăcini noduroase de arbori, șapte izvoare - în lunile secetoase de vară doar niște timide firicele de apă - își croiesc drum spre un pârâiaș care curge sprinten către un lac. Lacul nu este natural. El a fost amenajat prin construirea unui baraj în vederea creării unei rezerve de apă în principal pentru irigarea câmpiilor Kolympia, dar oferă și un habitat natural pentru broaște țestoase și pentru diferite specii de pești, unele endemice. Accesul la lac este o atracție pentru vizitatorii tineri, pentru unii fiind chiar o extraordinară experiență.
Sunt două modalități de a ajunge la lac: fie să mergi pe drumul de deasupra tunelului, fie să o iei voinicește chiar prin tunel. Tunelul - lung de 150 m (după unele surse lung de 186 m) - este întunecos, foarte îngust și… plin cu apă care curge rapid la vale conducând spre lac apele celor șapte izvoare colectate de micul rău Loutanis. Tunelul și construcțiile adiacente începute în 1920 și finalizate în 1931, au fost realizate de italieni cu muncitori locali.
Nu am fost pregătiți pentru această escapadă. Plecaserăm la Lindos pentru a vizita cetatea și nu aveam asupra noastră încălțăminte propice pentru mersul prin apă cu pietre, așa încât am zis: "Pardon, în tunel… poate altădată! Acum ne vom mulțumi să descoperim toate cele șapte izvoare." Plimbarea prin tunel, în întuneric, cu picioarele prin apa curgătoare care-ți ajunge până la glezne, poate fi o experiență interesantă și de neuitat. Claustrofobii cred că n-ar trebui să încerce așa ceva, iar cei care o fac, ar fi bine să aibă încălțăminte potrivită și neapărat o lanternă.
Dacă n-am trecut prin tunel, studiind schema și panourile afișate în zonă, am aflat că aproape de mijlocul lui există și un ventilator de aer. Lacul are o lungime de aprox. 200 m, o lățime variind între 10 și 50 m și o adâncime de 1 până la 8 m. La capătul său îngust, formează o cascadă. Acest lac este singurul loc din Rhodos în care vizitatorii se pot bucura de înot în apă dulce.
I-am admirat pe temerarii care - în șlapi sau cu încălțările "de oraș" în mâini - s-au aventurat spre necunoscut, în tenebrele tunelului. Cineva spunea că dacă treci prin tunel scapi de toate temerile pe care le ai și devii mai curajos. De asemenea, spunea că dacă treci prin tunel întinerești cu 20 de ani. Vraja legendei a fost spartă, însă, de un tânăr care a întrebat nonșalant: "Deci, eu voi avea 0 ani?" I-am lăsat glumind, intrând unul câte unul în tunel, apoi am plecat să descoperim cele șapte izvoare. Săgeți indicatoare te conduc spre ele, iar locul în care acestea apar din adâncuri este marcat cu cifre. Nu au nume. Toate la un loc alcătuiesc ceea ce se numește "Epta Piges - Șapte Izvoare", nume care a fost preluat de întreaga zonă înconjurătoare. Pinii bătrâni și arborii umbroși, cu rădăcinile încolăcite vizibil deasupra stâncilor pe care nu le-au putut străpunge, cărăruile care alcătuiesc mici trasee de plimbare în aer pur, susurul pârâiașului în care se scaldă rațe leșești, cu capul roșu, făloșii păuni care-și fac apariția din când în când, toate fac din Epta Piges un loc romantic, unic.
Dincolo de podețul de lemn care leagă cele două maluri ale pârâului colector, am găsit toate cele șapte izvoare. La sfârșitul lunii august, într-o vară toridă care încă mai continua, izvoarele abia mai picurau. Se spune că apa izvoarelor de la Epta Piges este potabilă, de aceea, inscripția în limbile greacă și engleză care informează asupra acestui lucru cere vizitatorilor să nu intre cu picioarele în apă.
La Epta Piges, pe cărăruile din jur, te poți plimba cât vrei sau cât îți permite timpul, dar dacă ai obosit te poți opri sub copaci, în zona amenajată cu mese și scaune. E loc pentru toată lumea! La barul restaurantului am solicitat și noi o răcoritoare. Nu am făcut altă consumație, dar am aflat că restaurantul cu terasa amplasată pe panta dintre cele două maluri ale pârâului oferă preparate gustoase, în special din bucătăria tradițională grecească. Bineînțeles, la mesele în aer liber poți consuma și gustarea personală dacă te-ai îngrijit să o iei cu tine.
