ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
JUN-2018
TIMP CITIRE: 5 MIN

Traseu Rm. Vâlcea - Kusadasi şi retur

TIPĂREȘTE

Cum v-am mai spus, anul acesta ne-am hotărât să ne petrecem concediul în Turcia, la Kusadasi. Am căutat mai întâi un hotel unde să ne cazăm, am ales hotelul Charisma De Luxe, apoi am cerut mai multe informaţii, despre Turcia colegilor de pe AFA. Am primit suficiente informaţii pentru a putea alege un traseu optim pentru noi. Mulţumesc colegilor.

A sosist ziua de 18 iunie, şi la ora 4:30 ne urcam în maşină şi porneam spre Turcia, recunosc, cu ceva emoţii, pentru că era prima dată când mergeam în această ţară. De la Râmnicu Vâlcea la Kusadasi conform google maps sunt 1200 de kilometri care se parcurg în vreo 16 ore, aşa că ne-am hotărât să facem o oprire intermediară la Canakkale, unde am stat la Kule Hotel.

Am pornit spe Giurgiu pe traseul, Rm. Vâlcea-Piteşti, la aceea oră drumul pe Dealul Negru a fost destul de liber, apoi am continuat pe autostrada A1 până la ieşirea spre localitatea Vânătorii Mici, am mers mai departe pe drumul naţional DN 61 până la Ghimpaţi (drum destul de bun, dar cu porţiuni cu gropi), apoi pe DN 5B până la Giurgiu. Am ales acest traseu pentru a evita Centura Bucureştiului care la ora când ajungeam noi era destul de aglomerată. Am ajuns la podul de peste Dunăre pe la ora 7:50. Am plătit taxa pentru trecerea podului, care are o valoare de 14 lei. La punctul de trecere al frontierei, am prezentat paşapoartele vameşilor, aceştia le-au verificat, apoi ne-au urat drum bun. Aşadar pe la 8:10 minute eram în Bulgaria. Nu am cumpărat vinetă de la chioşcurile din vamă, ci de la o benzinărie OMV din Ruse. Benzinăria este chiar lângă şosea şi are următoarele coordonate GPS: N – 43.828632 şi E – 25.976394. Am optat pentru o vinetă valabilă o lună pentru care am plătit (cu cardul) vreo 70 de lei (15 Euro). Vineta la bulgari are o parte care trebuie lipită în partea dreapta-jos a parbrizului.

În Bulgaria, până la graniţa cu Turcia am parcurs următorul traseu: Ruse – Razgrad – Tărgovişte – Omurtag – Lozeneţ – Elhovo – Lesovo, în total cam 300 de kilometri. Drumurile prin Bulgaria sunt acceptabile, destul de libere, cu o bandă pe sens, rar sunt două benzi pe sens. Drumul trece prin munți, peisajele sunt spectaculoase. Atenţie la intrarea în Tărgovişte este un radar fix şi mai e unul pe lângă Elhovo. La dus nu am văzut polițiști pe stradă, dar la întors erau, chiar au oprit un compatriot cu numere de IF. Deci atenție la viteză în Bulgaria.

Am trecut graniţa Bulgaro-Turcă pe la Hamzabeyi. Controlorul vamal bulgar, ne-a verificat pașapoartele, ne-a întrebat dacă avem țigări, răspunsul a fost negativ, apoi ne-a urat drum bun. Am ajuns la controlul vamal din Turcia, iarăși ne-au fost verificate pașapoartele, ne-au întrebat dacă avem ceva de declarat, pe pașaportul meu au pus o ștampilă care specifica faptul că eu am fost şoferul la intrarea în țara (am citit că la întoarcere maşina trebuie să fie condusă de acelaşi șofer). În total am stat cam 20 de minute la controlul vamal.

