După o lungă aşteptare cu rezervările făcute ca la carte, studiat toate traseele cu deliberările de rigoare fiind un grup de 3 familii am ales să plecăm spre Antalya pe la Negru Vodă deoarece am considerat că pe Giurgiu începuse a se lucra la pod şi datorită faptului că începuse şi vacanţa şi pe la Călăraşi ceilalţi au spus că e posibil să dureze mult la bac.
Traseul urmat a fost Buzău-Urziceni-Slobozia-Autostrada Soarelui-Agigea-Negru Vodă un traseu de 310 km pe care l-am parcurs în 3 ore şi 20 de minute. Deci nu am luat-o pe drumul Buzău-Slobozia pe care nu îl recomand deoarece este plin de gropi şi denivelări. Varianta prin Urziceni este mai lungă cu aproximativ17-20 de km dar este mult mai bună calitativ şi ca timp tot acolo se ajunge lucru testat în primăvară cu altă ocazie.
La graniţa Negru Vodă cu totul cred că am stat 30 de minute am parcurs toate formalităţile din vamă, schimb valutar şi cumpărarea de vignete pe 2 săptămîni pe care am dat 10 euro. Acestea se puteau cumpăra şi în leva la 10 leva pe săptămînă.
Traseul urmat a fost Dobrich- Varna-Burgas-Malko Tîrnovo. Un traseu de 310 km în care sînt şi porţiuni bune şi mai puţin bune aglomerat deoarece pentru cei care nu îl cunosc trece prin Varna şi Burgas plus prin staţiunile Sunny Beach, Pomorie pe care l-am parcurs în 6 ore cu opririle de rigoare de masă şi alimentare cu combustibil şi bonus o mică rătăcire în Burgas unde ne-am rătăcit datorită lucrărilor care se fac în oraş la modernizarea străzilor.
Porţiunea de la vamă la Dobrich este mai deniveletă şi prost semnalizată unde am gerşit iar drumul la o intersecţie întrînd prin oraş apoi o mică bucată de drum spre Varna este mai cîrpăcită in rest drum bun.
Atenţie la cei care merg de la Varna la Burgas la ieşire de pe bucata de autostrada au restricţii de viteză de la 100 la 80 şi apoi la 60 de km pe oră unde poliţia au pus un radar chiar acolo şi aveau destui clienţi norocul nostru a fost că am avut cu noi un coleg de al lor şi după ce am fost opriţi, legitimaţi am fost lăsaţi să plecăm.
Atenţie după ce cumpăraţi vigneta lor trebuie să o lipiţi pe parbrizul maşinii dacă nu amenda este de 100 leva.
De alimentat am oprit la Lukoil la ieşere din Burgas unde era mare aglomeraţie şi am aşteptat destul de mult dar să ştiţi că se poate alimenta şi la Malko Tîrnovo unde a fost deschis un nou Lukoil la un km de graniţă .
Drumul de la Burgas la graniţă este foarte bun cu excepţia de la Malko Tîrnovo o bucată de 9 km care a fost reabilitat recent doar o porţiune din el şi cred că se va construi o centură ocolitoare a localităţii.
La vama turcească am stat cu totul o jumătate de oră nu mai mult fiind foarte liberă .
La bulgari verifică vigneta şi paşapoartele şi la turci au cerut şi asigurările auto.
Cursul de schimb la turci se face după bunul plac al angajaţilor PTT unde am fost să cumpărăm cardul de autostradă unde am schimbat 2oo de euro la 2,85 lire şi am dat 35 de lire pe el şi la un prieten ia luat 2o de euro spunînd că nu mai schimbă euro.
După aceasta am mai schimbat euro la sugestia unui turc de la freeshop la ghişeul din afara vămii la cursul de 1euro la 2.95 lire.
Din vama turcească deja totul se schimbă şi aici mă refer la infrastructura rutieră care este foarte bună şi bine semnalizată este o reală plăcere să mergi cu maşina pe drumurile din Turcia.
