GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Reintoarcerea in Paradisul Ionic
Un sejur in Kefalonia nu poate fi uitat prea usor mai ales daca te lasi purtat in aventura unui tur insular printre peisajele fermecatoare si salbatice.
Am evadat din Poros intr-un tur complet -20 euro/persoana - in compania domnului Nikos, reprezentantul local, caruia doresc sa-i multumesc pentru minunata zi oferita. Bun profesionist, informat ca la carte, prin tot ce a spus, a facut-o din propria-i cunoastere (este pe insula din anul 2001). De ce spun asta? Sunt ghizi sau insotitori de grup care citesc de pe coli A4, iar informatiile sunt de multe ori inexacte. De aceasta data, s-a dovedit contrariul.
Precedentul tur al insulei din 13 august 2013 - review: ,,Kefalonia. Raiul pe Pamant” - a inclus in program Pestera Drogarati - Lacul Melissani - Agia Efemia - Myrthos Beach - Argostoli - Manastirea Sfantul Gherasim. Am specificat acest lucru deoarece, de aceasta data, s-au operat mici modificari la obiective si traseu, astfel: Markopoulo - Argostoli - Manastirea Sfantul Gherasim - Robola Winery - Myrthos Beach - Agia Efemia - Lac Melissani - Pestera Drogarati.
Voiajul a pornit din fata Hotelului Kalypso la orele 09:00. Domnul Nikos, punctual din fire, avea sa fie ghid si sofer pentru cinci turisti. Ne-a rugat sa-i adresam intrebari pentru orice nelamurire.
,,Bun venit in turul Kefaloniei! ” Am parasit Porosul pe la podetul din centru, in directia Argostoli, strabatand Cheile Poros care ofera un peisaj salbatic greu de dezlipit de pe retina. S-a urcat pe soseaua serpuita vreo 17 km, la un moment dat viral la stanga pentru oprire in satul Markopoulo. Cine a fost prin Kefalonia cu siguranta a auzit de ,,minunea de la Markopoulo”. Un fapt inedit, bizar, se petrece in fiecare an intre 6 si 15 august cand Biserica Adormirii Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu este invadata de o specie unica de serpi mici, fiecare avand capul insemnat cu o cruce. Localnicii spun ca in vechi timpuri, intr-o zi oarecare, s-au apropiat de acest loc mai multe corabii cu pirati fiorosi. Acestia s-au lansat pe tarm, glont spre biserica in scop de jaf si distrugere. Maicutele aflate in sfantul lacas, speriate, s-au aruncat in genunchi in fata icoanei Maicii Domnului rostind rugaciuni pentru ocrotirea locului. Minunea s-a savarsit repede. Biserica a fost inconjurata de serpi care i-au pus pe fuga pe invadatori fapt considerat un semn de la Sfanta Fecioara prin care s-au izbavit maicutele si biserica. De atunci in fiecare an se arata serpii, chiar si in biserica, atarnati de icoane si candele, de strane, iar la 15 august dispar brusc. Localnicii spun ca daca intr-un an serpii nu se arata, acesta este un semn prevestitor de nenorociri pentru insula, asa cum s-a petrecut in 1940 (statul grec este atacat de Italia fascista), si in 1953 (a avut loc devastatorul cutremur din august). Ca orice legenda si aceasta a nascut numeroase teorii conspirative. Apar serpii ca o minune sau sunt adusi de preoti pentru a atrage turistii la biserica in timpul postului Sfantei Maria? Perioada postului, prima jumatate a lunii august, coincide cu perioada de imperechere a serpilor. I-am pus aceasta intrebare domnului Nikos care, diplomat din fire, s-a ferit sa ofere un raspuns clar. Poate singurul raspuns evaziv la intrebarile mele din acest tur. Mi-a spus doar ca, in acest an, serpii s-au aratat ceva mai tarziu si in numar foarte mic. Informatia era parvenita de la parintele Petru care slujea la biserica. Personal, eu nu prea cred in minuni, tind sa merg pe varianta cu imperecherea serpilor, dar nu doresc sa intru in polemici cu alte persoane pe aceasta tema. Fiecare e liber sa creada ce vrea. Vizita noastra aici a durat peste o ora din cauza la doi turisti care au dorit sa se miruiasca, apoi au luat toate icoanele la sarutat, in final zabovind la cumparat de iconite si margeluse sfintite. Perfect! Intarzierea avea sa ne coste la urmatoarea oprire - Argostoli.