Am intat în Turcia. Ne-am îndreptat spre Edirne. Aici aveam opțiunea de a merge pe autostradă sau pe drumurile naționale. Am ales să mergem pe drumurile naționale, pentru că erau puțini kilometri pe autostradă și nu am vrut să facem card HGS. De la Edirne am pornit spre Havsa pe drumul naţional D 100, drum foarte bun cu două benzi pe sens. De la Havsa am mers spre Kesan, apoi Korukoy – Gelibolu – Ecebat – Kelitbahir. Drumul foarte bun, cu două benzi pe sens pe aproape tot traseul. Am trecut cu ferry de la Kilitbahir la Canakkale. La dus nu aveam lire turcești la noi, am plătit biletul la ferry în euro, prețul normal era de 35 lire, nouă de la 10 euro ne-a dat rest 10 lire, deci am plătit cam mult, vreo 40 de lire. Am ajuns în Canakkale unde ne-am cazat la Kule Hotel.

A doua zi după ce am servit micul dejun am pornit spre Kusadasi, pe drumul european E 87, trecând prin Edremit – Ayvslik – Aliaga – Izmir – Selkuk – Kusadasi. Cel mai mult ne-a impresionat orașul Izmir, o adevărată metropolă, l-am traversat de la nord la sud.

Drumurile în Turcia sunt foarte bune, limita de viteză pe drumurile naționale este de 110 km/h în afara localităților. Pentru folosirea autostrăzii e nevoie de un card HGS care se cumpără de la poștă (PTT). Motorina în Turcia e mai ieftină decât la noi, am alimentat doar de la Shell cu 5,73 lire/litrul, cam 4,9 lei.

La întoarcere am urmat același traseu, numai că oprirea intermediară am făcut-o la Edirne. La intrarea în Bulgaria ni s-a cerut o taxă de 6 leva pentru dezinsecție, cum nu aveam leva, cel de la vamă ne-a spus sec, 20 ron. Am plătit taxa, controlul vamal s-a făcut destul de amănunțit, inclusiv bagajele și buzunarele laterale ale porbagajului.

În Bulgaria am urmat același traseu, taxa de pod la intrarea în țară a costat 2 euro, am plătit cu o bancnotă de 5 euro și am primit restul tot în euro. Se primesc și monede dar doar de 1 euro sau 2 euro (nu primesc eurocenți). La intrarea în țară ni s-au verificat pașapoartele și apoi drum liber.

Am parcurs 2700 de kilometri, dus -întors.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 07.08.18 19:35:02
Validat / Publicat: 07.08.18 20:24:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 9324 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 cetatea din Kilitbahir
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56450 PMA (din 61 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[07.08.18 19:40:43]
»

@zlatna:

numai că oprirea intermediară am făcut-o la Edirne.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

zlatnaAUTOR REVIEW
[07.08.18 20:01:29]
»

@webmaster26: cat de curând, voi scrie şi despre hotelul din Edirne.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[07.08.18 21:19:42]
»

@zlatna:

Mi-a plăcut.

Ai ales acelaşi traseu pe care şi eu îl folosesc de mulţi ani, este preferatul meu şi îl recomand cu orice ocazie. Singura diferenţă este că eu folosesc autostrada de la Izmir spre Selcuk sau Germencik depinde unde vreau să ajung. Câştig puţin ca timp, dar nu cine ştie ce, iar HGS am oricum după atâtea vacanţe în Turcia.

Am ajuns la controlul vamal din Turcia, iarăși ne-au fost verificate pașapoartele, ne-au întrebat dacă avem ceva de declarat, pe pașaportul meu au pus o ștampilă care specifica faptul că eu am fost şoferul la intrarea în țara (am citit că la întoarcere maşina trebuie să fie condusă de acelaşi șofer).

Povestea cu ştampila este puţin diferită. De fapt, ştampila se pune în paşaportul proprietarului maşinii, care nu este obligatoriu să o şi conducă, însă trebuie să fie prezent în autoturism la momentul trecerii prin vamă atât la dus, cât şi la întors.

