ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Phaistos și Gortyna - două dintre cele mai importante situri arheologice din Creta

TIPĂREȘTE URM de aici

Am spus și în alte review-uri că îmi place istoria și arheologia, îmi plac muzeele dedicate lor, atât cele în aer liber cât și cele special amenajate, acestea sunt prioritare în toate excursiile mele, așa a fost și în Creta.

Voi vorbi acum despre Gortyna și Phaistos, două situri arheologice din epoca romană și minoică, bine conservate și bine puse în valoare, pe care am vrut neapărat să le vizitez, așezate în mănoasa Câmpie Mesara.

Palatul Minoic Phaistos este astăzi unul dintre cele mai importante situri arheologice din Creta, l-am vizitat venind de la Chora Sfakion, în drum spre Myrtos. Se află la 10 kilometri de Matala, o zonă frumoasă ce merită văzută!

A fost construit în urmă cu circa 4.000 de ani de Minos fiul Europei și al lui Zeus, așa spune povestea, rege fiind fratele lui, Radamanthys, distrus și reconstruit de mai multe ori, dar distrus în secolul 1 î. Hr. de vecinul Gortyna, nu a mai fost reconstruit….

Am lăsat mașina în Parcarea aflată la circa 100 de metri de intrarea în sit, am coborât mai întâi la Xenia Phaistos, cafenea, magazin cu suveniruri și la Muzeu, un mic magazin de suveniruri specifice palatului, apoi am mers vizavi la Casa de Bilete, 4 euro cost bilet senior, 8 euro cost bilet adult, program de vizitatare între orele 8 și 18:30 și de aici la intrarea în sit. Pe explorecrete.com/archaeol ... y/phaistos.html se găsesc informații despre acest palat.

Am coborât mai multe trepte și am ajuns în Curtea de Nord-Vest, Curtea superioară, mare, pavată, mai înaltă decât restul palatului, cu o vedere impunătoare asupra întregului sit. De aici pe o Scară Monumentală se coboară spre Curtea de Vest și în stânga la niște Scări Monumentale cu treptele ușor înclinate pentru a permite scurgerea apei de ploaie ce duc la un Propylon, monumentala poartă de acces în Curtea Centrală. Am vizitat întâi Curtea de Vest unde se crede că aveau loc spectacole cu Săritul taurului, sport deosebit de periculos, cu sărituri acrobatice peste taurul care alerga prin curte, dar sigur aici au fost Teatrul, se văd opt trepte adânci și foarte lungi ce formau scaunele lui și Altarul Tripartit, fundațiile vizibile arată o clădire cu trei camere, cea centrală mai mare și mai înaltă, cu Bănci de-a lungul pereților pe care se depuneau ofrande.

Am continuat plimbarea pe Poteca pavată cu dale mari de piatră ce ne-a condus la Kouloures (în traducere Inele), structuri circulare ca un șir de fântâni, probabil silozuri pentru depozitarea cerealelor, am citit pe prospectul primit acolo, sau poate "depozite sacre" în care au fost depuse rămășițele sacrificiilor și ale diferitelor ceremonii, cum scrie pe site-ul de mai sus. De aici am mers în Aripa de Vest a Palatului la Magazii, niște camere mici pe ambele părți ale unui coridor lung și larg, în care erau așezate șiruri de Pithoi înalte, Vase de Depozitare ce conțineau diverse mărfuri solide și lichide. De remarcat podeaua înclinată pentru ca orice lichid vărsat să se adune în groapa special săpată și pereții magaziilor gravați cu diverse simboluri, cruci, spirale… le-am tot căutat dar nu le-am găsit….

De aici am mers în Aripa de Nord a Palatului, la reședința privată a familiei regale, protejată de un acoperiș, mai întâi la Megaronul (Apartamentul) Reginei, din care se mai vede o cameră frumoasă de la parter ce mai păstrează plăci originale de alabastru ce acopereau podeaua și pereții sunt decorați cu fresce cu motive vegetale, se vede și scara ce duce la etaj. Scara ducea și la etajele Megaronului (Apartamentul) Regelui, la parter se văd câteva camere mai mici, și aici podeaua a fost pavată cu plăci de alabastru și pereții erau decorați cu fresce, iar pe latura cea mai nordică a apartamentului este un pridvor ce asigură o priveliste magnifică asupra Muntelui Ida, locul unde se află peștera în care s-a născut Zeus, cum spune povestea.

