ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2008
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Rhodos – excursie optionala din Turcia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In randurile care urmeaza as vrea sa va povestesc cum am vazut sau mai bine zis cum n-am prea vazut insula Rhodos.

Aflati intr-un circuit in Turcia, dupa vizitarea statiunii litorale Antalya, am ajuns la Marmaris foarte tarziu si ne-am culcat dupa miezul noptii. Cu toate acestea, un apel telefonic ne-a trezit la ora 6. Cei inscrisi pentru excursia optionala in insula greceasca Rhodos s-au prezentat la receptie pentru apel, ceilalti ramanand sa se odihneasca in continuare si sa-si petreaca restul timpului dupa plac, in statiune.

Era prea devreme pentru micul dejun, asa incat am primit cate un sandwich mare si ne-am imbarcat in autocarul care avea sa ne duca in port.

Trecerea din Turcia in Rhodos - una dintre cele mai atractive insule grecesti, cea mai mare din arhipeleagul Dodecanese – s-a facut cu catamaranul MARMARIS EXPRESS o ambarcatiune frumoasa, asa cum vazusem inca multe altele acostate in porturile din sudul Turciei.

Aceasta excursie de o zi a fost achizitionata optional, din tara, odata cu circuitul de 14 zile in Turcia. A costat 42 de euro/pers., incluzand doar transferurile cu autocarul si catamaranul.

Aventura noastra pe mare a inceput la ora 9.30 si cu somnul neimplinit, am fost recunoscatoare celor de la barul de pe MARMARIS EXPRESS pentru cafeaua buna pe care mi-au oferit-o cu doar 1,5 euro. Pentru unii plimbarea pe mare n-a fost tocmai o placere din cauza tangajului. Priveam cu ingaduinta cand la oamenii care se clatinau livizi, cand la un grup de 4 tineri polonezi veseli, doua fete si doi baieti, care-si treceau unul altuia o sticla mare ascunsa intr-o punga de hartie. Deveneau tot mai veseli, radeau mereu, vorbeau tare si in cele din urma au coborat clatinandu-se mai mult decat cei care au avut rau de mare. Au suportat foarte bine tangajul, dar nu stiu cum au suportat ulterior soarele de Rhodos.

Dupa debarcarea in portul Mandraki, ghidul ne-a dat liber. Asadar, nicio vizita organizata, nicio informatie primita de la un specialist, nici macar o relatare despre legendarul Colos din Rhodos aflat in antichitate pe aceasta faleza. In Turcia ghidul s-a achitat onorabil de sarcini, in Grecia (Rhodos) ne-a lasat ai nimanui. Asta n-ar fi fost chiar un dezastru, dar constatand ca nu mai am acumulatori la aparatul foto, am devenit chiar trista. Am incercat sa cumpar, dar n-am reusit fie ca nu aveau, fie ca nu ma puteam intelege cu comerciantii. M-am resemnat si am cumparat un album foarte frumos ilustrat pe care-l rasfoiesc ori de cate ori imi amintesc de excursia mea in Rhodos.

In cele cateva ore cat am ramas pe pamant grecesc, sa nu credeti ca am vizitat ceva. Am intrat intr-o biserica ortodoxa aflata chiar pe faleza, unde m-am simtit printre ai nostri dupa atatea zile de plimbari prin lumea musulmana, apoi am mers in oras. Orasul vechi este frumos, dar parca ar fi fost si mai frumos daca nu era atat de sufocat de tarabe si comercianti de chinezarii si tot felul de maruntisuri.

Stiu ca Rhodos are foarte multe de aratat turistului amator de vestigii istorice de aceea am regretat ca nu am avut mai mult timp si nu s-a facut un tur organizat (daca nu al intregii insule, cel putin al orasului cu partea antica, medievala si moderna). Rhodos nu este un loc de vizitat asa cum am facut-o noi. Noi am fost acolo, am fost pana acolo, dar n-am vizitat nimic. Ne-am plimbat putin pe Aleea Cavalerilor din orasul medieval, acelasi drum care ducea in port si in antichitate, am vazut zidurile si turnurile cu creneluri ale palatului fortificat si am gustat pentru o clipa atmosfera orasului vechi care da vizitatorului impresia unei calatorii in trecut. Atat!

