EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Recunosc, am idei fixe (și prea puține😁). Recunosc că iubesc Grecia, că din 1991 încoace o vizitez măcar o dată pe an și că mă dau în vânt după cea mai mare insulă a sa. Totuși vă jur că nu aveam nici cea mai mică intenție de a ajunge în Creta pentru a cincea oară. Nu pentru că mă plictisisem de dânsa, de Creta adică, ci fiindcă pe lista mea figurau o grămadă de alte locuri musai de văzut.
Totuși s-a întâmplat... o întâmplare care m-a făcut să-mi schimb planurile. De Black Friday, cel adevărat din ultima vineri din noiembrie 2023, am primit de la dragul de booking o ofertă grozavă. Și cum mama m-a învățat că nu-i frumos să refuzi😉, m-am grăbit să o accept, căci era valabilă doar o zi (și cu condiția efectuării sejurului până la finele lui 2024).
Să vă zic în ce a constat promoția: 7 nopți la Ermis Suites*** din Platanias la un preț incredibil de mic având în vedere majorările la tarifele de cazare din Grecia și din întreaga Europă după pandemia de Covid.
Concret, pentru perioada aleasă de mine - prima jumătate a lunii iunie -, la prețul „normal” de 406,70 euro pentru un studio, proprietatea îmi oferea o reducere de 120,96 euro. Bun! Dar stați că n-am terminat... Fiind o clientă genială... 😜, zice booking, site-ul îmi acorda și el un discount de 10%, rezultând la final un total de 260,34 euro, adică aproximativ 37 euro/noapte.
Un chilipir! 😃
Ce-i drept, suma trebuia achitată integral în avans și era nerambursabilă, fapt care la acel moment nu m-a deranjat. Deși ar fi trebuit: după două luni și ceva, soțul meu a murit și m-am trezit, printre enorm de multe alte probleme, cu încă una: ce mă făceam cu călătoriile programate pentru 2024, cu biletele de avion și cu cazările plătite deja? Asta fiindcă, așa după cum mă știți unii din voi, am obiceiul să-mi planific vacanțele cu mult timp în avans și în decembrie 2023 făcusem deja toate diligențele necesare pentru patru concedii în străinătate în anul următor.
Neavând încotro, am renunțat la două vacanțe mai complicate, una un circuit cu mașina proprie în Grecia continentală și cealaltă cu avion plus trenuri în patru orașe italiene. Am reușit totuși să îmi recuperez toți banii cheltuiți pe zboruri și cazări, deși cu ceva eforturi și întârzieri.
Surprinzător doar pentru cei care nu știu cât de strânși la pungă sunt grecii (asta ca să mă exprim elegant... 😄), de la ei mi-a fost mai greu să-mi recuperez banii decât de la italieni. Și foarte probabil nici n-aș fi reușit fără ajutorul neprecupețit al celor de la booking, căci avusesem înțelepciunea de a nu face direct nicio rezervare.
În toată nenorocirea care m-a lovit la moartea lui Adrian, am avut totuși parte și de o veste bună (și neașteptată): prietena mea Elena, colegă de liceu și facultate, s-a decis să mă însoțească în două din călătoriile planificate. Prima din ele fiind în Creta.
Așa că iată-ne, două doamne spre 70 de ani pornite singurele în vilegiatură către Creta. ✈️
Cunoșteam Platanias de la prima descindere pe insulă, în octombrie 2019, când am fost cazați în Agia Marina la hotel Kalimera vezi impresii. Eram familiarizată cu Aeroportul Internațional Ioannis Daskalogiannis din Chania, al doilea ca mărime de pe insulă după cel din Heraklion. Din fața sa am luat shuttle busul care ne-a dus la aerogara din oraș în vreo 30 de minute contra sumei de 2,90 euro. După care ne-am suit într-un alt autobuz (2,40 euro), cu care am străbătut în cca. 25 de minute Daratso, Stalos și Agia Marina pentru a ajunge la Platanias. În ultima poză anexată acestui review cei interesați pot găsi harta stațiilor pe traseul de la Chania spre vest până la capăt, la Kolympari.
Studiasem harta acasă și știam unde trebuia să coborâm: la prima stație din stațiune, adică la Platanias 1 (Fitoria), dar ulterior aveam să descopăr că la fel de bine am fi putut coborî la Agia Marinas 5 (Odysseas), pentru că hotelul nostru se afla între cele două stații, la intrarea în Platanias dinspre Agia Marina.
De fapt, cele două stațiuni sunt lipite între ele, și dacă n-ar fi indicatoarele care să anunțe trecerea dintr-una în alta, nici n-ai ști că ai intrat într-o altă localitate. Distanța de la hotelul nostru la aeroport era de circa 20 km și până în centrul orașului Chania sunt vreo 12 km. Puțini, ați zice la prima vedere, dar traficul este foarte aglomerat și în stațiuni stațiile sunt dese, așa că drumul durează destul de mult.
