ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.06.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
LUNA
JUN-2022
TIMP CITIRE: 17 MIN

Cu mașina Hai Hui prin Turcia, București - Canakkale - Kusadasi - Pamukkale - Istanbul - Edirne - București

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Să călătorești e o brutalitate. Te forțează să ai încredere în străini și să pierzi din vedere tot confortul familiar al casei și prietenilor. Ești în mod constant dezechilibrat. Nimic nu este al tău, cu excepția lucrurilor esențiale – aer, somn, vise, mare, cer – toate lucrurile care tind spre veșnicie sau ceea ce ne imaginăm din ea. - Cesare Pavese (poet și romancier italian)

Ca tot am mers cu masina, avand si ceva emotii, justificate doar din pricina faptului ca mergeam prima data cu masina personala in Turcia, in rest... povesti de adormit copiii pentru ca totul a fost o joaca. Nu sunt incepator in ale șofatului, avand ceva km in spate, majoritatea fiind facuti preponderent prin Romania unde m-am intalnit cam cu orice tip de drum posibil, orice situatie si orice fel de vreme. Insa cand schimbi țara cred ca este normal sa exista anumite frici, oarecum justificate.

Scriu de pe acum, NU sunt eu cel mai in masura sa dea sfaturi sau recomandari despre mersul cu masina in Turcia, dar mai jos voi relata cum am facut eu. Ca este bine sau nu, ramane discutabil.

Daca vreti sfaturi si recomandari de calatorie 99,9% corecte, aveti la dispozitie destule recenzii de la colegi care au fost prin Turcia, poate mai des decat am fost eu la Predeal. Si nu spun asta la misto sau cu gandul de a jigni pe cineva, ci cu o seriozitate de 101%!

Asadar, am inceput sa imi fac "temele" inca cu vreo 2 luni inainte, am deschis si o CMR aici unde mi-au raspuns foarte multi colegi de pe AFA, carora tin sa le multumesc de 1.000 de ori!!! Cu ajutorul lor am reusit sa optimizez traseul si sa fiu pregatit pentru aproape orice provocare posibila si previzibila.

Multumesc colegilor care mi-au raspuns in CMR...

michaela_1961,

black_mamba,

Yoda (care m-a suportat cu zeci de mesaje private),

m liviu,

nrs,

nicole33 (nicole iti multumesc frumos pentru tot ajutorul dat atat inaintea plecarii cat si in timpul circuitului. Esti un izvor de cunosinte in materie de Turcia si intr-adevar un Consul Onorific. Te felicit pentru tot ceea ce faci si iti multumesc inca o data pentru ca iti rupi din timpul tau ca sa ne ajuti mereu cu informatii corecte si complete),

Nasshu dar si celorlati colegi care m-au ajutat si mi-au raspuns tuturor intrebarilor, uneori poate nejustificate dar este mai bine sa intrebi despre ceva ce nu esti sigur si sa previi orice posibila situatie

????Tesekkurler!! ????

Am cumparat cu cateva zile inainte vinieta de Bulgaria, de pe site-ul oficial web.bgtoll.bg

Am mers pe 1 luna pentru ca stand vreo 10-13 zile pe traseu, nu ma incadram cu cea de o saptamana. Am platit 30 de leva online cu cardul, adica 75 lei in banii nostri.

Asadar inainte de plecare am avut un bagaj de cunostinte destul de bine conturat, fapt ce m-a ajutat in acest mic circuit. Am consultat atat site-ul AmFostAcolo dar si alte forumuri cu topicuri dedicate, unde am dat ca si aici, de super oameni ajutatori. De-asemenea am mai si vizionat cativa vlogeri pe youtube, care au fost de curand in Turcia, lucru care m-a ajutat si mai mult in aprofundarea cunostintelor teoretice.

Am putea sa spunem teoria ca teorie dar practica ne omoara, asa ca urma sa dau proba de foc, LIVE pe traseu!

In primul rand data plecarii a fost evident batuta in cuie prin rezervarile facute pe traseu. Am stabilit ca si zi, sambata pe 11 iunie!

Ora plecarii insa, a ramas o enigma pana in ultima zi anterioare plecarii spre Turcia. Unii mi-au recomandat sa plec la 12 noaptea, altii la 6-7 dimineata (ca sa evit cozile de bulgari care se duc la shopping in weekend spre Turcia).

Altii mi-au spus sa plec la 2 dimineata, altii la 3,4, 5... pareri si pareri fiecare justificate in contextul in care respectivul plecase acum 1 an, 2,3. Totusi trecerea prin 2 vami are necunoscutele ei, oricat de mult as incerca sa planific si sa previn anumite situatii, deja nu mai tin de mine anumite aspecte, cum ar fi posibilele cozi.

Din pacate nu am putut multumi pe toata lumea asa ca am luat o decizie cu privire la ora plecarii... si avand in vedere ca era si un weekend prelungit (Rusalii) am zis sa plecam de acasa, extrem de devreme, pe la 2:30 dimineata!

Nu prea am avut somn noaptea aia, asa cum patesc mereu cand stiu ca a doua zi am de plecat undeva, mai ales in concediu. Cred ca am dormit maxim 2 ore desi m-am pus in pat devreme... pe la 9 seara. Pe la 1:40 ma uitam pe pereti si am zis, aia e... trezirea! Desi ceasul era pus sa sune la 2:00 am zis sa profitam de "nesomn" si sa incepem usor usor sa ne ducem "spre casele de marcat".

Am fost blamat de anumiti colegi cum ca nu am fost inspirat cu plecarea noaptea in Bulgaria + mers pe ploaie. Din pacate ploaia nu o pot controla fiind un factor imprevizibil. Despre plecat noaptea, am facut-o pentru ca in caz ca prind aglomerat pe traseu sau la vama, sa nu ajung totusi foarte tarziu la cazare. Da puteam sa plec la 5-6-7 dimineata dar ajungeam seara in Canakkale si nu mai puteam vizita atat de multe in Canakkale.

In orice caz este o optiune personala care evident poate fi disecata in 100 de bucati. Pana la urma fiecare face cum crede ca este mai bine pentru el. Eu nu regret plecarea foarte matinala, s-a dovedit a fii o alegere buna, pentru ca am stat vreo ora in vama la turci.

Am preferat sa plec foarte devreme si sa ajung mai devreme la destinatie ca sa nu pierd toata ziua pe traseu.

____

BUCURESTI - CANAKKALE (9h / 630 km)

Asadar am plecat de acasa la 2:35!