Am mers apoi în Aripa de Est a Palatului unde a fost găsit faimosul Disc Phaistos, disc ce nu a fost încă descifrat, este o enigmă pentru cercetători, ce se cunoaște despre el: a fost realizat din lut în jurul anului 1600 î. Hr. și are simboluri în relief pe ambele părți, fiecare idee-cuvânt fiind reprezentată de o imagine nu sculptată sau gravată, ci ștanțată în lutul umed, ceva ca o tipografie primitivă, ideograma fiind cea mai veche scriere din Europa. În această Aripă se află câteva camere independente, probabil reședința unui prinț sau a unei prințese, dar acest lucru este incert.

Am revenit în Curtea Centrală, imensă, amplasată în aer liber în centrul palatului, oferă clădirilor din jur lumină și aer fiind considerată plămânii palatului minoic și am mers spre Aripa de Sud, foarte întinsă, nevizitabilă, închisă, bine păzită de personalul de pază, foarte atent și vigilent, am vrut să trec de un cordon de limitarea accesului dar o agentă de pază a venit spre mine și a trebuit să renunț…. Peste tot erau agenți de pază ca să nu fii tentat să te cocoți pe ziduri, pentru o poză…. ce nu face turistul curios chiar dacă nu este permis…

Am părăsit Palatul, am mers la Parcare dar m-am oprit puțin la Biserica Agios Georgios din Falandra, ceea ce a mai rămas din Cetatea Mănăstire ortodoxă omonimă din secolul 16.

După circa o oră și jumătate am ajuns la mașină și am plecat spre Gortyna, cu o pauză la Matala, vezi impresii.

Situl arheologic Gortyna este situat în Satul Agioi Deka circa 25 kilometri de Palatul Minoic Phaistos, detalii pe explorecrete.com/archaeology/gortys.html.

Gortyna, fondat în anii 2000 î. Hr. de Gortys, nepotul lui Minos și fiul regelui Radamanthys, a fost unul dintre cele mai vechi și mai puternice orașe din Creta, capitala Cretei în perioada romană, primul oraș din Creta care a acceptat creștinismul. Ocupat și distrus de sarazini în prima jumătate a secolului 9, nu a mai fost locuit niciodată și a ajuns ceea ce vedem noi astăzi, cel mai mare sit arheologic din Creta.

Din Parcare am mers la Intrarea în Sit, am achitat 6 euro pentru doi seniori, adulții achită câte 6 euro, și ne-am îndreptat spre Biserica Sf. Titus, un impozant monument de arhitectură bizantină construit la începutul secolului 7, o bazilică ce are trei nave și o cupolă. Ne continuăm plimbarea prin Agora, piața antică a orașului umbrită de falnici și bătrâni măslini, și pe o potecă bine întreținută înconjurăm anticul Odeon și clădirile lui pentru a ne opri la Platanul lui Zeus și al Europei, la umbra căruia Zeus transformat în vultur a dus-o pe Europa, prințesa răpită, i s-a arătat în toată gloria lui și și-au sărbătorit nunta, după cum spune povestea care continuă. Cei doi au avut trei fii, regii mitici ai Cretei, Minos, Radamanthys și Sarpedon, platanul a rămas veșnic verde, iar frunzele lui îi ajută pe cei ce doresc să aibă copii. Botanica spune că acest platan face parte dintr-o subspecie de foioase extrem de rară, cele mai multe exemplare găsindu-se în Creta.