Încă două observații. Spre deosebire de Hotel Lomeniz din Rhodos unde "există, dar lipsește cu desăvârșire", WiFi - obsesia de vacanță a soțului meu și cred că a multora - la Epta Piges funcționează. Parola de acces este afișată la vedere, pe ușa bufetului terasei de sub copaci.
De asemenea, aș vrea să mai adaug faptul că toate amenajările de la Epta Piges sunt prietenoase cu natura. Materialele de bază folosite pentru aceste amenajări sunt lemnul și piatra cât mai puțin prelucrate, de aceea orice intervenție a omului nu pare ceva artificial.
Împreună cu Petaloudes - Valea Fluturilor și Profitis Elias, Epta Piges face parte dintr-o zonă protejată care asigură supraviețuirea unor specii și habitate amenințate cu dispariția. În Grecia sunt 359 de astfel de zone, multe dintre ele aflate pe insule. În Rhodos sunt două zone protejate, cea de-a doua situându-se în partea de sud-vest a insulei.
Concluzii
Epta Piges - Seven Springs oferă un peisaj fermecător. Este o oază de umbră și de răcoare, o evadare în afundurile unei păduri mediteraneene. Pentru vârstnici este unul dintre cele mai liniștite locuri de pe insulă, pentru tineri este fascinația unei mici aventuri prin tunelul tenebros, iar pentru toți laolaltă este un loc complet diferit de toate celelalte din insulă.
Merită să petreceți măcar puțin timp la Epta Piges. Din Rhodos sau din Lindos se poate ajunge acolo cam într-o jumătate de oră de mers cu autobuzele locale sau cu scuterele dacă vă tentează mai mult. Parcarea este gratuită, aproape de intrarea în site. Apreciez că pentru a explora zona cu izvoarele și lacul, ar fi suficient să alocați două ore. Plaja și Mănăstirea Tsambika aflate la nici 8 km, sunt două obiective demne de luat în seamă dacă ajungeți la Epta Piges.
Trimis de iulianic in 09.09.18 09:41:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster: Vă rog, atașați
https://www.youtube.com/watch?v=W79KG6kuGEM
Mulțumesc!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opţionale prin/din Rhodos, #EXCURSII și CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
--
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@iulianic: Nici noi nu am luat-o prin tunel, i-am asteptat pe temerari la iesire sa ne convingem ca au intinerit 10 ani, asa cum ne-a spus ghidul legenda (vad ca voua v-au promis chiar 20) Oare ghid v-a fost tot Dora? O doamna simpatica care a terminat Facultatea de Istorie la Bucuresti?
@mogly: Ei, nu! Noi nu am avut ghid. În escapada la Lindos care a inclus și oprirea la Epta Piges (despre care inițial nici nu aveam habar – ca punct de oprire) am fost doar cu șofer. Când ne-a debarcat în parcare, el ne-a spus doar ce putem vedea acolo și la ce oră să ne întoarcem la autocar. Povestea cu întineritul am auzit-o de la temerarii care se pregăteau să intre în tunel. Că sunt 10, că sunt 20 de ani… ce mai contează? Contează ideea și legenda în sine care mai descrețește frunțile unora.
Ai văzut mult mai mult decât noi în Rodos. La parcul Rodini aţi fost?
@Michi: Am văzut atât cât ne-au permis timpul, picioarele și gradele din termometre. La Rodini nu am fost.
Acum 10 ani când am fost doar pentru o zi (de fapt - efectiv - câteva ore) n-am văzut mai nimic și mi-am zis că voi reveni cândva și voi corecta această carență. Acum, într-o vacanță de o săptămână întreagă, am văzut destule, dar mi-au și rămas destule de văzut.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Câteva ore în Marmaris, staţiunea vacanţelor noastre de vis — scris în 06.03.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Pe urmele ultimilor elefanți pitici din Europa: insula Tilos — scris în 26.02.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Cum să combini cu succes o croazieră pe mare, plajă și vizita pe o insulă mică și fermecătoare — Chalki! — scris în 29.07.22 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Turul insulei Rhodos cu autocarul și ghid — scris în 18.10.20 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Din Grecia (Rhodos), inapoi in Turcia (Marmaris) — scris în 13.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Un decor 'de film' — insula Symi din Mare Egee — scris în 11.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Koskinou, satul colorat din Rhodos, poate cel mai pitoresc din insulă — scris în 26.12.18 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