La ora 16.30 trebuia sa ne adunam in port pentru imbarcare si intoarcere in Turcia. In afara imaginii tarmului insulei dinainte de a acosta, cu turnul si zidurile cetatii, nu voi uita ca din Rhodos am cumparat cei mai buni struguri din viata mea. Albi, cu nuante de la auriu pana la coniac, fara samburi si foarte dulci, erau – cred – din soiul cel mai potrivit pentru stafide.

In vremea aceea (septembrie 2008) Turcia inca percepea taxa pentru viza, iar in legatura cu acest aspect am o amintire. Timbrele aplicate pe pasaport sunt o marturie in acest sens. La intrarea in Turcia am achitat 10 euro taxa de viza. Pentru ca am iesit din tara - pentru cateva ore, la Rhodos - la intoarcere am achitat din nou taxa de viza. Cum se putea plati in euro (10) sau dolari (12), la intoarcere am platit 12 dolari, dar politaiul turc mi-a aplicat un timbru de… 10 dolari. Turcul e tot turc chiar daca poarta uniforma!

Am scris acest review nu pentru a relata despre frumusetile insulei pe care nu le-am prea vazut, ci pentru ca vreau sa atrag atentia asupra a doua aspecte:

- Nu intotdeauna excursiile optionale aduc bucuria asteptata.

- Turistul trebuie sa aiba in vedere ca aparatul foto este aliatul sau numarul unu. El retine intotdeauna ceea ce omul mai uita. Asadar, acumulatori de rezerva!


[fb]
---
Trimis de iulianic in 29.02.12 09:38:54
Validat / Publicat: 29.02.12 10:51:14
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9962 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Portul Marmaris - Ne indrepram spre MARMARIS EXPRESS pentru transferul pe insula greceasca Rhodos.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[29.02.12 09:44:33]
»

@webmaster: Pentru a compensa saracia imaginilor prezentate de mine din cauza ca am ramas fara acumulatori la aparatul foto, va rog atasati

http://www.youtube.com/watch? v=BLw1UrjTfUc

Multumesc!

webmaster77
[29.02.12 10:51:04]
»

Review-ul a fost mutat la "Excursii optionale din Marmaris", cu siguranta va fi foarte util celor care vor ajunge in Marmaris.

iulianicAUTOR REVIEW
[29.02.12 11:15:05]
»

@webmaster77: Multumesc! Este mult mai bine asa. Eu nu am sesizat existenta rubricii "Excursii optionale din Marmaris".

adryana
[29.02.12 12:18:35]
»

@iulianic, te urmaresc mereu cu mare placere. Cat despre aparatul foto, sunt patita si eu sa ma lase acumulatorii cand nu e momentul. Asa ca de curand am investit in niste acumulatori noi si un incarcator care merge si la masina. Asta ca sa nu mai am surprize. Imi amintesc ca anul trecut fiind in Turcia cu masina ne-am gandit sa mergem si noi undeva sa vedem o insula, parca Kos, si am aflat ca cei care conduc masina, soferii saracii, tot ei, nu au voie sa mearga pe insula, caci ies din Turcia cum ar fi si intra in Grecia si e problema ca au masina inregistrata la intrare in Turcia. Ne vom mai interesa si anul asta sa vedem cum mai e, caci mergem iar in Turcia sa vedem tot ce putem vedea si ce a ramas de vazut de anul trecut.

iulianicAUTOR REVIEW
[29.02.12 12:33:57]
»

@adryana: Multumesc! Ma bucur foarte mult atunci cand aflu ca prin ceea ce scriu sunt de folos si exista cineva care imi citeste randurile cu interes.