Initial, domnul Nikos a planificat sa lase mai mult timp pentru Argostoli, insa, datorita pierderii de timp de la Markopoulo, a decis sa acorde doar o ora si jumatate. ,,Daca pierdem mult timp aici riscam sa gasim inchisa Manastirea Sfantului Gherasim”, a spus el. Am cazut de acord cu propunerea inaintata.
Argostoli s-a dovedit extrem de stralucitor, dar foarte aglomerat. Am nimerit aproape de orele amiezii intr-un trafic asemanator celui din Bucuresti, adica bara la bara. Domnul Nikos ne-a lasat la capatul bulevardului Ioannou Metaxa unde incepe Promenada si a plecat sa gaseasca un loc de parcare. Ne-am dat punct de intalnire la Station-Bus unde este parcat in permanenta un minitrenulet. Am pornit la pas pe Promenada strajuita de palmieri oprind din loc in loc pentru a face fotografii cu simbolurile orasului. Astfel, in toata splendoarea, am surprins Podul Drapano si Obeliscul inchinat britanicilor care au administrat orasul si insula in secolul al 19-lea; Laguna Koutava, un teren de hranire pentru testoasele Caretta-Caretta (multe vin pana in port pe langa barcile pescarilor care le arunca hrana); Limanul de unde pleaca vasele catre Lixouri, orasul invecinat de peste Golful Livadi. In dreptul la Station-Bus am traversat pentru a face deplasarea pe principala artera comerciala, Lithostroto, catre Platia Valianou. O incantare sa revad zona, imensul platou cu statuia lui Panagis Valianou, locul rezervat pentru festivaluri si concerte. Am revazut Restaurantul Al Palazzino unde, in urma cu trei ani, am fost servit la masa de o romanca de-a noastra din Braila. Nu era timp sa zabovescacum. Ma uit la ceas si observ ca timpul ramas se apropie de limita. Strabat in pas fortat trei stradute comerciale si ajung la punctul de intalnire. Domnul Nikos astepta linistit. Sus in masina si start catre urmatoarea destinatie. Good bye, Argostoli! Poate cu alta ocazie, nu se stie, voi avea timp mai mult pentru tine.
Zona Lassi, in vecinatatea Farului Theodoris, a constituit un scurt popas in drum catre Manastirea Sfantului Gherasim. Aici este locul unde sunt prezente fenomenele Katavrothes sau ,,Cuiburi de Randunica”. In ce consta acest fenomen, mi-a explicat domnul Nikos. Apa de mare se retrage in subteran si se deplaseaza sub insula, apoi revine cateva zile mai tarziu, in zona Karavomylos Sami, dupa ce a trecut prin Lacul Melissani, in subteran. S-au construit mori de apa pentru a produce energie electrica, viteza de scurgere a apei fiind foarte mare.
Periplul nostru a continuat prin Valea Omala bogata in culturi de vita de vie, cu treceri prin satele Valsamata si Faraklata. Ultimul este strans legat de tara noastra. Aici, s-a nascut Gherasim Valsamis, contrabandist pripasit prin Braila, tatal scriitorului si jurnalistului Panait Istrati ( ,,Kyra Kyralina”, ,,Ciulinii Baraganului”). Ne-am oprit la Manastirea Sfantului Gherasim protectorul insulei si vindecatorul bolnavilor psihici. Domnul Nikos ne-a spus, in gluma, ca in toata Grecia kefalonitii sunt recunoscuti ,,cei mai zbuciumati oameni cu capul”. E bine sa nu-i suparam atunci. Manastirea este cel mai mare lacas de maicute de pe insula, iar moastele sfantului sunt pastrate cu mare evlavie intr-o racla de sticla pusa, la randul ei, intr-un sarcofag de argint, asezat pe mormantul sfantului. Inaltarea noii manastiri a inceput in 1953, indata dupa cutremurul din august care a afectat grav intreaga insula (doar satul Fiscardo a ramas in picioare). Noua biserica inchinata sfantului a fost terminata la 19 iulie 1992, fiind asezata in interiorul aceleiasi manastiri.