De aici am plecat spre Bozuyuk unde am rămas pentru o noapte de cazare intermediară vezi impresii cale de 540 de km pe care i-am parcurs în 6 ore şi jumătate aici intrind şi popasuri de masă şi alte necesităţi.
A doua zi dimineaţă am plecat din Bozuyuk la orele 8 şi jumătate după o noapte de odihnă binemeritată şi un mic dejun copios în direcţia Belek pe varianta Isparta care are aceiaşi lungime ca nr de km dar este mult mai liberă nu se mai traversează oraşul Antalya la sugestia unui ghid de turism turc al unei agenţii de turism din Romania şi pe care am testat-o şi acum 2 ani .
Această variantă vă scoate la estul Antalyei in apropiere de aeroport şi este mai liberă deci este mult mai convenabil din punct de vedere al tîmpului şi al oboselii după un drum lung să scurtaţi din drum şi timp pentru cei care merg în zona de la Lara Kundu pînă spre Belek,Side ,Manavgat şi Alanya. Din Bozuyuk am mai făcut 460 de km pînă la Belek 5 ore.
Varianta pînă la Isparta este tot la nivel de drum expres cu cîte 2 benzi pe sens după care se continuă cu drum normal doar cu 2 benzi cu circulaţie foarte lejeră este in curs de reabilitere pe o mică porţiune unde se circulă cu restricţii de viteză în rest fiind o zonă muntoasă ai multe zone la urcare unde sînt 2 benzi pe sens deci concluzia ar fi că se merită această variantă plus că în apropierea oraşului Antalya se lucrează la lărgirea la 4 benzi de circulaţie
Oraşul unde se ajunge se numeşte Aksu unde la dreapta se ajunge la aeroport şi în stînga spre Belek -Alanya . Ajunşi aici după un drum lung şi obositor de aproape aproape 1600 de km am beneficiat de un sejur binemeritat la Papillon Belvil Hotel Din Belek. vezi impresii
La întoarcere am urmat aproape aceleşi traseu mai puţin din Dobrich am luat-o spre Silistra care este un drum foarte bun şi lejer.
Trecerea cu bacul a durat aproximativ o oră şi a costat 18 lei dar se poate plăti şi în leva .
Traversarea Bulgariei la întoarcere am făcut-o în 7 ore cu opririle de rigoare de masă alimentare de motorină .
De recomandat un restaurant între Varna şi Sunny Beach aproximativ jumătatea distanţei dintre cele două într-o pădure de stejari la Goriţa unde se mănîncă bine şi rezonabil la preţ la cere se poate plăti şi în euro la o paritate de 1,8 leva din ce îmi mai amintesc bine şi încă un amănunt ne-a servit o ospătăriţă mai în vîrstă care vorbeşte romîneşte .
În incheiere ca o concluzie după ce am făcut acest drum de 2 ori pot să afirm că este obositor datorită faptului că traversează zona litorală a Bulgariei care este aglomerată mai ales vara şi nu o recomand datorită timpului de tranzitare a Bulgariei ,cred că celelalte rute pe la Veliko Tîrnovo ori pe la Razgrad sînt mult mai bune pentru cei care merg în Turcia .
Despre preţurile la combustibili o să pun poze de la staţii şi în special am rămas plăcut surprins de preţul la motorină în Turcia faţă de acum 2 ani s-a ieftenit cu aproape 10 la sută.
Trimis de sebigeanina in 22.07.15 14:46:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sebigeanina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul spre Antalya" (deja existentă pe sait)
@sebigeanina -
” Trecerea cu bacul a durat aproximativ o oră şi a costat 18 lei dar se poate plăti şi în leva.
Plata cu leva mi se pare în acest caz culmea aberației.
Traversarea cu bacul se face din ROMÂNIA ÎN ROMÂNIA, astfel că logica plății taxei într-o orice altă valută decât leul românesc îmi scapă. Bine că nu ne apucăm să plătim și podul de la Fetești în alte valute.
