GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pompei intre ieri si azi
![](/images/printer_off_32.png)
despre pompei
Eheeee, aici se poate scrie o carte de istorie insa nu sunt eu in masura sa fac asta acum si aici asa ca am sa punctez doar cateva date mai importante despre acest loc.
Dar intai putina informatie de pe Wikipedia... de introducere
Pompei a fost un oras roman în apropierea orasului Napoli, în regiunea Campania din Italia. În urma eruptiei vulcanului Vezuviu în anul 79 dH. orasul Pompei a fost distrus si acoperit de un strat gros de cenusa si piroclastite. Abia în anul 1748 a fost redescoperit întâmplator, dupa ce mai întâi Herculaneum, o alta localitate distrusa de aceeasi eruptie a Vezuviului, fusese descoperita în 1738. Cercetarile arheologice au scos la iveala o imensa cantitate de informatii detaliate despre viata citadina în Imperiul Roman la culmea dezvoltarii sale. În prezent, Pompei este una dintre cele mai importante atractii turistice ale Italiei
cum ajungi
Ca peste tot in Italia nu exista obiectiv care sa nu fie bine semnalizat si la care sa nu se ajunga usor. Pentru Pompei se ia trenul din gara centrala. Costul unui bilet e de 2,8e/sens, nu exista bilete dus intors la un pret mai avantajos. Cursele sunt cam la 30 min insa la ei functioneaza sfertul academic la fix, adica trenurile au cam 15 min intarziere, si asta am observat 2 zile consecutiv la mai multe trasee.
De unde te lasa trenul nu ai altceva de facut decat sa o iei la pas cam 2 minute maxim, asta daca casti gura la ceva suvenire sau liste de bucate de pe la terasele din drum. Distanta intre gara-statie si intrarea in situl arheologic e de circa 100m.
Sunt parca 20 de statii de tren din Napoli, exista in tren panou cu statiile gen cele pe care le vedem la metrou, iar ca timp se face undeva in jur de 25-30min.
ce faci
Pai intai intri la info sa iei harta, audioghid sau ce crezi ca e util pt tine. Pe langa casele de bilete ai sa fi intrebat daca doresti ghid, sincer acum dupa ce am vizitat pe cont propriu... recomand ghid uman fiindca ar fi interesant sa auzi si ceva povesti, unele mai adevarate altele mai putin dar care pot da o nota interesanta momentului. Pretul pentru bilet e de 11E/persoana, iar pentru ghid e in functie de grup/nr de persoane, dar exista si circuit privat.
Pe harta cumparata contra sumei de 2E ai 2 tipuri de trasee, unul de aproximativ 2h si altul mult mai amplu de... 1zi.
Din pacate nu tot ce e trecut pe harta ca fiind mai important se si poate vizita, cred ca unele sunt doar pentru arheologi sau grupuri VIP, altele par a fi in reabilitare daca termenul nu e prea pompos pentru acele locuri.
Sentimentul pe care il ai plimbandute pe stradulele pietruite, unele adevarate "bulevarde" cu o largime de 5-6m si trotuare pe ambele parti, altele cat sa treaca 2-3 persoane poate fi foarte diferit de la o persoana la alta. Ca om matur esti interesat de istoria si tot ce tine de loc, ca elev intr-un grup ti sa te bucuri de momentul de respiro intr-un loc incarcat de istorie dar fara prea mare tragere de a afla ce si cum.
Ideea ca te poti plimba pe strazile pe care acum mai bine de 1900 de ani se plimbau atat nobili momentului cat si oameni simpli. Strazi pietruite si cu "treceri de pietoni" ciudate. Eu alta explicatie nu am putut da acelor pietre ovale, mai ridicate cu 20-30cm decat drumul, puse la cap de strada precum trecerile de pietoni din zilele noastre.
Am fost impresionata de amfiteatru, de temple, de "restaurante"... incaperi modeste ca suprafata, aflate la drum cu un fel de bar in care sunt gauri de vatra pentru a tine mancare calda, asa cred eu, nu am avut povestitor cu noi ci pur si simplu am dorit sa vedem si sa simtim asa cum putem acel loc minunat. Sunt ceva mozaicuri, cate un petec, care au rezistat, sunt pereti zugraviti... nu cred ca e termenul cel mai corect... unde se mai vad inca culorile... predomina rosul si asta am vazut cam peste tot unde acest lucru a fost posibil.
Am vazut bai/jacuzi unde nobilii probabil dezbateau problemele importante ale vremii, am vazut o casa de toleranta unde sunt inca vizibile picturi specifice, am vazut cam tot ce se putea si prin plimbarea mea in timp am dat de... o cofetarie/bar unde am savurat o salata proaspata din zilele noastre. La acest loc de odihna, bine integrat in ambient preturile sunt accesibile, nu prea ieftine dar pentru o pauza binemeritata si pentru a te reincarca si porni iar in timp/pe stradute ai ce lua cam pentru toate buzunarele.
Am dat pe o salata 6.9e, o bere 4.2 si o bucata de pizza 4,6e, o prajitura gen briosa cu morcov 2,5e. Spatiul e mare, curat, sunt grupuri sanitate ingrijite si ai parte de diversificare la alegerea meniului.
Dupa pauza facuta in timp real am pornit iar la colindat pe stradute printre amintiri.
Trecut de ora pranzului, deja nu ma mai atragea nimic in mod special... aici am simtit lipsa unui ghid de grup care tine atentia treaza prin diversele informatii pe care le stie decidem sa iesim din sit si sa mergem spre oras. La gara iau o hotarare de moment si pt 2,1e/om plecam in Sorento
cand mergi
atunci cand poti, simti si nu ploua, cred ca pe ploaie ar fi putin neplacut sa aprofundezi asa o plimbare... desi poate avea un farmec aparte.
tipsuri
Asa cum am spus mai sus merita macar audioghidul daca nu ghidul uman care te intampina la intrare.
Daca te tin picioarele si nu crezi ca a te plimba printre ruine e ceva mai putin turistic atunci acesta e un loc ce merita vizitat. Istorie pe fiecare cmp si nu orice istorie ci una foarte bine conservata... cu tot cu oamenii timpului chiar daca nu intr-o stare de vedeta ci chirciti si gata sa se sfarme la cea mai mica atingere.
Ceva din timpuri stravechi, o civilizatie care era destul de dezvoltata si spun asta dupa multitudinea de localuri, strazi cu treceri de pietoni si alte astfel de lucruri care acum sunt ceva banal.
Daca ajungeti in zona Napoli si nu numai nu ezitati sa faceti o plimbare la Pompei.
Mergeti dimineata pentru a putea ajunge si in Sorento sau Herculanero in aceeasi zi, asa o sa aveti o zi plina si cu multe amintiri.
Trimis de roth in 05.07.13 13:59:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d003/3976/13541_40061_1.jpg)
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Pompei – situl arheologic al orașului antic redescoperit — scris în 08.01.25 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea a II-a) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea I) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 2. Pompei şi Vezuviu — scris în 18.05.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Napoli si Coasta Amalfi - partea II — scris în 15.10.22 de alxmst din LIVERPOOL - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Perfect conservat sub cenuşa Vezuviului: oraşul antic Pompei — scris în 01.08.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Pompei, orașul în care timpul a încremenit — scris în 21.09.19 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