ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2019
DE msnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.07.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
33 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

[excursie Alanya] Pe locul 2, după zborul cu balonul

TIPĂREȘTE

M-am gândit mult pe ce loc să o clasez în preferințele mele, în realizările excursiei în Turcia. Un moment am fost tentat să o pun pe locul 1. Apoi, mi-am zis că ar putea fi la egalitate cu zborul cu balonul (vezi impresii) . În cele din urmă, nu fără oarece îndoială, am pus-o pe locul 2. Nu de alta, dar zborul cu balonul a fost principalul scop al excursiei noastre, și am avut un noroc imens că am reușit să-l facem. A făcut parte din excursia opțională din ultima zi întreagă a excursiei, vizita în Alanya.

Dar, despre ce este vorba? Despre „Dim Mağarasi”, sau, mai pe limba noastră, Peștera Dim. Aceasta se află la ceva mai mult de 10 km est de Alanya, pe versantul stâng a unei văi destul de înguste și cu pereți abrupți, căreia ghida noastră îi spune „Valea Întunecată”, deoarece rareori soarele ajunge să lumineze până jos.

Pentru început ne oprim, însă, la un restaurant din imediata apropiere, „Dim Café and Restaurant”, pentru masa de prânz. Acum, nu cred că este cea mai bună idee, având în vedere cele ce au urmat. Probabil, cu stomacul gol, traseul ar fi fost ceva mai ușor de parcurs. După masă, urcăm mai multe trepte, până deasupra restaurantului și, de aici, o alee largă și frumos pavată, ne conduce la intrarea în peșteră.

Întâmplarea face să arunc o privire înapoi, și zăresc peninsula pe care se află cetatea din Alanya, cea pe care am vizitat-o ceva mai devreme. Voi încerca în viitorul apropiat să scriu ceva și despre ea. Apoi, ghida zilei, care nu este Ebrȕ a noastră, ci ghida autocarului A3, ne dă o primă informație eronată. Cică ne-am afla la o altitudine de o mie, o sută și ceva de metri. Parcă nu îmi vine a crede și verific acasă. Google Earth îmi spune că am fost la numai circa 230 m deasupra mării. Poate că ghida a vrut să ne comunice înălțimea munților din vecinătate.

Peștera a fost cunoscută și folosită ca adăpost pentru oameni și animale de-a lungul a mai multor secole. A fost, însă, redescoperită în 1986 și, inițial, explorată numai geologic. În 1990 a fost declarată rezervație naturală. Apoi au fost autorizate și executate lucrări care să permită un acces ușor și în siguranță în interior. În 1998 a fost deschisă publicului, fiind prima peșteră din Turcia aflată în operarea unei companii private („Mağtur A. Ș.”), care a închiriat-o de la Ministerul Culturii și Protecția Resurselor Culturale și Naturale, pe o perioadă de 49 de ani.

Peștera a luat naștere în decursul erelor geologice trecute, ca urmare a dizolvării rocilor calcaroase din adâncuri de către apa de ploaie infiltrată în sol, după o îmbogățire a acesteia cu bioxid de carbon preluat din atmosferă, sau din pământ. Mai târziu, aceeași apă, ajungând în caverne, după scurgerea prin pământ, și eliberând bioxidul de carbon, a permis precipitarea calcarului dizolvat și formarea de stalactite și stalagmite. Este considerată a doua ca mărime între peșterile vizitabile din Turcia.

Intrarea în peșteră este una mai puțin obișnuită pentru mine. O galerie vizibil săpată de mâna omului, cu niște trepte abrupte din beton, coboară câțiva metri, buni, până la galeria propriu-zisă a peșterii. Aici, turiștii ca noi, cu timp limitat la dispoziție, au două variante: să meargă spre dreapta, sau spre stânga. Un plan al peșterii afișat înaintea galeriei săpate, arată că în capătul ramurii din dreapta mai există o intrare. Având în vedere interesul operatorului privind siguranța turiștilor, probabil că acest acces este unul destul de dificil. Îmi confirmă această supoziție faptul că din studierea planului peșterii, ar rezulta faptul că ramura din dreapta nu este vizitabilă până în capăt.