Am mers apoi la Anticul Odeon, un teatru roman tipic, poate, cel mai bun și mai important odeon din Creta, o clădire semicirculară formată din Scena cu două intrări și pavaj de mozaic cu modele geometrice, Orchestra mare, pavată cu plăci de marmură albă și albastră și Caveea ce mai păstrează trei rânduri de bănci, scaunele de odinioară, pe care am stat și noi gândind cum ar fi să văd acolo un spectacol antic, nu am văzut dar am urcat eu pe scenă…. Am mers apoi la peretele lui nordic, circular, încorporat și adăpostit într-o micuță clădire pe care am citit, mai corect am văzut, faimosul Cod din Gortyna, unde, la începutul secolului 5, au fost codificate legile privind drepturile personale și familiale ale cetățenilor, cel mai vechi Cod de drept grec și european.

Am revenit la șoseaua pe care venisem, dar nu ca să plecăm cum fac majoritatea turiștilor, ci pentru a o traversa și a merge, printre plantații de măslini, la ruinele puternicului Gortyna de demult. Puține marcaje, mai multe poteci, dar am întâlnit niște tineri amabili care ne-au ghidat pe poteci, printre măslini…. Aici nu se plătește nimic, dar trebuie să te orientezi puțin.

Prima zonă dezgropată și bine reprezentată Templul Apollo Pythion, centrul religios al orașului înainte de instaurarea creștinismului, este puțin în stânga aleii principale, se merge la un gard de sârmă și se poate vedea și poza cât de cât. Pe gard era pus un afiș cu o societate italiană ce se ocupa de conservarea sitului. Am plecat mai departe spre Băile Romane săpate incomplet dar se pot vedea cele trei încăperi din Thermae Romane, baie fierbinte, camera caldă şi baie rece.

Ne apropiem de Pretoriul ce devine din ce în ce mai impresionant prin dimensiunile și mulțimea de clădiri, măreție dezvăluită de ruine, sediul și reședința Pretorului, Guvernatorul provinciei romane Creta când Gortyna îi era capitală. L-am înconjurat, este de formă dreptunghiulară protejat de un gard de sârmă, nu se poate intra în el. Se văd ruinele unor clădiri, podele pavate, coloane și conducte de marmură, se remarcă Augusteum, clădire cu mulțime de coloane de marmură, podea pavată cu plăci mari și pereți interior decorați…. Trebuie menționată și Bazilica Pretoriului, o clădire dreptunghiulară folosită ca instanță de judecată, odinioară înconjurată de statuile împăraților și nobililor romani, azi doar de soclurile lor de piatră și de statuia fără cap a unui ofițer roman. De aici printre măslini am mers la șosea, la mașină și la drum spre Myrtos, era ora închiderii.

Pe drum surpriză, prietenul nostru google maps nefuncțional; ni se descărcaseră ambele telefoane, încărcătorul auto pentru ele era în mașină, la Pitești, iar Scodița noastră nu avea priză USB, noroc cu o hartă a insulei care ne-a condus până la Myrtos.

Aici a fost mai simplu, știind amplasarea hotelului pe strada principală am ajuns rapid la Mirtos Hotel unde aveam rezervare, vezi impresii.

Am văzut cele două situri ca un preambul la vizita ce urma să o facem la palatul Knossos și recomand cititorilor să le vadă și ei, aș vrea să mai citesc și impresiile altor colegi despre aceste locuri. Mergeți acolo și nu veți regreta!!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Palatul Minoic Phaistos este al doilea ca mărime după Palatul Knossos, mult mai puțin restaurat, pare mai autentic, foarte bine prezentat pentru a cunoaște construcția unui palat minoic.

Se poate vizita în tihnă fără cohorte de turiști...