La plecare, având zbor dimineața, n-am vrut să riscăm să așteptăm primul autobuz care face zilnic legătura cu orașul Chania, și nici cu schimbatul mijlocului de transport de la autogară la aeroport, așa că am rezervat un taxi la o agenție din Platanias. Șoferul s-a prezentat fix la ora convenită - 6:30, și după 40 de minute ne-a depozitat în siguranță la aeroport. Distracția ne-a costat 40 de euro.
Acum e cazul să vă povestesc despre hotel.
Aflați că în afara prețului, două alte lucruri m-au convins să dau curs promoției: nota 8,8 pe booking din 220 de evaluări, și mai ales una din pozele postate pe site-ul booking din care orice privitor își poate da seama de distanța până la plajă. Care e... zero😂, așa după cum se poate vedea și în fotografiile atașate de mine la review.
Da, Ermis este situat practic pe plajă. Între complexul de patru clădiri cu un etaj și Marea Cretei se interpune doar gazonul presărat cu câteva perechi de șezlonguri cu umbrele. Pe site scria că sunt contra plată, dar nouă și celorlalți oaspeți nu ni s-au cerut bani în plus. Grozav! Uite așa am economisit banii de frappé! 🥳
Fiind cazate în prima clădire de la stradă, cea care adăpostește la etaj recepția, trebuia să facem totuși un oarecare efort pentru a străbate cele câteva zeci de metri care ne despărțeau de plajă. Dar tot răul spre bine, pentru că aveam astfel timp să admirăm ghivecele așezate pe jos ori pe gardul despărțitor de proprietatea învecinată.
Și ce ghivece, ce aranjamente florale! Adevărați bonsai, ferchezuiți la milimetru, cu grijă și dragoste, completați de mici cochilii, pietricele, bucăți de lemn cu inscripții drăguțe și fragmente de ceramică viu colorate. 💐
În fiecare zi, mergând la plajă, ne opream ca să le dăm binețe și comentam între noi că erau atât de frumoase aranjamentele, încât nu puteau fi decât opera unui designer profesionist. Ei bine, ne înșelam: responsabil de acest deliciu vizual era tatăl Despinei, cea cu care corespondasem pe WhatsApp înaintea plecării pentru a o informa cu privire la ora sosirii (ați înțeles deja, desigur, că Ermis Suites este o afacere de familie). De la ea am aflat că stimatul domn se plictisește în extrasezon, când își ocupă timpul cu realizarea decorațiunilor.
Apropo de Despina și de sora ei mai mică: am numai cuvinte de laudă la adresa lor. Excelente vorbitoare de limba engleză și foarte amabile, ne-au răspuns prompt la întrebări și ne-au primit cu o sticlă de vin rosé și una de apă rece în frigider. De reținut și că, la cerere, prin intermediul lor se poate comanda taxi sau rezerva excursii. De asemenea, pe hârtiile afișate pe peretele camerei am găsit informații utile referitoare la magazine, restaurante, cabinete medicale ș. a. m. d.
Despre plaja din fața hotelului: la fel ca la Agia Marina în urmă cu 5 ani, și aici am constatat că digurile erau prea des amplasate, așa încât se formaseră un soi de bălți cu apă stătută peste care trebuia să treci pentru a ajunge la fâșia cu nisip grunjos și la mare. Apa se adâncește relativ brusc, dar a fost neașteptat de caldă pentru prima jumătate a lunii iunie, la fel și în aer, unde temperaturile urcau în miezul zilei la peste 30 de grade.
Dar toate aceste mici neajunsuri păleau atunci când, stând pe șezlong în buza mării sau pe iarbă, cuprindeai cu vederea întinderea de apă limpede precum cristalul și insulița Agioi Theodoroi, pe care puteai să o înconjori cu barca în scurte excursii luate din micul port al stațiunii.
Ah, ce priveliște minunată! 🌅
Vă spuneam că am fost cazate în prima din cele patru clădiri cu un etaj, poziționate perpendicular pe plajă. Totuși nu am fost deranjate de zgomot pentru că Ermis, aka Hermes (mesagerul zeilor în mitologia greacă, protectorul negustorilor, păstorilor, dar și al cartoforilor și hoților), nu este amplasat pe șosea/strada principală, ci retras pe o alee paralelă cu aceasta. Pe ea nu circulau decât cei care aveau treabă în zonă și tot acolo se poate parca mașina în fața hotelului.