Acest review astepta de mult, eu considerandu-l cam saracut si lipsit de substanta turistic vorbind. Dar, pentru ca se pot desprinde anumite concluzii folositoare, am decis sa-l public.

Cat despre aparatul foto…, da, de atunci am mereu asupra mea un set de acumulatori de rezerva si am grija sa fie incarcati toti permanent. Verific in fiecare seara in camera de hotel. Eu nu pot incarca in masina decat in excursiile facute in tara. Peste hotare plec neinsotita si, deci, fara masina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violeta
[29.02.12 14:35:56]
»

Eu nu prea am fost impresionata de Rhodos! Am facut circuitul intregii insule. Tot timpul am comparat cu Marmaris, aici am gresit. Resorturile, plaja, nu se compara cu ce are Marmarisul. Istorie, da. Ghidul ne-a explicat totul in engleza iar eu nu prea stapanesc aceasta limba. Mi-au placut oamenii, casele si stradutele lor, mestesugul. Nu mi-as cumpara o vacanta aici, poate gresesc... Am sa postez cateva poze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS
[01.03.12 11:16:34]
»

Cum se putea plati in euro (10) sau dolari (12), la intoarcere am platit 12 dolari, dar politaiul turc mi-a aplicat un timbru de… 10 dolari. Turcul e tot turc chiar daca poarta uniforma!

Treaba asta cu timbrele am patit-o si eu la Istanbul si am facut scandal. Faza e urmatoarea:

Cand se daduse legea asta cu vizele, euro si dolarul erau la aproximativ aceeasi paritate. Deci 10 euro si 10 dolari... erau aceeasi suma in lire turcesti.

Apoi a inceput dolarul sa scada si au inceput sa apara diferentele. Baietii ramasesera cu timbrele de 10 dolari, care nu mai erau bune. Cred ca cele de 10 euro erau inca OK.

Ce au facut?

Au stampilat pe timbrele de 10 dolari, 12 dolari... si le-au urcat valoarea. De multe ori nu se vedea insa acea stampila. Cred ca mai apoi le-au urcat valoarea la 15 dolari.

Am facut scandal, deoarece am avut prima data impresia ca m-a furat vamesul (adica am platit 15 dolari si mi-a pus timbru de 10.) Mi-au explicat apoi treaba cu stampila.

Am citit ceva reviewuri despre calatoriile in Turcia si despre"spagile" care romanii incearca sa le impinga fie la receptie, la femeile de servici, garsoni. Spaga e una --pentru a primi o camera mai buna, pentru a se face curat etc., iar bacsisul e alta. E pacat ca-i invatam obiceiurile noastre. Cred ca romanul ramane mai roman, decat turcul, turc

Iar am ajuns sa le iau apararea... dar asta e

Si eu am probleme cu aparatul de fotografiat si bateria... si stiu ce frustrant e sa ajungi intr-un loc frumos si sa nu poti face poze.

Un review foarte interesant. Felicitari.

@adryana

Cu masina am patit-o si eu. Cel ce are masina trecuta in pasaport nu poate sa iasa din Turcia fara ea.

balasa violeta
[01.03.12 12:10:50]
»

Cand ne-am intors din Rhodos, am platit iar viza. Am aflat ulterior ca aceasta nu trebuia platita, ea fiind valabila sase luni. Adevarat ca erau doua cozi, am avut ghinionul de m-am asezat unde nu trebuia. Anul acesta cand am fost in Kos, nu am platit nici-o viza. Nestiinta se plateste!

iulianicAUTOR REVIEW
[01.03.12 12:24:40]
»

@TraianS: Multumesc pentru aprecieri!

Ai avut curaj sa faci scandal? Eu nici macar n-am cerut explicatii in legatura cu timbrul aplicat pe pasaport. Cred ca ai dreptate cu paritatea, scaderea dolarului si implicit modificarea taxei de viza exprimata in dolari. Ramane insa clar ca timbrul meu de 10 USD nu are o stampila de modificare a pretului, dar nu mai conteaza. Am spus-o doar ca un fapt divers, ca o amintire in plus in legatura cu trecerea din Marmaris in Rhodos pentru o zi.