Gortyna este cel mai mare sit roman, ridicat pe ruine minoice... Mergeți și în partea de vizavi de parcare, mai puțin vizitată de turiști, pentru a-i înțelege grandoarea...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mediu natural deosebit, istorie și civilizație veche, de neratat!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 09.02.22 12:16:55
Validat / Publicat: 09.02.22 13:39:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Neos Marmaras, Salonic, Atena, Delphi, Micene, Nafplio, Meteora

VIZUALIZĂRI: 687 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P29 Creta, Palatul Minoic Phaistos, Aripa de Est, Locul unde s-a găsit Discul, panou explicativ în greacă și engleză...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51300 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[09.02.22 13:39:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opționale prin/din Creta, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - I. CRETA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterPHONE
[09.02.22 14:28:26]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[09.02.22 14:48:00]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[10.02.22 20:32:33]
»

Iată că spre aceste locuri nu am ajuns, deși uitându-mă acum pe hartă, cred că am fost prin apropiere în 2016, atunci când am venit din nord din Hersonissos, spre Matala.

Locuri deosebite, cu multă istorie în spate, de neratat pentru turiștii care -și doresc asta.

Atunci când trebuie să împaci și zilele de plajă și relaxare cu „cutreieratul” e dificil, recunosc, soțul meu nici nu concepe să nu aibă parte de soare la mare... el fiind șoferul... asta e!

Și constat cu fiecare rewiev citit că în Creta nu te plictisești deloc, este? Mereu găsești ceva de făcut/văzut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
msnd
[10.02.22 21:08:54]
»

Sărut mâna și mulțumesc mult pentru aducerile aminte!

Am vizitat și eu aceste obiective, între altele din insulă în 2010, când nu știam de existența AFA. Totuși, mai târziu, am publicat o serie întreagă de articole despre vizita în insulă de atunci, chiar dacă nu aveam culese date în acest scop. Despre cele două obiactive a fost chiar articolul de început (https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=57832&d=excursii-optionale-prin-din-creta--excursii-si-calatorii). L-am recitit imediat după ce am citit articolul tău și am remarcat că nu am fost chiar foarte departe cu informațiile transmise.

Dar, la vizita la Gortys, noi am avut ghinion atunci. Dispuneam numai de o schiță sumară pentru zona de peste drum, și, deși am insistat destul de mult, nu am identificat nimic. Nici nu era nimemi pe acolo să ne îndrume. Am rămas puțin dezamăgit, pentru că aveam impresia că acea zonă este mai întinsă, și la fel de importamtă ca zona vizitabilă.

M-am întrebat și atunci, ca și acum, de ce nu continuă săpăturile arheologice și în acea zonă. Probabil că și acolo sunt probleme cu proprietățile private. Dar, poate cândva, se vor rezolva.

Felicitări pentru excursie și pentru întreaga serie de articole!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[10.02.22 22:11:02]
»

@maryka: Așa este, în Creta nu ai cum să te plictisești, ... mi-am dorit să fie prima insulă grecească văzută de mine, a fost o minunăție!

Șoferul are prioritate, mai ales la drumurile din Creta care sunt destul de solicitante... trebuie să se relaxeze și dacă îi place marea este foarte bine...

Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[10.02.22 22:48:28]
»

@msnd: Despre Gortyna sunt acum multe informații, am pus site-ul de pe care m-am documentat unde era și o hartă. Zona este foarte intinsă, dar este în conservare, era o firmă italiană care se ocupa cu asta. Am mers mult pe o potecă, la început nu se prea distinge din cauza vegetației..., mai încolo unde s-au făcut săpături sunt delimitate zonele și am găsit și două plăcuțe indicatoare..., dacă nu perseveram și nu vedeam doi tineri ce mergeau tot înainte cred că renunțam și noi...

Ți-am citit articolul, îmi pare rău că nu am ajuns și la Malia.... În articolul meu m-am axat doar prin a prezenta ce am văzut fără prea multe date istorice..., oricum Phaistos mi-a plăcut, știu că supăr dar marele Knossos m-a dezamăgit, noroc că am văzut Muzeul de Arheologie din Heraklion și am fost mulțumită....

Mulțumesc frumos pentru atenție și mă bucur dacă ți-am adus aminte despre aceste locuri descrise și de tine! ????

msnd
[10.02.22 23:15:28]
»

@mprofeanu:

De acord cu privire la Knossos (vezi impresii).

Pentru Malia, poate mai este timp! Merită!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka, mprofeanu, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077095985412598 sec
    ecranul dvs: 1 x 1