De câţiva ani încoace, noi mergem în Turcia cu o maşină înscrisă pe numele meu. De cele mai multe ori conduce soţul, dar maşina este trecută pe paşaportul meu în calitate de proprietar. Doar anul trecut am trecut eu la volanul maşinii prin cele două vămi şi doar la întoarcere şi, la fel, nu a fost nicio problemă.

La intrarea în Bulgaria ni s-a cerut o taxă de 6 leva pentru dezinsecție, cum nu aveam leva, cel de la vamă ne-a spus sec, 20 ron.

Te-a cam "făcut" bulgarul . Ieşeai mai ieftin dacă îi dădeai 3 euro.

cosminap
[07.08.18 22:10:50]
»

Proprietarul mașinii e "ștampilat" și e musai să fie prezent și el la ieșirea mașinii din Turcia????.

Nici noi n-am avut leva așa că am dat cei 20 lei.

La întoarcere am plătit taxa de pod cu cardul pentru că nu aveam euro/lire.

Am preferat să iau cardul HGS pentru că traversarea Izmirului mi se părea o adevărată aventură????.

ANILU
[08.08.18 06:56:48]
»

@zlatna: Emoțiile sunt normale când pleci spre o destinație pentru prima dată, eu copilot spun asta. Dar sunt emoții de vacanță! Deci, începutul a fost făcut, la următoarele... deja ai experiență. Emoții vor fi oricum dar cunoști drumul și v-a fi altceva!

Copilotul tău ce-a zis de traseul ăsta?!

Dar eu am o dilemă, vă hotararati pentru Corfu în urma unei CRM.

Și văd că ați schimbat macazul ????

Ați avut o vacanță frumoasă din ce ne-ai scris până acum.

Felicitări.

Toate cele bune.

tata123 🔱
[08.08.18 09:37:58]
»

@zlatna: Îmi este dor de drumurile din Turcia, de strâmtoarea Dardanele, de marea care însoțește o parte din șosele, de Efes cu ruinele sale, de animația din Bodrum, etc...

Acesta este traseul pe care l-am ales și noi de fiecare dată, la granița turcească am fost „ștampilat” în pașaport drept posesor al autoturismului. Am avut mereu bani schimbați pentru taxele menționate în articol (leva, lire turcești).

E bine acum că s-a prelungit valabilitatea pașapoartelor simple electronice la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani.

Numai bine!

fra
[08.08.18 10:56:54]
»

Bun, și până la urmă de ce "nu recomandați", sau ce nu recomandați, așa cum scrie în căsuța tehnică?

zlatnaAUTOR REVIEW
[08.08.18 11:27:49]
»

@nicole33: Am ales traseul prin Bulgaria cel recomandat de dv. si va multumesc inca odata pentru recomandare.

Te-a cam "făcut" bulgarul. Ieşeai mai ieftin dacă îi dădeai 3 euro.

- nu mi-am dat seama atunci, am ramas suprins cand mi-a vorbit in limba română și mi-a cerut lei.

Cred că ieșeam și mai ieftin dacă plăteam în lire turcești, că mai aveam la mine. Data viitoare o să fiu mai precaut.

Toate cele bune

zlatnaAUTOR REVIEW
[08.08.18 12:00:42]
»

@cosminap:

Am preferat să iau cardul HGS pentru că traversarea Izmirului mi se părea o adevărată aventură????

- a fost destul de aglomerat prin Izmir, dar drumul e cu trei benzi pe sens si daca stai pe banda din mijloc nu prea ai cum sa te incurci.

La anul daca o sa mergem in Tucia o sa luam si noi card HGS. (am vrea in Antalia si pana acolo e cale lunga)

zlatnaAUTOR REVIEW
[08.08.18 12:04:52]
»

@ANILU:

Copilotul tău ce-a zis de traseul ăsta?!

- i-a placut foarte mult traseul.

Dar eu am o dilemă, vă hotararati pentru Corfu în urma unei CRM.