La 3:25 am ajuns la vamă Giurgiu. Erau 10-15 mașini. Am plătit taxa de pod pe partea romaneasca apoi am mers pe podul prieteniei. Nu am putut cobora podul pentru ca era plin de tiruri care blocau iesirea de pe pod. Intr-un final tirurile au avansat asa ca am putut sa ne orientam spre benzile pentru autoturisme.

3:37 ne-am pus la coadă de mașini pe partea bulgară pentru control documente. Erau destul de multe turisme la ora asta.

3:49 am terminat controlul. Nici nu ne-au întrebat unde mergem. Le-am dat buletinele, nu pașapoartele. Oricum stiam ca avem toti pasapoartele in regula si cu minim 150 de zile valabilitate toate.

Traseul propus de colegi pe care l-am si urmat a fost:

Ruse-Targovishte-Zimnitsa-Elhovo si iesire din BG prin Lesovo apoi intrare la Hamzabeyli.

4:10 am ieșit din Ruse

5:05 am intrat în Razgrad. A început să plouă mocănește și să scadă temperatura de la 20 la 18 grade

5:45 trecem prin Târgovishte după ce pierd timp cu hărțile offline care dădeau rute pe drumuri județene, total in afara traseului propus de colegii AFA. Aici cred ca am inceput sa folosesc WAZE pentru ca rula mult mai cursiv si aveam toate POIurile (punctele de interes). Celelalte navigatii ori se incarcau greu, ori nu aveau denumirile hotelurilor, ori se blocau, ori nu imi afisau limita maxima de viteza, ceea ce era un plus la waze, fiind intr-o tara necunoscuta). De aici si pana la finalul concediului am mers DOAR cu waze si bine am facut, costul suplimentar fiind de cativa euro (cu tot cu facebook, whats app, apeluri video si audio prin whats ap, etc)

6:05 trecem de Omurtag

6:40 trecem de Kotel

7:20 trecem de Zimnitsa. Începe potopul... ploaie torențială de abia vedeam la 50 de metri. Unii deja trăgeau pe dreapta dar am continuat să merg. Nu mă sperii așa ușor si oricum imi cam depasisem timpul estimat de parcurgere al Bulgariei. Temperatura afară scade la 15 grade...

7:35 oprim la Shell Mogila. Ultimu pana la vamă. Luăm niște senvișuri și vrem să mergem la toaletă dar era închisă pe motiv că nu au apă... Am inteles ulterior de la alti colegi ca ei niciodata nu au apa deci sunt doar nesimtiti si nu vor sa lase oamenii in toalete desi este SHELL nu nelu Galbenus de la Poplaca.

In fine... la 8:15 trecem de Elhovo

8:45 ajungem la vama de ieșire din BG. Deja observăm aglomerație foarte mare. Dupa 15-20 min ajungem la vameșul bulgar. Ne verifică doar documentele (fara control bagaje), totul ok dar coada de mașini era de la vama turcă până la cea bulgară. Efectiv am rămas la ghiseul vamesului bulgar pentru ca nu mai puteam inainta. Plin de masini de BG dar si destule de RO...

Din 4 ghisee de la bulgari se fac 2 la prima verificare de la turci. Fara stampilele cu intrarea in TR. Doar control vizual al documentelor. Apoi inca o trecere pe la alt vames unde ne-a pus stampilele de intrare. Apoi alta trecere pe la altul care ne-a verificat bagajele. Asta era usor iritat. Ma intreaba "cigaret? ". No cigaret ii zic eu...

Apoi altul care ne-a lasat sa trecem intr-un final. Trecem si de o bariera pentru dezinfectare. Opresc eu la ea si ne intreaba de unde suntem. Romania boss! Ahh face el semn treceti treceti, daca esti din RO nu te dezinfecteaza. :))

10:05 iesim din vamă si intram oficial in Turcia!!! ????????????????

10:40 oprim la prima benzinarie TP (pe care cred ca o puteam desena cu ochii inchisi la cate vizualizari ale pozelor de acolo facusem pe Google), oprire pentru pentru HGSul vieții.

Vai, deci cu HGS asta am avut insomnii serioase. Am scris si pe CMR si scriu si aici, mi-a fost o frica de HGS asta si am avut niste emotii cu el de zici ca dadeam iar BACul. ????

Cu aceasta ocazie l-am cunoscut pe moșulică. I-am dat 400 lire, mi-a dat doar stickeru fara card cum mai citisem pe aici si pe alte site-uri. Mi-a dat chitanta de toti banii si am ramas cu un credit de 370 lire. Am stat ceva aici, am fost si la toaleta, am mai chiombit ochii pe ici colo si apoi... la

13:48 intram pe portile HGS ale noului pod unde suntem scanati de "intrare". Practic aici a fost primul meu contact cu portile HGS.

13:52 intram pe pod

Am iesit pe portile HGS si ne-a aparut ca ne-a luat 200 TL. Practic am mai ramas cu 170 lire credit (370-200)

14:30 ajungem la cazare in Canakkale, la Dort Mevsim Suit Otel.

Intr-adevar s-au confirmat toate sfaturile colegilor AFA. Turcii sunt... bomba la condus. Soferii din Romania sunt pantaloni scurti pe langa cum conduc turcii. Dupa cateva zile de condus la ei, deja ma obisnuisem si eu cu regulile "nescrise":

-daca schimbi banda pe drum national sau autostrada sau oriunde in oras, NU dai semnal

-daca vezi un pieton care vrea sa traverseze, NU il lasi sa traverseze, TU ai prioritate cu masina, ca doar esti un boss, nu pietonul care merge perpedes

-daca te deranjeaza vreun sofer, claxonezi frumos si elegant ca asa se face

Tot aici mi-a fost data sa vad, nebunia scuteristilor. Astia NU poarta casca frate. Din 10 daca avea 1 sau 2. Am vazut pe un scuter TOATA FAMILIA. ???? Era un barbat, sotia si copilul! Tot aici chiar in Canakkale am vazut un barbat care manevra scuterul dar si sotia lui in spate cu un copil in brate, copil care ERA ALAPTAT de mama lui, asta in timp ce ei mergeau cu scuterul!! ????Deci mai tampiti ca astia nu am vazut in viata mea.

Apoi toata Turcia este plina de scutere, fiind un mijloc preferat de turcii care probabil nu au venituri atat de mari. Ieftine de cumparat, ieftine de intretinut, consuma putin si probabil nici taxele nu sunt imense. Probabil asa o sa ajungem si noi cat de curand. Ne vindem masinile si ne cumparam scutere.

In timpii de sus sunt si 3-4 opriri pentru toaleta, mancat, dezmortit

____

CANAKKALE - KUSADASI (5,5 h / 450 km)

Plecam la ora 9:00 din Canakkale cu destinatia Kusadasi!