@nicole33 - Nicole eram între graniţe şi primul din grup a oprit să plătească după care am oprit şi noi aşa am aflat că se poate plăti cu lei ori leva, am rămas plăcut impresionat de faptul că acum erau 2 bacuri şi datorită concurenţei am plătit doar 18 lei faţă de acum 2 ani cînd am plătit 35 de lei. Oricum să ştii că de multe ori am întîlnit situaţii cînd puteai plăti cu lei şi la Ruse ori la Vama Veche vigneta de la bulgari ca să nu mai zic cu mulţi ani în urmă puteai să faci plăţi cu lei la Istanbul dar nu era avantajos schimbul valutar
@webmaster70 - Scuze dar cred că am incurcat secţiunile deoarece nu am găsit secţiunea cu drumurile
@sebigeanina -
” Nicole eram între graniţe şi primul din grup a oprit să plătească după care am oprit şi noi aşa am aflat că se poate plăti cu lei ori leva,
Nu prea aveai cum să fii între granițe acolo. Bacul este românesc și se află, evident, în România, Ostrov fiind o localitate românească.
De exemplu, la Ruse nu acceptă lei pentru plata podului la întoarcerea în țară, ci numai leva sau euro, dar în acest caz vorbim de partea bulgărească a podului.
Am fost și eu surprinsă să aflu că s-a ieftinit traversarea la 18 lei, eu plătind 25 de lei cu niște ani buni în urmă.
Am găsit și eu să plătesc cu lei deseori în Bulgaria, dar, la cursul practicat, era jaf pe față, cam cum a pățit prietenul tău care și-a luat HGS cu 20 de euro.
@nicole33 - Nicole după ce am trecut de controlul poliţiei bulgare la 20 de metri erau 2 persoane la o masă cu o casă de marcat unde eliberau bilete pentru bac şi după ce am trecut pe malul celălalt am ajuns în faţa poliţiei de frontieră a Romăniei cu toate că de unde am luat bacul eram pe teritoriu nostru
@sebigeanina: Frumoasa excursie, am facut si eu una similara acum cativa ani si a meritat tot efortul, desi atunci m/a cam surprins nepregatit pretul mare la benzina turceasca. Dar drumul si locurile vazute au facut toti banii si astept vacanta in care sa reiau calatoria spre locurile inca nevizitate din interesanta Turcie. Vacante frumoase!
Salutare,
Imi puteti spune, va rog, din Istanbul spre Inegol - Buzuyuk - Eskisehir - Antalya a-ti luat-o pe pod 0-5 sau ati ocolit marea pe E80.
Am citit ca podul ar fi cu plata vre-o 65TL si vroiam sa stiu daca merita timpul si banii?
Multumesc.
Salut, eu când am fost era în construcţie podul spre Bursa dacă la acela te referi şi apoi dacă este acela nu cred că se merită să dai 65 de lire doar să-l treci când ai alternativa clasică, acum nu ştiu cu cât scuteşti din km că nu am făcut o simulare de traseu dar nu cred că scuteşti mulţi km.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2022 Traseul meu spre Antalya — scris în 27.11.22 de MIHAITZA2022 din BUCUREșTI
- Aug.2022 Drumul cu masina pana in Alanya, Turcia — scris în 05.09.22 de cristimicle din BUCUREșTI -
- Jun.2022 Drumul lung spre Antalya — scris în 17.08.22 de iancusabin din BUCUREşTI
- Oct.2021 Drumul cu maşina de la Side la Bucureşti — scris în 22.02.22 de Yoda din BUCURESTI
- Sep.2021 Drumul cu maşina de la Bucureşti la Side in septembrie 2021 — scris în 21.02.22 de Yoda din BUCURESTI
- Aug.2020 Chiar se poate merge în vacanta în Turcia — scris în 07.08.20 de Iuliana7 din PLOIESTI -
- Sep.2019 Drumul cu masina Bucuresti - Avsallar (Alanya) si retur — scris în 09.10.19 de Yoda din BUCURESTI -