De partea cealaltă a străzii e un teren de minigolf completat de un mic parc de distracții cu mașinuțe electrice și o terasă cu berică și ceva mâncare, la care - nu știu de ce - nu am apelat. Nu se deschidea decât după orele prânzului și se închidea pe la 11 seara, așa că muzica dată cam tare nu ne-a deranjat.
Adresa hotelului precizată pe booking, dar și pe site-ul propriu www.ermis-suites. gr, este Main Street, Platanias. Alte informații, poate utile unora: Τel: +30 28210 60101; Email: info@ermis-suites. gr.
În imediata apropiere am avut o brutărie excelentă pe nume Seliniotakis, sursa zilnică pentru micul nostru dejun (plăcintă cu brânză sau spanac 2 euro, frappé 2,50 euro), iar ceva mai departe, pe strada principală, dar vizavi, se află supermarketul Alexia, de unde ne-am aprovizionat cu cele necesare. Evident, în preajmă mai sunt și o mulțime de taverne și de magazine cu suvenire, textile, genți etc.
Hotelul deține 18 spații de cazare: studiouri pentru 2-3 persoane și apartamente pentru 3-5 persoane (unele din ele pe două nivele), toate în sistem self-catering, cu balcon sau verandă, WiFi și aer condiționat.
Studioul nostru avea în jur de 30 mp. Urcam câteva trepte și pătrundeam pe veranda cu vedere la stradă, unde erau amplasate masa cu două scaune și uscătorul de rufe. Și o scrumieră, fapt pe care l-am apreciat, fiind amândouă fumătoare. 🚬
Înăuntru ne-a întâmpinat un spațiu generos, bine compartimentat și amenajat cu bun gust. Totul strălucea de curățenie: aveau angajată o doamnă care zilnic lua gunoiul, mătura în încăperi și afară și uda gazonul. Gresia și mobilierul în nuanțe calde de alb și gri contribuiau la crearea unei ambianțe plăcute și relaxante.
Zona de pregătit și luat masa cuprindea chicineta formată dintr-un dulap în care am găsit veselă și tacâmuri în cantități suficiente, câte o tigaie, cratiță și oală, precum și alte unelte de bucătărie de strictă necesitate. Am folosit din plin aparatul de cafea iar plita electrică doar pentru prepararea unor prânzuri și cine frugale. Am primit și burete, cârpă și detergent de vase.
Frigiderul era cam mic, dar adevărul e că nu ne-am stresat și nu l-am burdușit cu provizii. Nu am mâncat decât afară, așa că masa și cele două scaune din interior le-am utilizat doar pentru depozitarea flecuștețelor. La fel și canapeaua extensibilă (pe care n-am avut motiv să o întindem).
Din această zonă de living-bucătărie se urcau două trepte spre cea dedicată odihnei. Am găsit paturile lipite, dar am profitat de spațiu și le-am îndepărtat. Fiecare din ele avea noptieră cu sertare și o aplică pe perete. Între cele două aplice era un tablou abstract, singurul element de decor - nu că ar fi trebuit mai multe...
Cu paturile am avut ceva probleme: scârțâiau un pic, deși saltelele erau groase și tari. Mi-a plăcut lenjeria de pat simplă, de un alb strălucitor.
Pe peretele lateral fusese montată o oglindă deasupra biroului și taburetului, iar lângă ea, televizorul. Poziția acestuia m-a amuzat: n-aveai de unde să te uiți la el decât stând în fund în capătul celălalt al patului, opus peretelui, sau pe canapea cu fața spre rezemătoare... Mi-a fost clar că incluseseră televizorul în dotare doar pentru a îndeplini o cerință pentru acordarea celor trei stele, câte are hotelul.
Rezultatul a fost că nu ne-am obosit să îl aprindem! 😁
Și în legătură cu spațiul de depozitare am avut unele obiecții. Era un mic dulap încastrat în perete, cu spațiu insuficient pentru prietena Elena, care venise cu bagaj de cală, pe care l-a lăsat în valize pe tot parcursul sejurului. Așa-i trebuie dacă și-a luat atâtea haine! 🤨
Baia, în schimb, a corespuns întru totul așteptărilor. De dimensiuni convenabile, era prevăzută cu duș walk-in, ferestruică și sistem de ventilație care pornea automat atunci când intrai. Ni s-au pus la dispoziție suluri de hârtie igienică, seturile regulamentare de prosoape albe și pufoase, un foehn și câteva săpunele.
Aparatul de aer condiționat era montat deasupra ușii de intrare, un loc excelent ales, și l-am folosit zilnic, fiind foarte cald. Cât despre internet, am utilizat datele mobile de pe telefon și a fost OK.