11:00 trecut de Edremit

Intre timp prind 2 masini de RO... aici am inteles de ce unii fac 5-6 ore de la X la Y si altii fac 4-5 ore si nu inteleg de ce "aialalti" din urma fac cu o ora in plus.

Românașii mergeau constant pe europene/nationale (alea cu 110 limita) cu 130-150! Stau dupa ei vreo 15-20 de minute pentru ca mergeau mai "alert". Am zis ca poate cunosc drumul de merg asa vitejeste, si ma ajuta si pe mine sa mai recuperez timpii pierduti din pauze. Dupa 20 minute insa, am renuntat... Mergeau cu 100-120 inclusiv in zonele cu 70 sau 90. Am zis ca nu vreau sa decartez bani pe amenzi cand ies din Turcia.

Mai departe, la 12:20 am intrat pe O33 pe la Zeytindağ

12:43 am ieșit de pe O33 la Menemen... Eu am continuat pe autostrada dar am platit 55,5 TL pe portile HGS

12:57 am schimbat 033 cu cu O30

13:05 ocoleam Izmiru tot pe O30

14:00 am ieșit de pe O30 pe poarta HGS... DAR nu mi-a afișat nici o sumă... Semaforul nu era nici pe rosu nici pe verde. Cat am aruncat cu ochiul in stanga parea ca nici pe celelalte porti nu afișa suma retrasă. Din ce am inteles ulterior de la colegii AFA, ori era o defectiune, ori era o bucata de autostrada gratuita pentru ca mai sunt cazuri.

14:26 am intrat in Kusadasi

14:42 am ajuns la Batihan Beach Resort și ne-am cazat.

In timpii de sus sunt si 3-4 opriri pentru toaleta, mancat, dezmortit...

7-8 zile cat a stat masina parcata la Hotel, am scos-o doar o data, in penultima zi, cand am fost sa vizitam Efesul, Casa Fecioarei Maria si Templul Artemisei din Efes.

____

KUSADASI - PAMUKKALE (3h / 190 km)

Drumul asta l-am facut cu ochii inchisi.

Am plecat de la Batihan destul de tarziu, parca dupa 10:00 stiind ca si drumul ce aveam sa il parcurgem era scurt, ne-am permis sa mai tragem de timp de dimineata.

Am avut si cateva opriri dar totul a fost in regula. Am ajuns la cazarea din Pamukkale, adica la Dort Mevsim pe la 13:30... 13:40. Gasiti in link detaliile despre cazarea din Pamukkale.

____

PAMUKKALE - ISTANBUL (6,5 h / ~600 km)

De departe cel mai fain drum, zic eu ca a fost acesta, mai ales ca o mare parte din el am mers doar pe autostrazi. La un moment dat chiar ma plictisisem, numai autostrada autostrada, obisnuit fiind cu bucatelele de autostrada de la noi.

De aici incolo am hotarat sa NU mai trec cu masina prin porti HGS ci prin porti KARD/CASH ca sa nu imi mai bat capul cu soldul disponibil, tinand cont ca nu am reusit (nici pana acum) sa imi creez cont prin aplicatia mobila HGS app desi am creat contul cu datele corecte. Voi mai incerca sa il creez online la calculator. In orice caz am reusit in ultima zi sa aflu ce sold am. Vezi mai jos...

Am plecat de la cazare pe la ora 9:00 mergand pe un drum foarte prost, din pamant, nisip, ceva de genul.

9.15 intram pe D585 pe un asfalt prost

10.15 iesire din alasehir

Am observat ca la intersectia D585 cu D300 se construieste un pod lung, daca ajuta pe cineva informatia...

La 10:35 iesim de pe D585 si intram pe D555

La 10.55 am iesit din Hacıveliler

La 11.12 am trecut pe langa Akhisar tot pe D555

La 11.22 am intrat pe O5

Am vrut sa oprim la prima oprire de pe autostrada dar era inchisa! Asa ca...

La 12 am oprit in a doua parcare unde am vazut cum ar trebui sa arate o oprire de pe autostrada. Locul apare pe google cu denumire "O266 Oksijen Savaştepe" exact la granita dintre Balikesir si Manisa.

O parcare IMENSA, cu sute de locuri, un mini-market, o benzinarie, un loc de joaca + altele. La noi opririle de pe autostrazi sunt wc-uri infecte pe langa cele de la turci. Nu exista termen de comparatie.

12.45 am plecat din parcare dupa ce am mancat la un "impinge tava" de acolo. Am platit 245 de lire pentru 2 feluri de mancare cu garnituri + 2 sucuri parca.

13:45 am oprit la Shell de pe O5, aproape de Koşuboğazı ca sa alimentam.

14:00 am plecat de la Shell

14.25 am ajuns la Karacabey Gişeleri, intersectia cu D200 unde am trecut prin portile cu card si am platit 157,50 TL

Dupa inca vreo 40 de minute am trecut iar prin porti HGS dar nu era nici un operator uman dar nici bariera pusa si nici nu a aparut vreo suma pe monitor.

Putin mai departe spre Istanbul, pana sa intram pe podul de la Hersek la ora 15:40 am mai platit din nou cu cardul inca 244,5 TL

Din toata bucata asta, cam astea au fost sumele platite direct operatorului uman, prin card bancar. 157,5 respectiv 244,5 lire turcesti.

Am ajuns intr-un final la cazare undeva la ora 16:30, la Ebrusun Konagi Suite Hotel.

____

ISTANBUL - EDIRNE (3h / 240 km)

Am ales Edirne ca si desinatie mediana intre Istanbul si Bucuresti. Stiu ca acest traseu se putea face lejer intr-o zi, dintr-o bucata, fiind similar ca si nr de km cu traseul Bucuresti- Canakkale pe care il facusem inca din prima zi.

Cazarea din Edirne a fost facuta mai mult pentru a mai lungi concediul dar si pentru ultimele cumparaturi, Edirne neducand lipsa de magazine si malluri.

Asadar am plecat de la cazarea din Istanbul undeva pe la ora 10:30... 10:40. Am intrat direct pe O2 drumul fiind aglomerat de masini. Am mers totusi cu o viteza medie de 40-50 km/h desi eram bara la bara.

Fiind destul de devreme iar Edirne fiind totusi aproape, am ales sa traversez spre partea europeana, folosind... evident tuneul Avrasya care este strabatut tot de porti HGS.

12:05 am oprit la Kavakli, pauza 5 minute

La 13:55 iesim de pe O3 si platim 20 de lire daca imi aduc bine aminte.