- așa e, anul trecut ne propusesem să megem anul acesta în Corfu, dar la Alba Iulia am fost deturnati spre Turcia atât de familia @kelyboy cât și de @Dan &Ema.

Toate cele bune și salutări soțului.

zlatnaAUTOR REVIEW
[08.08.18 12:08:28]
»

@tata123: Și mie îmi e dor de Tucia deși a trecut doar o lună și jumătate de când AmFostAcolo, la voi au trecut mai mulți ani și te înțeleg.

E bine acum că s-a prelungit valabilitatea pașapoartelor simple electronice la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani.

- e o veste excelentă, nu știam de acestă schimbare.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[08.08.18 12:12:14]
»

@fra:

Bun, și până la urmă de ce "nu recomandați", sau ce nu recomandați, așa cum scrie în căsuța tehnică?

- eu nu am complectat nimic la casuta tehnică pentru că nu am avut posibilitatea.

Acum am observat și eu că pe mobil apare ”că nu recomand” acestă destinație, e o greșala. Pe calculator nu apare acest lucru.

Dragă Web dacă poți corecta acest lucru, te rog să corectezi - deci recomand Turcia tuturor.

fra
[08.08.18 12:15:13]
»

@zlatna: nu e rău nici că se mai întâmplă de-astea. Cu ocazia asta am citit cu sufletul la gură să văd ce se întâmplă; așteptam o schimbare de 180 grade. S-a adăugat suspans la articol ????

ioan marinescu
[09.08.18 11:59:44]
»

Foarte util!

zlatnaAUTOR REVIEW
[09.08.18 12:15:55]
»

@ioan marinescu:

Ma bucur.

florimadalina
[14.08.18 22:10:26]
»

@nicole33: Unde gasesc acest card si la ce folosește ????? Punem bani pe el... sau cum?

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[14.08.18 22:26:24]
»

@florimadalina:

Unde gasesc acest card si la ce folosește ?????

Nu este un card, ci un abţibild care se cumpără de la oficiile poştale PTT pe baza certificatului de înmatriculare şi a paşaportului, se lipeşte sub oglinda retrovizoare şi foloseşte la plata autostrăzilor din Turcia, a podurilor peste Bosfor şi nu numai, a tunelului pe sub Bosfor etc.

Prima încărcare costa anul trecut vreo 60 lire turceşti, iar din creditul disponibil se scad taxele aferente tronsoanelor de autostradă parcurse.

Pentru a ajunge la Kuşadasi nu este neapărat necesar să mergi pe autostradă şi atunci nu trebuie să plăteşti nimic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
florimadalina
[14.08.18 22:42:15]
»

@nicole33: trebuie sa ajungem la Didim si habar nu am de traseu, taxe, variante. Am înțeles ca sunt 2 pucte de frontieră:Kap Andreev si ceva cu Has...

Pe unde e mai bine?

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[14.08.18 22:57:27]
»

@florimadalina:

Vama de la Kapitan Andreevo este mai mare, dar mult mai aglomerată, mai ales în această perioadă şi până la început de septembrie.

Eu am preferat de cele mai multe ori să intru în Turcia pe la Lesovo-Hamzabeyli, o vamă mai mică, dar mai mereu mai liberă, perfectă pentru traseul ales de noi pentru traversarea Bulgariei, respectiv: Ruse – Razgrad – Tărgovişte – Omurtag – Kotel – Elhovo – Lesovo, acelaşi descris şi de Zlatna mai sus.

Pentru a ajunge la Didim eu am folosit autostrada Izmir - Aydin cu ieşire pe la Germencik şi apoi prin Soke, drum pe care am mai mers şi cu alte ocazii când destinaţia finală era Bodrum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gabipopa2
[21.04.19 20:14:00]
»

Salut,

Ce aplicație GPS recomandați pentru acest traseu?

Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, cosminap, florimadalina, fra, gabipopa2, ioan marinescu, tata123 🔱, zlatna
Alte articole din această RUBRICĂDrumul spre Kusadasi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062667846679688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1