Cam asta am avut de spus despre Ermis Suites. Ba nu, era să uit ceva, mai bine zis pe cineva: pisica Kitty😺, care ne vizita cu regularitate și avea neobrăzarea să se strecoare înăuntru atunci când nu eram atente. Și gâsca vecinului, pe care o găseam în fiecare seară stând nemișcată pe zid. La ce o fi meditat? 🤔
Acu’, serios vorbind, Ermis Suites a fost pentru noi o alegere excelentă. Principalul său atu este, fără îndoială, poziționarea pe plajă. Dar dacă adaug condițiile bune de cazare, curățenia desăvârșită, amabilitatea gazdelor și bonus! decorațiunile exterioare, obținem un întreg aproape ireproșabil.
Recomand fără rezerve❗
Așa după cum recomand toată stațiunea Platanias. Și pentru a vă „momi” să o vizitați, iată un videoclip:
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 13.09.24 11:17:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: Franţa, Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Turcia
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 35.51797851 N, 23.91588665 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Ermis Suites [Platanias], CHANIA" (nou-creată pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
@webmasterX: Poziția pe hartă e corectă. Mulțumesc
@Carmen Ion: Foarte tare! Uite că se (mai) poate. La preț mă refer.
Dacă nu cumva urmează alt articol cu detalii, eram curios cu avionul. Cu cine, cât, alea, alea.
Studioul arată foarte bine, veranda aia cu măsuța și mai ales scrumiera te îmbie la multe cafele pe zi sau, mă rog... ceva cafele și restul beri (bănuiesc că frigiderul răcea bine).
Și bonusul cel mai mare mi se pare poziționarea față de plajă.
Ah... să nu uit... gâsca aia e pe bune sau e bibelou de grădină?
@Pușcașu Marin: Detalii zbor: compania low-cost irlandeză, preț 121 euro dus-întors cu priority și loc rezervat.
Gâsca era adevărată, a mișcat un pic la un moment dat. Toată lumea care trecea prin fața ei se oprea să o pozeze...
Frigiderul răcea bine, dar nu prea am abuzat de el, nici măcar pentru depozitat bere. Am fost însă la restaurant și acolo am băut. Asta ca să nu crezi, Doamne ferește! , că sunt abstinentă.
Prețul a fost surprinzător de mic, condițiile de cazare foarte bune, poziția pe plajă excelentă. Deci ce mi-aș mai fi putut dori?!!
Mulțumesc mult pentru vizită și ecou.
@Carmen Ion: Într-adevăr, o ofertă de nerefuzat!!! Chiar dacă n-ar fi fost prețul imbatabil, locul arată oricum mai mult decât decent, iar poziția este cea mai bună posibil. De ținut minte, l-am 📌-uit pe hartă.
Noroc cu caru', atât la preț cât și la cazare, iar bonus a fost apropierea de apă!
Booking-ul știe el ce știe, dacă ți-a facut o atât de tentantă ofertă!
Vreau și iooooo!!! și... pupici
@crismis: Așa e, poziția lângă plajă a fost excelentă. Și combinată cu dotările studioului și cu amabilitatea gazdelor, rezultatul a fost un sejur foarte plăcut.
Mulțumesc mult pentru vizită și ecou.
@doinafil: Booking știe! Sigur că știa că fusesem în Creta de patru ori, că doar prin intermediul site-ului făcusem rezervările.
Sunt curioasă dacă și anul acesta îmi vor face o ofertă de nerefuzat...
Mulțumesc mult pentru vizită și ecou.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
@Carmen Ion: Mulțumesc mult pentru lămuriri. Excelent raport calitate-preț pentru toată vacanța.
@Pușcașu Marin: Da, am obținut un raport foarte bun preț/ calitate.
Creta e mai ieftină decât multe alte insule grecești, atât la zboruri, cât și la cazare. E de ajuns să arunci un ochi ofertelor de la agenții ca să-ți dai seama de asta.
Chiar mă gândeam la situația ta, dacă vei găsi cu cine să mergi în vacanțe, mai ales dacă au fost achitate cu mult timp înainte și mă bucur tare mult că ai găsit!!! (nu am exclus nici varianta de a merge singură...).
Raportul calitate preț este foarte bun, plaja are nisip fin, studioul are tot ce-i trebuie pentru banii plătiți, șezlonguri gratuite, compania plăcută, pasiunea ta neschimbată pentru Grecia, deci toate ingredientele pentru o vacanță liniștită și relaxantă!
Îți doresc multă sănătate și multe excursii reușite alături de persoane a căror companie să te bucure!
@elenaadina: Mulțumesc mult pentru vizită și ecou.
Cam complicat cu găsirea unor tovarăși de călătorie potriviți. Am încercat și o excursie fără companion, cu o agenție de turism. Încă nu știu dacă mi se potrivește. Detalii cât de curând.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)