Am ajuns pe la 14:00 in fata hotelului A Plus Aparthotel

____

EDIRNE - BUCURESTI (6h / 400 km)

Desi tot concediul am avut vreo 3-4 tentative de a verifica soldul HGS-ului la PTT, nu am avut succes niciodata! Ba era prea devreme, ba era prea tarziu, ba era weekend, ba era pauza de masa.

Totusi in ultima zi, undeva pe la 9:30 stiind ca este un PTT aproape de cazarea din Edirne (multumita lui Yoda), am cautat pe harta si l-am gasit, intr-adevar la 5 minute de mers pe jos.

Surpriza mare, era deschis! Mi-am pregatit textul din RO in TR pe Google Translate si intr-un final doamna a inteles ce vreau. Mi-a transmis ca am pe plus 68 de lire turcesti.

Foarte amabila, m-a intrebat unde merg? Credea ca abia am venit in Turcia, sa ma ajute cu incarcarea HGSulu ica sa am pe drum. I-am spus ca merg spre Romania acasa si a zis ca este ok, ramane soldul pentru viitoare drumuri.

Totusi stand acum si calculand, nu stiu cum de mai am 68 credit pe HGS, adica mult tinand cont ca prima zi mi s-au scazut din start

-200 TL de la pod si ulterior

-55,5 cand am plecat de la Canakkale spre Kusadasi la O33 Menemen

Ar insemna un rest de 114,5 TL. Am mai trecut la un moment dat de niste bariere la O31 pe la Belevi dar nu mi-a afisat suma retrasa dar nicole zicea ceva de 7-8 lire.

Apoi am trecut doar pe bariere cash sau card. Insa ultima zi am trecut prin tuneul avrasya si acolo nu era card si cred ca mi-a luat 20 de lire. Ar insemna un sold de aproape 90 de lire dar doamne de la posta a zis 68. Oricum destul de aproape de ce am calculat eu.

Continuand Traseul Edirne - Bucuresti:

9:30 - am plecat din Edirne de la cazare

10:10 opresc chiar inainte de a trece granita, pentru a lua ceva din portbagaj, cand ma uit in partea din fata a masinii, vad ca imi lipseste emblema/sigla. Fuck... am fost pradati de hoti! Am dat un mesaj unui prieten din RO care lucreaza la piese auto si am comandat piesa care acum imi lipsea. Paguba nu a fost mare dpdv financiar si mai mult moral! Dupa ce ca luasem zgarieturile alea in 5-7 locuri acum m-am pricopsit si cu emblema lipsa

10:20 am ajuns la Hamzabeyli, turcu doar ne-a pus STAMPILELE de iesire, nu ne-a controlat la bagaje. Foarte putine masini, 2-3 in fata noastra si atat. Am stat mai mult pt ca erau ucrainieni si ii tot tragea pe dreapta.

10:35 am trecut pe partea bulgara. Prima data ajungem la dezinfectare (o porcarie dar ma rog), unde o tanti ne-a luat 70 lire turcesti (acceptau si dolari, euro, lei, leva). Abia spalasem masina cu o zi in urma si mi-au mozolit-o de clor... ce bine. Ca sa fie treaba treabă completă ????

10.40, trecem de 3 puncte la bulgari din care 2 de "bagaj control" la distanta de nici 50 metri unul de altul... zici ca erau handicapati.

Opresc la primul bagaj control, unde o doamna vamesa bulgara foarte rubensiana, de ii pocneau nasturii, usor iritata si nervoasa ca era totusi prea dimineata pentru ea gesticuleaza insistent BAGAJ CONTROL BAGAJ CONTROL!!! Ma pune sa deschid portbagajul, mai mai sa cada peste ea un ghiozdan. A vazut ce e acolo si nu a insistat, totul ok, apoi ma urc in masina si iar opresc la al doilea bagaj control. Ca si in urma cu 50 de metri si aici totul superficial, ma pune sa deschid usa in spate la fi-mea, ii cade pe jos un papitoi, vede asta ca ne cad bagajele de peste tot, la fel zice OK si ne lasa sa trecem.

Nu ne-a intrebat nimeni de tigari sau de alcool sau alte chestii. Cumparaturile pe care le facusem erau oricum imprastiate efectiv prin toata masina. Cred ca doar pe motor nu pusesem nimic, in rest... aveam țoale inclusiv sub scaunele din fata. ????Mai departe...

11.00 am intrat la Elhovo

11.25 ajungem la Okop, drumul pana aici PRAF, GROAZNIC, numai in valuri si peticit

11.46 am intrat in Zimnitsa

12.30 Gradets

12.40 Kotel

13:07 Targovishte

13:18 Omurtag

14.23 am intrat in Razgrad

15:05 intram in Ruse unde am facut o oprire mai lunga, ca sa mancam

15:50 ajungem in vama, pe partea bulgara ca sa platim taxa de pod, era PLIN DE MASINI si doar 3 ghisee care ulterior s-au facut in 2 pentru ca unul s-a inchis desi coada era din ce in ce mai mare

16:10 ajung in dreptul ghiseului ca sa platesc taxa vietii. O platesc si nu pot inainta pentru ca era coada de masini bara la bara de la intrarea pe pod pana la tonetele de plata. Asta pentru ca bulgarii s-au apucat sa asfalteze bucata lor din Podul Prieteniei

Ca sa incaseze totusi cascaval, bulgarii au inceput sa redistribuie toate masinile pe vreo 5-6-7 benzi ca o pâlnie. Asta desi podul stiti foarte bine ca are doar O banda pe sens. In fine.

Am stat blocati de la 16:10 pana la 16:30 cand am inceput sa intram pe pod (se circula alternativ pe un sens), se facusera vreo 5-6 randuri de masini, bulgarii tot impingeau masinile dupa bariera cu taxa si cu GREU am reusit sa ne incadram pe singura banda a podului.

Dupa 5-10 minute de mers bara la bara pe pod, am ajuns pe partea romana, aici coada de 20-25 de masini, ia si stai iar valentine. Erau doar 4 ghisee deschise, din 6 parca cate am numarat eu. Nu au mai deschis nici un ghiseu in plus. Lasa ca pot sa stea fraierii la coada doar au venit din concediu.

Am stat pana aproape de 17:00 adica vreo 20-25 minute. Pe partea opusa se facuse evident coada. Cum am stat noi sa intram pe pod, stateau cei care voiau sa intre in BG.