Dincolo de orice, ramane insatisfactia mea de a nu fi vizitat asa cum trebuie insula Rhodos, dar poate, cu alta ocazie…

Cat despre aparatul foto si experienta frustranta de a nu avea cum sa faci poze atunci doresti… Acum nu numai ca m-am invatat minte, sunt atenta si chiar atentionez si pe altii. Intre timp am schimbat si aparatul. Nu mai necesita acumulatori / baterii, ci are ceva in interior care se incarca punand tot aparatul la priza. Cam ca telefoanele mobile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[01.03.12 12:26:35]
»

Acum nu mai este problema cu viza pentru ca de 2 ani este gratis pentru romani.

adryana
[01.03.12 12:27:01]
»

acum nu se mai plateste viza, deci nu ar mai fi o problema din acest punct de vedere. Problema grava ramane in continuare aceea ca soferii care au masina inregistrata pe numele lor nu pot parasi Turcia si sa intre in Grecia. Nu se poate efectiv lasa masina undeva in port, 5-6 ore cat ai vrea sa vizitezi o insula. Chiar daca pare absurd, asa este. Deci aceasta excursie pentru familia mea se taie din lista. Pacat.

@Andox, ai dreptate, ceea ce ziceam si eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[01.03.12 12:30:31]
»

Masina se poate lasa in custodie la vama. Sunt ceva formalitati, dar se poate.

adryana
[01.03.12 12:31:35]
»

@Andox, azi e ziua mea norocoasa, am aflat de la tine 2 informatii noi si utile, multumesc. Ma gandesc ca costa ceva sa iti lasi masina, sper sa nu fie mai mult decat excursia in sine.

iulianicAUTOR REVIEW
[01.03.12 12:36:20]
»

@balasa violeta: Despre intoarcerea din Rhodos si plata vizei (din nou) spun si eu. Era in septembrie 2008. Atunci nici ghidul si nici functionarii vamali nu ne-au spus ca viza nu trebuie platita (chiar daca am iesit din Turcia numai pentru o zi).

Ulterior, mi se pare ca din anul 2010, Turcia a eliminat vizele pentru romani (pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in Turcia pentru o perioada de pana la 90 de zile). Asadar, este explicabil de ce "anul acesta cand am fost in Kos, nu am platit nici-o viza".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violeta
[01.03.12 12:41:58]
»

Eu, am fost in Marmaris in septembrie 2007. Atunci, nu trebuia sa platim a doua oara viza. Era diferenta de trei zile intre cele doua vize. Cei care au stiut, nu au platit. Vamesii nu ne-au spus, au luat banii, cred ca si-au ras in barba si imediat la autocar am aflat.

iulianicAUTOR REVIEW
[29.09.18 15:55:14]
»

@All: Am sute de imagini din Rhodes - insulă în care am ajuns pentru prima oară acum 10 ani cu ocazia unei excursii cu plecare din Marmaris. Motivele expuse în articol m-au împiedicat atunci să pozez mai mult, de aceea, acum, vin cu o completare de câteva poze.

Acest tip de excursie opțională - de obicei destul de scump, în opinia mea nu este foarte potrivit dacă îți dorești să vizitezi o nouă insulă. Pierzi mult timp pe mare, iar pentru ținta călătoriei tale nu-ți mai rămân decât câteva ore. Am fost o zi în Malta (cu plecare din Sicilia), apoi am revenit pentru un sejur de o săptămână. Am fost în Rhodes (cu plecare din Turcia), apoi am revenit pentru un sejur de o săptămână. Am fost în Santorini (cu plecare din Creta) și… cine știe când mă voi întoarce?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, iulianic, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale din Marmaris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066669940948486 sec
    ecranul dvs: 1 x 1