În plus, deasupra intrării este menționat anul 1999, gândit, probabil, a fi anul deschiderii peșterii pentru turiști. Dar, așa cum am spus mai sus, acesta nu corespunde realității. Dacă toată lumea știe acest lucru, de ce nu îl schimbă? Tot aici, un anunț ne informează că, în cazul unei avarii în sistemul de alimentare cu energie electrică, un generator va porni automat în 20 de secunde. Este de apreciat o asemenea inițiativă.

Încă de la suprafață, ghida ne dăduse o altă informație ce nu prea corespundea cu realitatea: „ramura din dreapta coboară 50 de metri, iar ramura din stânga coboară 360 metri”. Încerc să cred că a fost numai o exprimare nefericită. Dar, o parte din colegii de excursie, înțelegând că termenul „coboară” se referă la o deplasare pe verticală, au renunțat să mai intre în peșteră. În realitate, distanțele respective se referă la lungimile galeriilor vizitabile, este drept, destul de puțin orizontale. Dar, zonele de coborâre sunt întrerupte și de zone de plat, și alternează și cu zone de urcare.

Deși fusesem atenționați că există mici șanse să putem parcurge galeria din stânga în jumătatea de oră pusă la dispoziție, majoritatea colegilor de excursie, inclusiv eu, am ales această variantă. Și nu am făcut rău, reușind să parcurgem întreg traseul în ambele sensuri în timp util. Este de menționat faptul că întreg traseul este amenajat perfect pentru o deplasare în siguranță a turiștilor, cu podină lată de cam 1.50 m, cu balustrade continui, ce permite mersul în ambele direcții fără a ne stânjeni unul pe altul. Ar fi totuși un mic neajuns, o oarecare umiditate își face simțită prezența atât pe zonele cu platforme de lemn, cât și pe cele metalice, fapt care m-a făcut, cel puțin la trepte, să pășesc cu atenție. O serie de materiale publicitare consideră că această umiditate este benefică pentru o serie de boli și afecțiuni respiratorii. Cred, însă, că pentru asta este nevoie de mult mai multe vizite în peșteră. O altă caracteristică a peșterii este temperatura constantă, de 18 – 19 grade Celsius, indiferent de anotimp.

Ar mai fi un aspect, dar poate este gândit să fie așa. Peștera este luminată electric, în principal cu două șiruri de becuri prinse de balustrada potecii. Ici și acolo, câte un alt bec luminează câte o formațiune calcaroasă mai interesantă. Dar toate acestea par a fi destul de palide, luminează numai local la o intensitate redusă, astfel că cea mai mare parte a grotei este în semiîntuneric. Și nici blitzul telefonului nu bate foarte departe. Mie mi-ar fi plăcut ceva mai multă lumină, dar este posibil ca asta să fi stricat „atmosfera” de peșteră.

Grota, conform acelorași materiale publicistice, are cam 10 – 15 m lățime și cam tot atâta înălțime. Eu am rămas cu impresia că au fost zone cu dimensiuni ceva mai mari, cel puțin pe înălțime. Dar poate întunericul o fi fost de vină. În lungimea de 360 m a peșterii sunt identificate 4 încăperi (grote, săli) succesive. Acestea corespund cu zonele de alternanță coborâre/urcare a traseului pentru turiști. Prima și ultima dintre coborâri mi s-au părut a fi cele mai lungi și mai abrupte, dar spațiile de odihnă intercalate ușurează mult parcursul. În plus, te simți obligat să te tot oprești să mai faci o fotografie. Și toată lumea face la fel. Rezultă că ritmul de deplasare nu este foarte rapid.