Ora pranzului se apropia vertiginos, dar pana la servirea mesei mai era de bifat puncte din program. Am plecat direct catre Valsathi unde se afla Cooperativa Robola Winery. Aici am avut parte de o scurta vizita in sectia de imbuteliere apoi s-a trecut la degustarea celor cinci soiuri de vinuri Robola, astfel: Brillante (alb sec), Clasic (alb sec), Linos (alb sec), Brillante (rose), San Gerasimo (rosu sec). Domnul Nikos a explicat pentru fiecare soi in parte cum si cand trebuie consumat. Pentru cultura noastra generala. Vinurile au mare cautare in Grecia, dar merg bine la export printre comunitatile grecesti din afara tarii, in special cele din SUA si Australia. O sticla costa la poarta cooperativei intre 5 si 12 euro in functie de soi si anul de productie.
Voiajul a continuat pe partea vestica, pe drumul de coasta, in regiunea Pylaros. Un scurt popas, aproximativ 20 de minute, la Belvedere - Myrthos Beach. Nu s-a putut cobora mai jos pe sosea deoarece masinile erau parcate una langa alta pe margine. Am admirat superba plaja situata intre muntii Agia Dynati si Kalom Oros, cu peninsula Paliki (la stanga) si Peninsula Assos (la dreapta). Myrthos este arhicunoscuta in Grecia si in intreaga lume. Pe langa pietricelele mici si rotunde, apa de culoare turquaz, plaja este inconjurata de stanci albe de calcar ce marginesc golful si reflecta spectaculos razele soarelui. Datorita aspectului inedit, plaja a fost aleasa ca locatie pentru secventa exploziei minei din filmul ,,Captain Corelli Mandolin”.
A sosit ora mesei. Locatia aleasa - Agia Efemia, orasel turistic de pe coasta estica. Pana aici s-a strabatut trecatoarea Perasma si satul Divarata. Masa am servit-o la taverna ,,To Perasma”, vis-a-vis de port, unde domnul Nikos era de-al casei. Meniul ales a constat intr-o dorada regala la gratar (tsipura) excelent preparata cu garnitura de cartofi prajiti, rosii coapte si orez fiert. O bunatate! A meritat cei 15 euro cat a costat portia. Pentru un mic tur pietonal au ramas vreo 15 minute. Timpul trecea repede, iar noi mai aveam de colindat. La drum, deci!
Ultima parte din program a cuprins piesele tari: Lacul Melissani si Pestera Drogarati care au dus faima Kefaloniei in lume.
Lacul Melissani mai este denumit si Pestera Nimfelor. Legenda spune ca nimfa Melissani era indragostita de zeul Pan, dar acesta a ignorat-o. Deceptionata, nimfa s-a sinucis aruncandu-se in lacul care-i poarta numele. Complexul este situat in zona Karavomylos, la doar 2 km de orasul Sami. Este o pestera cu structura unica, cu un lac ale carui ape atinge o adancime de 40 m. Pestera este deschisa vizitatorilor in fiecare zi intre orele 09:00-18:00. Accesul la lac se face printr-un tunel, in conditii de siguranta, si poate fi vizitat fara nici un risc. Barcile sunt manevrate de luntrasi prietenosi si experimentati. E bine sa-i onorati cu un mic bacsis. Lungimea pesterii este de 160 m, iar latimea de 40 m. Stalactitele au o vechime datata intre 16.000 si 20.000 de ani. In mijlocul lacului unde incepe sectiunea acoperita, exista o mica insula de 30 m lungime pe suprafata careia sunt doua mici inaltimi, de 8 m si respectiv 9 m. O cale navigabila ingusta intre aceasta insula mica si peretii lacului conduce la restul pesterei. Melissani a fost redescoperita dupa cutremurul din august 1953. Situl arheologic, sapaturile efectuate au scos la lumina o serie de dovezi, cele mai multe din secolele 3 si 4 iHr, care atesta cultul zeului Pan. O serie de figurine feminine au fost, de asemenea, gasite, simbolizand celebrele nimfe. In cadrul turului cu barca se pot admira culorile minunate in apa, care se schimba in mod constant deoarece lumina soarelui cade pe ea, prin deschiderea din acoperis. O minunata atmosfera evocatoare!