Insa ce m-a socat de-a dreptul a fost coada de tiruri care se intindea (ATENTIE) de la Vama Giurgiu, vreo 10-15 KM spre Bucuresti. Mi-era si mila de oamenii aia, va dati seama cat aveau sa stea? Erau 70-100 de tiruri, apoi pauza vreo 500-800 metri, apoi iar coada de tiruri si tot asa, politie care ii oprea ca sa nu treaca, groaznic.

____

CONCLUZII

Intr-un final am ajuns acasa cu un total de 2600 km pe cele aproape 2 saptamani. Va multumesc inca o data tuturor pentru ajutor si pentru amabilitate.

Ca si navigatie cum am scris mai sus, am ramas pe waze care mi s-a parut cel mai ok, mai ales ca era in timp real si ma anunta si despre camerele fixe atat din BG cat si din Turcia. In aproape 2 saptamani de mers prin BG si TR am adunat un cost suplimentar de aproape 6 euro fara TVA, folosind un abonament Digi.

Am stat 2 telefoane pe acest abonament, 1 telefon care avea abonamentul in el, si al doilea prin hot spot (al meu). L-am folosit nu doar pentru orientare in trafic ci si pentru social media si comunicat acasa cu neamurile. Aparent digi reuseste sa mentina cela mai mici tarife pe roaming pe Turcia. De exemplu 1 MB costa 0,0013 euro. Insa am auzit ca de la 1 iulie se scumpesc iar, ramane de vazut la cat.

Referitor la HGS eu personal pe viitor cred ca voi merge pe varianta cu card/cash pe la toate trecerile. Mai bine platesc pe loc si stau linistit decat sa alimentez ori prea mult si sa raman cu bani blocati, ori cu prea putin si sa intru pe minus. Cu aplicatia lor stupida nu am reusit sa fac un cont care sa imi arate trecerile, desi am trecut corect nr pasaportului (cu 00 inainte pentru ca fara 00 nu ma lasa, da eroare!!!). Asa ca nu-mi mai bat capul cu el. Am ramas pe plus si restul cand o fi incerc sa le platesc cu cardul.

 

@admin, te rog insereaza videoul acesta in partea de sus. Multumesc

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 28.06.22 10:56:02
Validat / Publicat: 28.06.22 11:39:50
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 7712 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

40 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Oprirea de pe autostrada in drumul nostru spre Istanbul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35700 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

40 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 40
webmasterX
[28.06.22 11:22:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul spre Kusadasi, Cu mașina la Marea Egee" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Drumul spre Canakkale]

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

resita2009
[28.06.22 11:59:25]
»

gata, m-ai convins, in 2023 merg si eu cu masina in Turcia, desi sunt 1.450 km pana in Kusadasi, jumatate din drum il stiu, am mers destul prin Bulgaria... deci mai ramane partea grea dar am timp un an sa ma documentez ce e cu HGS si restul

Decat sa platesc dublu biletul de avion mai bine stau 10 zile in Turcia si 2-3 pe drum.

Asteptat review-ul de cateva zile si votat cu ambele maini.

mishuPHONE
[28.06.22 13:06:03]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Nu stiu ce sa spun, fiecare prefera sa ajunga din punctul A in B asa cum considera el de cuviinta, eu prefer cu avionul nu numai ca timp, dar inca am reminiscente ale unui vechi accident de masina, sau poate doar sa ma adoarma cineva si sa ma trezesc la destinatie. Poate ca in final as suporta, dar am simtit si eu emotiile tale la primul drum si poate ca cei care fac frecvent aceste drumuri vor zambi, trebuie sa se gandeasca ca si pentru ei a existat o prima data. Mi-a placut experienta ta, acum deja esti expert, felicitari, votat cu mare drag.

Yoda
[28.06.22 13:23:29]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Felicitari, foarte detaliat review-ul

1. Poti sa verifici cum stai cu HGS-ul aici: webihlaltakip.kgm.gov.tr/ ... falar/Sorgulama. La PLAKA pui numarul de inmatriculare gen B111XXX si dedesubt pui codul de verificare, bifezi casutele peste tot si apesi ' Sorgula' . Eventual si ' Tamam' . Repeti pana se deschide o pagina cu niste tabele. ???? E posibil sa fie ceva de plata de la tunel.

2. Nu te-ai simtit emotionat ca ai trecut pe cel mai lung pod suspendat din lume (la Canakkale) si pe al cincilea pod suspendat din lume? Nici cand ai trecut prin tunel la Istanbul?

3. Sosele, autostrazi si locuri de oprire ca in Turcia nu o sa avem noi niciodata. Numai in Istanbul sunt vreo 500 km de autostrada. Adica autostrazi adevarate, notate cu O, nu alde D100.

Referitor la locurile de oprire in Romania: ieri, dupa ce am intrat in Romania la Ruse, am luat-o pe celebrul drum de beton nemtesc, cel mai grozav drum din emisfera nordica. La un moment dat, vad pe dreapta un loc de oprire cu parcare si WC. Aha, zic, iaca-ta! Intru acolo, iar in spatele meu opreste un Audi, din care coboara un tinerel cu prietena, sau sotia, si se reped spre WC. Dar WC-ul era inchis! Drept urmare, baietii (adica eu si cu tanarul) ne-am dus in spatele cladirii, iar prietena tipului s-a dus in masina, urmand probabil sa indure pana la prima benzinarie. Tot campul din spatele WC-ului era acoperit de rahat, care se cocea in soarele de vara al Baraganului. Frumos, idilic, romantic. O combinatie romaneasca. Alta observatie: pe autostrada spre Ploiesti au deschis cateva locuri de oprire dupa vreo 7 ani de la inaugurarea autostrazii. Asa ca...??

4. De la Pamukkale spre Balikeshir este prost drumul cam pe ce distanta, sau pana unde? Eu am sa fac la toamna drumul invers, venind dinspre nord spre Pamukkale.

Yoda
[28.06.22 13:29:27]
»

@resita2009:

gata, m-ai convins, in 2023 merg si eu cu masina in Turcia, desi sunt 1.450 km pana in Kusadasi, jumatate din drum il stiu, am mers destul prin Bulgaria... deci mai ramane partea grea dar am timp un an sa ma documentez ce e cu HGS si restul

Eu nu vad o problema, cei care merg din Bucuresti pana in Antalya fac 1.450 - 1.500 km.

Ce aveti toti cu HGS-ul asta, frate? E ca o vigneta reincarcabila, cu care platesti doar atunci cand mergi pe autostrada si treci pe unele poduri, atata tot.

resita2009
[28.06.22 13:33:52]
»

@Yoda:

Eu nu vad o problema, cei care merg din Bucuresti pana in Antalya fac 1.450 - 1.500 km.