În ultima sală, poteca turiștilor se termină cu o platformă mai largă, punct de belvedere deasupra unui mic lac. Acesta, cu o suprafață de circa 200 mp și o adâncime maximă de 17 m, s-a format când apa ce se scurge în continuare din plafonul peșterii a întâlnit un strat de rocă impermeabilă.

Dar, după părerea mea, adevăratul spectacol oferit de peșteră este de-a lungul întregului traseu, cu multitudinea de stalactite, stalagmite, coloane, draperii și multe alte formațiuni calcaroase, de toate formele și dimensiunile. Rareori am văzut o asemenea bogăție. Mi-a adus aminte cumva de Peștera St. Michael din Gibraltar. Recunosc faptul că nu am talentul de a descrie toate aceste minunății. Încerc să las fotografiile anexate să înlocuiască cuvintele mele, dar nici acestea nu pot ilustra, în totalitate, misterul, senzația de supranatural, emoțiile pe care mi le-au trezit imaginile reale. Bomboana de pe tort a acestor formațiuni este o stalagmită din mijlocul lacului din capătul peșterii, numită „Mama și Copilul”. De pe platforma menționată anterior, aceasta se vede foarte bine, și este cea mai fotografiată.

Fac și eu câteva poze, și mă grăbesc să fac drumul înapoi. Și pe această direcție apar oportunități pentru a mă opri pentru alte fotografii. Poate și din această cauză, drumul nu mi s-a părut prea greu. Totuși, la sfârșitul zilei, ceasul meu, care înregistrează cam tot ce fac, dar cu erori în minus destul de importante, îmi arăta că am coborât 27 de etaje și am urcat 25. Destul de mult!

Chiar dacă ajung ultimul la autocar, sunt încă în timpul acordat, dar sunt deosebit de încântat de ceea ce am văzut. Am totuși o părere de rău: nu am avut timp să vizitez și ramura din dreapta intrării a peșterii. Dacă a fost cineva acolo, îl rog să mă completeze.

Recomandarea mea pentru seriile care urmează să meargă în excursia din Turcia: nu refuzați să vedeți această bijuterie subterană din Alanya!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de msnd in 16.10.19 20:24:51
Validat / Publicat: 16.10.19 21:23:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 4348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 8. Atenție la țurțurii din plafon.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.10.19 21:23:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opţionale din regiunea Antalya, #EXCURSII OPȚIONALE - MED.» ANTALYA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Alanya]

msndAUTOR REVIEW
[16.10.19 22:24:27]
»

@webmasterX:

Mulțumesc pentru relocare!

Dar, mi-ar fi plăcut mai mult titlul fără paranteză. Speram să dea un oarece aer de mister.

O seară bună!

mprofeanu
[18.10.19 11:26:05]
»

@msnd: Citit cu plăcere și cu mare atenție! Dacă în seria din noiembrie voi trece pe acolo, adică dacă se face excursie opțională care să o includă, sigur nu voi rata această peșteră!

Frumoase și elocvente fotografii!

Mulțumesc pentru informațiile din reviewul tău!

Aștept și alte articole despre alte obiective turistice văzute acolo, cele de cazare le-am citit la @doinafill!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
msndAUTOR REVIEW
[18.10.19 21:39:06]
»

@mprofeanu:

Sărut mâna și mulțumesc mult pentru aprecieri!

Dacă am trezit interesul interesul pentru acest obiectiv, articolul meu și-a atins scopul. Sper să ajungi să vizitezi și tu peștera, și vei vedea că este foarte greu de descris. Totuși, abia aștept să citesc și impresiile tale despre acest loc.

Cât despre alte obiective, voi încerca să fac tot posibilul. Dar am câteva probleme personale de rezolvat, care îmi ocupă destul de mult timp. Poate o convingem pe Doina să continue ea.

O seară excelentă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opţionale din regiunea Antalya:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053297996520996 sec
    ecranul dvs: 1 x 1