Intre Melissani si Drogarati domnul Nykos ne-a condus prin Sami, port care asigura legatura cu Ithaca si orasul Patra din Peloponez. De pe un deal din jur am admirat Antisamos Beach in toata splendoarea ei. In aceasta zona, pe langa Argostoli si Myrthos Beach, s-a filmat in cea mai mare parte filmul ,,Captain Corelli Mandolin”, productie 2001, in regia lui John Madden, dupa romanul lui Louis de Bernieres, avand in distributie pe Nicholas Cage, Penelope Cruz, John Hurt, Christian Bale, Irene Papas. Filmul a facut reclama insulei. Nu intru prea mult in detalii despre actiunea filmului. Recomand sa fie vizionat.
In sfarsit, iata-ne la ultimul obiectiv din program - Pestera Drogarati. Natura a creat aici o capodopera de sculptura, sub forma de stalactite si stalagmite crescute aici de mii de ani. pestera este un fenomen geologic rar, deschisa turistilor in fiecare zi intre orele 09:00-18:00. La intrare exista un panou care te avertizeaza: NO PHOTO. Culmea! in urma cu trei ani, la precedentul tur, fotografiatul era FREE. Am reusit sa inving in cele din urma vigilenta paznicului si am tras cateva cadre. In alta ordine de idei, Pestera Drogarati este localizata la 3 km de orasul Sami, in zona Haliotata. Situata la 120m peste nivelul marii, pestera coboara pana la o adancime de 95 m. Temperatura este constanta la 18 grade celsius. Considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase pesteri din Grecia, singura cu o incapere mare de 65 m x 45 m si aproximativ 20 m inaltime. De-a lungul timpului a servit drept scena pentru diferite concerte, cu participarea extraordinara a Mariei Callas, a Mariei Farantouri sau Irenei Karoyianni.
Punct! Turul Kefaloniei s-a incheiat. Am platit, am vizitat, am ramas incantat. Mai multe nu pot spune. Recomand tuturor turistilor care aleg Kefalonia sa nu rateze acest tur al insulei. Apropo! Era sa uit: pentru vizita la Melissani si Drogarati am platit 10 euro.
Numai bine si vacante frumoase in continuare membrilor AFA si nu numai.
Trimis de ovidiuyepi in 04.11.16 10:32:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Nei Pori (20122 si 2014). Kalamaki/Zakynthos (2013). Golden Beach/Thassos (2015). Parga (2015). Kanapitsa/Skyathos (2016).
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ovidiuyepi:
Frumoasa invitatie pentru cei care nu au vazut Kefalonia.
Mă bucur că citind acest articol m-am plimbat virtual pe acest itinerariu. Singurul loc din cele enumerate unde nu am fost e satul Markopoulo, sau oi fi trecut dar nu am luat aminte. La peștera Drogarati atunci când am fost în 2012, erau panouri de avertizare cu fotografiatul interzis. Dar totuși nu se percepea vreo taxă, toată lumea însă poza sau chiar filmau. Nimeni nu ne-a spus ceva.
Am citit cu plăcere, votat la fel. Și da, eu m-am,, reîntors" în paradisul ionic. Călătorii frumoase pe mai departe!
Mutat în rubrica "Excursii opționale în/din Kefalonia, KEFALONIA" (nou-creată pe sait)
Salut! De apreciat mulțimea de amănunte, majoritatea folositoare, dar am o nedumerire: de la punctul de belvedere Myrthos, cum poți vedea Ithaka? Și mai ales în stânga!?!?
@Artiglio: Aveti dreptate si observat greseala acum. Cand am scris articolul eram cu mintea la Ithaca, insula vizitata atunci. In loc de peninsula Paliki, la stanga, am scris Ithaca. Imi cer scuze si multumesc pentru corectie!
@ovidiuyepi: Nu e cazul de scuze, se întâmplă oricui! Eu încă n-am fost în kefalonia, am rezervat 12 zile anul acesta și sunt în perioada în care citesc tot ce există pe AFA. Așa am procedat și anii trecuți cu Lefkada și Zakynthos, dar mă surprinde cât de puține materiale sunt despre Kefalonia! Dacă mai ai alte informații pe care nu le-ai împărtășit în review sau alte ponturi, le aștept cu plăcere! O zi faină!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Zakynthos între un răsărit și-un apus pe mare... — scris în 17.12.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 O zi in patria lui Ulise — Ithaca — scris în 31.08.20 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cateva ore in Ithaca — scris în 09.07.18 de madfalcon81 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 O zi pe cont propriu în Ithaka sau acasă la Ulise — scris în 17.07.18 de mulinita din BUCURESTI - RECOMANDĂ