Ce aveti toti cu HGS-ul asta, frate? E ca o vigneta reincarcabila, cu care platesti doar atunci cand mergi pe autostrada si treci pe unele poduri, atata tot.

e ceva nou si daca nu suntem documentati nu stim cu ce se mananca... eu am timp un an sa ma informez.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 13:34:18]
»

@resita2009: Multumesc de vizita, ecou si vot! Am incercat sa notez tot ce trebuia notat. Probabil ca am si uitat anumite aspecte dar oricum a fost un amalgam de informatii si pentru mine. Nu vreau nici sa scriu vreo prostie, desi e posibil sa o fi facut deja, ca sa induc in eroare alti posibili turisti. Cum am spus, pentru informatii 99,9% corecte si complete, sunt destule recenzii alte unor colegi care "fac" Turcia de 10-20 de ani.

... desi sunt 1.450 km pana in Kusadasi, jumatate din drum il stiu, am mers destul prin Bulgaria... deci mai ramane partea grea dar am timp un an sa ma documentez ce e cu HGS si restul...

Pai tocmai ca "partea grea" este Bulgaria! La fel cum mi-au spus si mie colegii AFA, iti spun si eu acum, odata intrat in Turcia, mergi cu ochii inchisi la ce drumuri si infrastructura au!

Cu HGS asta, desi m-am speriat teribil, m-am descurcat pana la urma. Pana la urma este bine sa il ai pentru ca mai sunt poduri sau autostrazi unde nu exista operator uman ca sa poti plati cu cardul (sau cash).

Apoi poti face cum am facut eu tot la recomandarea lui Yoda. In ultima zi inainte sa iesi din TR te duci la un PTT si intrebi daca ai ceva de plata (daca esti pe minus) cum am facut eu. Mi-a spus ca sunt pe plus cu 68 de lire si aia era.

Oricum daca nu te duci, la vama te opreste si platesti amenzi, HGS tot ce ai, nu scapi! Turcii au integrat camerele si portile si tot. Esti monitorizat constant pe toata sederea pe teritoriul turcesc.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 13:43:21]
»

@Yoda:

1. Poti sa verifici cum stai cu HGS-ul aici (...)

Am intrat si apare afisat foarte aiurea dar la final este notat

Sumă de plătit (KGM) 0,00 ₺

Sumă de plătit (BOT) 0,00 ₺

totalul total 0,00 ₺

Inseamna ca sunt ok, nu?

2. Nu te-ai simtit emotionat ca ai trecut pe cel mai lung pod suspendat din lume (la Canakkale) si pe al cincilea pod suspendat din lume? Nici cand ai trecut prin tunel la Istanbul?

Ba da, a fost o experienta unica, inedita, fascinanta. Cu greu as putea descrie in cuvinte... ne uitam ca curca-n lemne pe romaneste. Atat la podul de la Canakkale cat si prin tunelul Avrasya. Turcii sunt cu 40-50 de ani inaintea noastra. Nu-i de mirare ca nu vor in UE... ce sa faca in UE? UE este downgrade pentru ei.

3. Sosele, autostrazi si locuri de oprire ca in Turcia nu o sa avem noi niciodata. Numai in Istanbul sunt vreo 500 km de autostrada. Adica autostrazi adevarate, notate cu O, nu alde D100.

Da, am fost uimit de faptul ca prin Istanbul sunt atatea autostrazi. Incomparabil cu Romania, incomparabil cu orice oras din ROmania. Sa treaca autostrada PRIN interiorul orasului si totusi sa nu deranjeze, sa fie atata spatiu intre cladiri si totusi sa fie atatea milioane de locuitori.

ieri, dupa ce am intrat in Romania la Ruse, am luat-o pe celebrul drum de beton nemtesc, cel mai grozav drum din emisfera nordica

Betonul ala este mai bun decat asfaltul turnat la noi pe autostrazi. Macar am scapat de intrat prin Giurgiu o data cu lansarea acestei mici centuri de ocolire.

4. De la Pamukkale spre Balikeshir este prost drumul cam pe ce distanta, sau pana unde? Eu am sa fac la toamna drumul invers, venind dinspre nord spre Pamukkale.

Prost prost este pe bucata aia de drum de sat, pana ajungi pe D585. Nici D585 ala nu era WOW dar imi aduc aminte ca era plin de petice, sleauri, damburi dar nimic de speriat!

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 13:46:56]
»

@resita2009:

e ceva nou si daca nu suntem documentati nu stim cu ce se mananca... eu am timp un an sa ma informez.

Asa am zis si eu, m-am documentat si paradocumentat dar tot cu morcovu in... m-am dus. Dar avand in vedere ca am ramas cu sold pe plus, inseamna ca m-am orientat bine. Totusi eu cred ca raman pe varianta cu plata cash la bariera dar cred ca as mai pune 200 lire sa fie acolo in caz ca dau de vreun punct fara operator uman.

Yoda
[28.06.22 13:53:38]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Inseamna ca sunt ok, nu?

Da, inseamna ca esti ok, nu ai nimic de platit.

Totusi eu cred ca raman pe varianta cu plata cash la bariera dar cred ca as mai pune 200 lire sa fie acolo in caz ca dau de vreun punct fara operator uman.

Dar stii ca si asa, la majoritatea iesirilor, daca nu ai bani pe HGS poti trece si esti pe minus. Pe urma, poti verifica la PTT si poti achita datoria. Daca faci asta in termen de 15 zile, nu platesti nici o penalizare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 13:54:18]
»

@mishu: Multumesc pentru vizita, ecou si vot! Sarut' mana.

Nu stiu ce sa spun, fiecare prefera sa ajunga din punctul A in B asa cum considera el de cuviinta, eu prefer cu avionul nu numai ca timp, dar inca am reminiscente ale unui vechi accident de masina, sau poate doar sa ma adoarma cineva si sa ma trezesc la destinatie. Poate ca in final as suporta, dar am simtit si eu emotiile tale la primul drum si poate ca cei care fac frecvent aceste drumuri vor zambi, trebuie sa se gandeasca ca si pentru ei a existat o prima data. Mi-a placut experienta ta, acum deja esti expert, felicitari, votat cu mare drag.

Intr-adevar avionul ramane cel mai rapid mijloc de transport, fara drept de apel. Noi insa am facut "upgrade". De la 2 sejururi la turci facute cu autocarul, acum am mers cu masina! Avionul ne-ar fi costat in jur de 5000 lei dupa calculele mele. Benzina si taxele nu cred ca au sarit de 1500 lei. Daca mai pun si noptile intermediare de cazare tot nu sar de 2000 lei. Deci 3000 lei bani de buzunar cu care am putut cumpara de toate.

