ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Rm .Valcea
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 3 MIN

    Pompei - un oraș ca o stafie

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Pompei - un oras roman, aproape de Napoli, regiunea Campania - a fost descoperit intamplator in anul 1748. El ofera si azi enorme informatii despre viata romanilor in perioada cand Imperiul Roman se afla in plina desvoltare. Port, la Marea Tireniana, fondat in sec, VIII-IDH., Pompei a murit in anul 79 DH., in data de 24 august, cand Vezuviul s-a revarsat peste el timp de 12 ore. Era in oras infloritor, dar a fost distrus si acoperit sub 5 metri de cenusa. Peste 2000 de barbati, femei si copii au murit asfixiati.

    In prezent este una din cele mai importante atractii turistice din Italia si se afla pe lista celor mai spectaculoase locuri din lume. Nu voi scrie prea mult despre acest loc al celei mai mari tragedii antice. Nici astazi, la aproape 2 luni - nu mi-am revent. Ma simt uneori trista, ravasita, uimita, indurerata, dar trebuia sa vad cu ochii mei ce a facut acel vulcan si cat de puternice sunt fortele naturii dezlantuite.

    Am intrat in vechiul Pompei prni PORTA MARINA, platind o taxa de 10 euro si primind gratuit o harta. Orasul este impartit in 9 zone numite -REGIO -, cu aproximativ 78 puncte de vizitat. Sigur nu ajunge o zi pentru a vizita tot, anumite zone sunt inchise, nenumarati arheologi lucrand si astazi la sapaturi si restaurari.

    Noi, care aveam la dispozitie doar 4 ore, am fost orientati de catre ghid, spre zonele 7,8 si 9 - care au poate cele mai interesante puncte de vizitat : de la casele modeste ale celor saraci, la vile, palate, teatre, forumuri, piatete ,,artefacte, precum si mulaje ale cadavrelor (originalele aflandu-se la Muzeul de Istorie al noului Pompei si la Muzeul de Arheologie din Napoli. Fotografile vor vorbi mai bine decat mine.

    De 2000 de ani, Pompei rezista pentru noi, dezvaluindu-ne la tot pasul ca era un oras - port in plina dezvoltare: starzi pietruite si usor inclinate, asa incat apa de ploaie sa se poata scurge, trei pietre mari leaga trotuarele inguste, creand podete pentru trecatori, sau constituind piedici impotriva carelor unor eventuali atacatori. Se vad si azi urmele lasate in lava, a carelor folosite de pompeieni. Bucatele mici de piatra alba erau montate intre bucatile mari ale strazii, avand un efect fosforescent, asa incat la lumina lunii, erau de mare folos calatorilor nocturni. Diferenta dintre clasele sociale se observa la constructii : unele saracacioase, fara picturi, cu un etaj, altele -adevarate vile sau palate cu curti interioare, fantani, cu sculpturi si desene sau mozaicuri viu colorate.

    Forumul - era locul unde se intalneau cetatenii pentru treburi sociale, judiciare si economice. Marele amfiteatru avea o capacitate de 5000 de locuri, Aici aveau loc piese de teatru (tragedii, comedii), concerte si lupte cu gladiatori. La Casa del Fauno -una din cele mai mari resedinte din Pompei -a fost descoperit un mozaic (dintr-un birou) foarte bine conservat sub stratul de cenusa si cateva statui din bronz.

    De asemenea multe coloane sprijinite una de alta, au ramas in picioare pana astazi. Nu lipseau nici bordelurile numite "lupanare" (casa prostituatelor), unele foarte bine conservate. Pe pereti se pot vedea fresce reprezentand scene erotice, iar paturile din piatra, la vremea aceea, erau acoperite cu paie si frunze de palmier.

    Ne-a trezit la realitate o pizzerie -restaurant si o taraba a unui artist anonim care vindea suveniruri (picturi realzate pe bucati de roca vulcanica), intr-0 piazza pompeiana. Arheologii inca muncesc mult si descopera zilnic lucruri noi. A fost o excursie impresionanta in orasul in care inca mai miroase a cenusa si uneori ai senzatia ca in pragul unei vile te va intampina gazda. Daca ajungeti in regiunea Campania -Italia, nu ratati vizitarea ucigatorului Vezuviu si a "nemuritorului " Pompei.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de bica adriana in 20.11.15 13:19:13
    Validat / Publicat: 20.11.15 15:21:48
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 4208 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bica adriana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P13 Statui care inca sprijina constructia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Pompei şi/sau Vezuviu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054025173187256 sec
    ecranul dvs: 1 x 1