Dezavantajul avionului cred ca ramane ingradirea cu bagajele + orele batute in cuie pentru plecare. Una este sa mergi cu masina personala si sa pui in ea vrute si nevrute fara teama ca ar trebui sa platesti ceva in plus sau ca nu incape si alta este cu avionul. Nu sunt eu expert in avioane dar stiu ca bagajele de la cala se platesc si nu dai 10-15 lei ci mult mai mult. Noi am plecat cu jumatate de portbagaj si ne-am intors cu el plin + bagaje pe bancheta spate. Cred ca peste 100-150 kg IN PLUS insumand tot felul de produse. De la haine la parfumuri, incaltaminte si alte nebunii.

In final ramane optiunea fiecaruia, fiecare mijloc de transport avand avantajele si dezavantajele lui.

Concedii frumoase tuturor!

mishu
[28.06.22 14:01:18]
»

@⭐ValentinB_88⭐; @Yoda: Amandoi ati facut o foarte frumoasa prezentare a acestui drum si dupa ce o sa citeasca/ comenteze si @nicole33, cred ca tot acest peisaj va mai capata plusuri.

Poate ca retinerea mea e data si de felul in care se circula pe drumuri, de renumele anumitor tari, desi poti avea ghinion oriunde.

As putea da exemplu intoarcerea mea din Austria, drumul pana in Ungaria a fost ok, in Ungaria a inceput sa fie ceva mai haotic si mai impulsiv din cauza soferilor, pentru ca i Romania sa fie si mai si.

Am sa am in vedere cele povestite si cine stie cu ce povesti voi reveni candva .

Sa ne auzim de bine si la drumuri cat mai multe si mai sigure.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 14:15:10]
»

@mishu: Noi abia acum prindem gustul Turciei. Am zis ca mergem din nou prin Septembrie, macar la Edirne sa mai alinam dorul de Turcia. In 7-8 ore maxim ar trebui sa fim acolo daca nu stam prea mult prin vama. ????

webmasterPHONE
[28.06.22 14:47:15]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 14:48:45]
»

@webmaster: Multumesc frumos admin!

cosminapPHONE
[28.06.22 20:26:55]
»

Postarea ta a apărut în toiul pregătirilor mele de vacanță????.

Cred că mai studiez ora startului pentru că am de parcurs, în plus, și distanța Focșani-Giurgiu care nu-i chiar de ici, de colo????

Mă gândeam ca de la Canakkale la Didim să aleg traseul de coastă, nu O-urile, dar e foarte posibil să nimeresc în mijlocul autostrăzii????

Pe cardul-minune am pus, de probă, 50 de lire. Acum imi dau seama că nu-mi ajung de nicio jumate de poartă????. Nu trecem pe noul pod ca să nu tranzitez Canakkale de 2 ori în 2 zile, adică avem cazarea aproape de ferry!

Mulțumesc încă o dată de informații! ????

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 21:37:44]
»

@cosminap: Cu mare drag! Cum eu la randul meu am fost ajutat de colegii AFA, incerc sa ajut mai departe alti colegi.

Tot pe coasta am mers si noi de la Canakkale spre Kusadasi.

Intr-adevar bucata aia Focsani- Giurgiu este considerabil mai mare fata de cea cu plecare din Bucuresti cum am fost noi. Poate daca ai imparti traseul pe din doua, si in loc de canakkale sa te cazezi in Edirne ca sa fii mai aproape si cumva traseul sa fie la jumatate. Eu cred ca asa as face...

Alegeri inspirate!

cosminapPHONE
[28.06.22 21:43:48]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Studiez ideea pentru anul viitor!

Adevărul e că segmentele Focșani -Giurgiu, dar mai ales Giurgiu-Focșani???? mi s-au părut cele mai stresante! Eu, ca o provincială sadea ce sunt, am rău de mașină în/pe lângă capitală!

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 21:52:16]
»

@cosminap: Condusul prin Bucuresti este ca o plimbare in parc comparat cu mersul in Istanbul. Acolo mi-am dat doctoratul ca sa zic asa.

Daca mie, bucurestean get-beget mi s-a parut crunt condusul in Istanbul si in general prin Turcia (cel putin pana m-am obisnuit) imi imaginez cat de terifiant poate fi pentru persoanele care provin din orase mai mici de prin Romania.

Dar cu rabdare si perseverenta treci peste orice obstacol. Vorba aceea...

Rabdarea incepe abia atunci cand ti s-a terminat rabdarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yoda
[28.06.22 22:02:31]
»

@⭐ValentinB_88⭐:

Daca mie, bucurestean get-beget mi s-a parut crunt condusul in Istanbul si in general prin Turcia (cel putin pana m-am obisnuit)

La prima vedere asa pare, dar dupa ce te obisnuiesti, ti se pare mai usor decat cel din Bucuresti. Cel putin mie asa mi se pare. Si cred ca este asa din cauza ca turcii nu sunt agresivi ca bucurestenii si inteleg ca pana la urma toata lumea trebuie sa mearga si sa ajunga acolo unde are treaba.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[28.06.22 22:40:04]
»

@Yoda: Exact. In nebunia aia, in frenezia aia, exista totusi o ordine! In 2 saptamani de mers prin Turcia am vazut un singur accident si ala pe un drum national.

Dar in rest, in orase, in sate NIMIC! Nici un accident. Si chiar daca Istanbulul este un oras sufocat de oameni si masini, nu se sta ca la noi bara la bara. Cumva tot se merge!

cosminapPHONE
[28.06.22 22:42:56]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Am condus până la/prin Istanbul! Nu cred că o să uit vreodată cum am prins eu un roșu la semafor, pe-un pod, cu panta înspre 90°???? și cu un turc lipit de bara mea din spate! Atunci mi-am arătat cât de meseriașă sunt la pornirea din pantă!

Google Maps imi dădea intrarea la hotel pe-un sens unic, interzis pentru mine și m-a lăsat mască????. Am întrebat repede un turc cum ajung la hotel și a început să alerge pe lângă mașina mea ca să mă ducă la următoarea străduță????. Câți bucureșteni ar fi făcut asta?!? ????

M'LiviuPHONE
[29.06.22 00:52:27]
»

Multumesc colegilor care mi-au raspuns in CMR...

Și noi mulțumim pentru multitudinea de date pe care ai redat-o din aceasta calatorie. Oricum am observat ca l ai convins pe colegul nostru...

resita2009 a spus ca va merge în Turcia cu masina la anul!

Felicitări!

Oricum trebuie sa ai nervii tari... Dar foarte tari sa reții toate acele ore când treceai printr-o localitate sau intrai de pe exprex pe autostrada și invers...

Și da cu mașina este obositor... Dar are frumusețea lui si ai posibilitatea sa petreci mai mult în aceasta țară superba cu oameni minunați și costul la 2 săptămâni cu mașina cred ca este mai mic fata de un pachet de 7 zile cu avionul.. Ma refer în cazul meu ca suntem 4 persoane

Vacanțe frumoase în continuare multă sănătate și drumuri bune oriunde ai merge!!!

resita2009
[29.06.22 08:22:39]
»

@m liviu:

Oricum am observat ca l ai convins pe colegul nostru...

resita2009 a spus ca va merge în Turcia cu masina la anul!

Felicitări!

da, din iarna incep cautarile.

costul la 2 săptămâni cu mașina cred ca este mai mic fata de un pachet de 7 zile cu avionul...

cam asa am calculat si eu, atunci de ce sa nu ne bucuram de Turcia mai multe zile pe aceeasi bani.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[29.06.22 09:04:59]
»

Multumesc tuturor pentru gandurile frumoase si incurajari.

Ca si buget, cei mai multi bani s-au dus evident pe carburant. Plin facut din Romania inainte de plecare + inca 4 plinuri in Turcia de ~1.100 lire fiecare. Asta ar insemna vreo 1500 de lei. Apoi vinieta de BG 70 lei.

Daca alegeti sa mergeti doar in Kusadasi, puteti folosi Drumurile Nationale si nu mai platiti autostrazile. Noi avand un traseu ceva mai lung, am ales din comoditate ca o parte din traseu sa il facem pe autostrazi, mai ales bucata Izmir- Istanbul.

Pentru noi, taxele de drum au insemnat inca vreo 800-900 lire adica maxim 300 de lei. Ar insemna maxim 2000 de lei fara cazarile intermediare dar oricum avionul te lasa intr-un loc si te ia dintr-un loc. Nu prea ai cum sa te plimbi sa explorezi, sa vezi atat de mult, doar daca ai inchiria o masina ceea ce implica costuri si mai mari. In varianta cu masina personala ai libertate deplina. Pleci cand vrei, ajungi cand vrei, te opresti unde vrei si vizitezi ce vrei. Lucruri pe care nu le poti face calatorind cu avionul sau cu autocarul.

Apoi interactiunea pe care o ai mergand cu masina vs celelalte mijloace de transport, este infinit mai mare. Stau si ma gandesc cat de fain ar fi sa calatoresti cu motocicleta (cum o fac spre exemplu cetatenii din Germania) sau cu rulota! Sunt sigur ca este o experienta si mai inedita, next level ca sa zic asa.

Alegeri inspirate!

Yoda
[29.06.22 11:30:09]
»

Eu scriam aici ca pe mine anul trecut drumul la Side si inapoi m-a costat circa 440 - 450 EUR:

Concluzie: Drumul cu maşina Bucureşti – Side şi retur, de 2900 km m-a costat cam 440 EUR. Defalcat, asta înseamnă cam aşa: benzină = 215 EUR; hoteluri tranzit = 170 EUR; taxe autostradă + taxe pod + dezinfectie + vignetă BG = 55 EUR.

Noi fiind numai doua persoane, nu castigam prea mult fata de avion, dar raman celelalte avantaje ale deplasarii cu masina, pe care le-a mentionat si Valentin.

Stau si ma gandesc cat de fain ar fi sa calatoresti cu motocicleta (cum o fac spre exemplu cetatenii din Germania) sau cu rulota!

Pai avem un coleg de pe AFA care merge in Turcia cu motocicleta, a fost pana la capatul Turciei. Mie imi placea sa ma uit la Valentino Rossi, dar sa merg cu motocicleta cred ca e tare incomod. Am niste amici care se mai duc cu rulota prin tari straine, si mi-au povestit, dar nu cred ca mi-ar placea. Unul din motive, rulota nu o conduci ca pe masina, mergi mult mai incet. Un alt motiv ar fi lipsa de confort. Odata cu varsta, am devenit mai comod si prefer sa dorm intr-un pat de hotel decat in rulota.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[29.06.22 11:42:53]
»

@Yoda: Pana la urma fiecare stie cum se simte mai bine. Eu nu as alege avionul pentru ca pentru mine personal este foarte scump si sunt foarte restrans (timp, bagaje, etc). Dar pentru unii poate fi o solutie mai buna, neavand nevoie de bagaje si probabil nici cumparand foarte multe de la turci.

Am mai gasit un link pentru verificarea posibilelor amenzi. Eu am iesit curat ca lacrima, nu am nimic de plata. Daca ajuta pe cineva... alegeti "foreign vehicule payment"

https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp

Yoda
[29.06.22 12:07:14]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Multumesc pentru link, e foarte util. Mi-a aparut ca am o amenda de 116 lire, dar nu stiu daca e cea platita deja in primavara, sau e una noua. Cred ca e una noua, dar nu inteleg pentru ce e.

O rugaminte: da un EDIT la ultimul tau raspuns si sterge blank-urile de la link bagate automat de AFA.

PS: rulota se poate inchiria din Romania, exista firme specializate, nu e foarte scump.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[29.06.22 12:16:46]
»

@Yoda: Am editat... linkul pare ok

https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp

Despre rulota, nu stiu ce sa zic...

M-am uitat si eu pe mai multe site-uri asa informativ si uite tarife:

7-9 zile 130 € / zi

10-14 zile 125 € / zi

15-21 zile 120 € / zi

22-28 zile 115 € / zi

peste 29 zile 110 € / zi

Sa dau 550-650 lei PE ZI + Motorina... pai cu 500 lei pe noapte gasesc cazare de cazare. Dar mno, e alta senzatie stiu, nu se compara... Dar totusi, pentru o iesire de 2 saptamani ar fi 9.000 RONI doar inchiriatul rulotei.

How about no? ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
resita2009
[30.06.22 18:33:29]
»

@⭐ValentinB_88⭐ :

Am avut si cateva opriri dar totul a fost in regula. Am ajuns la cazarea din Pamukkale...

Sunt interesat de informatii despre Pamukkale, poate faci si un review despre cum a fost la el (daca ai facut si nu l-am gasit eu da-mi un link) pregatesc concediul de anul viitor iar Pamukkale este primul pe lista de vizitat, dupa zilele de odihna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei888, cosminap, M'Liviu, mishu, surcan, Yoda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte articole din această RUBRICĂDrumul spre Kusadasi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081491947174072 sec
    ecranul dvs: 1 x 1